کرج چنارهای فراوانی هم دارد؛ بنابراین بهار است در گشت و گذار خود به نقاط مختلف ایران به درختان و اقلیم این نقاط هم توجه کنیم. به عنوان نمونه امامزاده حسین روستای گوراب کرج چناری ۷۰۰ ساله دارد.
درختان قدیمی بسیاری در ایران وجود دارند؛ استان البرز و کرج نیز از این موضوع مستثنی نیست. به ویژه چنارهای قدیمی که تعدادی از آنها به ثبت ملی هم رسیدهاند.
به گزارش همشهری آنلاین، بهار که از راه میرسد درختان زیباتر از همیشه در خیابانهای شهر خودنمایی میکنند.
یکی از این خیابانهای بسیار زیبا در تهران خیابان ولیعصر با چنارهای سربه فلک کشیدهاش است که برای یک روز تهرانگردی کفایت میکند.
تاریخ چنارهای تهران آنقدر قدیمی هست؛ به طوری که «پیتردلاواله» جهانگرد معروف استرالیایی در سفرنامهاش تهران را چنارستان نامید.
در شهرهای دیگر هم درختانی که شاخص باشند وجود دارد. مثلا اگر بخواهیم نامی هم برای کرج در نظر بگیریم میتوانیم آن را «بیدستان» بنامیم. زیرا البرزیها به بید «وی» میگفتند.
کرج چنارهای فراوانی هم دارد؛ بنابراین بهار است در گشت و گذار خود به نقاط مختلف ایران به درختان و اقلیم این نقاط هم توجه کنیم. به عنوان نمونه امامزاده حسین روستای گوراب کرج چناری ۷۰۰ ساله دارد.
چنار امامزاده گوراب، در پانزده کیلومتری مسیر جاده کرج به چالوس در مسیر پیست اسکی خور داخل محوطه امامزاده حسین (ع) روستای گوراب قرار دارد و یکی از دو چنار کهنسال معروف در ایران است.
ارتفاع این چنار ۲۵ متر و تاج درخت بسیار گسترده است، این درخت تنها درخت تاریخی چنار در استان البرز است که در سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار تاریخی طبیعی کشور قرار گرفته است.
حتی گفته میشود حتی چنارهای خوب تهران را از کرج گرفتهاند. به عنوان مثال چنارهای خیابان، ولی عصر تهران از کرج آورده و توسط پروفسور ساعی کاشته شد.
پروفسور ساعی در دانشکده کشاورزی کرج درس خوانده بود. برای همین با چنارهای این شهر آشنایی کامل داشت. در آن دوران تهران دانشکده کشاورزی نداشت. سال ۱۲۹۶ دبستان برزه گران در کرج احداث شد که در سال ۱۳۰۶ تبدیل به دانشکده کشاورزی شد در حالی که تهران سال۱۳۱۳ دارای دانشکده کشاورزی شد.
چنارهایی که مهندس ساعی در دو طرف خیابان، ولی عصر از میدان تجریش تا میدان راهآهن کاشت، سبب شد تا این طولانیترین خیابان پایتخت به یکی از زیباترین خیابانهای ایران تبدیل شود.
دوباره برگردیم به چنارهای کرج؛ دو درخت چنار کهنسال در ساوجبلاغ و یک درخت چنار در روستای سیاهکلاهان کرج نیز به ثبت ملی رسیدهاند.
دو درخت کهنسال چنار واقع در مسجد امیرالمومنین در روستای شلمزار ساوجبلاغ حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال قدمت دارند.
چنار کهنسال روستای سیاهکلاهان هم در قسمت شمالی گوهردشت و در کنار مسجد سیاهکلاهان واقع شده است. مردم به این درخت قدیمی اعتقاد دارند و برخی به آن دخیل هم میبندند. قدمت این درخت ۲۰ متری نیز بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ سال است.
کردان هم کوچه باغهای بسیار زیبا و پر از درختان کهنسال دارد. درختان کهنسال چنار و توت را میتوان در این روستای تاریخی و زیبا دید. برای همین کردان هم یک چنار کهنسال دارد که با شماره ثبت ۳۷۶ با قدمت ۴۰۰ سال در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
روستای برغان هم که از دیدنیترین روستاهای البرز است، درختان کهنسالی دارد. برغان در فاصله ۱۳ کیلومتری از شهر کرج و در منطقه شهرستان ساوجبلاغ قرار دارد.
روستای برغان را مهد چنارهای کهنسال میدانند؛ بنابراین سفر به این روستا و قدم زدن بین درختان سالخورده آن را در کوچه باغهایش از دست ندهید. دو چنار کهنسال مسجد جامع مهمترین درختان منطقه هستند؛ که در کنار امامزاده قرار دارند.
به جز این درختان چنار، درخت سیب کهنسالی هم در منطقه معروف کش کلا برغان و در نزدیکی قبرستان و زیارتگاه چهل دختر قرار دارد و به چهل دختر یا پیر سیبدارک معروف است. این درخت محبوبیت خاصی بین مردم دارد و تقریبا مقدس است.