به گفته محققان، بخشهایی از دنبالهدار غولپیکری که بر فراز روستای سوریه منفجر شد؛ همچنین بر بیش از ۵۰ مکان شناختهشده در حداقل پنج قاره فرود آمد.
تحقیقات جدید نشان میدهد که احتمالا انفجار یک دنبالهدار، ۱۲۸۰۰ سال پیش باعث آغاز کشاورزی در سوریه شده است.
روستایی در سوریه
به گزارش همشهری آنلاین، بر اساس تحقیقات جدید، یک دنبالهدار تکهتکه شده که در جو زمین منفجر شد، باعث آغاز کشاورزی در سوریه امروزی بوده است. روستایی در شمال سوریه که البته چند سال قبل به دلیل ساخت سدی روی فرات زیر آب رفت، احتمالا اولین نمونه از اجتماع انسانی است که به شکل غیر مستقیم از انفجار یک دنبالهدار عظیم که ۱۲۸۰۰ سال پیش به زمین برخورد کرد، تاثیر گرفت.
بر اساس تجزیه و تحلیلهای جدید از بقایای حفاری شده از این منطقه در دهه ۱۹۷۰، اصابت ستارهدنبالهدار باعث تغییر چشمگیر سبک زندگی اجتماع انسانی آن منطقه از شکار به کشاورزی و کنترل حیوانات وحشی شد. محققان در مطالعه جدید مینویسند: «بر اساس تحقیقات اخیر، این اولین نمونه از سکونتگاههای انسانی است که به شکلی فاجعهبار تحت تاثیر یک رویداد انفجاری کیهانی قرار گرفته است.»
تفسیر جدید تیم از مواد حفاری شده از روستای ماقبل تاریخ ابوحریره، که اکنون زیر مخزن دریاچه اسد در شمال سوریه مغروق است، به تغییر شدید آب و هوای محلی در زمان برخورد زمین با قطعاتی یخی به عرض حدود ۱۰۰ کیلومتری به نام قنطورس اشاره میکند. این اجرام ماهیت دوگانه دارند: شبیه سیارکها هستند، اما مانند دنبالهدارها دنبالهای از گاز و غبار به جا میگذارند.
به نظر میرسد یکی از قطعات دنبالهدار مملو از گرمای بسیار زیاد در بالای اتمسفر سیاره منفجر شده و امواج این انفجار شوک شدیدی بر فراز دهکده ایجاد کرده و ساکنان آن را از بین برده است. دانشمندان همچنین گمان میکنند که این رویداد که فرضیه ضربه یانگر درایاس نامیده میشود، منطقه را با گرد و غبار پوشانده، نور خورشید را مسدود کرده و باعث ایجاد زمستانی طولانی و سرد شده است.
تحقیقات نشان میدهد که پیش از برخورد دنبالهدار، مهاجران غالبا از میوههای وحشی، انواع توتها و حبوبات استفاده میکردند، در حالی که بقایای پس از رویداد نشان میدهد رژیم غذایی آنها به غلات و عدس تغییر کرده است که نتیجه آزمایشهای اولیه در کشت و زرع است.
بر اساس این مطالعه جدید، منطقه همچنین شاهد افزایش محصولات مقاوم به خشکی بود که منعکسکننده تغییر آب و هوای خنک به آب و هوای بسیار خشکتر بود. جیمز کنت، استاد بازنشسته دانشگاه کالیفرنیا سانتا باربارا و یکی از نویسندگان این مطالعه جدید، در بیانیهای گفت: روستاییان شروع به کشت جو، گندم و حبوبات کردند. این چیزی است که شواهد به وضوح نشان میدهد.»
این یافتهها با فرضیه ۲۰۰۷ که میگوید سیاره ما شاهد چندین انفجار هوایی دنبالهدار در سراسر قارهها بوده، مطابقت دارد. به گفته محققان، بخشهایی از دنبالهدار غولپیکری که بر فراز روستای سوریه منفجر شد، همچنین بر بیش از ۵۰ مکان شناختهشده در حداقل پنج قاره فرود آمد.
محققان میگویند از آنجایی که برخورد دنباله دار غیرمستقیم و در واقع انفجاری در هوا بوده است، هیچ دهانهای ناشی از این انفجار در زمین وجود ندارد. کنت در همان بیانیه گفت: «اما نیازی به یک دهانه نیست. بسیاری از برخوردهای پذیرفتهشده هیچ دهانه قابل مشاهدهای ندارند.»
گفتنی است، این تحقیق در مقالهای در مجله «Airbursts and Cratering Impacts» منتشر شده است.