bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۷۹۴۴۵

قربانیان ترفند‌ها و تبلیغاتِ خطرناک لاغری چه کسانی هستند؟

قربانیان ترفند‌ها و تبلیغاتِ خطرناک لاغری چه کسانی هستند؟

وزارت بهداشت از ۳ضلع مرگ در لاغری از بازار پررونق مشاغلی که در حاشیه این عرصه شکل گرفته‌اند پرده برداشت: باشگاه‌های ورزشی و بعضی آرایشگاه‌های زنانه و در ضلع سوم مثلث مرگ به‌خاطر لاغری، تبلیغات شبکه‌های ماهواره‌ای.

تاریخ انتشار: ۱۰:۵۱ - ۱۸ مهر ۱۴۰۱

هرچه دلت می‌خواهد بخور. رمز و راز لاغری پیش ماست؛ این شعار اکثر مراکزی است که عاشقان لاغری را به سمت و سوی خود جذب می‌کنند.

به گزارش همشهری، گرچه هنوز خیلی از شبکه‌های ماهواره‌ای استفاده از شلوار و شلوارک و گن و... را راه موفق کاهش عجیب و غریب وزن در تبلیغات‌شان می‌خوانند، اما دوستداران لاغری برای اینکه از دست چربی‌های اضافه و وزن بالای‌شان خالص شوند یکی از ۳ ضلع مثلث مرگ را برای این کار انتخاب می‌کنند؛ مثلثی که چند سال پیش از سوی وزارت بهداشت معرفی شد تا هم زنگ خطر لاغری به قیمت از دست دادن جان را در کشور به صدا درآورد هم یک‌جور‌هایی به مراکز فعال در این ۳ضلع هشدار دهد که فعالیت‌شان زیر ذره‌بین وزارت بهداشت است.

البته وزارت بهداشت ضمن تشریح عملکرد این ۳ضلع مرگ در لاغری از بازار پررونق مشاغلی که در حاشیه این عرصه شکل گرفته‌اند پرده برداشت؛ مشاغلی که هر روز با تبلیغات پررنگ‌ولعاب، دلباختگان لاغری را به سمت و سوی خود می‌کشند. این بازار در تمامی شهر‌ها به‌خصوص کلانشهر‌های کشور از رونق بیشتری برخوردار است.

لاغری؛ رؤیایی در باشگاه‌های ورزشی

باشگاه‌های ورزشی یکی از ۳ضلع این مثلث مرگ هستند؛ مراکزی که بیشتر در بخش زنانه به فعالیت‌های کاهش وزن غیراصولی می‌پردازند.

علیرضا سجادی، از کارشناسان اجتماعی می‌گوید: رؤیای تناسب اندام در کنار تبلیغات رنگارنگ ماهواره‌ای باعث شده تا جوانان بی‌حوصله‌تر از هر زمان دیگر به‌دنبال کاهش وزن باشند.

او با اشاره به بازار پررونق باشگاه‌های ورزشی در مناسبت‌های خاص از حضور جوانان علاقه‌مند به کاهش وزن می‌گوید: زنان و دختران غافل از عواقب دارو‌هایی که به‌صورت غیرقانونی در این مراکز عرضه می‌شود آن‌ها را مصرف کرده و باعث به خطر افتادن جان‌شان می‌شوند. دستگاه‌های ورزشی شوک واردکننده و دارو‌های مرکب از موادمخدر از جمله عواملی هستند که جان ورزشکاران عاشق لاغری را در سالن‌های ورزشی تهدید می‌کنند.

مرگ سپیده، دختر جوانی که سال ۹۱ به امید لاغری راهی یکی از این باشگاه‌ها شده بود، نمود عینی این قصه است. کسی که از ترس ترک نامزدش به‌خاطر اضافه وزنش در یکی از باشگاه‌های ورزشی ثبت‌نام کرد، اما به محض اتصال دستگاه لاغرکننده به بدن به‌دلیل وارد شدن شوک زیاد به بدنش ایست قلبی کرد و جان خود را از دست داد؛ قصه‌ای که لهراسب عالمی، از رفتارشناسان اجتماعی، علت وقوع آن را علاوه بر اعتمادبه‌نفس پایین، هجمه روانی تبلیغات رنگارنگ در مورد لاغری در جامعه می‌داند.‌

می‌خواهی لاغر شوی خرج کن

می‌گویند می‌خواهید اندامی ورزیده و زیبا مثل سلبریتی‌های بدنسازی و... داشته باشید باید کمی سر کیسه را شل کنید. شنیدن این جملات در باشگاه‌های ورزشی دیگر امروز خیلی دور از انتظار نیست مخصوصاً اگر کلانشهرنشین باشید و باشگاه‌های ورزشی شهرتان در بهترین نقاط آن مستقر باشد.

