bato-adv
bato-adv

درخواست پتروشیمی‌ها برای اصلاح نرخ خوراک گاز

درخواست پتروشیمی‌ها برای اصلاح نرخ خوراک گاز

برخی فعالان صنعت پتروشیمی می‌گویند: با اصلاح قیمت خوراک گاز، امکان استمرار تولید محصولات پتروشیمی و ارزآوری برای کشور حفظ خواهد شد.

تاریخ انتشار: ۱۹:۰۰ - ۱۹ بهمن ۱۴۰۱

برخی فعالان صنعت پتروشیمی می‌گویند: با اصلاح قیمت خوراک گاز، امکان استمرار تولید محصولات پتروشیمی و ارزآوری برای کشور حفظ خواهد شد.

به گزارش ایسنا، ‌ پیروز موسوی روز چهارشنبه در نشستی خبری در خصوص آخرین وضعیت مجتمع های پتروشیمی متانولی کشوراظار کرد: مساله مهم بازنگری نرخ خوراک پتروشیمی‌ها است، این موضوع می‌تواند صنعت را تحت تاثیر قرار دهد. قیمت خوراک اکنون ۲۵ درصد مربوط به قیمت گاز اروپا و ۲۵ درصد آمریکا است، در اروپا قیمت بالا بیشتر هزینه انتقال است.

وی با بیان اینکه علاوه بر افزایش قیمت گاز در اروپا و تاثیر آن بر قیمت خوراک پتروشیمی ایران، جنگ در اوکراین نیز باعث کاهش قیمت متانول در جهان شده است که فشار مضاعفی بر متانول سازان ایران داشته است، گفت: هزینه حمل نیز ۱۵ تا ۲۰ درصد بد از جنگ اوکراین افزایش داشته است که این موضوع بر اقتصاد کشور اثرگذار خواهد بود.

مدیرعامل پتروشیمی بوشهر با بیان اینکه متانول ایران حاشیه سود کمی دارد و رقبا می‌توانند جای محصولات ایرانی را بگیرند، گفت: در حالی که دو درصد از گاز تولیدی در پتروشیمی‌های متانولی مصرف می‌شود اما تاثیر زیادی بر بازار ارز کشور دارند.

همچنین رضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی سبلان در این نشست با بیان اینکه قیمت تمام شده یک تن متانول حدود ۶۴ درصد مربوط به گاز خوراک است، گفت: هر تن متانول ۱۷۰ تا ۱۸۰ دلار قیمت خوراک گاز می‌خواهد، ۳۳ دلار در هر تن قیمت اکسیژن به عنوان خوراک دوم، ۱۵.۲ دلار در هر تن قیمت بخار و هر مگاوات برق ۶۰ دلار هزینه دارد، ۵۰ دلار هم هزینه نگهداری مجتمع بوده و این هزینه‌ها در حالی است که قیمت هر تن متانول فوب خلیج فارس ۲۴۰ دلار است.

وی مدعی شد: اکنون با قیمت ۵۰۰۰ تومان برای نرخ خوراک گاز قیمت تمام شده بالاتر از قیمت فوب خلیج فارس است و با قیمت ۷ هزار تومان برای خوراک، این واحدهای تولیدی تعطیل می‌شوند، برخی شرکت‌های متانولی به سمت توسعه صنایع پایین‌دستی می‌رود اما اکثر تولیدکنندگان متانول هزینه‌های بالایی دارند.

همچنین در این نشست، متین دیداری رییس کارگروه متانول ایران گفت: فرمول نرخ خوراک گاز نیاز به بازنگری دارد، یکی از دغدغه های اصلی نرخ خوراک، سرویس های جانبی و غیره بوده، دغدغه برای پتروشیمی های متانولی وجود دارد که شامل نرخ خوراک، نرخ یوتیلیتی و تفاوت نرخ قیمت ارز آزاد و نرخ نیما است.

وی با بیان اینکه در رابطه با نرخ خوراک فرآیند فرمول نرخ خوراک بر مبنای نرخ گاز اروپا است و دغدغه ما این است که ایران به عنوان دومین منبع گازی دنیا می‌تواند هاب قیمت گذاری گاز باشد و منصفانه نیست که واحدهای پتروشیمی ایران نرخ خوراک را بر اساس نرخ گاز اروپا محاسبه کنند، ادامه داد: باید بر اساس نرخ متعارفی نرخ گذاری انجام شود، اصلاح فرمول خواسته اصلی ماست و چیزی جز اجرای قانون را از مجموعه دولت به عنوان متولی نرخ‌گذاری نمی خواهیم.

رییس کارگروه متانول ایران با بیان اینکه براساس قانون هدفمندی یارانه‌ها، وزارت نفت مکلف است خوراک گازی و خوراک مایع پالایشی و پتروشیمی را قیمت گذاری کند اما به گونه ای که رقابت پذیری حفظ شود، اظهار کرد: اکنون قیمت تمام شده از قیمت بازارهای بین المللی بیشتر است و این نرخ قدرت رقابت پذیری را از بین می برد. همچنین این نرخ گذاری باید به صورتی باشد که قابلیت جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی را داشته باشد، اکنون نرخ خوراک گاز در جهان از ۱.۴ سنت شروع می شود و متوسط نرخ گاز در جهان ۱۰ سنت است و با این قیمت گذاری قیمت خوراک در ایران به ۲۴ سنت می رسد.

وی با بیان اینکه پتروشیمی بیشترین ارز را به کشور وارد کرده، افزود: متانولی ها ۳ تا ۳.۵ میلیارد دلار در سال ارز به سامانه نیما عرضه می کنند. اگر قیمت خوراک به ۷ هزار تومان برسد برای پتروشیمی های متانولی ۲۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته ایجاد خواهد شد و تولید متوقف می شود. سرمایه گذاری و ایجاد انگیزه در این عرصه از بین رفته است، ر نرخ سرویس های جانبی نیز افزایش قیمت نامتعارف بود.

رییس کارگروه متانول ایران با بیان اینکه متانولی ها بیشترین مصرف اکسیژن را در صنعت پتروشیمی دارند و اکسیژن به عنوان یکی از خوراک ها است و این موضوع نیز مشکل ساز بوده است، تاکید کرد: صنعت پتروشیمی یک زنجیره کامل است و باید حفظ این زنجیره در اولویت باشد. اکنون تنها جایی که بیشترین ضرر را می بینند پتروشیمی ها هستند.

دیداری گفت: صنعت متانول دو درصد از گاز تولیدی کشور را مصرف می کند و عادلانه نیست برای این میزان مصرف قیمت های بالای خوراک را در نظر بگیریم، پیشنهاد ما این است فرمولی که تابعی از قیمت های بین المللی با توجه به نرخ محصول است تعیین شود.

bato-adv
bato-adv