bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۱۹۰۰۴
چهار سناریو از مواجهه ایران با ماجراجویی احتمالی باکو علیه ارمنستان

ایران چگونه به زیاده‌خواهی علی‌اف پاسخ می‌دهد؟

ایران چگونه به زیاده‌خواهی علی‌اف پاسخ می‌دهد؟

افکار عمومی ایرانی نیز تا حدی زیادی موافق نشان دادن ضرب شست به الهام علی‌اف هستند. از دیدگاه برخی از ناظران سیاسی نیز سکوت و مدارای تهران در برابر باکو می‌تواند زمینه‌ساز گستاخی فزآینده‌تر رئیس‌جمهور باکو باشد. اگر جمهوری آذربایجان پاسخ قاطع و ضربتی ایران را در قالب چند حمله موشکی ببیند، احتمالا از میل به توسعه‌طلبی خود دست خواهد کشید. در سطح بین‌المللی نیز سناریوی فوق چندان مورد استقبال نخواهد بود

تاریخ انتشار: ۲۳:۵۳ - ۰۳ فروردين ۱۴۰۲

فرارو- همزمان با به صدا در آمدن ناقوس‌های یک جنگ جدید میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری موضوع ورود ایران به میان بحران در کانون توجهات قرار گرفته است. تمامی شواهد و قراین از این امر حکایت دارند که بر خلاف جنگ سپتامبر ۲۰۲۰ میان نظامیان باکو و ایروان، این بار داستان برای تهران معنایی متفاوت دارد. جمهوری اسلامی ایران، طی هفت ماه گذشته نیز به وضوح نشان داده، نمی‌خواهد بازیگری منفعل در عرصه معادلات میدانی باشد.

به گزارش فرارو، اظهارات تهدیدآمیز الهام علی‌اف در چند وقت اخیر و گزارش‌های منتشر شده از سوی رسانه‌ها و دولت ارمنستان، وقوع جنگ جدید را بیش از هر زمان دیگری محتمل کرده است. اگر در جنگ ۴۴ روزه سپتامبر ۲۰۲۰ منازعه بر سر قره‌باغ کوهستانی بود، این بار باکو ایجاد کریدور زنگزور –لاچین در جنوب ارمنستان را هدف گذاری کرده است. کریدور و منطقه‌ای که مستقیما با امنیت، منافع و جایگاه ژئوپلتیکی ایران در قفقاز جنوبی ارتباط پیدا می‌کند.

علی‌اف، با حمایت متحدان اصلی خود یعنی ترکیه و اسرائیل، اجرایی کردن "دالان بین‌المللی تورانی" را در سر می‌پروراند. تمرکز او بر ایجاد دالان «زنگزور- لاچین» یعنی شاه‌راه ارتباطی برای پیوند آسیا و اروپا است. سیونیک از شرق توسط جمهوری آذربایجان و از غرب توسط نخجوان احاطه شده است و فقط مرز ۴۴ کیلومتری از جنوب با جمهوری اسلامی ایران دارد. این منطقه علی رغم این‌که ارمنستان را به منطقه قره باغ کوهستانی متصل می‌کند، برای ایران از اهمیتی استراتژیک برخوردار است.

در صورت کنترل باکو بر این استان، عملا بخشی از راه ارتباطی ایران با ارمنستان و به تبع آن ارواسیا و اروپا در اختیار جمهوری آذربایجان و متحدان‌اش قرار می‌گیرد. این مسیر محل سالانه میلیون‌ها دلار تجارت خارجی ایران با همسایگان و حتی کشور‌های اروپایی است. کنترل باکو بر استان سیونیک می‌تواند به کانونی برای حضور نظامی اسرائیل در مرز شمالی ایران در منطقه زنگزور تبدیل شود. کنترل این منطقه موجب خواهد شد که آنکارا و باکو دست بالا را در زمینه انرژی و ترانزیتی نسبت به تهران داشته باشند.

افزون بر این موارد، از نگاه ایران تصرف استان سیونیک می‌تواند مقدمه‌ای برای تصرف کل کشور ارمنستان و برهم خوردن موازنه قوا در منطقه باشد. همچنین، ایجاد کریدور موردنظر باکو به معنای حذف تهران از ژئوپلتیک قفقاز و بسته شدن تنها دالان مستقیم ارتباط سرزمینی ایران با اروپا خواهد بود. جمهوری اسلامی ایران با آگاهی از این مسائل، طی ماه‌های بعد از مرداد سال گذشته (۱۴۰۱) که انگیزه باکو برای تصرف استان سیونیک آشکار شد، با صراحت رویکردی تقابلی را در پیش گرفته است.

برگزاری رزمایش سپاه در منطقه عمومی رود ارس و تمرین عبور از مرز، افتتاح کنسول‌گری ایران در شهر قاپان استان سیونیک ارمنستان و هشدار‌های چندباره با دولت جمهوری آذربایجان مبنی بر مخالفت ایران با هر گونه تغییر در مرز‌های ژئوپلتیک منطقه، از جمله اقدامات جدی تهران بوده است. در جدیدترین کنش نیز همزمان با جدی شدن احتمال وقوع جنگ، جنگنده‌های F۴ و F۱۴ ارتش جمهوری اسلامی بر فراز آسمان شمال غرب ایران و در نواحی نزدیک به مرز‌های ارمنستان، باکو و نخجوان به پروزا در آمده‌اند. نمایشی که می‌توان معنای هشدار جدی تهران به باکو را از آن مورد بازخوانی قرار داد.

در میانه روند و تحولات اخیر این پرسش جدی قابل طرح است که در صورت وقوع حمله جمهوری آذربایجان به ارمنستان، واکنش احتمالی ایران چه خواهد بود؟ پاسخ به این پرسش می‌تواند ترسیم کننده احتمالاتی مختلف و چند سطحی باشد. احتمالاتی که می‌توان آن‌ها را در قالب چهار سناریو مورد ارزیابی و بررسی قرار داد.

سناریوی اول: جنگ تمام‌عیار و مداخله گسترده

ورود تمام عیار و مداخله مستقیم در میدان درگیری احتمالی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان یکی از سناریو‌های محتمل خواهد بود. مفروض سناریوی حاضر این است که جنگ جدید احتمالی میان باکو و ایروان، از چنان اهمیتی برای تهران برخوردار است که تمامی امکانات و ابزار‌های خود را برای مقابل با زیاده‌خواهی الهام علی‌اف به کار خواهد گرفت.
در چارچوب سناریوی فوق، ایران با اعلان جنگ به جمهوری آذربایجان، در درگیری جدید احتمالی میان دو کشور در کنار ارتش ارمنستان قرار خواهد گرفت. حتی این امکان وجود دارد که نیرو‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران در نواحی جنوبی استان سیونیک ارمنستان مستقر شوند. یکی دیگر از احتمالات در چارچوب این سناریو، انعقاد قرارداد دو جانبه همکاری نظامی میان ایران و ارمنستان خواهد بود تا ایروان اجازه ورود قوای نظامی ایرانی را به نواحی جنوبی سرزمین خود صادر کند.

هر چند این سناریو بر روی کاغذ می‌تواند در مقام یک احتمال مطرح باشد، اما در عرصه میدانی تحقق آن بسیار دشوار خواهد بود. اعلام جنگ ایران به باکو و ورود فراگیر به منازعه احتمالی، به معنای برافروخته شدن جنگی تمام عیار در منطقه خواهد بود که می‌تواند بازیگران متعددی را وارد بحران کند. این سناریو تبعات بسیار گسترده‌ای را می‌تواند به همراه داشته باشد. حتی امکان وقوع یک بحران بزرگ در سطح جهانی نیز می‌تواند قابل پیش‌بینی باشد.