فرامرز، جوان ۳۴ ساله شیرازی است که چند سال گذشته در اثر مسمومیت به سبب مصرف دارو‌های لاغری در یکی از باشگاه‌های ورزشی این شهر راهی بیمارستان شد. او برای کاهش ۴۰ کیلویی وزنش به پیشنهاد مربی مصرف سوماتروپین را شروع کرده بود؛ داروی چربی‌سوزی که او را راهی بیمارستان کرد.

او می‌گوید: آنقدر از وزن زیادم خسته بودم که با وجود اطلاع از غیرمجاز بودن داروی فوق به مصرفش تن دادم و در نهایت نه‌تن‌ها دردی از چاقی من درمان نشد که با مشکلات بسیار جسمی هم روبه‌رو شدم.

ابراهیمی توضیح می‌دهد: با احتساب پول دارو‌ها و برنامه‌ها و خدماتی که باشگاه‌های ورزشی به نام لاغری عرضه می‌کنند هر فرد باید برای لاغری رؤیایی در این مراکز چیزی حدود ۳تا۴میلیون تومان در ماه هزینه کند، البته بدون هیچ تضمینی که کارتان به بیمارستان کشیده نشود.

آرایشگاه‌های زنانه؛ ضلع دوم مثلث مرگبار لاغری

لاغری تضمینی به سبک بعضی آرایشگاه‌های زنانه در ضلع دوم مثلث مرگ برای لاغری قرار دارد. فعالیت پررنگ آرایشگاه‌های زنانه در این بخش در نوع خودش بی‌نظیر است؛ موضوعی که فرحناز بزرگی، حقوقدان، درباره آن می‌گوید: متأسفانه پرونده‌های زیادی در محاکم قضایی وجود دارد که در آن بعضی از آرایشگاه‌های زنانه فعال در حوزه لاغری به جرم کشف موادمخدر شکایت شده است.

حرف‌های این حقوقدان را کارشناسان حوزه مبارزه با موادمخدر، هم تأیید کرده و می‌گویند: «متأسفانه در سبک لاغری آرایشگاه‌های زنانه، شیاد‌ها با عرضه انواع موادمخدر ازجمله شیشه به داوطلبان، باعث اعتیاد زنان و دختران می‌شوند.» او با اشاره به افزایش روزافزون فعالیت آرایشگاه‌ها در این حوزه ادامه می‌دهد: «در برخی از آرایشگاه‌های زنانه شهر‌های بزرگ که در حوزه لاغری فعال هستند، هر روز قربانیان زیادی اسیر دام اعتیاد می‌شوند.»

الناز، دختری ۲۶ساله‌ای است که در یکی از کمپ‌های ترک اعتیاد دوره پاکی خود را سپری می‌کند. او دانشجوی مهندسی عمران بوده بشود و همه آرزوهایش را در پی مصرف یک داروی لاغری در یکی از آرایشگاه‌ها به جا گذاشت، دارویی که او را کم‌کم از خود بیگانه و به موادمخدر وابسته کرد تا جایی که درس و دانشگاه را رها کرد و به یک کارتن‌خواب تبدیل شد. او خودش می‌گوید: «خدا را شاکرم که بعد از ۵سال از بند اعتیاد رها شدم. حالا می‌فهمم که به هر قیمت نباید لاغرشد.»

بخورید و بیاشامید، نگران چاقی نباشید

در ضلع سوم مثلث مرگ به‌خاطر لاغری، تبلیغات شبکه‌های ماهواره‌ای دیده می‌شود. تبلیغات پرسروصدایی که تاکنون هزینه‌های زیادی را روی دست علاقه‌مندان لاغری گذاشته‌اند. از قرص‌های لاغری گرفته تا پودر‌هایی که قرار است یک‌ماهه کاری کنند کارستان. قرص‌های گیاهی با منشا موادمخدر هم در این میان جای خود را دارند.

دکتر علیرضا امیدی، از متخصصان تغذیه می‌گوید:گرچه این روز‌ها روش‌های علمی و تخصصی خوبی برای کاهش وزن معرفی شده و مردم می‌توانند با مراجعه به مراکز متخصص نسبت به کاهش وزن خود اقدام کنند، اما گرایش اغلب مردم به دارو‌های ناشناخته‌ای که از شبکه‌های ماهواره‌ای تبلیغ می‌شود به یکی از دغدغه‌های جامعه تبدیل شده است؛ دارو‌هایی که به اذعان کارشناسان حاوی موادمخدر و استفاده مدام از آن‌ها زمینه‌ساز اعتیاد در فرد است.

