جانشین وزیر دفاع از قطعی شدن ورود بالگرد هجومی میل۲۸، جنگنده سوخو۳۵ و هواپیمای آموزشی یاک۱۳۰ به سازمان رزم نیروهای مسلح خبر داد.
جانشین وزیر دفاع گفت: در حوزه بالگرد ما قابلیتهای خوبی داریم به همین دلیل از لحاظ کمیت در منطقه برترین هستیم، اما ارتقای کیفی بالگردها در دستور کار قرار گرفته است.
سردار سیدمهدی فرحی جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از قطعی شدن ورود بالگرد هجومی میل۲۸، جنگنده سوخو۳۵ و هواپیمای آموزشی یاک۱۳۰ به سازمان رزم نیروهای مسلح خبر داد.
وی با اعلام این خبر گفت: در حوزه هوایی، ورود هواپیمای آموزشی یاک۱۳۰، جنگنده سوخو۳۵ و بالگرد میل۲۸ به کشور قطعی شده است و فرآیند آن در حال انجام است.
سردار فرحی ادامه داد: سال گذشته نظام نوآوری دفاعی توسط وزیر دفاع ابلاغ شد و این ابلاغ خیلی اثربخش بود، اما به این معنا نیست که ما در همه حوزهها به بالاترین فناوری رسیدهایم، در برخی حوزهها جزو چند کشور برتر هستیم و در برخی حوزهها مسیر بلوغ را طی میکنیم، در این مسیر باید برای تکمیل توان دفاعی علاوه بر توسعه توانمندیهای درونزا از راههای میانبر نیز استفاده کنیم که یکی از این حوزهها، حوزه فناوری هوایی است.
جانشین وزیر دفاع ادامه داد: در حوزه بالگرد ما قابلیتهای خوبی داریم به همین دلیل از لحاظ کمیت در منطقه برترین هستیم، اما ارتقای کیفی بالگردها در دستور کار قرار گرفته است. در این حوزه دهها پروژه تعریف شده است که برخی از آنها مانند پرواز در شب، ارتقای سامانههای اویونیک و سامانههای موشکی انجام شده است. امروز شرکت پنها (شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران) با وضعیت سی سال گذشته خود بسیار متفاوت است و فکر میکنم نیروهای مسلح از فرآیندی که در این مجموعه طی میشود، راضی هستند.
۲۷ دیماه ۱۴۰۱ «ایگور لویتین» دستیار ویژه رییس جمهور روسیه در دیدار با «محمد مخبر» معاون اول رییس جمهور کشورمان از آمادگی شرکتهای روسی برای «تولید مشترک بالگرد» با ایران خبر داد.
پیش از این هم امیر مجتبی روحانی مدیرعامل پنها (پشتیبانی و نوسازی هلیکوپتری ایران) از تبدیل شدن ایران به قطب منطقهای تعمیر بالگردهای شرقی خبر داده بود.
بالگرد میل۲۸ یا «شکارچی شب» یک بالگرد رزمی ساخت کشور روسیه با دو موتور توربوشفت با قدرت ۲۵۰۰ اسب بخار است که سرعتی معادل حدود ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت به این بالگرد میدهد.
این بالگرد مجهز به توپ ۳۰میلیمتری ۲ A ۴۲ است که در نفربر بی. ام. پی.۲ نیز مورد استفاده قرار میگیرد، علاوه بر آن، دو بالچه جانبی این بالگرد به آن اجازه حمل طیف متنوعی از تسلیحات مختلف مانند انواع راکتهای ۸۰ و ۱۲۲ میلیمتری و موشکهای هدایتشونده ضد تانک اتکا و اشتورم را میدهند.
علاوه بر این، بالگرد میل۲۸ میتواند برای دفاع هوایی، از موشکهای هدایت حرارتی دیگر نیز استفاده کند، همچنین این بالگرد میتواند با تجهیز به مخازن سوخت خارجی به برد عملیاتی بیشتری دست یابد.
میل۲۸ N با تجهیز به انواع سامانههای دید در شب پیشرفته، مخصوص پرواز و عملیات در شب طراحی شده است و نمونه NE آن با تجهیز به سامانههای ارتباطی پیشرفته و امکان ارتباط با پهپاد، برای صادرات در نظر گرفته شده است.
همچنین کابین خلبان این بالگرد از حفاظت خوبی در برابر گلولههایی تا کالیبر ۲۳میلیمتری برخوردار است، علاوه بر آن، بالگرد میل۲۸ به انواع هشداردهندههای لیزری و حرارتی و همچنین فلر برای منحرف کردن موشکهای حرارتی مجهز است که سطح حفاظت این بالگرد را در حد قابل قبولی ارتقا داده است.
بالگرد میل۲۸ همچنین میتواند یک رادار موج میلیمتری روی روتور اصلی ملخ خود حمل کند که به این ترتیب قادر خواهد بود از موشکهایی با این نوع هدایت نیز استفاده کند.
هدایت موج میلیمتری به شیوهای از هدایت موشک گفته میشود که در آن امواج رادار به سطح زمین تابانده میشود. در حالت عادی، امواج برگشتی طول موج ۵۰ میکرون دارند و در صورتی که شیئی دیگر روی سطح قرار داشته باشد که جنس آن متفاوت باشد، طول موج امواج بازگشتی متفاوت خواهد شد و موشک طول موجهای متفاوت را دنبال میکند تا به هدف برسد.
این شیوه هدایت در دریا نیز کاربرد دارد، زیرا دریا سطحی صاف و بدون عارضه دارد که کوچکترین عارضه در سطح آن قابل تشخیص و هدفگیری است.