سناریوی حاضر تا حدود زیادی ایدئالیستی و بدبینانه است که چندان انطباقی با واقعیات میدانی و معادلات موازنه قوا در سطح منطقه‌ای ندارد. اسرائیل و لابی‌های ضدایرانی، مهم‌ترین طرفداران چنین سناریویی خواهند بود؛ یعنی شرایطی که تهران وارد یک جنگ فراگیر و ناخواسته شود که از بستر آن فرصت‌های برای افزایش فشار‌ها بر ایران متولد شود.

به نظر می‌رسد استراتژیست‌های ایرانی نیز موافق چنین حالتی از ورود ایران به جنگ میان ایروان و باکو نخواهند بود. البته این امر بدین معنا نیست که چنین گزینه‌ای از روی میز کاملا خارج است. در سطح فرامنطقه‌ای نیز اعم از روسیه، چین و غرب موافق این سناریویی نخواهند بود. اروپا و آمریکا، با توجه به درگیر بودن در جنگ اوکراین، به نظر می‌رسد رغبتی به گشوده شدن یک بحران بین‌المللی دیگر ندارند. روسیه نیز به واسطه درگیر بودن در جنگ اوکراین، خواهان ایجاد یک بحران جدید در حوزه نفوذ و نواحی همجوار خود نیست. مجموع این عوامل نشان می‌دهد که سناریوی ورود فراگیر و مداخله مستقیم تهران در جنگ احتمالی هم در سطح داخل و هم در خارج از کم‌ترین حمایت ممکن برخوردار خواهد بود.

سناریوی دوم: مداخله محدود در قالب مداخله پهپادی و شاید موشکی

با توجه به نامحتمل بودن سناریوی مداخله فراگیر و مستقیم ایران در جنگ احتمالی، دیگر سناریوی قابل طرح در قالب ورود محدود‌تر به میدان معادلات است. در این سناریو، همچنان ورود مستقیم ایران به جنگ را شاهد خواهیم بود، اما گستره آن محدودتر است. در چارچوب سناریوی حاضر، ایران علاوه بر حمایت تسلحاتی از ارمنستان، به طور مستقیم نیز در قالب حملات پهپادی هدایت شده و موشکی وارد تقابل با نظامیان جمهوری آذربایجان خواهد شد.

در صورت تهدیدات مستقیم باکو علیه ایران، حتی حملات موشکی ایران به آذربایجان می‌تواند ابعادی گسترده و شدید نیز به خود بگیرد. سناریوی حاضر از حیث امکان تحقق می‌توان در دسته سناریو‌های بدبینانه، اما واقع‌بینانه قرار بگیرد. شاید ایران نظامیان خود را در خارج از مرز‌ها به کار نگیرد، اما در شرایط افزایش تهدیدات باکو، این امکان مبتنی بر واقعیت است که حملات موشکی و پهپادی مستقیمی را علیه نظامیان جمهوری آذربایجانی انجام دهد.

این سناریو علی‌رغم محدود بودن مشارکت ایران در جنگ نسبت به مداخله فراگیر و مستقیم، می‌تواند تبعات گسترده‌ای را به همراه داشته باشد. شاید فرضیه حمله موشکی و پهپادی ایران چندان دور از ذهن نباشد، اما تبعات آن قابل پیش‌بینی نخواهد بود. در چنین بستری، امکان خروج اوضاع از کنترل و افزایش دامنه بحران وجود دارد. مهم‌ترین حامی این سناریو را می‌توان دولت ارمنستان دانست. اسرائیلی‌ها نیز نسبت به مداخله ایران در جنگ رغبت دارند و از حامیان این احتمال محسوب می‌شوند.

با وجود تمامی پیامد‌های احتمالی سناریوی حاضر می‌تواند گزینه‌ای جدی بر روی میز تهران باشد. حتی افکار عمومی ایرانی نیز تا حدی زیادی موافق نشان دادن ضرب شست به الهام علی‌اف هستند. از دیدگاه برخی از ناظران سیاسی نیز سکوت و مدارای تهران در برابر باکو می‌تواند زمینه‌ساز گستاخی فزآینده‌تر رئیس‌جمهور باکو باشد. اگر جمهوری آذربایجان پاسخ قاطع و ضربتی ایران را در قالب چند حمله موشکی ببیند، احتمالا از میل به توسعه‌طلبی خود دست خواهد کشید. در سطح بین‌المللی نیز سناریوی فوق چندان مورد استقبال نخواهد بود.

سناریوی سوم: مداخله هوشمند در قالب حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ارتش ارمنستان و عدم ورود مستقیم به بحران

بر خلاف دو سناریوی ارائه شده که مبتنی بر دخالت مستقیم تهران در جنگ احتمالی جدید میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بودند، سناریوی سوم، می‌تواند در قالب مداخله هوشمند و عدم ورود مستقیم به میدان جنگ باشد. در قالب این سناریو، ایران در صورت وقوع جنگ حمایت تسلیحاتی و لجستیکی از ارتش ارمنستان را در دستور کار قرار می‌دهد. حتی دعوت از مستشاران نظامی ایرانی برای حضور در ارمنستان نیز می‌تواند بخشی از این سناریو باشد.

هدف‌گذاری تهران در این حالت، حفظ موازنه قوا و وضعیت موجود خواهد بود؛ یعنی نظامیان باکو نتوانند در جبهه‌های جنگ در مقابل نیرو‌های ارمنستان پیشروی داشته باشند. سناریوی حاضر بیش از سایر احتمالات، نزدیک به واقعیات میدانی است. آمریکا و کشور‌های اروپایی نیز می‌توانند مهم‌ترین حامیان این سناریو باشند. حتی این امکان وجود دارد که کشور‌های غربی نیز همانند تهران، رویکرد حمایت تسلیحاتی از ارمنستان را در دستور کار قرار دهند.

تبعات حمایت غیرمستقیم تهران از ایروان، به مراتب از مداخله مستقیم کمتر خواهد بود، اما مجددا نمی‌توان تبعات این سناریو را محدود و کنترل شده ارزیابی کرد. حداقل در مقطع کنونی به نظر می‌رسد، سناریوی حاضر می‌تواند محتمل‌ترین سناریوی ممکن باشد.

سناریوی چهارم: عدم مداخله و نظاره گر تحولات بودن

واپسین و شاید غیرمحتمل‌ترین سناریوی ممکن هم می‌تواند عدم مداخله و انفعال تهران در مواجهه با حمله باکو برای تصرف نواحی جنوبی ارمنستان و ایجاد دالان «زنگزور – لاچین» باشد. سناریوی حاضر، وضعیتی مشابه با رویکرد تهران در قبال جنگ قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ خواهد بود.

برخلاف گذشته تمامی شواهد و قراین نشان‌گر آن است که به هیچ عنوان این بار تهران نمی‌تواند نظاره‌گری منفعل باشد. هشدار‌های چندباره، برگزاری رزمایش و اخیرا نمایش جنگنده‌های ایرانی در نواحی مرزی آذربایجان از جمله نمود‌هایی هستند که نشان می‌دهند ایران نمی‌تواند همانند سابق نظاره‌گر بی‌طرف باشد.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
تنها چیزی که از خوندن این متن فهمیدم اینه که اگه این استان ارمنستان تصرف باکو بشه به نفع اسرائیله اگه هم تصرف نشه به نفع ایرانه اگه اسرائیل به باکو کمک کنه اون استان مورد نظر رو بگیره به تفعشه اگه هم ایران به ارمنستان درجنگ کمک کنه به فکر منافع خودشه
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
ایران هوشمندانه عمل کند خود مستقیما وارد جنگ نشه بلکه ارمنستان از لحاظ نقشهای نظامی وموشک و... تامین کند
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
باسلام،درحال حاضر بااینکه شرایط داخلی کشور شرایط خوبی نیست ومردم ازنظراقتصادی واقعا مشکل دارند ولی اگر ایران بتواند آذربایجان را برسرجای خودش بنشاند وجواب گستاخی الهام علی اف رابدهد مردم خوشحال میشوندوحتی اعتمادبه حکومت بیشترمیشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
به رسمیت نشناختن کشور مستقل اذربایجان و برگشتن پاره تن ایران اذربایجان و استان نخجوان
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
ما ترک های ایران حتما از منافع ملی و ارمنستان حمایت می کنیم چون آذربایجان به تحریک ترکیه و اسرائیل خبیث، به دنبال ضربه زدن به منافع ملی ایران است.
انتشار یافته: ۴۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
بهترین کار، استقرار پیشگیرانه نیروهای ایرانی در سیونیک است. در این صورت اگر آذربایجان بخواهد حرکتی بکند در عمل علیه نیروهای ایرانی انجام داده و دست ایران برای اقدام متقابل باز است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
چه تحلیل جالبی. بعد شما فکر کن ترکیه هم که یکی از قدرتمندترین کشورهای دنیا از لحاظ نظامی هست و عضو ناتو هم هست و همپیمان باکو هم هست میشینه کنار و نگاه میکنه.
وطن دوست
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
باید ایران این مردک عیاش,و قمارباز رو سر جاش بنشونه
خیلی قاطع محکم و واضح
ناشناس
France
۰۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
یاشاسین آذربایجان
هادی اصلانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
تحلیل جالبی بود . فعلا با توجه به تبعات گزینه های ارائه شده به نظر باید گزینه سوم در دستور کار قرار بگیره . یاشاسین ایران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
ایران نباید اشتباه حمایت از باکو در حمله به قره باغ را تکرار کنه.
بهتره ضمن کمک نظامی به ارمنستان با دستگیری و محاکمه گروه های پان ترک وابسته به ترکیه واکنش صریحی نشون بده.
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
بهترین کار این است طی قراردادی از همین الان پهپادها و موشک‌ها رو انتقال بدید به ارمنستان و در سطح وسیعی تجهیزات نظامی در پایگاه ایرانیان ارمنستان انتقال بدید که در صورت بروز جنگ بزنید آذربایجان رو سرویس کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
البته مرزهای ارمنستان طبق قرارداد توسط روسیه حفاظت میشود. اول از روسیه اجازه بگیرید بعد.
ناشناس
France
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
داداش از خواب بیدار شوید فروش سلاح برای ایران ممنوع هست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
چقدر حسادت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
ما‌ترکهای ایران در کنار آذربایجان خواهیم بود. چون گذرگاه زنگزور از قدیم باز بوده و یک مسیر ترانزیتی به حساب می آید و کنترل آذربایجان بر آن ربطی به ایران ندارد. از کجا معلوم که مسیر ما با اروپا با این تحول از بین می بره؟ در واقع مسیر ارتباطی مابا اروپا باز خواهد بود همه این دست و پا زدنهت از عدم اعتماد به نفس ما ناشی میشه
هامش
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
تعارف کنار بزارن ببهترین زمان برای باز پس گیری بسیاری از اراضی واگذر شده قرارداد ترکمن چای هست تا غلط کنن کنفرانس کشورهای ترک زبان نزارن بچه که اینقدر پرو نمیشه مردم اذربایجان طرفدار صدر صد ایران هستن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
سناریوی پنجمم اضاف کن
همش بلوفه
نه اذربایجان غلطی میکنه نه ارمنستان
دو تا کشورک درپیتی فقط هزینه به ایران وارد میکنن
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
یک راه دارد فوراً با لابی ارمنی آمریکا مذاکره کنیم همین الان با جمهوری ارمنستان پیمان نظامی ببندیم و اگر خدای ناکرده جنگ شد لابی ارمنی آمریکا مانع از دخالت ترکیه عضو ناتو بشه و اگر با روسیه پیمان نظامی ببندیم ربط دادن جنگ ایران و اوکراین آذربایجان ارمنستان بزرگترین فرصت برای پوتین از فرار جنگ اوکراین بشه اگر روسیه هم موافق حمله نظامی به آذربایجان باشد ما می‌توانیم به بهانه بازپسگیری آران و پیوند دوباره اینور اونور ارس جمعیت آذری تالشی را در دو سوی مرز مشترک با آذربایجان را طرف خودمان بکنیم افکار عمومی ایران موافق جنگ با الهام هستند چون الهام به ایران توهین کرده بهترین زمان برای بازپسگیری بخشی از ترکمنچای است منظورم قرارداد است تنها بهانه دخالت ایران در این جنگ احتمالی حمله آذربایجان به ارمنستان است در غیر اینصورت ما متجاوز خوانده میشیم ما نیاز به ارمنستان داریم به دلایل مختلف اول تحت نظر داشتن آذربایجان و احتمالا ترکیه ایجاد توازن در قفقاز در صورت سقوط ارمنستان دشمنی ترسناک تر از طالبان در همسایگی ما به وجود خواهد آمد پان بازی را بزارید کنار الان ایران مهم است نه جمهوری اسلامی ایران برای ایران آمده جنگ باشید فرارو لطفاً بی کم کاست چاپ کن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
من حالا فهمیدم این محمد فقیه نوری کیه
ایشون نوکر ارمنستانه
ولی جانم با این تحلیلهای آب دوغ خیاری اگه ساکت باشی بهتره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
آقا فقیه نوری شما تحلیل گر بزرگی هستی خیلی هم پر احساس پتانسیل چند هزار تالشی را مدنظر داری شرایط اتنیکی کشورت را نه. انصافا چند کلاس سواد دارید؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
علیف یک ... است. این ببر پلاستیکی را اردوغان و نتانیاهو باد کرده اند. رفتار بچه‌گانه علیف آدم را به یاد پینوکیو می اندازد که اردوغان و نتانیاهو هم مثل روباه مکار و گربه نره دائم در حال فریب او هستند.
ایران باید اموال این آدم فاسد شامل کاخها و شرکت‌های نفتی و تاسیسات آن را روی سر او خراب کند.
در هرحال علیف از این مهلکه خودساخته جان سالم بدر نخواهد برد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
ایران باید از طریق سازمان ملل متحد و با کمک متحدان خود با زیاده خواهی ها مقابله کند نه اینکه کشور را وارد تنشهای جدید کند.
دامی که آمریکا برای روسیه پهن کرد و او را در دام حمله به اوکراین انداخت برای ایران هم میتواند پهن شود
Ali
Canada
۰۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
خودتان را مضحکه نکنید
ایران هیچکاری نمیتونه بکنه چون اصلا بهش ربطی نداره
جمهوری آذربایجانم براش نوشتن چیکار کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
کور خوندید فقط سپاه استان کهگیلویه برای تصرف جمهوری جعلی باکو کافی است .
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
سلام‌تحلیل‌خوبی‌است‌
راه‌حل‌پنجم‌ اینست‌که‌ایران‌با‌اعزام‌ نمایندگان‌ خود با‌جمهوری‌آذربایجان‌وارد‌گفتگو‌ شود
هم‌راه‌ارتباطی‌ایران‌به‌اوراسیا‌و... تضمین‌گردد‌وهم‌راه‌ارتباطی‌جمهوری آذربایجان‌ونخجوان‌‌تاسیس‌شود‌.حمایت از‌ارامنه‌درنهایت‌به‌ضرر‌جهان‌تشیع‌ خواهد‌شد
شاه ولی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
