ژنتیک ممکن است بر عادات غذایی شما و خطر ابتلا به برخی بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی تأثیر بگذارد.
فرارو- ژنهای مرتبط با طعم میتوانند در انتخاب غذا و خطر ابتلا به برخی بیماریهای قلبی و متابولیک نقش داشته باشند. نتایج مطالعه صورت گرفته نشان میدهد افرادی که حس قویتری نسبت به طعمهای تلخ دارند، غذاهای تلخ کمتری، مانند سبزیهای خانواده کلمها و الکل مصرف کردهاند. یافتههای اولیه با تأکید بر تغذیه دقیق که روند رو به رشدی را شاهد است، از توصیههای غذایی شخصی حمایت میکند.
به گزارش فرارو، ژنتیک ممکن است بر عادات غذایی شما و خطر ابتلا به برخی بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی تأثیر بگذارد. بهطور ویژه ژنهایی که تعیین میکنند تا چه حد میتوانید طعمهای تلخ و خوشایند را بچشید، ممکن است بر کیفیت کلی رژیم غذایی شما تأثیر بگذارند، درحالیکه ژنهای مرتبط با احساس طعم شیرینی، برای سلامت قلب و متابولیک شما اهمیت بیشتری دارند.
محققان به پشتوانه تحقیقاتی که اخیراً انجامشده معتقدند متخصصان تغذیه میتوانند از این یافتهها برای ایجاد برنامههای غذایی شخصی استفاده کنند و از این طریق به کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریهای مزمن کمک کنند.
آنها میگویند ما میدانیم که بسیاری از مردم برای انتخاب غذای سالم با مشکل مواجه هستند، اما همچنین میدانیم که بسیاری از مردم نمیدانند چرا با این مشکل مواجه میشوند.
این گروه تحقیقاتی با شناسایی انواع ژنتیک دخیل در حس پنج طعم تلخ، شیرین، اومامی، شور و ترش مطالعه خود را آغاز کردند. سپس محققان یک امتیاز چشایی چندژنی برای تعیین سطح ادراک برای هر طعم ایجاد کردند. نمره بالاتر مساوی است با احساس قویتر از آن طعم.
آنها دریافتند که امتیاز طعم تلخ بالا با مصرف کمتر غذاهای تلخ مانند غلات کامل، الکل و سبزیهای خانواده کلم (مانند کلم بروکلی، کلم پیچ، آروگولا) مرتبط است. بااینحال محققان اندازهگیری نکردند که آیا نمره بالا در یک طعم خاص بیانگر بیزاری از آن طعم است یا خیر. بهصورت تئوری اگر فردی سبزیهای تلخ دوست ندارد، یک متخصص تغذیه میتواند جایگزینهای شیرینتری مانند کدوحلوایی و ذرت به وی پیشنهاد کند.
محققان معتقدند درک اینکه چرا یک غذا را انتخاب میکنید، برای تغییر رفتار سودمندتر خواهد بود تا درک اینکه چه غذایی را باید انتخاب کنید.
این مطالعه یکی از اولین مطالعاتی بود که بررسی کرد چگونه ژنهای دخیل در درک طعم ممکن است بر انتخاب رژیم غذایی و سلامت قلب و عروق تأثیر بگذارند. نتایج آن میتواند به تغذیه دقیق کمک کند.
تغذیه دقیق یا تغذیه شخصی، یک رشته نوپا در علم تغذیه است. بهجای استاندارد فعلی توصیههای غذایی در سطح کل جمعیت (مانند دستورالعملهای غذایی برای آمریکاییها 2020-2025)، تغذیه دقیق توصیههای غذایی فردی را بر اساس ترکیب ژنتیکی منحصربهفرد، عادات و سبک زندگی، ترجیحات غذایی و میکروبیوم روده ارائه میکند.
بسیاری از محققان تغذیه بر پیشرفت درزمینهٔ تغذیه دقیق متمرکز هستند. در اوایل سال جاری، مؤسسه ملی سلامت آمریکا مبلغ 170 میلیون دلار به مطالعه تغذیه دقیق که با هدف استفاده از هوش مصنوعی برای شخصیسازی توصیههای غذایی انجام میشود، اختصاص داد. آنها همچنین طی بیانیهای اعلام کردهاند که ما میدانیم تغذیه درست مانند دارو، برای همه یک اندازه نیست.
بیشتر تحقیقات تغذیه دقیق بر روی ژنهایی متمرکزشدهاند که بهجای محرکهای مهم دریافت غذا مانند طعم، بر پاسخهای بیولوژیکی به غذا تأثیر میگذارند.
بااینحال قبل از اینکه محققان بتوانند تأیید کنند این یافتهها ارتباطهای معتبری دارند، مطالعه باید مورد بازبینی و تکرار قرار گیرد. آنها میگویند مطالعات آینده باید به جمعیتهای مختلف توجه کند، زیرا ترجیحات طعم و مزه تحت تأثیر فرهنگ ما نیز هست، نهفقط ژنهای ما.
مشخص کردن چگونگی ارتباط طعم و مزه با رژیم غذایی در بسیاری از جمعیتهای مختلف مهم است زیرا زمانی که درک گستردهتری از این عوامل تأثیرگذار داشته باشیم، آن زمان است که میتوانیم شروع به نتیجهگیری گستردهتر کنیم و توصیههای خاصی ارائه کنیم.
باوجوداین مطالعات در حال حاضر هنوز از اینکه بتوان برای یک رژیم شخصیسازیشده بر اساس اندازهگیری درک چشایی خود از متخصص تغذیه درخواست برنامه غذایی کنیم فاصلهداریم.
تغذیه شخصیسازیشده یک حوزه نسبتاً جدید است و درحالیکه شرکتهای زیادی وجود دارند که خدمات تغذیه دقیق ارائه میدهند، بسیاری از کارشناسان هشدار میدهند که این خدمات فراتر از علم عمل میکنند. درواقع مطالعات بیشتری موردنیاز است تا بر اساس ژنتیک و میکروبیوم های هر فرد توصیههای غذایی دقیقی صورت گیرد.
منبع: verywellhealth