یافتهها نشان دادند شرکت کنندگانی که ۲۰ درصد یا میزان بیشتری از کالری روزانهشان را از غذاهای فوق فرآوری شده دریافت میکردند در مقایسه با افرادی که رژیمهای غذایی حاوی غذاهای فرآوری شده اندکی بودند کاهش بسیار سریعتری در عملکرد شناختی طی ۶ تا ۱۰ سال داشتند.
فرارو- نتیجه پژوهشی تازه نشان میدهد که خوردن مواد غذایی فرآوری شده میتواند به مغز آسیب برساند.
به گزارش فرارو به نقل از یو اسای تودی، اگرچه بدیهی است که رژیم غذایی هات داگ و بستنی منجر به یک زندگی فیزیکی سالم نمیشود، اما پژوهشهای جدید نشان میدهند که چگونه غذاهای فوق فرآوری شده میتوانند باعث کاهش قابل توجه عملکرد مغز شوند.
نتیجه پژوهشی که روز دوشنبه در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر در سن دیه گو ارائه شد نشان داد که چگونه غذاهایی مانند نودل فوری، نوشیدنیهای شیرین و وعدههای غذایی منجمد شده همگی عواملی تاثیرگذار در نرخ سریعتر زوال شناختی هستند.
«رافائل پرز اسکامیلا» استاد بهداشت عمومی در دانشگاه ییل میگوید: «این یک راز پنهان نیست که سلامت جسمی و ذهنی - شناختی ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. بنابراین، جای تعجب نیست که نتایج پژوهش تازه نیز اختلال مغزی را نشان میدهد. تنها ۱۰۰ کالری از غذاهای فرآوری شده میتواند بر سلامت جسمانی شما تاثیر بگذارد که معادل خوردن دو شیرینی کوکی است».
پژوهشها صرف غذاهای فوق فرآوری شده را با مشکلات سلامتی مانند چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطانها مرتبط دانستهاند. «پرز اسکامیلا» میگوید: «اکنون متوجه شدهایم که این مواد غذایی بر ذهن تاثیر میگذارند. علت آن است که مواد غذایی فرآوری شده باعث التهاب شده و میتوانند بر انتقال دهندههای عصبی در مغز تاثیر بگذارند. هم چنین، غذاهای فرآوری شده در سطح میکرو با میلیاردها سلول باکتری که عملکرد را مختل میکنند فعالیت خود را انجام میدهند».
پژوهشگران نتایج این یافتهها را در کنفرانس بینالمللی انجمن آلزایمر ارائه کردند که در آن رژیم غذایی و شناخت ۱۰۰۰۰ بزرگسال میانسال و مسنتر مورد ارزیابی قرار گرفته است.
یافتهها نشان دادند شرکت کنندگانی که ۲۰ درصد یا میزان بیشتری از کالری روزانهشان را از غذاهای فوق فرآوری شده دریافت میکردند در مقایسه با افرادی که رژیمهای غذایی حاوی غذاهای فرآوری شده اندکی بودند کاهش بسیار سریعتری در عملکرد شناختی طی ۶ تا ۱۰ سال داشتند.
«پرز اسکامیلا» که در این پژوهش نقشی نداشته میگوید: «این یک مطالعه قوی است و شواهد با آن چه که در طول زمان در مورد مواد غذایی فوق فرآوری شده مشاهده شده مطابقت دارد».
او افزود: «غذاهای فرآوری شده نیاز به آمادهسازی کمی دارند و مصرف آن اغلب آسان است، زیرا معمولا مانند خوردن غذاهای کامل مانند میوه ها، سبزیجات، لوبیا، سیب زمینی، تخم مرغ، غذاهای دریایی یا گوشت احساس سیری کامل به فرد نمیدهند و طیف گستردهای از غذاهای فوق فرآوری شده را میتوان پنهان کرد یا حتی به عنوان سالم تبلیغ کرد».
مطالعات پیشین بر روی غذاهای فوق فرآوری شده نشانههایی از بروز زوال شناختی را آشکار ساختهاند که به معنای افزایش خطر ابتلا به زوال عقل در فرد است. نتیجه مطالعهای که هفته گذشته منتشر شد نشان داد که بازای هر ۱۰ درصد افزایش در مصرف روزانه غذاهای فوق فرآوری شده افراد در بریتانیا ۲۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل هستند.
