قطع اینترنت در مناطق اطراف مراکز برگزاری کنکور امسال باعث انتقاد بسیاری از کاربران شد. بسیاری از کاربران در برخی شهرها از قطع گسترده اینترنت موبایل خبر دادند که به نظر میرسد در محدوده مراکز برگزاری آزمون قرار داشتهاند. مقامات سازمان سنجش پیشتر اعلام کرده بودند با توجه به تمهیدات صورتگرفته و استفاده از تکنولوژیهای جدید، امکان تقلب در این دوره وجود ندارد. در همین حال کارشناسان این پرسش را مطرح کردهاند که چرا شیوه مقابله با تقلب، قطع کلی اینترنت بوده که امروزه با فعالیت اقتصادی و اجتماعی مردم گره خورده است.
قطع اینترنت در محلاتی که طی روزهای اخیر در آنها کنکور برگزار میشده باعث انتقاد بسیاری از کاربران شد. هرچند این نخستینبار نیست که شاهد قطع مقطعی اینترنت در برخی مراکز برگزاری کنکور بودیم، اما بنا برگزارشها این قطع اینترنت در سطح گستردهتری از سالهای پیش صورت گرفته است.
به گزارش دنیای اقتصاد، بسیاری از کاربران در برخی شهرها از قطع گسترده اینترنت در مناطق مختلف خبر دادهاند که به نظر میرسد هرکدام در محدوده برگزاری کنکور قرار داشتهاند. در همین حال برخی کارشناسان این پرسش را مطرح کردهاند که چرا شیوه مقابله با تقلب قطع کلی اینترنت بوده که امروزه با زندگی اقتصادی و اجتماعی مردم گره خورده است. مقامات سازمان سنجش پیشتر اعلام کرده بودند با توجه به تمهیدات صورت گرفته و استفاده از تکنولوژیهای کشف تقلب این امکان در این دوره وجود ندارد و رقابت سالمی در پیش خواهد بود. برخی از شرکتکنندگان در کنکور امسال نیز از به کارگیری تجهیزاتی برای کشف ابزارهای تقلب خبر دادهاند.
مهدی سالم، سخنگوی وزارت ارتباطات روز پنجشنبه در توییتر نوشت: به درخواست وزارت علوم و تایید مراجع ذیربط طی پنجشنبه و جمعه در حوزههای برگزاری آزمون کنکور دسترسی به اینترنت محدود خواهد بود. از هموطنان عزیز ساکن این محدودهها بابت این اختلال پوزش میخواهیم.» همچنین همراه اول نیز در اطلاعیهای اعلام کرد که به درخواست سازمان سنجش در روزهای برگزاری آزمون سراسری اینترنت اپراتورهای تلفن همراه تا ساعت ۱۲:۳۰ در مناطقی که حوزههای امتحانی در آن قرار دارد، قطع است.
رقابت داوطلبان کنکور ۱۴۰۱ از روز چهارشنبه هشتم تیرماه جاری با رقابت بیش از ۱۶۱ هزار داوطلب گروه آزمایشی در ۴۱۷ شهرستان و بخش مختلف آغاز شد. تعداد یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ داوطلب گروههای مختلف آزمایشی آزمون سراسری طی چهار روز یعنی چهارشنبه ۸، پنجشنبه ۹، جمعه ۱۰ و شنبه ۱۱ تیرماه به رقابت پرداختند و داوطلبان کنکور امسال، در مقایسه با سال گذشته ۱۲۱ هزار و ۱۶۶ داوطلب (حدود ۲/ ۹ درصد) بیشتر شدهاند.
بسیاری از کاربران با انتقاد از قطع اینترنت آن را شیوه نامناسبی برای برخورد با تقلب اعلام کردهاند. در همین حال بسیاری نگرانند سایر بخشهای دولتی هم با دلایل دیگری درخواست قطع اینترنت را مطرح کنند و این موضوع به یک روال تبدیل شود. میلاد نوری برنامهنویس با اشاره به قطع اینترنت نوشت که اگر سازمان سنجش حق دارد درخواست قطع اینترنت را بدهد برخی بخشهای دیگر مانند سد معبر شهرداری هم ممکن است درخواست قطع اینترنت بدهند. افشین کلاهی یک فعال اقتصادی هم نوشت اگر قطع اینترنت برای جلوگیری از تقلب در کنکور فکر خوبی باشد پس احتمالا برای جلوگیری از دزدی میتوان خیابانها را هم بست! محمدصالح مفتاح یک فعال رسانهای هم نوشت: اصلا تصوری از کاربردهای اینترنت ندارند و اینکه تا چه اندازه ممکن است برای کسی ضروری باشد. اصلا چرا باید به چنین درخواست غیرمنطقی توجه کرد؟ چرا قطع اینترنت اینقدر ساده و عادی تلقی میشود؟ صابر مسگری، متخصص شبکه هم در توییتی نوشت که هیچ دیواری کوتاهتر از اینترنت پیدا نمیکنند. واقعا تاسفبار است که به خاطر یک امتحان اینترنت را قطع میکنند، تمام امروز صبح (جمعه) اینترنت موبایلم قطع بود. مهدی سالم در دفاع از قطع اینترنت به کاربران متعددی پاسخ داد او در یک توییت نوشت: پلیس راهنمایی و رانندگی هم برای ایجاد نظم و آرامش در اطراف بعضی محل برگزاری آزمونها محدودیتهایی گذاشته. آن هم ممکن است باعث چند ساعت اختلال در رفت وآمد شده باشد. شما خودتان را بگذارید جای نوجوانی که برای کنکور روزها و ماهها درس خوانده و تلاش کرده آیا نباید حس امنیت خاطر داشته باشد؟
سالم در توییت دیگری از کاربران اینترنت که موبایلشان به همین دلیل قطع شده خواست حداکثر ۵۰۰ متر از اطراف حوزه امتحانی دور شوند تا مشکلشان برطرف شود.
