معضل عدم رویارویی ورزشکاران ایرانی با نمایندههای اسرائیل، در حالی به دغدغهای بزرگ در ورزش کشور تبدیل شده که تبعات منفی آن هر روز بیشتر از قبل میشود. اسرائیلیها که در سالهای اخیر، سرمایهگذاری گستردهای در حوزه ورزش انجام دادهاند، بهتازگی پای ورزشکاران خود را به مسابقات بینالمللی کاراته باز کردهاند؛ طوری که حالا پای ثابت رویدادهای جهانی در این رشته هم شدهاند تا بار دیگر زنگ خطر را برای ورزش ایران به صدا دربیاورند؛ آنهم برای رشته پراهمیتی که همواره یکی از قدرتهای برتر کاراته دنیا به شمار میرود و سهم زیادی از مدالآوریهای کاروان ورزش ایران را در مسابقات مختلف به خود اختصاص داده است.
سیاست بهرسمیتنشناختن اسرائیلیها از سوی ایرانیها موضوع تازهای نیست که به آن پرداخته شود؛ اتفاق تازه نگرانیهایی است که در مورد اعزامهای تیم ملی کاراته به وجود آمده است؛ اینکه در سه ماه اخیر برای دومین مرتبه، به خاطر نمایندههای اسرائیل حضور در رقابتها را از دست میدهد. اولین بار آبان گذشته بود که فدراسیون کاراته قید شرکت در پیکارهای قهرمانی جهان امارات را زد؛ میدان مهمی که هر دو سال یک بار برگزار میشود و بالاترین سطح اعتبار را بین کشورهای عضو فدراسیون جهانی کاراته دارد. تیم ملی کاراته (کومیته) مردان در حالی سه دوره پیاپی عنوان قهرمانی ارزشمند این مسابقات را به خود اختصاص داده بود که میرفت تا برای چهارمین بار از این عنوان دفاع کند. بخت نخست قهرمانی این رقابتها، اما به دلیل اینکه با نمایندههای اسرائیل روبهرو نشود، سفر به امارات را از دست داد.
از آنجا که ورزش ایران مدتهاست به خاطر داستان سعید ملایی و تعلیق فدراسیون جودو، پناهندگی علیرضا فیروزجا، نابغه شطرنج در فرانسه و حواشی کشتی علیرضا کریمی (باید ببازی) زیر ذرهبین نهادهای بینالمللی ورزش جهان (کمیته بینالمللی المپیک، دادگاه بینالمللی حکمیت ورزش و از همه مهمتر فدراسیونهای جهانی) قرار دارد، فدراسیون کاراته ایران تصمیم گرفت کلا هیچ نمایندهای را به جهانی ۲۰۲۱ امارات اعزام نکند تا حداقل از این طریق مانع عواقب جبرانناپذیر شود. فدراسیون کاراته در نهایت دلیل عدم اعزام تیم ملی کاراته مردان به این مسابقات را مثبتشدن تست کرونای چند ملیپوش اعلام کرد.
حالا و در شرایط فعلی، حضور کاراته کاران ایرانی در رقابتهای کاراته وان (لیگ جهانی) که این روزها در امارات در جریان است، خبرساز شده است. نمایندگان کشورمان که شخصا برای شرکت در بخش انفرادی این مسابقات اقدام کردهاند، در اوزان مثبت ۸۴، منفی ۸۴، منفی ۶۰ و منفی ۵۵ کیلوگرم هستند. از قرار، اما حضور بیشتر این نفرات در این مرحله از لیگ جهانی فقط جنبه نمایشی خواهد داشت؛ چراکه با وجود نمایندههای اسرائیل نمیتوانند خط قرمزها را زیر پا بگذارند و در مسابقات شرکت کنند.
ایران در وزن مثبت ۸۴ کیلوگرم چهار نماینده در امارات دارد؛ سجاد گنجزاده که طلای تاریخی این رشته را در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو گرفت، صالح اباذری رنکینگ هفت جهان، سامان حیدری و مهدی آشوری. اما هیچکدام از این نفرات نمیتوانند روی تاتامی بروند؛ چراکه یک اسرائیلی بینامونشان در وزن آنها حاضر است که رنکینگش ۴۱ جهان است و این احتمال وجود دارد که با کاراتهکاران ایران روبهرو شود. در وزن منفی ۶۰ کیلوگرم، نماینده ایران مجید حسننیاست؛ او رنکینگ ۲۱ جهان است و حریف اسرائیلیاش رنکینگ ۶۹ دنیا! در وزن منفی ۵۵ کیلوگرم هم ایران میخواست یک نماینده داشته باشد و آنهم طراوت خاکسار بود؛ دارنده مدال نقره بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا. اما او نیز به دلیل اینکه یک رقیب اسرائیلی در مسابقات دارد، ترجیح داد اصلا راهی امارات نشود.
