در حالی که نمایندگان مجلس، بند حضور بازنشستگان در فدراسیونهای ورزشی را حذف کردند در آستانه انتخابات فدراسیون موضوع بازنشستگی داورزنی ابهاماتی را ایجاد کرده است.
دوره چهارساله محمدرضا داورزنی اواخر آبان سال جاری به پایان میرسد، موضوعی که این روزها و البته پیشتر از این بارها مطرح شده بود بحث بازنشستگی رئیس فدراسیون والیبال است.
داورزنی از سال ۹۸ هدایت فدراسیون والیبال را برعهده گرفت، در آذر سال ۱۴۰۱ بحث بازنشستگی او به صورت جدی مطرح شد تا جایی که نامه بازنشستگیاش در رسانهها منتشر شد تا مبنایی برای پایان رسمی به فعالیت این مدیر کهنهکار در فدراسیون والیبال باشد. در همان مقطع زمانی آرش فرهادیان مدیرکل دفتر امور مشترک فدراسیونهای ورزشی ضمن تأیید بازنشستگی داورزنی اعلام کرد: «داورزنی از اول دی ماه ۱۴۰۱ بازنشسته خواهد بود.»
با وجود اینکه سال گذشته بحث بازنشستگی داورزنی به صورت جدی مطرح شد، اما او هر بار با اعلام اینکه «بازنشسته نیست» این موضوع را به تعویق میانداخت و در رأس فدراسیون فعالیتهای خود را پیگیری کرد.
حالا در آستانه پایان دوره مدیریت داورزنی، موضوع جدیدی مطرح شده که بیشتر از گذشته جایگاه رئیس فدراسیون والیبال را متزلزل میکند. داورزنی که برای دوره جدید ریاست این فدراسیون نامزد شده با موضوع مخالفت نمایندگان مجلس برای ادامه فعالیت بازنشستهها روبهرو شده است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی هفته جاری در جلسه رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران، با پیشنهاد حذف بند الحاقی ۱ از ماده ۷۸ موافقت کردند. در این بند که با تصمیم نمایندگان مجلس حذف شد به این موضوع اشاره میکرد که «ریاست فدراسیونهای ورزشی آماتوری، ریاست کمیته ملی المپیک و ریاست کمیته ملی پارالمپیک شغل محسوب نمیشود و بازنشستگان هم میتوانند ریاست آنها را عهدهدار شوند. مضافاً ریاستهای مذکور از حیث صلاحیت عمومی مشمول مشاغل حساس است.»
حالا با حذف این بند دوباره رفتن و ماندن محمدرضا داورزنی رئیس فدراسیون والیبال را به یک مسئله در ورزش و والیبال تبدیل شده است. تا پایان دوره چهارساله داورزنی در فدراسیون ۲۸ روز دیگر زمان باقی مانده است و باید دید این بار رئیس فدراسیون تسلیم قانون میشود یا همچون سالهای گذشته به فعالیت خود ادامه میدهد.
البته، اما وحید مرادی نایب رئیس فدراسیون والیبال پیش از این در گفتوگویی با خبرنگار مهر، موضوع بازنشستگی داورزنی را رد کرد و گفت: «اواخر آبان ماه دوره چهارساله داورزنی به پایان میرسد و داورزنی هم مثل بقیه نامزدها میتواند در انتخابات شرکت کند. برخی میگویند او بازنشسته است، در صورتی که داورزنی بازنشسته نیست و این موضوع را وزارت ورزش در کمیسیون تأیید صلاحیتهای فنی تأیید کرده است. او حالا ۶۲ ساله است و تا ۶۵ سالگی میتواند به کارش در فدراسیون ادامه دهد.
دوران طلایی و افول والیبال با داورزنی
داورزنی ۶۲ ساله، پس از جنگ و در جوانی کارش را به عنوان مدیر تربیتبدنی سپاه پاسداران شروع کرد. او سالها به عنوان مدیرکل ورزش شهرهای کردستان، کرمانشاه، سمنان و خراسان فعالیت کرد و رئیس فدراسیون سوارکاری شد، اما راه داورزنی از مدیرعاملی باشگاه صنام به والیبال ایران باز شد. او بعد از پایان دوره یزدانی خرم، به عنوان رئیس فدراسیون انتخاب شد.
داورزنی در دو دهه اخیر، به جز دوره نسبتاً کوتاهی که به عنوان معاون ورزش قهرمانی و حرفهای در وزارت ورزش حضور داشت، مابقی سالها به عنوان رئیس در فدراسیون والیبال فعالیت کرد. تیم ملی والیبال ایران در دوران مدیریت داورزنی به جمع ده تیم برتر جهان رسید، منابع مالی قابل قبولی وارد این رشته ورزشی شد و پستهای آسیایی و جهانی به داورزنی و برخی نمایندگان والیبال ایران رسید.
