bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۸۴۹
یوسف مولایی در گفت‌وگو با فرارو؛

گستره تحریم‌های اروپا از عرف بین‌الملل فراتر است

تاریخ انتشار: ۱۸:۱۲ - ۰۶ مرداد ۱۳۸۹


فرارو- یک کارشناس مسایل بین الملل می‌گوید مسئله جدید در تحریم‌های تازه اتحادیه اروپا عمق و گستره زیاد این تحریم‌ها است.

یوسف مولایی در گفت‌وگو با خبرنگار فرارو درباره وضع تحریم‌ها تازه اتحادیه اروپا گفت: «مسئله جدید در تحریم‌های اتحادیه اروپا، عمق و گستره این تحریم‌ها است که حتی اشخاص حقیقی و حقوقی را که ارتباط مستیم با فعالیت‌های هسته‌ای و نظامی ایران ندارند، شامل می‌شود. از جمله در گنجاندن برخی از حوزها مانند بیمه درمحدوده تحریم‌ها از آنچه عرف بین المللی فراتر رفته است.»

این استاد حقوق بین الملل درباره اهداف وضع واعمال تحریم‌ها بیان کرد: «در قطعنامه‌ سازمان ملل اشاره شده که هدف از اعمال تحریم علیه ایران یافتن راه حل مسالمت آمیز برای پرونده هسته‌ای است. حال اینکه این ارزیابی چه مقدار درست است یا غلط، بهانه‌ای برای توجیه اعمال تحریم‌ها بوده است.»

وی افزود: «در مورد اتحادیه اروپا هم باید گفت که این اتحادیه همیشه در بیانیه‌های رسمی، هدف از تحریم و اعمال فشار را انجام مذاکره دانسته است. در مورد این ارزیابی اروپایی‌ها که حتما باید اعمال فشاری باشد تا زمینه مذاکره فراهم شود، باید خود دیپلمات‌های اروپایی جواب دهند.»

مولایی درباره میزان موثر بودن تحریم‌ها در تغییر رفتار ایران اظهار کرد: «پرسش دیگر درباره ایران است. آیا بر اساس رفتارهای گذشته ایران، می‌شود این نتیجه را گرفت که هر وقت تحریم‌ها اعمال می‌شود، موضع ایران هم نرم‌تر شده و فضا برای مذاکره شکل می‌گیرد؟ آنچه تا کنون در بیانات رسمی دیدیم برعکس این بوده و مسئولان ما اعلام می‌کنند اگر تحریم اعمال شود ما در مواضع مان انعطاف کمتری نشان می‌دهیم. بنابراین باید منتظر شد ودید که روند امور به کدام سمت وسو می‌رود. پیش داوری زود است.»

این استاد دانشگاه در تحلیل سخنان مقامات ایرانی درباره اینکه تحریم‌ها بر ایران تاثیری ندارد، گفت: « مقامات رسمی برای اینکه نشان دهند که در موضع ضعف نیستند و قدرت مقابله به مثل دارند، باید چنین مواضعی اتخاذ کنند. این مسئله در این مرحله قابل ایراد نیست. یعنی به عنوان یک حرکت دیپلماتیک این غلط نیست که ما بگوییم قدرت این را داریم تا با تحریم‌ها مقابله کنیم. ولی باید دید درعمل چه اتفاقی می‌افتد و چه سیاست‌هایی از نظر تقویت صنعت ملی و سرمایه گذاری در نفت و گاز به کار گرفته می‌شود. بنابراین این سخنان باید نمود بیرونی پیدا کند تا مورد ارزیابی قرار گیرد.»

وی اضافه کرد: «من با سیاست‌های واکنشی موافق نیستم. اگر ما توانی داریم باید به عنوان یک اقدام ملی انجام دهیم. اگرمی‌توانیم تولید بنزین را بالا ببریم، چه تحریم باشد و چه نباشد باید در این زمینه اقدام لازم را صورت دهیم. نباید منتظر باشیم که حتما اقدام خارجی صورت گیرد تا ما به این حوزه‌ها وارد شویم. چرا یک اقدام خارجی باید وسیله ای برای ترقی کشورمان باشد.»

مولایی در پاسخ به این سوال که آیا ارائه پیش شرط از سوی رئیس جمهور برای آغار مذاکرات با نامه رسمی ایران که مذاکرات بدون پیش شرط را پذیرفته، در تناقض است، تاکید کرد: «مطالبی که آقای احمدی‌نژاد عنوان کرده‌اند اعلام سیاست‌های کلی است و به صورت رسمی و مکتوب که به یک سازمان بین المللی منعکس ‌می‌شود بیان نشده است. بنابراین سیاست رسمی ما آن چیزی است که به صورت رسمی به آژانس اعلام کرده‌ایم. اینکه طرفین نباید پیش شرطی برای آغاز مذاکرات داشته باشند.»

وی با اشاره به افزایش انتقادهای احمدی‌نژاد از مقامات روسی گفت: «رفتار فدراسیون روسیه برابر ایران همیشه قابل نقد بوده است. در این رابطه مواضع نقادانه آقای احمدی‌نژاد البته با ادبیات خودش که شاید در چارچوب عرف دیپلماتیک خوب درک نشود، بیان شد. ما می‌توانستیم این بحث‌ها را از مسیر خودش بدون اینکه علنی شود، منعکس کنیم.»

bato-adv
bato-adv
bato-adv