میثم هاشم خانی، اقتصاددان گفت: قیمت دلار خیلی با آنچه قیمت تعادلی آن است، نمیتواند فاصله بگیرد. اگر ما تورم سالهای اخیر ایران و آمریکا را در نظر بگیریم و براساس تئوری برابری قدرت خرید مدل سازی کنیم. قیمت تعادلی دلار در زمستان ۱۴۰۰ حدود ۲۸ هزار تومان محاسبه میشود. به اعتقاد من، هر چقدر هم توافق خوبی میان ایران و پنج به علاوه یک شکل بگیرد یا هر چقدر این توافق به نتیجه بدی منجر شود، خیلی نمیتواند از این عدد تعادلی ۲۸ هزار تومان فاصله بگیرد.
فرارو- یک کارشناس اقتصادی میگوید: مادامی که تورم ما بسیار بیشتر از تورم آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر باشد، ما این تلاطمهای بازار ارز خارجی را خواهیم داشت.
میثم هاشم خانی، اقتصاددان درباره روند قیمت دلار در روزها و هفتههای آینده، در گفتگو با فرارو گفت: در مورد قیمت دلار ما باید به قیمت تعادلی دلار توجه کنیم. در این رابطه قیمتی که دلار در آن محدوده میتواند تعادل نسبتا پایداری داشته باشد، قیمتی است که براساس تئوری برابری قدرت خرید مشخص شود. این تئوری به شکل خلاصه میگوید که نرخ برابری پول دو کشور، کارنامه تورمی آن دو کشور را در برابر یکدیگر منعکس میکند. در واقع مهمترین موضوعی که نرخ برابری دلار، یورو، یوان چین و یا هر پول دیگری در برابر پول ایران و یا پولهای این کشورها در برابر یکدیگر را مشخص میکند، کارنامه آن کشورها در موضوع کنترل تورم است. مابقی موضوعات صرفا میتوانند باعث ایجاد فاصله اندکی از این نقطه تعادلی شوند.
وی ادامه داد: قیمت دلار خیلی با آنچه قیمت تعادلی آن است، نمیتواند فاصله بگیرد. اگر ما تورم سالهای اخیر ایران و آمریکا را در نظر بگیریم و براساس تئوری برابری قدرت خرید مدل سازی کنیم. قیمت تعادلی دلار در زمستان ۱۴۰۰ حدود ۲۸ هزار تومان محاسبه میشود. به اعتقاد من، هر چقدر هم توافق خوبی میان ایران و پنج به علاوه یک شکل بگیرد یا هر چقدر این توافق به نتیجه بدی منجر شود، خیلی نمیتواند از این عدد تعادلی ۲۸ هزار تومان فاصله بگیرد.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه اگر فرض را بر توافق خوب بگیریم و اعداد زیر ۲۵ هزار تومان برای دلار شکل بگیرد، اظهار داشت: این اعداد زیر ۲۵ هزار تومان ناپایدار و موقتی است. علاوه بر این اگر اعداد زیر ۲۳ هزار تومان برای دلار شکل بگیرد، بسیار بسیار ناپایدار، کوتاه مدت و موقتی خواهد بود.
هاشم خانی معتقد است که قیمت تعادلی دلار در سال آینده حتما بالاتر از ۲۸ هزار تومان خواهد بود. به این دلیل که تورم در ایران بسیار بیشتر از تورم موجود در آمریکا است.
وی افزود: مادامی که تورم ما بسیار بیشتر از تورم آمریکا و بسیاری از کشورهای دیگر باشد، ما این تلاطمهای بازار ارز خارجی را خواهیم داشت. در سال آینده یک اتفاق روی نرخ برابری تاثیر بسیار بالایی خواهد گذاشت و آن هم نرخ بهره در آمریکا است. اگر نرخ بهره در آمریکا افزایش پیدا کند که انتظار اکثریت قاطع اقتصاددانان هم همین است، دو اتفاق رخ میدهد. اول اینکه تورم در آمریکا بسیار کاهش پیدا میکند. دوم اینکه به احتمال بسیار زیاد قیمت نفت هم کاهش پیدا میکند. هر دوی این اتفاقات مساوی است با اینکه قیمت دلار قطعی افزایش خواهد یافت.
این اقتصاددان با بیان اینکه در درجه اول وضعیت توافق است بر نرخ برابری دلار در سال بعد میتواند اثر محسوس و ملموسی بگذارد، گفت: در چنین شرایطی امکان یک کاهش ناچیزی وجود دارد. اما اعداد زیر ۲۵ هزار تومان برای دلار، اعدادی کاملا ناپایدار و کوتاه مدت است. به جز بحث مذاکرات، در درجه دوم نرخ بهره آمریکا بسیار اثرگذار خواهد بود. به ویژه اینکه نرخ بهره، روی قیمت نفت و محصولات پتروشیمی خیلی تاثیر میگذارد. با این حال اگر نرخ بهره در آمریکا افزایش پیدا کند، چه به واسطه کاهش قیمت نفت و چه به واسطه اثر کاهشی آن روی تورم آمریکا، تاثیر افزایشی رو قیمت دلار خواهد گذاشت.