bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۲۱۲۸

برکناری یک امام‌جمعه و چند نکته

برکناری یک امام‌جمعه و چند نکته

رویکرد مولوی گرگیج، با وجود عذرخواهی بعدی او نیازمند بررسی انتقادی است هرچند نباید در نقد چنان پیش رفت که این بار طرفداران مولوی گرگیج تحریک شوند و اتفاقات به شکلی دیگر روی دهد.

تاریخ انتشار: ۰۱:۵۳ - ۲۸ آذر ۱۴۰۰

احسان هوشمند در روزنامه شرق نوشت: به دنبال انتشار سخنان مولوی گرگیج، امام‌جمعه اهل سنت آزادشهر در استان گلستان، در فضای مجازی و اعتراضات گروهی از روحانیون به سخنان وی، نماینده ولی فقیه و امام‌جمعه گلستان او را برکنار و مولوی مشعوف را جانشین وی کرد. مولوی گرگیج در خطبه‌های نمازجمعه در 19 آذرماه مطالبی را درباره ازدواج امام حسین(ع) طرح کرده بود که بازتاب گسترده‌ای داشت.

مولوی گرگیج سپس در توضیحی درباره سخنان خود در خطبه‌های نمازجمعه گفت: «محبت اهل بیت و صحابه رسول‌الله‌(ص) جزء ایمان قلبی اینجانب است؛ توهین به اهل بیت پیامبر اعظم‌(ص) حرام و کفر است؛ علت سخنرانی بنده نصب بنرهای توهین‌آمیز در کوچه و خیابان و برخی از سخنان تفرقه‌افکن در ایام فاطمیه است. هزاران بار به خدا پناه می‌برم که در دل اینجانب نسبت به خاندان رسول گرامی‌(ص) و سُلاله پاکش، کینه، کدورت و عداوت باشد و یا اهانتی روا دارم». وی در ادامه توضیح داد: «اهل سنتی که محبت رسول‌الله‌(ص) و خاندان پاک ایشان در دلش نباشد و از اعمالشان پیروی نکند، اهل سنت نیست و اگر سوءتفاهمی از سخنان اینجانب پیش آمده، از همه عزیزان عذرخواهی می‌کنم».

توضیحات و عذرخواهی این امام‌جمعه اهل سنت موجب نشد تا اعتراضات فروکش کند و درنهایت آیت‌الله نورمفیدی مولوی گرگیج را از پست امام‌جمعه اهل سنت آزادشهر برکنار کرد.

1- ورود ائمه جمعه و نیز دیگر صاحبان تریبون از جمله ائمه جماعات و مداحان و دیگر روحانیون در محافل رسمی و غیررسمی به موضوعات حساس مذهبی می‌تواند پیامدهای پیش‌بینی‌نشده‌ای داشته باشد و موجب تحریک افکار عمومی و احساسات پیروان دیگر مذاهب و حتی ادیان شود و خسارات و هزینه‌های بزرگی بر جای بگذارد؛ به‌ویژه آنکه روحانیون گاه از دریچه بررسی‌های تاریخی به این دست از مطالب ورود می‌کنند درحالی‌که بررسی‌های تاریخی نیازمند تخصص لازم و بررسی اسناد و مدارک متقن و محکمی است. حتی با فرض داشتن سواد و دانش لازم درباره مباحث تاریخی، به دلیل حساسیت‌های مربوط به این دست از مباحث، مصلحت عمومی و ملی آن است که از طرح مباحث اختلاف‌برانگیز و حساس در تریبون‌های رسمی پرهیز شود تا هم حقوق دیگران محفوظ باشد و هم موجب تحریک دیگران نشود. افزون بر دلایل عقلی فراوان برای پرهیز از طرح و بحث مسائل فرقه‌ای و حساس در تریبون‌های عمومی، این نکته هم حائز اهمیت است که امروزه در منطقه غرب آسیا و به‌ویژه در همسایگی ایران درگیری‌های مذهبی و فرقه‌ای به اوج رسیده و هر گونه کم‌دقتی موجب اشاعه افراطی‌گری در کشور خواهد شد.

با این حساب رویکرد مولوی گرگیج، با وجود عذرخواهی بعدی او نیازمند بررسی انتقادی است هرچند نباید در نقد چنان پیش رفت که این بار طرفداران مولوی گرگیج تحریک شوند و اتفاقات به شکلی دیگر روی دهد.