والیبال ایران روزهای شیرین کمی با داورزنی نداشت. قهرمانی نوجوانان ایران با تیمی تقریباً سالم و بدون صغر سن در جهان (۲۰۱۷). قهرمانی بی سابقه جوانان ایران در جهان (۲۰۱۹) و مهمتر از همه چهارمی ایران در لیگ جهانی والیبال (۲۰۱۴) از جمله دستاوردهای فدراسیون والیبال در دوران داورزنی بود. البته که جواز حضور در المپیک هم بعد از ۵۲ سال در دوران مدیریت داورزنی به دست آمد. برای المپیک توکیو باز هم این موفقیت تکرار شد و تیم ملی والیبال ایران برای دومین بار المپیکی شد که این موفقیت هم در دوران مدیریت داورزنی رقم خورد.
اما روزهای خوش والیبال با مدیریت داورزنی چندان دوام پیدا نکرد، رئیس فدراسیون که تقریباً هر سال از هدف ایران برای حضور در جمع چهار تیم برتر المپیک سخن میگفت، حالا به خاطر کسب نتایج ضعیف والیبال ایران در مسابقات لیگ ملتها، قهرمانی آسیا و انتخابی المپیک از نرفتن به المپیک صحبت میکند و معتقد است: «اگر به المپیک هم نرویم دنیا به آخر نمیرسد. ۵۲ سال در المپیک نبودیم.»
تیم ملی والیبال ایران در روزهای شلوغ سال ۲۰۲۳ که منتهی به المپیک است روز به روز افول کرد. در خرداد امسال در لیگ ملتهای والیبال تیم ملی از ۱۲ بازی تنها به دو پیروزی رسید و در ۱۰ بازی شکست خورد. در آن مسابقات به لطف امتیازات فریز شده ایران از سوی فدراسیون جهانی جایگاه ایران در رنکینگ جهانی ثابت ماند، اما در مسابقات بعدی عملکرد ضعیف تیم ملی باعث شد جایگاه ایران در رنکینگ جهانی سقوط کند که در این یک دهه بیسابقه بود.
تیم ملی در مسابقات قهرمانی آسیا به میزبانی ایران هم نشان داد روز به روز ضعیفتر شده به طوری که حتی زورش به ژاپن که سالها از والیبال ایران عقب بود، دیگر نرسید. ژاپنیها در لیگ ملتها نشان دادند یک سر و گردن از والیبال ایران بالاتر هستند و در این مسابقات برای اولین بار روی سکو سومی قرار گرفتند. حالا این تیم داعیه فتح سکوهای جهانی را دارد و از سطح قاره آسیا گذشته است. در انتخابی المپیک هم اوج افول والیبال ایران را شاهد بودیم. زمانی که تیم ایران حتی مقابل تیمهای پایینتر از خودش هم نای ایستادگی نداشت و در نهایت در رنکینگ جهانی با قرار گرفتن در جایگاه پانزدهمی، شرایط حضورش در المپیک را به، اما و اگر کشاند.
تعلیق در راه است؟
سال گذشته در جریان بحث بازنشستگی داورزنی و رفتن او از مدیریت فدراسیون والیبال، بحث تعلیق این فدراسیون به میان آمد. در واقع فدراسیوننشینان معتقد بودند که طبق اساسنامه فدراسیون جهانی داورزنی میتواند به فعالیت خود ادامه دهد و بازنشستگی معنی برای او نمیشود و اگر مسئولان مانع این موضوع شوند، تعلیق در انتظار والیبال ایران است! در حالی که این موضوع خیلی بعید به نظر میرسد چرا که اگر داورزنی بازنشسته شود، او طبق قوانین داخلی کشور نمیتواند رئیس فدراسیون شود.
در واقع اگرچه طبق اساسنامه فدراسیون جهانی امکان ادامه ریاست او در فدراسیون والیبال در صورتی که در مجمع رأی بیاورد منعی ندارد، اما آن چیزی که برای فدراسیون جهانی والیبال اهمیت دارد رعایت قوانین داخلی هر کشور است. پس با این شرایط تعلیقی در کار نیست. تعارض قوانین داخلی و خارجی سردرگمی را برای انتخابات فدراسیون والیبال ایجاد کرده است، البته پیش از این داورزنی از هماهنگی با سازمان ورزش کشور صحبت کرده بود و باید دید در روزهای آینده این مجمع انتخاباتی چه سرنوشتی خواهد داشت.
حالا داورزنی که روزهای افول والیبال در اواخر دوران مدیریت او رقم خورده عزمش را جزم کرده تا با جذب مربی خارجی، والیبال ایران را دوباره به روزهای اوج خود برگرداند. اما قوانین داخلی و خارجی کلاف سردرگمی شده که انتخابات والیبال را تحتالشعاع قرار داده است.