در همین حال چندین هزار نفر از کاربران با امضای یک کارزار خطاب به معاون دادستانی کل کشور خواستار برخورد با سازمان سنجش و وزارت علوم به خاطر قطع کردن اینترنت شدند. در متن این کارزار آمده است که طی روزهای گذشته در اتفاقی عجیب و تاسف بار به درخواست سازمان سنجش و وزارت علوم، اینترنت شهروندان در برخی مناطق قطع شده است. این نقض آشکار حقوق شهروندی به بهانه جلوگیری از تقلب در حوزههای امتحانی کنکور سراسری رخ داده است. بسیاری از مردم نگران هستند قطع اینترنت به در دسترسترین و راحتترین راهحل برای پوشش ضعفها در مسوولان اجرایی تبدیل شود.
بر اساس این کارزار قطع کردن دسترسی به اینترنت نقض مواد ۳۳، ۳۴ و ۳۵ منشور حقوق شهروندی و خلاف میثاق بینالمللی حقوق بشر است و قطع شدن آن به درخواست یک سازمان دولتی نادیده گرفتن حقوق عامه است.
موضوع قطع اینترنت تنها ماجرای مربوط به اینترنت و کنکور امسال نبود. تنها چند روز قبل از آن رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری از داوطلبان کنکور خواست که هر چه سریعتر از گروهها و کانالهای مدعی تقلب خارج شوند.
حسین حاجیلو گفت: با پیگیری و هماهنگی به عمل آمده توسط حفاظت اطلاعات قوهقضائیه برای رسیدگی به تخلفات احتمالی در آزمون سراسری در روزهای برگزاری آزمون، قضات ویژه برای همه استانها و شهرستانها پیشبینی شدهاند تا بر اساس گزارشها، ادله و مستندات ارائه شده به صورت ویژه نسبت به رسیدگی پروندهها اقدام کنند.
او گفته بود: با همکاری نزدیک نهادهای امنیتی، انتظامی و قضایی تلاش شده است تا در سال جاری امنیت و سلامت آزمون حفظ شده و ارتقا یابد و این تلاشها در جهت آرامش بیشتر داوطلبان و رعایت عدالت آموزشی و ضایع نشدن حق داوطلبان کوشا و پرتلاش است. قائم مقام رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: داوطلبان گرامی دقت کنند همراه داشتن هرگونه ابزار الکترونیکی در حوزههای آزمون ممنوع است و توسط دستگاههای آشکارساز کشف خواهد شد که این تخلف محرومیتهای شدید به همراه خواهد داشت. به گفته وی عضویت داوطلبان در گروهها و کانالهای مدعی تقلب نیز مجاز نیست و تحت رصد دقیق پلیس فتا، پلیس امنیت و مجموعههای نظارتی قرار دارد.
حاجیلو در مورد سایر تمهیدات حفاظت از آزمون سراسری گفته بود: امسال تعداد دفترچهها و پاسخنامهها با هدف آرامش خاطر داوطلبان و جلوگیری از اشتباه و همچنین افزایش امنیت آزمون افزایش یافته است. ضمن اینکه با کمک شرکتهای دانشبنیان دستگاهی برای کشف هرگونه ابزار الکترونیک در هر ابعادی تهیه شده و در همه حوزههای آزمون امسال مورد استفاده قرار میگیرد.
رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری بار دیگر خطاب به داوطلبان و والدین آنها گفته بود: اطلاعرسانی گستردهای در مورد ممنوعیت هرگونه استفاده از ابزار الکترونیکی و ممنوعیت عضویت در کانالها و گروههای مدعی تقلب انجام شده است و بار دیگر تاکید میشود داوطلبان هر چه سریعتر از این گروهها و کانالهایی که توسط افراد و گروههای مجرم که برخی از آنها در خارج از کشور فعالیت میکنند، خارج شوند. به گفته وی با توجه به تمهیدات فراهم شده امکان تقلب و تخلف در آزمون سراسری میسر نیست؛ بنابراین از داوطلبان عزیز انتظار میرود بر توانایی و تلاش علمی خود تکیه کنند و با آرامش خاطر آماده شرکت در یک رقابت سالم باشند.