bato-adv
bato-adv
سیلیکون‏‌ولی سال سختی پیش‏‌رو خواهد داشت

بهشت تکنولوژی، جهنم می‌شود؟

بهشت تکنولوژی، جهنم می‌شود؟

شرکت متا به تنهایی ۱۱ هزار نفر از نیرو‌های کار خود را تعدیل کرده است. شرکت آمازون به فارغ التحصیلانی که قرار بود از ماه مه سال ۲۰۲۲ کار خود را آغاز کنند، اعلام کرده است که باید تا پایان سال ۲۰۲۳ منتظر بمانند. از آنجا که صنعت تکنولوژی زمانی برای سرمایه گذاران و کارجویان شبیه به یک تکه از بهشت بود، احتمالا در ماه‌های پیش رو شبیه به چیزی غیر از آن خواهد شد.

تاریخ انتشار: ۱۴:۰۳ - ۰۸ دی ۱۴۰۱

فرقی ندارد آب وهوای اقتصاد چطور باشد؛ به نظر می‌رسد آسمان سیلیکون ولی همیشه آفتابی است. در یک دهه منتهی به سال ۲۰۲۱، درآمد و سود پنج غول تکنولوژی آمریکا - یعنی اپل، مایکروسافت، آلفابت، آمازون و متا- تا پنج برابر بیشتر از نرخ رشد تولید ناخالص داخلی آمریکا افزایش داشته است. توانایی رشد و رونق صنعت تکنولوژی در شرایطی که صنایع دیگر برای بقا تلاش می‌کنند، در دوره همه گیری کووید-۱۹ به اثبات رسید. در این دوره که اغلب شرکت‌ها و حتی اقتصاد‌های بزرگ جهان تحت فشار بودند، درآمد شرکت‌های حاضر در دره تکنولوژی رکورد زد.

به گزارش دنیای اقتصاد به نقل از اکونومیست، در سال ۲۰۲۲، اما بخت و اقبال از شرکت‌های تکنولوژی روی برگرداند. در سالی که برای همه سال سختی بود، اس اند پی‌۵۰۰ (S&P ۵۰۰) که شاخص بزرگ‌ترین شرکت‌های آمریکایی است، تا یک پنجم ماه ژانویه کاهش یافت.

با این حال شرکت‌های دیجیتال ضربه سخت تری خوردند و شاخص نزدک (nasdaq) که اغلب شرکت‌های تکنولوژی در آن هستند، یک سوم ارزش خود را از دست داد. پنج غول صنعت تکنولوژی در مجموع، ۳ تریلیون دلار از ارزش بازار خود را از دست دادند. بزرگ‌ترین بازنده در این میان شرکت متا بود که نزدیک به دو‌سوم ارزش بازار آن نابود شد و در نهایت ارزش بازار آن به کمی بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار رسید؛ تا جایی که حتی به نظر می‌رسد دیگر نتوان آن را به عنوان یکی از غول‌های تکنولوژی به حساب آورد.

به پایان رسیدن دوره استثنایی بودن صنعت تکنولوژی دلایل مختلفی دارد؛ یکی از این دلایل آن است که بعد از سال‌ها رشد، بازار‌های دیجیتال در حال اشباع هستند. بازار تبلیغات را در نظر بگیرید که مایه حیات شرکت‌های آلفابت و متا است و فعالیت‌های جنبی رو به رشد شرکت‌های آمازون، اپل و مایکروسافت. در طول رکود‌های اقتصادی گذشته، هزینه تبلیغات کاهش یافت، اما هزینه تبلیغات دیجیتال همچنان رو به افزایش بود، چون آگهی دهندگان بودجه‌هایشان را از رسانه‌های سنتی مانند تلویزیون و مطبوعات به تبلیغات آنلاین آورده بودند.

امروزه بیشتر این مهاجرت‌ها اتفاق افتاده است؛ در سال جاری میلادی حدود دوسوم هزینه‌های تبلیغات در آمریکا، مربوط به تبلیغات دیجیتال بود. تغییرات دوره‌ای که پلتفرم‌های تبلیغات آنلاین در برابر آن‌ها آسیب پذیر هستند، رقبای آفلاین آن‌ها را به کلی نابود کرده است. در ماه جولای شرکت متا نخستین کاهش درآمد فصلی تاریخ خود را گزارش کرد و در ماه اکتبر گزارش مشابه دیگری را منتشر کرد.

عامل دیگر، رقابت است. سال‌هاست که تکنولوژی مترادف بازار‌های متمرکز است: گوگل بازار جست‌وجوی اینترنتی را در انحصار خود دارد، فیس بوک حاکمیت شبکه‌های اجتماعی و... این روز‌ها رقابت شدید شده است. بخشی از دلیل مشکلات متا، ظهور رقبای جدید به خصوص تیک تاک است که باعث شده تعداد کاربران فیس بوک برای نخستین بار کاهش یافته و به این ترتیب حاکمیتش بر شبکه‌های اجتماعی متزلزل شود.

شرکت‌های تکنولوژی هم بیشتر به قلمرو یکدیگر تجاوز می‌کنند. بازوی رایانش ابری شرکت آمازون شاهد کاهش ناگهانی رشد خود بوده و ضرر‌های هنگفتی کرده است تا بتواند جایگاهش را در این تجارت حفظ کند؛ اتفاقی که تا حدی به خاطر سرمایه گذاری میلیارد دلاری گوگل در سرویس ابری خود است.