پیشنهاد شما به عنوان اتمام حجت با علیف خوب است ولی پیشنهاد میشود دستگاه دیپلماسی ایران به صورت قانونی با امضائ موافقت نامه با دولت ارمنستان در قالب قرارداد توسعه و همکاری همه جانبه اداره استان سیونیک را برای مدتی معین (مثلا ده سال ) را در کنترل بگیرد. در این فاصله مشکل قره باغ بطور دائم حل و فصل شود . برگشت منطقه قره سو (اهدایی رضا شاه به آتاتورک)به ایران توسط ترکیه نیز پیشنهاد دیگر است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
آذربایجانی ها برادران ما هستند، باید پاسخ ایران به گونه ای باشد که علی اف و ایادیش رو سرجاش میخکوب بشن و به مردم آسیبی نرسه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
در سیاست خارجی منافع ملی حرف اول و آخر را می‌زند دین و مذهب هیچ جایگاهی در سیاست خارجی ندارد مسولین مملکت باید سریعا و قاطعانه بر علیه جمهوری جعلی باکو اقدام کنند .
کیشو
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
- ۱۴۰۱/۱۱/۱۶ - کامنت- اردوغان برای پیروزی در انتخابات اردیبهشت آینده ترکیه ، نیاز به بحران آفرینی وشوک درمانی دارد. اسرائیل هم بی میل نیست.ممکن است علی اف دراین دام بیافتد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
تمام افرادی که از جنگ بین ایران و آذربایجان حمایت می کنند یا ناآگاه و بی اطلاع هستند یا نفودی اسراییل . چراکه این جنگ فقط به سود اسراییل است. البته متاسفانه عده ای عوام احساسی هم ایران دوستی را در جنگ با اذربایجان یا عربستان و... تصور می کنند. ما بعنوان یک کشور قدرتمند و داری تاریخ توان حل منازعات و مشکلات خود را از طریق دیپلماسی داریم لزومی به هزینه تراشی به کشور سر یک کشور دیگر نیست. جنگ شوخی نیست شروعش راحت ولی پایانش دست هیچکس نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
یک پیشنهاد دارم با توجه به قدرت نظامی و پهپادی ما همزمان آذربایجان و ترکیه را نابود کنیم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
اگر در جنگ قبلی قره باغ با حمایت از ارمنستان اجازه پیروزی به آذربایجان داده نمیشد امروز شاهد گستاخ تر شدن ریس جمهور منفعت طلب آن ها نبودیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
اولا ارمنستان یک کشور بن بست هست و هیچ مسیری از ارمنستان به اروپا نیست که مسدود بشه یا نشه
ثانیا، کل مبادلات تجاری ایران با ارمنستان به 1 میلیارد دلارم نمیرسه و ارزش خراب کردن روابط تجاری با ترکیه و اذربایجان رو نداره
ثالثا، اولین شلیک به سمت اذربایجان یک بحران بزرگ امنیتی در داخل برای ایران ایجاد خواهد کرد
و در اخر، ممکنه فریب لابی ارمنی در تهران رو بخورید و شروع کننده جنگ باشید اما مطمن باشید بدتر از روسیه در اکراین خواهید شد
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
این علیف بادکنکی دیگر مثل اردوغان شورش در آورده و یادش رفته که آذربایجان شمالی زمانی از خاک ایران بزرگ بوده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
ایران کاری نکند که تا تهران جمهوری اذربایجان بزرگ شود
ناشنلس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
بهترین گزینه: درخواست الحاق ارمنستان به ایران.
ارامنه هم انسان‌های خوب و شریفی هستند هم اینکه بخش قابل توجهی از ارامنه در ایران می‌باشند و به ایرانی بودن خو نیز افتخار می‌کنند و هموطنان وطن پرستی هم می‌باشند.
Sadegh
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۴
هشتاد درصد آذربایجان شیعه هستن و اکثراً طرف دار ایران
شاید به نفع ایران تمام شه .
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
لشکر فاطمیون افغانستانی طی دو سه روز گلیم الهام علی اف را جمع خواهد کرد نیازی به حضور آشکار ایران نیست فقط مشکل اینجاست لشکر فاطمیون با داعش می جنگد نه با هم کیشان و هم مذهبان جمهوری آذربایجان
بهنام آتش
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
يكبار براي هميشه ايران بايد نخجوان را تصرف كند.
در غير اينصورت اين گستاخي آذربايجان هميشه وجود خواهد داشت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۵
بعیده مداخله مستقیم بکنه ایران. مثل سوریه و یمن و لبنان عمل خواهد کرد.
bato-adv
bato-adv
bato-adv