در این شرایط ذبیحالله پورشیب و مهدی خدابخشی، تنها نفراتی هستند که میتوانند بدون دغدغه در کاراته وان (منفی ۸۴ کیلوگرم) مبارزه کنند.
قهرمان المپیک گلهمند است
حضور کاراتهکاران ایرانی در این مرحله از رقابتهای کاراته وان که بیشتر جنبه توریستی دارد، باعث شده تا سجاد گنجزاده به آن واکنش نشان دهد. او دو روز پیش پیامی در صفحه شخصی خودش منتشر کرد که حاکی از گلهمندیاش نسبت به عدم رویارویی با نمایندههای اسرائیل بود. قهرمان جهان دراینباره نوشت: «دوستانی که برای ورزش و ورزشکاران تصمیم میگیرید، این را بدانید که هیچ چیز بالاتر از مسابقهدادن و مدالگرفتن، حال ورزشکار را خوب نمیکند. جالب است بدانید راهی امارات هستم، اما اجازه مسابقهدادن ندارم».
همزمان با این استوری معنادار ستاره کاراته ایران، ذبیحالله پورشیب، دیگر کاراتهکار مدالآور و عنواندار کشور نیز پیامی در صفحه شخصیاش نوشت که آن نیز پر از کنایه بود. او خطاب به مسئولان ورزش گفت: «بعد از این همه سال ورزش حرفهای و کسب افتخارهای مختلف، باید خودم هزینه مسابقهام را بدهم».
پورشیب در شرایطی این انتقادها را مطرح کرده که گفته میشود تمامی نفراتی که راهی امارات شدند، با هزینه شخصی به این مسابقات رفتند و فدراسیون کاراته بهعنوان متولی اصلی این رشته، هیچ هزینهای به آنها نداده است. این در حالی است که فدراسیون کاراته تا پیش از این و برای شرکت در بازیهای المپیک، همه این ملیپوشان را با هزینه فدراسیون به لیگ جهانی اعزام میکرد؛ چراکه در آن مقطع ملیپوشان باید در رنکینگ جهانی امتیاز کسب میکردند تا سهمیه بازیهای المپیک را کسب کنند. در حال حاضر، اما به این نفرات گفته شده حضور آنها در لیگ جهانی خیلی برایشان اهمیتی ندارد!
اگرچه فدراسیونهای ورزشی با توجه به اوضاع بد اقتصادی کشور و گرانی ارز، با مشکلات مالی بسیاری دستبهگریبان هستند، اما به هر حال رقابتهای کاراته وان جزء آن دسته از مسابقاتی است که ورزشکاران برای تثبیت جایگاه خود در ردهبندی جهانی باید در آن حضور داشته باشند و نباید بیتفاوت از کنار آن عبور کرد. اینکه فدراسیون کاراته بخواهد تنها در مقاطعی مثل المپیک که به ملیپوشان نیاز دارد، هزینه سفر آنها را بدهد، دور از تفکرات سیستم ورزش حرفهای دنیا است. جالب است که فدراسیون کاراته تا به الان هیچ واکنشی در خصوص اتفاقات اخیر و پیامهای اعتراضآمیز دو چهره مطرح تیم ملی کومیته مردان نشان نداده است.
کاراته ایران در حالی جزء برترینهای این رشته در دنیا به حساب میآید که مطمئنا ارتباطات خاص خودش را هم با سران فدراسیونهای آسیایی و جهانی دارد. پس چه بهتر که هرچه سریعتر دست به کار شود تا به واسطه همین مراودات و استفاده از دیپلماسی ورزش برای حل معضل عدم رویارویی با ورزشکاران اسرائیلی در میادین بینالمللی راهحلی مناسب پیدا کند؛ به این امید که ماجراهای تلخی که در جودو به وجود آمد، تکرار نشود.