حسین علایی در یادداشتی در «جماران» نوشت: با کشته شدن خانم مهسا امینی دختر جوان و مظلوم ایرانی در جریان دستگیری توسط نیروهای گشت اجبار، برای بسیاری از مردم این سوال پدید آمده است که چرا بعضی از افرادی که به اتهامهای گوناگون بازداشت میشوند، در زندانها و در بازداشتگاههای مختلف جان خود را از دست میدهند؟ فاجعه کهریزک و ماجرای ستار بهشتی را همه به یاد دارند. همچنین فیلم مادری که جلوی خودروی گشت اضلال را گرفته و فریاد میزد که دخترم مریض است فراموش شدنی نیست!
حال باید پرسید آیا عملکرد گشت اجبار باعث افزایش علاقه خانمها به پوشش بهتر شده است یا بعضی را به واکنش متقابل و به مخالفت با پوشش اجباری واداشته است؟
سوال دیگری که در ذهن بسیاری از مردم وجود دارد اینست که آیا اصولاً چنین روشهایی اسلامی و دینی است؟ پس ماجرای سخن امام علی علیه السلام در باره بیرون آوردن خلخال از پای یک زن یهودی چیست؟
بعضی از جامعه شناسان نیز بر این باورند که این نوع رفتارهای خشن، باعث ایجاد شکاف اجتماعی و نیز توسعه عصبانیت و افزایش خشونت در بین اقشار مختلف جامعه میشود. طبیعی است که دل خانوادهها و اقوام بازداشت شدگان و بویژه مقتولین نیز هیچگاه با مسببین آن فجایع صاف نخواهد شد.
باید توجه داشت که اصولاً مردم از آیات الهی مثل «لا اکراه فی الدین» و «انا هدیناه السبیل، امّا شاکراً و، امّا کفوراً» استقبال میکنند و فطرت همه انسانها با حاکمیت زور و ظلم و اجبار مخالف است.
با چنین شیوههایی بعضی از مردم به یاد رفتارهای خشن رضاشاه میافتند که با پلیس و امنیه چادر را از سر زنان ایرانی میکشید و به زور میخواست آنها را با لباس یکسانی که خود میپسندید در کوچه و خیابان ببیند.
به هر حال خوبست نمایندگان محترم مجلس در قوانینی که باعث چنین رفتارها و فجایعی میشوند بازنگری کنند و پلیس نیز عملکرد واحد امنیت اخلاقی و اجتماعی و گشت ارشاد را ارزیابی کند تا عموم مردم و انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی و مومنین از دست چنین اتفاقات ناگواری رهایی یابند.
شاید بهتر باشد نیروی انتظامی، کارکنان گشت ارشاد را در مقابل دزدان خیابانی که آشکارا گوشی و کیف خانمها را میربایند بکار گیرد تا رضایت مردم بویژه خانمها را جلب نماید.
در هر صورت این مطلب را در حین حضور در پیاده روی اربعین و جهت ادای دین به امام حسین و شهدای کربلا علیهم السلام نوشتم که برای مقابله با ظلم و جهت امر به معروف و نهی از منکر قیام کردند و یزید نیز آنان را از دم تیغ گذراند و خانواده اشان را به اسارت برد.
۲۶ شهریور ماه ۱۴۰۱