البته این تبلیغات سیاه به عده‌ای از عطاری‌ها هم جسارت داده تا به نام فروش دارو‌های لاغری جوانان را اسیر دام اعتیاد کنند؛ نقشه پلیدی که رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر تهران‌بزرگ هم ۲ماه پیش پرده از آن برداشت و اعلام کرد: پلیس با فروش و عرضه محصولات غیرمجاز و اعتیادآور در پوشش قرص‌های لاغری به‌شدت برخورد می‌کند و مردم نباید به‌خاطر لاغری خود را در دام شیادان بیندازند.

سرهنگ ضرغام آذین با اشاره به تبلیغات گسترده برای فروش برخی از دارو‌های غیرمجاز و مواداعتیادآور تحت‌عنوان دارو‌ها و قرص‌های لاغری اظهارکرد: افراد سودجو اقدام به تبلیغ مصرف و فروش این مواد در برخی محیط‌ها نظیر باشگاه‌های ورزشی، آرایشگاه‌ها و به‌خصوص آرایشگاه‌های زنانه، عطاری‌ها و... می‌کنند. از این‌رو به شهروندان هشدار می‌دهم که قرص و مواد خوراکی تحت‌عناوینی نظیر گلوریا، آلفا اسلیم، بک اسلیم، اسلیم فیت، بریکتون و... را که توسط عوامل سودجو در جامعه در حال فروش و توزیع است تهیه نکنند. چرا که این مواد به‌دلیل آغشته بودن به متامفتامین یا همان شیشه به‌شدت اعتیادآور است و اثرات جبران ناپذیری را در روح و روان و جسم فرد مصرف‌کننده باقی می‌گذارد.

معضل چاقی دامن یک سوم جمعیت ایران را گرفته

به‌گفته دکتر عبدالرضا رفعتی، متخصص جراحی و متابولیک یک‌سوم جمعیت کشور یعنی حدود ۲۵میلیون نفر از ایرانی‌ها، با معضل چاقی دست و پنجه نرم می‌کنند و میزان مرگ‌ومیر به‌علت چاقی از مجموع مرگ‌ومیر به‌علت ۴ سرطان اصلی ریه، روده، سینه و پروستات بیشتر است. او با اشاره به رشد روزافزون چاقی در میان کودکان و نوجوانان ادامه می‌دهد: «این افراد در آینده به‌دلیل رویارویی با شرایط اجتماعی خواستار کاهش وزن می‌شوند؛ خواسته‌ای که عموماً می‌کوشند راه رسیدن به آن را در اماکن غیراصولی و غیرتخصصی، چون آرایشگاه‌ها، باشگاه‌های ورزشی و شبکه‌های ماهواره‌ای بیابند.

صحبت از مراکزی است که وعده لاغری سریع را به متقاضیان می‌دهند، اما بیش از آنکه آن‌ها را به خواسته قلبی‌شان برسانند، به قتلگاه‌شان رهنمون می‌سازند. آمار‌ها حکایت از آن دارد که ۴۳درصد مردان و ۵۷درصد زنان کشور به چاقی مبتلا هستند و تأثیرات منفی چاقی در تعاملات اجتماعی افراد، باعث شده تا چاق‌ها به هر قیمتی پیکر خود را برای رسیدن به اندامی زیبا به‌دست مراکز لاغری بسپارند.

کلانشهرها؛ پیشتاز در چاقی

دکتر عبدالرضا نوروزی به‌عنوان دبیر علمی چهارمین همایش بین‌المللی تغذیه بالینی ایرانیان که اردیبهشت‌ماه امسال در مشهد برگزار شد می‌گوید: طبق بررسی‌های کشوری میانگین شیوع چاقی بزرگسالان در کلانشهر‌هایی مانند مشهد، کرج و تهران بیش از ۶۵درصد است. به گزارش دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، نسبت چاقی در استان‌ها متفاوت است و استان‌های مرکزی و شمالی آدم‌های چاق بیشتری را در دل خود جای داده‌اند و به‌مراتب انجام عمل‌های جراحی چاقی و فعالیت مراکز لاغری در این استان‌ها بیشتر از سایر استان‌هاست.