«پرز اسکامیلا» میگوید: «مصرف غذاهای فوق فرآوری شده نه تنها در مراحل بعدی زندگی بلکه از ابتدای زندگی در دوران کودکی و دوران پیش دبستانی شروع میشود. این زمانی است که بچهها به غذاهای فوق فرآوری شده علاقه پیدا میکنند که خطرات جدی را برای آنان در آینده رقم میزند».
غذاهای فرآوری شده اقلامی با ترکیبات بسیار کم هستند و اغلب حاوی طعم دهنده ها، رنگها یا سایر افزودنیها میباشند. از جمله این مواد میتوان به کراکر، کلوچه، تنقلات سرخ شده، پنیر خامه ای، بستنی، آب نبات، نوشابه و هات داگ اشاره کرد. غذاهای منجمد نیز در خط مقدم غذاهای فرآوری شده قرار دارند.
طبق بررسیای صورت گرفته در سال ۲۰۱۶ میلادی مطالعات روی رژیم غذایی آمریکایی نشان میدهد که ۵۸ درصد کالری از طریق غذاهای فرآوری شده در ایالات متحده مصرف میشود. «کلودیا سوموتو» نویسنده مقالهای در مورد زوال شناختی و استادیار طب سالمندی در دانشکده پزشکی دانشگاه سائوپائولو میگوید هنگام در نظر گرفتن ذهن و بدن توجه به چیزی فراتر از صرف شمارش کالری ضروری به نظر میرسد. سوموتو به «ان بیسی نیوز» میگوید: «مستقل از مقدار کالری مستقل از مقدار غذای سالمی که سعی میکنید بخورید غذای فوق فرآوری شده برای شناخت ذهنی شما خوب نیست. میدانم که گاهی اوقات باز کردن یک بسته و انداختن آن در مایکروویو آسانتر است، اما در دراز مدت چند سال از عمرتان میکاهد».
دکتر «کیت شاناهان» متخصص سمشناسی مواد غذایی و نویسنده کتاب «تغذیه عمیق: چرا ژنهای شما به غذای سنتی نیاز دارند» غذاهای سرخ شده در رستورانها را «بدترین بدترین ها» توصیف میکند و خاطرنشان میسازد که سیب زمینی سرخ کرده یکی از چاق کنندهترین غذاها است.
شاناهان میگوید: «اگر سعی کنید غذاهای فرآوری شده را در گوگل جستجو کنید پاسخهای مختلفی وجود دارند. غذاهای فرآوری شده در واقع تنها غذاهایی هستند که دارای مواد ناسالم به مقدار زیاد هستند. این مواد میتوانند کربوهیدراتهای فرآوری شده مانند شکر یا پودر پروتئین باشد. روغن دانه بدترین ماده در عرضه مواد غذایی است. هشت روغن ناسالم عبارتند از: روغن ذرت، روغن کانولا، روغن پنبه دانه، روغن سویا، روغن آفتابگردان، روغن گلرنگ، روغن کلزا و روغن سبوس برنج».
«پرسی گریفین» مدیر مشارکت علمی انجمن آلزایمر با انتشار بیانیهای اشاره کرده که تازهترین مطالعه درباره ارتباط بین غذاهای فرآوری شده و زوال شناختی نشان میدهد که نه یک علت مستقیم بلکه ملاحظات زیادی در مورد مصرف غذاهای فرآوری شده وجود دارند.
«گریفین» میگوید: «افزایش در دسترس بودن و مصرف غذاهای سریع، فرآوری شده و فوق فرآوری شده به دلیل تعدادی از عوامل اجتماعی - اقتصادی از جمله دسترسی کم به غذاهای سالم، زمان کمتر برای تهیه غذاها و ناتوانی در تهیه گزینههای غذایی کامل است. غذاهای فرآوری شده بیشتر توسط افرادی مصرف میشوند که دارای محدودیتهای مالی هستند یا نمیتوانند زمانی را برای آماده کردن وعدههای غذایی از ابتدا اختصاص دهند».
بیش از نیمی از شرکت کنندگان در این مطالعه زنان، افراد سفیدپوست یا تحصیل کرده بودند. میانگین سنی آنان ۵۱ سال بود.