با توجه به ظرفیتهای بالگرد میل۲۸ در حوزه حمل سلاح که چند برابر بالگردهای کبراست و همچنین سطح حفاظت مناسب آن، بهنظر میرسد گزینه مناسبی برای نیروی زمینی سپاه باشد.
سوخو۳۵ یکی از قدرتمندترین جنگندههای نسل ۴++ دنیاست که به رادار پیشرفته آرایه فازی N-۰۳۵ مجهز است و امکان کشف ۳۰ هدف و درگیری با ۸ هدف را بهصورت همزمان دارد. برد این رادار ۳۵۰ تا ۴۰۰کیلومتر است که در بین جنگندههای موجود دارای بیشترین برد است. این رادار قادر است همزمان اهداف هوایی، دریایی و زمینی را کشف و با آنها درگیر شود و از آنجایی که دارای بیش از ۱۶۰۰ المان گیرنده و فرستنده است، اخلال روی آن کار دشواری است.
جنگنده سوخو۳۵ مجهز به بمبهای هدایت لیزری KAB و موشکهای هوابههوا R-۷۷ و R-۷۳
علاوه بر این رادار یک سامانه الکترواپتیکی حرارتی به نام OSL ۳۵ روی دماغه این جنگنده قرار دارد که قادر است اهداف را از فاصله ۹۰ کیلومتری به صورت غیرفعال و به صورت دید حرارتی شناسایی کند.
سوخو ۳۵ از دو موتور AL ۴۱ F ۱ که دارای توان ۱۹۴۰۰ پوند در حالت معمولی و ۳۱۹۰۰ پوند در حالت پس سوز هستند. این موتور دارای خروجی متغییر است که توانمانور پذیری جنگنده را به صورت قابل توجهی افزایش داده است.
حداکثر سرعت این جنگنده در ارتفاع پست ۱۵۰۰ کیلومتر و در ارتفاع بالا ۲۵۰۰ کیلومتر بر ساعت است و عمر عملیاتی موتورهای قدرتمند آن در هر دوره خدمت قبل از نیاز به کنترل و اورهال ۴۰۰۰ ساعت است.
این جنگنده بهصورت همزمان به انواع موشکهای هوابههوا و هوابهزمین و ضدکشتی و ضدرادار نیز مسلح میشود، علاوه بر آن توانایی پرتاب و شلیک انواع بمب و موشکهای لیزری و ماهوارهای و راداری را نیز در خود دارد. سوخو ۳۵ میتواند تا ۱۰ موشک رادار فعال R-۷۷، شش موشک رادار نیم فعال R-۲۷، چهار موشک R-۷۳ و یا ترکیبی از آنها را برای رزم هوایی حمل کند.
علاوه بر این، سوخو ۳۵ میتواند شش موشک KH-۲۹، شش موشک KH-۳۱، موشکیهای KH-۳۵ و KH-۳۵ و KH ۵۹ نیز حمل کند. بمبهای هدایت شونده ۵۰۰و۱۵۰۰ کیلویی سری KAB و انواع بمبهای سقوط آزاد سری FAB به همراه یک توپ ۳۰ میلیمتری داخلی از دیگر تسلیحاتی است که سوخو ۳۵ میتواند با خود حمل کند.
اما اولین پرنده از این سهگانه، «یاک۱۳۰» بود که ۱۱ شهریور ماه امسال ۲ فروند از آن تحویل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شد.
جنگنده یاک۱۳۰ نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
یاک ۱۳۰ یک هواپیمای پیشرفته آموزشی-رزمی است که توسط شرکت یاکولوف روسیه طراحی و تولید شده و قادر است نیاز آموزشی خلبانان نیروهای هوایی ارتش به آشنایی و فراگیری پرواز با جنگندههای نسل ۴ را برآورده کند. این هواپیما بنا به سفارش ارتش روسیه برای جایگزینی با جت آموزشی ال ۳۹ طراحی شده و قابلیتهای پرواز با هواپیماهای نسل ۴++ مانند سوخو ۳۵ و نسل ۵ مانند سوخو ۵۷ را فراهم میکند.
این هواپیما از سال ۲۰۱۱ رسما وارد خدمت شده و علاوه بر ارتش روسیه کشورهایی نظیر الجزایر، ویتنام، بنگلادش، بلاروس، میانمار و سوریه این هواپیما را سفارش داده و یا بکارگیری کردهاند.
جنگنده یاک۱۳۰ نیروی هوایی روسیه
یاک۱۳۰ هواپیمایی دوسرنشینه با بدنهای از جنس آلومینیوم و کامپوزیت است که قادر است علاوه بر ماموریتهای آموزشی در نقش یک جنگنده پشتیبانی نزدیک زمینی (CAS) نیز به ایفای نقش بپردازد. این هواپیما قادر است تا ۳ تن انواع مهمات با خود حمل کند و برای این منظور دارای ۱۰ جایگاه حمل تسلیحات در زیر بدنه و بالها و نوک بالها است.
این هواپیما فاقد توپ ۳۰میلیمتری داخلی است، اما میتواند یک غلاف خارجی توپ ۲۳ را زیر بال خود حمل کند، علاوه بر این یاک۱۳۰ میتواند انواع تسلیحات معمولی و هدایتشونده شامل بمبهای ۲۵۰ و ۵۰۰ کیلویی، راکتهای ۸۰ و ۱۲۲ و ۳۳۰ میلیمتری، بمبهای هدایتشونده کاب۵۰۰ و موشک هدایتشونده خا۲۹ و دو موشک حرارتی آر۷۳ برای درگیری هوایی حمل کند، همچنین این هواپیما میتواند دو غلاف جنگ الکترونیک در دو سر بالها و مخازن سوخت خارجی را برای افزایش برد عملیاتی با خود حمل کند.
منبع: تسنیم