آمار دقیقی از مراکز لاغری غیرمجاز نیست

بهروز کریمی، از پزشکان متخصص جراحی چاقی هم می‌گوید: متأسفانه بخش قابل‌توجهی از فعالیت مراکز لاغری غیرقانونی است. همین مسئله باعث شده تا آمار دقیقی از فعالیت این مراکز در اختیار نباشد. به‌گفته او حتی از انجام عمل‌های جراحی هم در این رابطه آمار و اطلاعاتی وجود ندارد، اما نکته‌ای که در این میان می‌شود بدان اشاره کرد استان‌هایی است که فعالیت این مراکز در آن‌ها بیش از هر جای دیگر کشور دیده می‌شود، از مازندران و اردبیل گرفته تا گیلان و سمنان و البته ناگفته نماند که تهران به‌عنوان پایتخت سهم به‌سزایی در این زمینه دارد.

همین تیرماه گذشته بود که مرگ زن جوانی در یکی از کلینیک‌های زیبایی تهران حسابی خبرساز شد. همسرش در جریان تحقیقات به بازپرس پرونده گفته بود: «همسرم ۱۵کیلو اضافه وزن داشت. همین موضوع باعث افسردگی و ناراحتی‌اش شده بود. خیلی سعی کرد با ورزش و رژیم خودش را لاغر کند، اما بی‌فایده بود. به همین‌خاطر با دیدن تبلیغات جراحی‌های لاغری در فضای مجازی تصمیم گرفت از این طریق لاغر شود.

بعد از جست‌وجو‌های فراوان تبلیغات لاغری در یک کلینیک زیبایی به روش ساکشن و بدون بازگشت را پیدا کرد که داخل صفحه اینستاگرام نیز کلی عکس و فیلم از بیماران بود که رضایت خود را اعلام کرده بودند. فیلم‌ها و عکس‌ها اعتماد همسرم را جلب کرد و در نهایت با مراجعه به آنجا وقت عمل گرفت.» روز عمل همسرش به اتاق جراحی رفت، قرار بود عمل ۲ساعت طول بکشد، اما بعد از گذشت ۲ساعت خبری از همسرش نشد.

مرد جوان ادامه می‌دهد: بعد هم متوجه رفت‌وآمد‌های مشکوک تیم پزشکی دیگری به اتاق عمل شدم و از هرکدام درباره وضعیت همسرم پرس‌وجو می‌کردم پاسخ درستی نمی‌دادند، در نهایت هم خبر مرگ همسرم را حین عمل جراحی دادند. تجربه‌های تلخ درخصوص جراحی‌های زیبایی لاغری تعدادشان کم نیست.

رؤیا هم از جمله قربانیان و زخم‌خورده‌های این جراحی‌هاست. کسی که می‌گوید یکباره دچار اضافه وزن شدید شدم و این مسئله تأثیرات منفی زیادی در زندگی‌ام وارد کرد به حدی که حتی بیمار و مجبور به تزریق آمپول‌های کورتون شدم. تزریق این آمپول‌ها هم باعث اضافه وزن بیشترم شد. همین باعث شد تا به فکر جراحی بالون بیفتم که واقعا تجربه بدی بود. در حالت طبیعی و استاندارد بالون باید تا ۶ ماه در بدن باقی بماند، اما متأسفانه دکتر من با بی‌تفاوتی، خارج کردن بالون را از داخل بدنم فراموش کرده بود! بعد از ۱۰ ماه خودم با او تماس گرفتم و در مورد خارج کردن بالون از معده‌ام سؤال کردم که پزشکم در کمال تعجب گفت: من این موضوع را فراموش کرده بودم! شما باید زودتر برای خارج کردن بالون اقدام می‌کردی! اکنون احتمالا معده و روده‌ات با مشکل مواجه شده است. بالون بیش از حد استاندارد در معده‌ام مانده بود، موضوعی که باعث شد نه‌تن‌ها این عمل به کاهش وزنم کمکی نکند بلکه ۲۰کیلو به وزنم اضافه کرد.

لعیا حسین‌زاده، از کارشناسان تغذیه می‌گوید: متأسفانه این روز‌ها در سایه فعالیت شبکه‌های مجازی و تبلیغات پرزرق‌وبرق کلینیک‌های لاغری، مردم غافل از خطرات و تهدیداتی که دنبالشان می‌کند راهی این مراکز می‌شوند و با باور وعده‌های پوچ و دروغین آن‌ها مبنی بر لاغری سریع با جان خود بازی می‌کنند.

به‌گفته این کارشناس مردم نباید گول تبلیغات ماهواره‌ای یا فضای مجازی را بخورند و اگر قصد لاغر شدن دارند با مراجعه به کلینیک‌های تخصصی با حضور پزشک متخصص نسبت به انجام این کار اقدام کنند.

برچسب ها: لاغری
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین