وبینار تخصصی آگاهسازی و افزایش درک خطر سویه امیکرن در مرکز فرماندهی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد.
به گزارش فارس، در این وبینار که با حضور علی نصیری سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، حمیدرضا خانکه رئیس دانشکده علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، سعید تاملی معاون فنی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران و عباس استاد تقیزاده عضو هیات علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، وضعیت این اپیدمی، تفاوت آن با دیگر سویههای کرونا، ابعاد اجتماعی کووید با تمرکز بر امیکرن و اینفودمی مدیریت کووید مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
علی نصیری سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این برنامه با اشاره به وضعیت کنونی امیکرن در کشور و تهران، ضمن تشریح اقدامات شهرداری برای مقابله با این سویه گفت: طی یک هفته گذشته، میزان بستری و فوت ناشی از سویه اومیکرون دو برابر شده است. تصوری وجود دارد مبنی بر این که اومیکرون کمتر میکشد و خطر آن کمتر است. این حرف بر اساس بررسی نسبت فوتیهای ناشی از امیکرن در مقایسه با فوتیهای ناشی از سویه دلتا بیان شده و از این نظر درست است، چون نسبت کسانی که بر اثر ابتلا به سویه دلتا بستری میشوند به نسبت مبتلایان سویه دلتا کمتر است.
وی بیان داشت:، ولی چون شیوع اومیکرون به مراتب بیشتر است این بستری و فوت در تعداد بالای ابتلا جبران میشود. به عبارتی اگر ما نسبت به سویه دلتا وضعیت بدتری را شاهد نباشیم، وضعیت بهتری هم نخواهیم داشت.
وی افزود: از لحظهای که یک اپیدمی آغاز میشود تا به قله یا پیک ابتلا برسیم، زمانی طول میکشد. دو هفته بعد از قله ابتلا به پیک بستری ناشی از آن اپیدمی و در نهایت دو هفته بعد از قله بستری برای رسیدن به قله مرگ و میر زمان لازم است.
وی یادآور شد: در حال حاضر ما هنوز به نیمه اول پیک اومیکرون هم نرسیدهایم. ظرف یک یا دو هفته دیگر این احتمال وجود دارد که به قله ابتلا برسیم، دو هفته بعد وضعیت بیماستانها بحرانی خواهد شد و در نهایت این احتمال وجود دارد که اگر نتوانیم مدیریت کنیم، عید امسال به قله ناشی از ابتلا به اومیکرون برسیم.
وی با اشاره به این که تصور باطل بیضرر بودن اومیکرون را باید کنار گذاشت، گفت: نکته دیگر این که در مورد اومیکرون آن چیزی که حرف آخر را میزند، دز سوم است. تزریق این دز باعث میشود که بستریها به طور جدی کاهش پیدا کنند و جلوی ابتلا و مرگ را میگیرد و در صورت ابتلا، علائم خفیفتر میشود.
سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در ادامه این وبینار خاطرنشان کرد: متاسفانه، پوشش واکسیناسیون نوبت سوم در کل کشور تا امروز کمتر از ۳۰ درصد بوده است. تهران هم از این نظر خیلی تفاوت چشمگیری با کشور ندارد. این در حالیست که سویه جدید تفاوتی بین ردههای سنی قائل نیست و نوزدان و کودکان و جوانان هم در معرض ابتلا قرار دارند. در نتیجه با توجه به عدم واکسیناسیون در افراد زیر ۱۲ سال که تا کنون زیر ۵ درصد صورت گرفته، خطر ابتلا بالاست به نحوی که ۲۰ درصد بستریهای ناشی از اومیکرون را کودکان تشکیل میدهند.
وی با اشاره به اهمیت انجام واکسیناسیون در کودکان گفت: دوستانی که از ترس عوارض احتمالی از انجام واکسیناسیون برای کودکان خود بپرهیز میکنند، باید بدانند کودکان خود را به سمت ابتلا و بستری شدن سوق میدهند. در نتیجه خیلی شفاف باید در جامعه اعلام شود که کودکان باید واکسینه شوند.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت گسترش سویه اومیکرون در کل کشور، افزود: اکنون به نقطهای رسیدیم که ۲۵۰ شهر قرمز داریم. حدود ۱۱۲ و حتی بیشتر شهر نارنجی و حدود ۹۰ شهر زرد داریم که احتمالا طی این روزها نیز عدد آنها تغییر خواهد کرد.
وی گفت: تاکنون ۵ درصد فوتی زیر ۱۸ سال داشتهایم که در سویه دلتا اصلا اینگونه نبود. همچنین پیشبینی میشود که پیک این سویه ۱۰ اسفند خواهد بود.
نصیری در ادامه با اشاره به این که استان البرز در سرانه تخت مشکلاتی دارد، در نتیجه بار بیماری به تهران منتقل میشود و باید بدانیم که با چه شرایطی مواجه خواهیم شد.
وی در ادامه با بیان اقدامات انجام گرفته گفت: طی دو هفته اخیر به عنوان مدیریت شهری، ۴ جلسه اضطراری ستاد کرونای شهرداری تهران برگزار شده، چند اقدام را استمرار دادهایم و چند اقدام جدید را اضافه کردهایم. ۲۲ اتوبوس زندگی داریم و هنوز همه اتوبوسها فعالند و استقبال از آنها رو به افزایش است. از بین مراکز ثابت، ۷ مرکز باقی مانده و ۲۵ مرکز هم در اختیار وزارت بهداشت و دیگر سازمانها قرار گرفته که فعالاند.
وی یادآور شد: مردم بدانند که اگر در خانه مریض یا فرد ناتوان دارد که امکان مراجغه به مراکز را ندارد، در تماس با ۱۳۷ میتوانند به صورت رایگان از خدمات لازم برخوردار شوند.
فعالسازی تیمهای نظارتی مترو، ارتقای دستگاههای تهویه در مترو، استفاده از سامانه ایران من برای نظارت هوشمند بر افراد، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در فروشگاههای شهروند و میادین میوه و ترهبار، پیگیری تزریق دز سوم واکسن به اقشار آسیبپذیر بخشی از اقداماتی است که به گفته سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران طی گسترش اپیدمی اومیکرون تاکنون در شهر تهران اجرا شده و در حال اجراست.
در ادامه این وبینار تاملی معاون فنی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران به تشریح نحوه گسترش موج اومیکرون در کشور و واقعیتهای آن پرداخت و نسبت به گسترش این سویه در کشور هشدار داد.
خانکه نیز ابعاد اجتماعی گسترش ویروس را توضیح داد و دکتر تقیزاده به تشریح اینفودمی مدیریت کووید پرداخت.