bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۴۳۲۹۰

شهباز شریف نخست وزیر احتمالی بعدی پاکستان کیست؟

شهباز شریف نخست وزیر احتمالی بعدی پاکستان کیست؟

شهباز که بخشی از طایفه ثروتمند شریف است بیش‌تر به دلیل سبک اداری «می توانم انجام دهم» شناخته می‌شود و در زمانی که وزیر ارشد پنجاب بود آن را به نمایش گذاشت.

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۲ - ۲۲ فروردين ۱۴۰۱

فرارو- «شهباز شریف» فردی که به احتمال زیاد نخست وزیر بعدی پاکستان خواهد بود در خارج از کشورش کمتر شناخته شده، اما در داخل کشور به عنوان یک مدیر موثر بیش از یک سیاستمدار شهرت دارد.

به گزارش فرارو به نقل از الجزیره، شهباز ۷۰ساله برادر کوچک‌تر «نواز شریف» نخست وزیر سه بار تلاش مخالفان در پارلمان برای سرنگونی عمران خان را رهبری کرد. پس از رای‌عدم اعتماد روز شنبه انتظار می‌رود که شهباز جانشین عمران شود.

تحلیلگران می‌گویند شهباز برخلاف نواز از روابط دوستانه با ارتش پاکستان برخوردار است ارتشی که به طور سنتی سیاست خارجی و دفاعی را در کشور ۲۲۰ میلیون نفری مجهز به سلاح هسته‌ای کنترل می‌کند. ژنرال‌های ارتش پاکستان سه بار به طور مستقیم برای سرنگونی دولت‌های غیرنظامی مداخله کرده‌اند و هیچ نخست وزیری از زمان استقلال آن کشور در جنوب آسیا از بریتانیا در سال ۱۹۴۷ میلادی به این سو یک دوره پنج‌ساله کامل را به پایان نرسانده است.

شهباز زمانی که وزیر ارشد پنجاب بود با چین در پروژه‌های تامین شده توسط پکن همکاری نزدیک داشت. پاکستان به دلیل سوء مدیریت دولت عمران خان در همه ابعاد خود دچار آشفتگی شده است.

شهباز روز یکشنبه به «الجزیره» گفت: «از بوروکراسی فلج شده تا چالش‌های سیاست خارجی تا اقتصاد در هم شکسته هرج و مرج در همه جا حاکم است». او هم چنین گفت که روابط خوب با «کشور‌های دوست» برای پاکستان بسیار حیاتی است. او در این باره گفته است: «ترمیم روابط پاکستان با کشور‌های دوست نیز یکی از مهم‌ترین الویت‌های من است. ما ملتی مسئول هستیم و مشتاقانه منتظر همکاری با دوستان و متحدان برای ارتقای روابط دوجانبه و چندجانبه خود می‌باشیم».

هنوز چندین مرحله وجود دارد تا شهباز بتواند بیست و سومین نخست وزیر پاکستان بدون احتساب دولت‌های موقت شود اگرچه اپوزیسیون پاکستان همواره او را به عنوان تنها نامزد خود معرفی کرده است. اگر او این نقش را بر عهده بگیرد با چالش‌های فوری روبرو خواهد شد از جمله اقتصاد در حال فروپاشی پاکستان که تحت تاثیر نرخ تورم بالا، سقوط ارزش پول ملی و کاهش سریع ذخایر ارز خارجی قرار گرفته است.

«شهباز شریف» به «الجزیره» گفته است: «من معتقدم که اصلاح اقتصاد باید در دستور کار قرار داشته باشد. ما باید به بازار اعتماد کنیم تا دوباره امور به بازار بازگردد. در عین حال، امدادرسانی به توده‌هایی که زندگی آنان به دلیل سیاست‌های اقتصادی معیوب دولت تحریک انصاف دچار بدبختی شده نیز در دستور کار قرار خواهد داشت».

تحلیلگران همچنین می‌گویند شهباز با استقلال کامل عمل نخواهد کرد، زیرا باید با سایر احزاب مخالف و برادرش روی یک دستور کار جمعی کار کند.

نواز در دو سال گذشته از زمان آزادی از زندان در لندن زندگی کرده است جایی که دوران محکومیت خود را به اتهام فساد مالی سپری می‌کرد و معالجات پزشکی خود را نیز انجام داده بود.

شهباز به عنوان وزیر ارشد پنجاب پرجمعیت‌ترین استان پاکستان تعدادی از پروژه‌های بزرگ زیرساختی بلندپروازانه از جمله اولین سیستم حمل و نقل انبوه مدرن پاکستان را در زادگاه‌اش شهر لاهور در شرق پاکستان طراحی و اجرا کرد.

به گزارش رسانه‌های محلی، سرکنسول چین سال گذشته در نامه‌ای به شهباز از سرعت اجرای پروژه پنجاب توسط او تحت عنوان طرح بزرگ کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) تمجید به عمل آورد.

این دیپلمات هم چنین گفته بود که شهباز و حزب‌اش چه در قدرت باشند و چه در جایگاه اپوزیسیون دوستان چین خواهند بود.

در مورد افغانستان، اسلام آباد تحت فشار بین المللی قرار دارد تا طالبان را وادار کند به تعهدات خود در زمینه حقوق بشر عمل کند و همزمان تلاش می‌کند تا بی‌ثباتی را در افغانستان محدود کند.

برخلاف عمران خان که به طور مرتب «نارندرا مودی» نخست وزیر ملی گرای هندو هند را محکوم می‌کند خاندان سیاسی شریف نسبت به همسایه مجهز به سلاح هسته‌ای که پاکستان سه بار با آن جنگیده است میانه روتر رفتار کرده است.

شهباز از نظر روابط‌اش با ارتش قدرتمند پاکستان مدت‌هاست که نقش «پلیس خوب» را در افکار عمومی در مقابل «پلیس بد» یعنی نواز بازی کرده است. نواز شریف در چندین مورد مجادله علنی با ارتش داشته است.

شهباز در لاهور در یک خانواده ثروتمند صنعتی به دنیا آمد و در همانجا به تحصیلات خود ادامه داد. او پس از آن وارد تجارت خانوادگی شد و اکنون به طور مشترک مالک یک شرکت فولاد پاکستانی است.

او سپس وارد عرصه سیاسی در پنجاب شد و برای اولین بار در سال ۱۹۹۷ میلادی وزیر ارشد آن ناحیه شد پیش از آن که درگیر تحولات سیاسی ملی شود و پس از یک کودتای نظامی به زندان افتاد. او سپس در سال ۲۰۰۰ میلادی به عربستان سعودی تبعید شد. شهباز در سال ۲۰۰۷ از تبعید بازگشت تا فعالیت سیاسی خود را دوباره در پنجاب از سر گیرد.

او پس از مجرم شناخته شدن نواز در سال ۲۰۱۷ میلادی به اتهام پنهان کردن دارایی‌های مربوط به افشای اسناد پاناما وارد عرصه سیاسی ملی شد. از آن زمان او به رهبر حزب مسلم لیگ شاخه نواز پاکستان تبدیل شد. خانواده شریف و حامیان آن می‌گویند که موارد مطرح شده علیه نواز با انگیزه سیاسی بوده اند.

هر دو برادر با پرونده‌های فساد متعددی در دفتر حسابرسی ملی پاکستان از جمله در زمان نخست وزیری عمران خان مواجه شده‌اند، اما شهباز به دلیل هیچ اتهامی مجرم شناخته نشده است.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین