لپتاپ تا همین چند سال پیش باارزشترین هدیه الهه مهربان تکنولوژی بود که به صورت همزمان برای وبگردی، تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی گزینهای ایدهآل بهحساب میآمد، اما با ورود تبلت و وقوع چند موج گرانی متوالی بهنظر میرسد ورق برگشته است
فرارو- مقایسه تبلت با لپتاپ از نظر فنی چیزی شبیه سرگردانی در انتخاب دو وعده غذایی «ناهار» و «شام» است. این دو تا، به هیچوجه شبیه هم نیستند. شما با یک لپتاپ آزادی عمل بیشتری دارید. همینطور حق انتخابهای بزرگتر. «رایانههای لوحی» با اینکه اسم کاملا مزخرفی است، اما به ما کمک میکند تعریف سادهتری از یک تبلت داشته باشیم. شاید در نگاه اول ترسناک بهنظر بیایند، اما آنها میتوانند بیشتر انتظاراتی قبلا از لپتاپ داشتهایم را برآورده کنند. گوش دادن به موسیقی، تماشای فیلم، وبگردی، نوشتن و ارسال ایمیل کمترین انتظار ما از تبلت هستند. به این فهرست ادیت عکس، ساخت موسیقی و طراحی را هم اضافه کنید. برنامهنویسهای خوش ذوق حتی توانستهاند چندتایی نرمافزار عالی برای نقشهکشی و طراحی صنعتی تولید کنند. حتی اگر تمام اینها را کنار بگذاریم، با نگاهی به بازار و مروز قیمت لپتاپها که این روزها بیشتر از همیشه عجیب و غریب شدهاند، میتوان ادعا کرد عمر لپتاپ بهمعنای واقعی کلمه به پایان رسیده است.
به گزارش فرارو، وقتی در مورد یک وسیله قابل حمل صحبت میکنیم، عمر و دوام باتری اهمیت زیادی پیدا خواهد کرد. اصلا خوشایند نیست که شما این همه برای خرید گجت هزینه کنید، اما مجبور باشید هر دو سه ساعت یکبار آن را به پریز برق متصل کنید. در مورد لپتاپها ما به پیشرفتهای زیادی دست پیدا کردهایم، ولی همچنان در بهترین حالت عمر باتری آنها تنها حدود چهار ساعت است. کاملا طبیعی بهنظر میرسد، چون بالاخره وسیلهای با این ابعاد برای تامین انرژی مورد نیاز خود باید زحمت زیادی بکشد.
پردازنده، حافظهموقت، هارددیسک، مادربرد، کارت گرافیک، منبع تغذیه، نمایشگر و گیرنده wifi یا بلوتوث همگی اشتهای زیادی دارند و خیلی زود ظرفیت باتری را تخلیه میکنند. عمر باتری در لپتاپهای معمولی و نهچندان گرانقیمت ممکن است به حدود دو تا سه ساعت محدود شود. پس شما ناچار هستید آدابتور شارژ را مدام با خودتان این طرف و آن طرف ببرید و تا حد امکان به برق مستقیم شهری متکی باشید. ممکن است مشکلی با این کار نداشته باشید، اما ما راهحل سادهتری سراغ داریم. قطعات داخلی یک تبلت در مقایسه با لپتاپ اندازه کوچکتری دارند و در مصرف انرژی صرفهجویی میکنند. به همین دلیل ساده یک تبلت پس از هر بار شارژ کامل حدود ۹ تا ۱۰ ساعت دوام میآورد. این موضوع آن قدر ایدهآل است که میتوانیم به عنوان نخستین برتری مهم تبلتها در نبرد با لپتاپ از آن یاد کنیم.
لپتاپهای معمولی با صفحه نمایش ۱۵ اینچ، بهطور معمول حدود ۲.۸ کیلوگرم وزن دارند. اگر با صفحهنمایش بزرگتر روبرو باشیم باید انتظار وزن بیشتری را داشت و برای لپتاپهای ۱۳ اینچی وزن حدود دو کیلوگرم طبیعی بهنظر میرسد. هر بار که با لپتاپی روبرو شویم که کمی سبکتر از میزان استانداردها باشد از صمیم قلب خوش حال میشویم و با حرارت دربارهاش حرف میزنیم. مثلا مردم اولترابوکهای ۱۵ اینچی ۱.۷ کیلوگرمی را واقعا تحویل میگیرند. حالا خودتان را در یک ظهر گرم تابستانی تصور کنید، آن هم در حالی که یک کوله لپتاپ بزرگ بهدوش دارید. خود لپتاپ ۱.۷ کیلوگرم است، شارژر، ماوس و بقیه متعلقات را هم بهزور داخل کوله جا دادهاید. پس از این تصویرسازی طاقتفرسا، کوله را زمین بگذارید و به وزن حداکثر ۸۰۰ گرم یک تبلت فکر کنید.
