روخا ایگناتوا، سالها خود را ملکه رمزارز میدانست. او در یک همایش روی صحنه رفت و به حاضران گفت که برای رقابت با بیت کوین یک ارز دیجیتال اختراع کرده است و آنها را متقاعد کرد که میلیاردها دلار سرمایه گذاری کنند.
در دنیای فناوری امروز کلاهبرداری با عنوان توکن و رمزارز در کشورهای مختلف از جمله ایران باب شده است. اکنون، اما با آشفته شدن بازار رمزارز، پرونده قدیمی یک سرمایه گذار بیت کوین که با نام ملکه گمشده رمرارز شناخته میشود، دوباره به جریان افتاده است.
به گزارش همشهری و به نقل از بی بی سی، روخا ایگناتوا، سالها خود را ملکه رمزارز میدانست. او در یک همایش روی صحنه رفت و به حاضران گفت که برای رقابت با بیت کوین یک ارز دیجیتال اختراع کرده است و آنها را متقاعد کرد که میلیاردها دلار سرمایه گذاری کنند.
آن زمان ارز دیجیتال او با نام وان کوین در اوج خود قرار داشت و میلیاردها دلار از سرمایهگذاران را جذب کرد. او بعد از به جیب زدن پول مردم از سال ۲۰۱۷ ناپدید شده است.
حالا اتهامات کلاهبرداری و پولشویی در آمریکا منجر شده او به یکی از ۱۰ فرد مهم تحت تعقیب FBI تبدیل شود. پلیس آمریکا برای دستگیری این زن کلاهبردار دنیای فناوری جایزهای ۱۰۰ هزار دلاری تعیین کرده است.
این تحصیلکرده دانشگاه آکسفورد به سرمایهگذاران گفته بود که یک رمزارز قاتل بیتکوین ایجاد کرده است، اما پروندهها نشان میدهد که او قبل از ناپدید شدن، مخفیانه میلیاردها دلار از طریق رمزارز خود به دست آورده است.
این جزئیات برای اولین بار سال۲۰۲۱ در اسنادی از دادگاههای دبی توسط وکیلی که روخا را مخوفترین مجرم آنلاین مینامد، منتشر شد. گفته میشود این به اصطلاح ملکه رمزارز حداقل ۴میلیارد دلار بابت رمزارزی که هیچ ارزشی نداشته کلاهبرداری کرده است.
افشای این اطلاعات نشان میدهد که دبی مسیر مالی مهمی برای روخا بوده است و FBI از امارات به عنوان یکی از ۵ کشوری که او با آنها ارتباط دارد، نام برده است.
جاناتان لوی، وکیلی که برای اولین بار این پروندهها را به صورت آنلاین منتشر کرد و در ادعای خود درباره غرامت قربانیان وان کوین به این اطلاعات متکی است، گفت: در حال حاضر صدها میلیون دلار در خطر است.
وسوسه انگیزترین ادعای مطرح شده در پرونده حقوقی لوی این است که یک معامله کلان بیت کوین با شیخ سعود بن فیصل القاسمی، پسر یک سرمایه دار ثروتمند اماراتی انجام شده است.
این پروندهها همچنین نشان میدهد که در سال ۲۰۱۵، شیخ سعود به روخا ۴ کیف پول یا ولت فیزیکی حاوی ۲۳۰۰۰۰ بیتکوین به ارزش ۴۸.۵ میلیون یورو در آن زمان داده است. در مقابل، روخا ۳ چک از بانک مشرق به شیخ سعود داده است که مجموعا حدود ۲۱۰میلیون درهم امارات معادل ۵۰ میلیون یورو بود.
در سال ۲۰۲۰، مقامات دبی باوجود اینکه بیش از یک سال قبل وزارت دادگستری آمریکا با انتشار یک کیفرخواست وان کوین را یک رمزارز جعلی خوانده بود، وجوه روخا را آزاد کردند.
ماهها قبل از این تصمیم، مارک اسکات، مدیر صندوق سرمایهگذاری سابق روخا نیز در نیویورک به جرم پولشویی ۴۰۰ میلیون دلاری از درآمدهای وان کوین مجرم شناخته شده بود.
این روزها اصطلاح اسکم (scam) بیشتر از گذشته شنیده و خوانده میشود. درواقع، اسکم وجه جهنمی تکنولوژی رمزارزها محسوب میشود؛ نوعی کلاهبرداری در پوشش رمزارزهایی که وجود ندارند.
در کشور ما هم نام بعضی از افراد و شرکتها به گوش میرسد که افراد ناآگاه را با وعده و وعید و اصطلاحا رویافروشی به دام انداختهاند. هر نوع تکنولوژی با وجود مزایای متنوع میتواند مخاطراتی هم به همراه داشته باشد.
تکنولوژی رمزارزها هم از این موضوع مستثنا نیست و در عین حال که میتواند به تولید ثروت برای افراد و کشور منتهی شود، اما امکان نابودی سرمایه مردم هم دور از ذهن نیست. درواقع، اکنون یک فرد میتواند به راحتی یک توکن را تولید و آن را با روشهای مختلف به مردم بفروشد.
سایتهایی هم برای کلاهبرداری راه اندازی میشوند. حتی بعضی از این سایتها کیف پولهای جعلی طراحی و مردم را قانع میکنند که دارایی خود را در آنها نگهداری کنند؛ این در حالی است که اطلاعات کیف پول در اختیار طراح قرار دارد.
امید علوی، رئیس هیات مدیره انجمن بلاکچین در گفتگو با همشهری، شکل دیگر کلاهبرداری در حوزه رمزارزها را توکنهای بدون پشتوانه میداند که به خاطر نبود قوانین شفاف و نظارتهای درست در کشور، بازار داغی دارند. علوی با اشاره به اینکه یک نفر میتواند در عرض نیم ساعت، توکنی به تعداد یک میلیارد تولید کند و آن را به مردم بفروشد، لازمه این کار را یک سیستم مارکتینگ خوب میداند که به مردم القا کند این توکن قرار است رشد کند.
او در توضیح شکل گیری چنین کلاهبرداریهایی میگوید: «تولیدکننده چنین توکنی به عنوان خریدار و با اکانتهای مختلف، در یک مدت زمان مشخص قیمتهای بالا برای توکن در نظر میگیرد و خرید میکند. به این ترتیب قیمت توکن بالا میرود و مردم شروع به خرید آن میکنند. در نتیجه یک گردش کاذب ایجاد میشود.»
دیوید برچ، متخصص رمزارز، معتقد است شهرت بیت کوین به عنوان یک رمزارز غیر قابل رصد نادرست است، چراکه سازمانهای مجری قانون به طور فزایندهای از الگوریتمهای هوشمندانهای برای ردیابی رمزارزها استفاده میکنند. او گفت: خلاص شدن از شر چند میلیارد دلار بسیار سختتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
اگر دکتر روخا هنوز ۲۳۰۰۰۰ بیتکوین را داشته باشد، یکی از بزرگترین دارندگان بیتکوین خواهد بود.