ماسک باید از پل بینی تا چانه و اطراف صورت را در بر گیرد. در موقع درآوردن، ماسک باید از بند گرفته شود و در سطل زباله یا در کیسه مخصوص نگهداری شود.
رییس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، به سوالاتی درباره استفاده از ماسک در هنگام فعالیتهای ورزشی، شایعات مربوط به کاهش اکسیژن خون با استفاده از ماسک و... پاسخ داد.
به گزارش وزارت بهداشت، دکتر فرشید رضایی _رییس دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درباره استفاده از ماسک در هنگام فعالیتهای ورزشی، شایعات مربوط به کاهش اکسیژن خون با استفاده از ماسک و... توضیحاتی ارائه کرد.
هرچند ماسک زدن یکی از روشهای پیشگیری از بیماری کرونا است، اما در کنار ماسک زدن باید سایر روشهای پیشگیری از بیماریهای تنفسی مانند تزریق واکسن (در مورد آنفلوانزا، کرونا و ...)، شستشوی دست، حفظ فاصله ۲ متر با دیگران، تهویه مناسب، عدم تردد در مکانهای شلوغ را به کار گرفت.
باید توجه کرد که استفاده از ماسک در مورد فعالیتهای ورزشی مانند شنا، مجاز نیست و رعایت فاصله اجتماعی اهمیت بیشتری دارد. در مورد ورزشهایی نظیر فوتبال نیز با توجه به این مهم که این ورزشها باید در فضاهای باز انجام شوند، استفاده از ماسک در حین این فعالیتها ضرورتی ندارد.
- چرا برخی افراد در طول زمان ماسک زدن احساس ناراحتی میکنند؟
شاید برای برخی از افراد استفاده طولانی مدت از ماسک کمی ناراحت کننده باشد، ولی با توجه به مزایای آن در حفظ سلامت جامعه، سودمند است. اگر جنس لایه درونی ماسک از پارچه مناسب تهیه شده باشد تحمل آن بر روی صورت بسیار قابل تحملتر میشود. برخلاف برخی شایعات استفاده طولانی مدت از ماسک به هیچ عنوان سبب تجمع دی اکسید کربن بازدمی یا کاهش اکسیژن خون یا آسیب مغزی نمیشود.
برخی افراد تصور میکنند که افزایش بیش از حد تعداد لایهها، حفاظت بیشتری را خواهند داشت. در حالیکه اگر ماسک از لایههای استاندارد و جنس مناسب و سایز مناسب صورت باشد و مخصوصا به نحو مناسب استفاده شود، نیاز به افزایش لایه و ضخیمتر کردن ماسک نیست. زیرا زیاد از حد ضخیم بودن ماسک میتواند خستگی و ناراحتی ایجاد کند و تنفس را سخت کند.
برخی نیز از درد لاله گوش در اثر استفاده از کش نگهدارنده ماسک شکایت دارند که برای حل این مشکل میتوان بندهای ماسک را به جای پشت گوش، پشت سر، گره زد یا از بندهای متناسب با اندازه سر خود استفاده کنند.
همچنین تعدادی از مردم نیز مه گرفتگی شیشههای عینک در هنگام ماسک زدن را نارحت کننده میدانند که این مشکل نیز با شستشوی شیشههای عینک با آب و صابون و خشک کردن آن قبل از استفاده از ماسک حل میشود.
برخی از افراد نیز اذعان میکنند که استفاده از ماسک سبب تحریک و حساسیت پوستی در آنها میشود، در حالی که استفاده از جنس پارچه مناسب و استاندارد مشکل را حل میکند.
استفاده از محافظهای صورت به عنوان جایگزین ماسک توصیه نمیشود. این محافظها همراه با ماسک زدن به شرطی که اطراف صورت را به طور کامل پوشش دهند در تماسهای نزدیک با دیگران میتوانند استفاده شوند. استفاده از محافظ صورت برای حفاظت از مخاط چشمها به عنوان یک راه ورود ویروس و عوامل بیماریزا است.
قبل و بعد از استفاده ماسک لازم است دستها به نحو صحیح شستشو داده شوند. ماسک باید از پل بینی تا چانه و اطراف صورت را در بر گیرد. در موقع درآوردن، ماسک باید از بند گرفته شود و در سطل زباله یا در کیسه مخصوص نگهداری شود.
در مدت زمان پوشیدن ماسک، افراد باید از تماس دست با سطح ماسک اجتناب کنند و در صورت نیاز به تنظیم ماسک با دست، به دلیل احتمال بالای آلودگی میکروبی سطح جلوی ماسک، دستهای خود را با محلول ضدعفونی دست، ضدعفونی کرده و در صورت فراهم بودن شرایط شستشو در فواصل کاری با آب و صابون بشویند.
بیرون ماندن بینی و چانه از ماسک، شل بودن ماسک، دست زدن به سطح ماسک، نپوشاندن کامل صورت از طرفین یا بالا و پایین از مهمترین رفتارهای غلط و رایج در هنگام ماسک زدن است.
پوشانده ماندن بینی بسیار بیشتر از سایر نقاط اهمیت خاص دارد؛ چرا که گیرندههای مخصوص ویروس کرونا در سلولهای مژکدار بینی تعداد بسیار زیادی دارند. از آنجا که بجز ماسک هیچ وسیلهای برای پوشاندن ورودی مجرای بینی وجود ندارد، لذا در صورت عدم استفاده به هنگام و صحیح از ماسک همواره احتمال ابتلا به بیماری کووید ۱۹ و سایر بیماریهای تنفسی وجود دارد.
از آنجا که واکسن و روشهای دیگر هیچکدام نمیتوانند با پوشاندن بینی مانع از ورود ویروس به بدن شوند، لذا ماسک همواره جایگاه ویژه خود را در جلوگیری از ابتلا دارد و بدون ماسک حتی افراد واکسینه شده هم به محض ورود ویروس از دهان و بینی احتمال دارد که مبتلا شوند.