آیپد نسل جدید، میزان پردازنده M1 بهکار رفته روی مکبوک اپل است و اندازه آنها توانایی پردازش دارد
شما برای سرگرمی فیلم میبینید، موسیقی گوشی میدهید، وبگردی میکنید و به انجام بازیهای ویدئویی میپردازید. باورکردنی نیست، اما تجربه بارها و بارها نشان داده، انجام همه این کارها با تبلت لذت بیشتری دارد. حمل و نقل یک لپتاپ بزرگ دو کیلوگرمی برای تماشای فیلم یا گوشدادن به موسیقی چندان عاقلانه بهنظر نمیرسد. برای وبگردی هم تبلت گزینه سریعتر و مطمئنتری است. این برتری همچنین در اجرای بازیها وجود دارد. لپتاپهای دسته اقتصادی توانایی محدودی در اجرای بازیهای با گرافیک بالا دارند و تنها اگر بیش از ۳۰ میلیون تومان پول پرداخت کنید، توانایی خرید یک لپتاپ ساخته شده برای اجرای بازیهای ویدئویی را خواهید داشت، اما همین الان میتوانیم برای شما فهرستی بلندبالا از بازیهای اعتیادآور و باشکوه تهیه کنیم که مخصوص اجرا روی تبلت عرضه شدهاند. چند بازی مشهور با قابلیت مولتیپلیر هم بین آنها بهچشم میخورد.
تبلتها از همان ابتدا بهراحتی آب خوردن، پیرمردها را شکست میدهند. میتوانید این آزمون را «اعاده حییثیت» لپتاپها حساب کنیم. ارزانترین لپتاپهای موجود در بازار حداقل ۱۶۰ گیگابایت حافظه ذخیرهسازی دارند. میتوان لپتاپهایی با ظرفیت هارد ۵۰۰ گیگابایت هم پیدا کرد و حتی سراغ لپتاپ با فضای ذخیرهسازی یک ترابایت رفت. قیمت لپتاپهای هیبریدی زیاد است، چون از حافظههای SSD استفاه میکنند، اما همین نوآوری کمک میکند سرعت بالا آمدن ویندوز و اجرای برنامهها و بازیها در لپتاپ بهشکل چشمگیری افزایش پیدا کند. میزان فضای ذخیرهسازی در تبلت از ۱۶ گیگابایت آغاز میشود و در حالت اقتصادی به ۳۲ و ۶۴ گیگابایت میرسد. تبلتهای معمولی به فضای ذخیرهسازی ۱۲۸ و ۲۵۶ گیگابایت مجهز هستند و نمونههای جدید و گرانقیمت مثل آیپدهای اپل، توانستهاند فضای ذخیرهسازی تا یک ترابایت را در طبق اخلاص قرار دهند. در بیشتر انواع تبلت همچنین امکان اضافهکردن ظرفیت با کمک حافظههای میکرو SD یا حافظههای USB وجود دارد.
ارزش تبلت گرانقیمت سرفیس پرو هشت، با حافظه یک ترابایت در بازار ایران به ۸۰ تا ۹۰ میلیون تومان میرسد. خریداران این دستگاه یک لپتاپ کامل در اختیار خواهند داشت که تنها ۹۰۰ گرم وزن دارد. مغز متفکر این لپتاپ یک Core i7 نسل ۱۱ است و کنارش ۱۶ گیگابایت حافظهموقت بهچشم میخورد. نمایشگر ۱۳ اینچی تمام HD لمسی، ضخامت ۹ میلیمتری، درگاههای ارتباطی متعدد، ویندوز ۱۱، قابلیت شارژدهی تا ۱۵ ساعت بهطور عادی چیزهای هستند که از یک لپتاپ انتظار داریم. پس اگر کسی گفت تبلتها قادر نیستند اندازه یک لپتاپ کارآیی داشته باشند، سرفیس پرو هشت را جلویش بگذارید. اگر محتاج ویندوز نباشید، احتمالا کارتان با یک آیپد راه خواهد افتاد. چیزی مثل آیپد پرو ۱۳ اینچی مدل ۲۰۲۱ که از نسل پنجم موبایل پشتیبانی میکند.
قیمت این آیپد با حافظه ۱۲۸ گیگابایت به حدود ۴۴ میلیون تومان میرسد و روی آن پردازنده M1 استفاده شده که در مکبوکهای اپل کار گذاشتهاند. باتری iPad تقریبا ۱۰ ساعت دوام میآورد. برای کارهای ساده مثل وبگردی یا تماشای فیلم و حتی شرکت در جلسات و کلاسهای آنلاین، میتوان تبلتهایی با قیمت چهار تا شش میلیون تومان را پیشنهاد داد و اگر فکر میکنید باید حساسیت بیشتری بهخرج داد، گلکسی تب S7 مدل لایت با قیمت حدود ۱۴ میلیون را پیشنهاد میدهیم. این در حالی است که لپتاپهای حاضر در بازه قیمت پنج تا ۱۴ میلیون عموما از نظر فنی تواناییهایی در حد و اندازه یک ماشینحساب ساده دارند و حتی شاید نتوانند از عهده اجرای ویدئوهای تمام HD بربیایند. برای خرید یک لپتاپ قابلاعتماد، در حال حاضر ناچارید حداقل ۲۵ میلیون هزینه بپردازید.