مطالعۀ تازهای که دربارۀ بقایای مدفوع در توالتهای باستانیِ کشف شده در بیتالمقدس صورت گرفته است، آثاری از یک میکروارگانیسم تکسلولی را آشکار کرده که عامل ایجاد نوعی اسهال خطرناک بوده است.
به گزارش فرادید، قدمت توالتهای باستانی کشف شده در بیتالمقدس به حدود قرن هفتم قبل از میلاد میرسد. محققان نمونههای مدفوع را از رسوبات زیر دو مجموعه از این توالتها استخراج کردهاند. همۀ این توالتها نشیمنگاههایی سنگی داشتهاند که حفرهای در میان آنها قرار داشته است.
(نمونهای از توالتهای باستانی بیتالمقدس)
طبق مقالهای که در نشریۀ انگلشناسی (Parasitology) منتشر شده است، محققان نمونههای ۲۷۰۰ سالۀ مدفوع را با یک تکنیک زیستمولکولی موسوم به ELISA مورد بررسی قرار دادهاند؛ در این روش آنتیبادیها با پروتئینهایی ترکیب میشوند که منحصرا توسط انواع خاصی از ارگانیسمهای تکسلولی تولید شده باشند.
در این تحقیق محققان آزمایشهایی را در جستجوی سه نوع میکروارگانیسم انگلی موسوم به انتاموبا، جیاردیا و کریپتوسپوریدیوم انجام دادند. این ارگانیسمها به عنوان عوامل ایجاد بیماری اسهال خونی شناخته میشوند. نتایج تحقیق نشان داد که میکروارگانیسم جیاردیا در نمونههای باستانی مدفوع وجود دارد.
دکتر پیرس میچل از دپارتمان باستانشناسی دانشگاه کمبریج میگوید: «این واقعیت که این انگلها در بقایای مربوط به توالتهای عصر آهن در بیتالمقدس وجود دارند نشان میدهد که در آن زمان این سرزمین شاهد شیوع اسهال خونی بوده است».
«شیوع این بیماری زمانی اتفاق میافتاد که آب یا غذا با مدفوع انسانی حاوی انگل آلوده میشد؛ ما فکر میکنیم که این مشکل بزرگی در نخستین شهرهای بزرگ بوده است. در این شهرها جمعیت زیاد، گرما، انواع حشرات و کمبود منابع آب در تابستانها زمینۀ شیوع بیماریهای خطرناک را فراهم میکردند».