2- در توضیحات مولوی گرگیج اشاره‌ای شده بود که در ایام فاطمیه برخی سخنان تفرقه‌افکن گفته شده که گویی سخنان مولوی گرگیج در واکنش به آن صورت گرفته است؛ یعنی ایشان خواسته‌اند تا پاسخی به سخنان تفرقه‌افکنانه داده باشند. اگر این توضیح درست باشد نیز باید مولوی گرگیج دقت می‌کرد تا پاسخ و توضیحاتش موجب تحریک علاقه‌مندان به ائمه و اهل بیت نشود. سوی دیگر ماجرا نیز هشدار و انذار به مسئولان کشوری به‌ویژه صاحبان تریبون‌هاست که در ایام مذهبی و به‌ویژه در ایام فاطمیه مراقبت شود تا سخنان یا مطالب یا تبلیغاتی صورت نگیرد که موجب جریحه‌دارشدن احساسات دیگر فرقه‌های اسلامی ازجمله اهل سنت ایران شود. پخش برخی برنامه‌های مذهبی یا مداحی‌ها در حوزه عمومی یا در محافل حتی بسته به‌سرعت در فضای مجازی بازنشر می‌شود و ممکن است به واکنش دیگران منجر شده و به این ترتیب به مسئله‌ای بحران‌زا بدل شود. برخورد با این تریبون‌های همبستگی‌ستیز و وحدت‌شکن هم ضروری است.‌

3- سرعت برخورد با امام‌جمعه اهل سنت آزادشهر و برکناری او می‌تواند نشانه‌ای از لزوم توجه جدی‌تر به نظارت بر تریبون‌های نمازجمعه باشد. هر جمعه صدها نمازجمعه در کشور برگزار می‌شود و نظارت مبتنی بر قانون بر این تریبون‌ها و ائمه جماعات و جمعه می‌تواند به منع ائمه جمعه و جماعات در ورود به سخنان تفرقه‌انگیز کمک کند و این مهم نیازمند قانون‌گذاری روشنی است تا هم وظایف ائمه جمعه و جماعات و هم ابعاد نظارت روشن شود و هم اینکه روش‌های نظارت و در صورت نیاز اجرای قانون روشن شود.

در غیر این صورت باز شاهد گاه و بی‌گاه سخنان حساسیت‌زا در تریبون‌های رسمی خواهیم بود. اگر سرعت عمل و واکنش‌های فراوان به سخنان مولوی گرگیج برای هر نوع عمل وحدت‌ستیز و حساسیت‌برانگیز رعایت شود و فرقی بین خطاهای احتمالی از تریبون‌های مختلف نباشد و هر روحانی یا مداح یا حتی رسانه‌های بزرگ کشوری مکلف شوند نسبت به احترام حقوق سایر فرقه‌های مذهبی در کشور با حساسیت عمل کنند، فرقی میان حساسیت‌ها، خواه در میان مسلمانان شیعه یا سُنی یا حتی دیگر ادیان در کشور نباشد، می‌توان گفت به سوی رعایت واقعی وحدت در کشور رهسپاریم .