نتفلیکس که سال‌هاست در زمینه استریم ویدئو پیشتاز است، حالا با رقابت‌های جدیدی مواجه است که تنها از سوی دیزنی و برادران وارنر نیستند، بلکه از سوی اپل و آمازون هستند که می‌توانند با دست و دلبازی در زمینه تامین محتوا سرمایه گذاری کنند. این تنها یکی از دلایل کاهش ۵۰ درصدی ارزش بازار نتفلیکس در سال جاری بوده است.

بهشت تکنولوژی، جهنم می‌شود؟

این تغییرات در ساختار تجارت تکنولوژی با وزش باد‌های مخالفی همزمان شده است که به‌طور خاص شرکت‌های دیجیتال را درگیر می‌کنند. بانک مرکزی آمریکا در مبارزه با افزایش نرخ تورم، سیاست نرخ بهره خود را از ۲۵/ ۰ درصد در ژانویه به ۵/ ۴ درصد رسانده است. این اتفاق بقای تمام کسب وکار‌ها را مشکل می‌کند. با این حال شرکت‌های تکنولوژی هم که ارزش بازار بالای آن‌ها نشان از باور سرمایه گذاران به رشد چشمگیر درآمد آن‌ها در آینده دارد، در دنیایی با نرخ بهره بالا که باعث می‌شود ارزش فعلی درآمد آن‌ها تحلیل برود، دیگر چندان جذاب به نظر نمی‌رسند.

نرخ‌های بالاتر به‌طور مشخص روی صنعت سرمایه گذاری خطرپذیر تاثیر می‌گذارند که روی استارت‌آپ‌ها سرمایه گذاری بلندمدت کرده و به آینده آن‌ها امید دارند. بررسی‌های موسسه تحقیقاتی Preqin نشان می‌دهد که ارزش معاملات جدید سرمایه گذاری خطرپذیر در جهان در یازده ماه اول سال ۲۰۲۲ تا ۴۲ درصد پایین‌تر از همین دوره زمانی در سال گذشته میلادی بوده است. این میزان در مقایسه با بحران مالی سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹، بسیار شدیدتر است.

صنعت نیمه رسانا‌ها هم زخم دیگری بر صنعت تکنولوژی زده است. در طول دو سال گذشته با افزایش ظرفیت شرکت‌های سازنده، میزان عرضه و ذخیره تراشه‌ها بیشتر شده است. با این حال، همزمان با رونق تولید تراشه و به دلیل کاهش فروش کامپیوتر‌های شخصی و موبایل‌های هوشمند، تقاضا در بازار تراشه به‌شدت سقوط کرده است.

مشکل دیگر، سقوط بازار رمزارزهاست؛ اتفاقی که به معنای آن است که ماینر‌های ارز‌های دیجیتال دیگر نیازی به پردازنده‌های پیشرفته ساخته شده توسط دو شرکت بزرگ سازنده تراشه، یعنی انویدیا و ای ام دی، ندارند. در روز بیست ویکم دسامبر شرکت میکرون تکنولوژی که سازنده تراشه‌های حافظه است، گزارش کاهش درآمد فصلی خود را منتشر و اعلام کرد که یک دهم کارمندانش را در سال جدید میلادی تعدیل خواهد کرد.

تنش‌های ژئوپلیتیک هم به این مشکلات اضافه شده اند. آمریکا محدودیت‌های تجاری جدیدی را برای صادرات تجهیزات نیمه رسانا به چین که بزرگ‌ترین خریدار تراشه است، وضع کرده. چین هم در عمل به کشور پرخطرتری تبدیل شده است. پیش از بحران‌های تسلیحاتی در هفته‌های اخیر، سیاست‌های سختگیرانه کووید-‌صفر دولت چین باعث شد کارخانه‌های آن ناگهان تحت قرنطینه قرار بگیرند.

اپل که اغلب دستگاه‌هایش در چین ساخته می‌شود در تلاش است تولید محصولات جدیدش را در هند و ویتنام دنبال کند. سکسکه‌های زنجیره تامین بیش از همه به ارزشمندترین شرکت جهان فشار وارد کرده است که صرف‌نظر از عملکرد بسیار مطلوب در برابر رقبایش، همچنان بیش از یک چهارم ارزش بازار خود را در طول دوازده ماه گذشته از دست داده است.

این مشکلات به معنای آن هستند که سال پیش رو برای دنیای تکنولوژی دستاورد چندانی نخواهد داشت. اغلب شرکت‌های تکنولوژی تصمیم جدی دارند تا هزینه‌های خود را اصلاح کرده و کاهش بدهند که این موضوع در بیشتر موارد به کاهش حقوق و دستمزد‌ها منجر می‌شود. آمار‌های منتشر شده از سوی وب سایت Layoffs. fyi نشان می‌دهد که شرکت‌های تکنولوژی در سراسر دنیا از تعدیل بیش از ۱۵۹ هزار نفر نیروی کار در سال ۲۰۲۲ خبر داده اند.

شرکت متا به تنهایی ۱۱ هزار نفر از نیرو‌های کار خود را تعدیل کرده است. شرکت آمازون به فارغ التحصیلانی که قرار بود از ماه مه سال ۲۰۲۲ کار خود را آغاز کنند، اعلام کرده است که باید تا پایان سال ۲۰۲۳ منتظر بمانند. از آنجا که صنعت تکنولوژی زمانی برای سرمایه گذاران و کارجویان شبیه به یک تکه از بهشت بود، احتمالا در ماه‌های پیش رو شبیه به چیزی غیر از آن خواهد شد.

برچسب ها: سیلیکون ولی
bato-adv
bato-adv
bato-adv