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
در یک کلمه کل امامن جمعه چه خاصیتی دارند ؟؟؟ چند درصد مردم و جوانان امروزی نماز جمعه می روند ؟
خورشید
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
این بنده خدا خبر نداره که اگه میخوای سر پست خودت باشی باید هر آنچه را که دوست دارن بگی نه بیشتر و نه کمتر
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
خوش به حالِ جامى و مولانا و حافظ و عطار و سعدى . کسی ازشون نمیپرسه شما سنی هستی یا شیعه !؟ عاشقِ اهلِ بيتن و مخالفِ فرقه !!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
اصل مطلبی که گفتن بنظرم درسته!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
اتفاقا اصل موضوع از پایه نادرست. به عقیده تاریخ نگاران و خیلی از علمای شیعه از جمله استاد مطهری، شخصیتی بنام شهربانو کاملا ساختگی است و حضرت امام حسین چنین همسری نداشته اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
امیدوارم دیگه از هفته وحدت دم نزنن
انتشار یافته: ۲۲
ناشناس
Canada
۰۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
می دانید د خارح از کشور و بخصوص امریکا و کانادا ازاردهنده ترین ( حالا نمیگیم مشمئز کننده ترین )مشاهدات چیست؟!.. وقتی فرزندان مسّولان و مدیران مکتبی را میلینید که در این فروشگاه و ان فروشگاه و مرکز خرید و رستوران و دتنشگاه و بنگاه معاملات ملکی و.. جولان می دهند و والدین انها در ایران سنگ مبارزه با امریکا و دیوار نوردی علیه غرب و لیبرال دمکراسی را با چاشنی ساده زیستی و مردم سالاری دینی با حقوق معلمی و فرهنگستانی به سینه میزنند.
ناشناس
Canada
۰۶:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
بنظر شما اقلیتهای دینی و مذهبی و مرامی در ایران راحتترند یا فلسطنیهای مقیم سرزمین های اشغالی؟
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
نصب بنرهای وحدت شکن در شهرهای سنی نشین، را چطور تحلیل میکنید؟
کل سخنرانی ایشان را گوش کنید. هیچ نکته حاوی توهین نیست. بلکه سعی در ملامت کسانی دارد که این روزها به شدت بر علیه خلیفه دوم مسلمین موضع می گیرند
ناشناس
United States of America
۰۷:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
علم الهدی صدیقی و..این همه رو احساسات ومخ مردمند چرا عوض نمیشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
یه دلخوشی داریم تو این مملکت که روز های اول هفته به حرف اینا بخندیم اونم از ما نگیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
هر جمعه امثال علم الهدی و صدیقی، به بیش از نیمی از مردم ایران (شیعه و سنی و مسیحی و کلیمی و ...) توهین میکنن. تکفیر میکنن و خونشون رو مباح می دونن. زنان رو تحقیر میکنن و ... فقط به این دلیل که در مسائل سیاسی (و نه مذهبی) با این بزرگواران همفکر نیستن!
هیچ اتفاقی نمی افته، کاش اونجا هم به همین سرعت رسیدگی کنن!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
من به عنوان یک شیعه می گم در صحبت های ایشان هیچ توهینی نبود . ما چون خودمون را بر حق می دونیم به خودمون اجازه می دهیم بدترین توهین ها رو به اعتقادات دیگران بکنیم . ولی تحمل شنیدن هیچ انتقادی رو نداریم .چون زور داریم و قدرت دست ماست .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
نویسنده متن خبر در پایان سخنش اشاره ای به افزایش وحدت بین اهل تسنن و تشیع نموده و اظهار امیدواری در این زمینه نموده اما واقعیت اینه که وقتی کم کم واژه وفات حضرت فاطمه زهرا رو با شهادت عوض می کنن یعنی دست هایی است که می خواد این وحدت رو به هم بزنه. در تاریخ آمده خود امیرالمومنین به عمر مشاوره می داده و همواره بهترین مشاور عمر ایشان بودند حالا سوال اینه اگه کسی همسرتان را که بسیار عزیزش می دارید باعث مرگش شود و پهلویش را .... و این همسر دختر حضرت رسول اکرم پیامبر عزیز ما باشد شما بیخیال همه اینها شوید و بروید مشاورش شوید؟ مگر می شود؟ کلمه شهادت یعنی کسی عمدا ایشان را بقتل برساند که آن فرد هم به غیر از عمر که می گویند کسی نبوده پس پیدا کنید زحماتی را که برای تقریب بین المذاهب علمای قبل کشیده بودند را! اما شق دیگر ماجرا این است که چنین اتفاقی نیفتاده و یا آنگونه نبوده (امروز نماینده حرفی می زند و فضای مجازی چیزی دیگر می گوید حالا این اتفاق 1400 سال قبل رخ داده پس می تواند یه کلاغ چهل کلاغ شود) بلکه عوامل کشورهای غربی بخاطر ایجاد تفرقه ماجراهایی را با نام روایت ها به برخی ها که در صداقتشان شکی نبوده نصبت داده اند تا بخوبی از این تفرقه برای جنگ بین مسلمانان استفاده کنند وهابی، رافضی و ... را پررنگ کنند تا وقتی ما در حال زدن به سر وکله هم هستیم اینها به کارهایشان برسند. کسانی که بدون آگاهی امروزه واژه وفات را با شهادت عوض می کنند روز قیامت هیچ عذری را در برابر خانواده حضرت رسول اکرم و ائمه معصومین نخواهند داشت. کسانی که هیچگاه برای حق های بزرگ تر از اینها لب باز نکردند تا اسلام و مسلمانی بماند و منافقان نتوانند به نیات کثیفشان برسند ما بازیچه دستشان نشویم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
بسیار عالی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
یا صحبتهای یارو رو نشنیدی یا درک مطلبت پایینه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
ای کاش به سخنان همه امام جمعه ها حساس می بودید
محمد / اصفهان
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
مشکلات امروز مردم رو ول کردین چسبیدید به مسائل دسته چندم 1400 و اندی پیش . جمع کنین بابا مسخره ها .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
اگه سخنان تفرقه برانگیز موجب برکناری امام جمعه میشه که هر هفته باید کل امام جمعه ها تغییر کنند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
شما هنوز فرق خودی و غیر خودی را در دستگاه فعلی نمی دانید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
این تفکرات و تقابلات و صحبت‌ها مربوط به قرون وسطی است.
واقعیت اینه که جوانان و نسل امروز دیگه حساسیت چندانی به موضوعات و اختلافات ۱۴۰۰ سال قبل ندارند!
متاسفانه تمام مشکلات ما از اختلافات قومی و مذهبی و ...به افراد مذهبی و اغلب کهنسال و دهه ۳۰ و ۴۰ خلاصه میشه وگرنه نسل امروز دغدغه اش پیشرفت؛ رفاه و عدالته و این قبیل اختلافات براش در درجه اهمیت خیلی بالایی نیست...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۸
حال را بنگرید و ضعیت مردم را ،گذشته ها تموم شدند اونا توی بهشت و کنار حوریان به ما ابلهان می خندند
bato-adv
bato-adv
bato-adv