یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: در حالحاضر بورس روند متعادل و فرسایشی دارد؛ یعنی امکان دارد امروز بازار متعادل رو به مثبتی را شاهد باشیم اما با یک بازار متعادل رو به پایین روبهرو شویم؛ فعلا ارزش معاملات بالا نیست، اما در صورتیکه اخبار و رویدادهای مثبت در بازار منتشر شود، رشد پیدا میکند.
بازار سرمایه در شرایطی کار خود را در بهمن ماه آغاز کرد که شاخصکل در محدوده دو میلیون و ۱۶۶ هزار و ۹۲۷ واحد بود و نهایتا این شاخص در محدوده دو میلیون و ۷۱ هزار و ۱۰۰ هزار واحد بهکار خود پایان داد.
به گزارش دنیای اقتصاد، این بهمعنای ثبت بازدهی منفی ۴.۴۲ درصدی برای نماگر اصلی بورس بود؛ آنهم در شرایطی که شاهد افت مداوم ارزش معاملات بودیم و همچنین خروج نقدینگی اشخاص حقیقی از بازار سرمایه پدیده غالب و ادامهدار این ماه بود. دو مسیر برای اسفندماه پیشروی بازار است که در دو نگاه متفاوت تفسیر میشود. تحلیلگران خوشبینتر رونق کمجان انتهای بهمن ماه را به فالنیک گرفته و امیدوارند سنت اسفندهای پررونق را امسال نیز شاهد باشیم، اما در مقابل عدهای با اشاره به اینکه امسال سال سنتشکنیهای بورسی بوده گمان نمیبرند که در صورت عدمرفع ابهامات و مشکلات موجود تغییری در وضعیت بازار سرمایه حتی در آخرین ماه سال را شاهد باشیم.
حسن حسین نیا، تحلیلگر بورسی در بررسی آنچه در بهمن ماه گذشت، گفت: چنانچه بخواهیم اتفاقات مهم بهمن ماه سالجاری را بررسی کنیم باید به رونمایی از گواهیسپرده خاص ۳۰ درصدی بانکمرکزی اشاره کنیم. هر چند قبل از آن نیز نرخ بهره و نرخ سود بانکی به یک رقیب جدی برای بازار سرمایه تبدیل شدهبودند، ولی میتوان از رونمایی از اوراق گواهی ۳۰ درصدی بهعنوان تیر خلاص به بازار سرمایه یاد کرد؛ چراکه هم بحث رقابتی است که بین بازار پول و بازار سرمایه شکلگرفته و در عینحال تامین مالی شرکتهای بورسی که شرکتهای بزرگی هستند از نظام بانکی را با مشکل مواجه میکند.
وی ادامه داد: فرآیند تولید و خدمات با نرخ سود بالایی که احتمالا از این به بعد تاثیرات بانکی خواهند داشت، کار سختی است و این مساله میتواند در فرآیند عملیاتی شرکتها نیز تاثیر بگذارد و عملا سودآوری شرکتها را نیز دچار مشکل کند. در عینحال بودجه سال۱۴۰۳ برای بورسیها زیاد خوشایند نبود و آیتمهای آن برای بازار سرمایه به چالش بدل شدهبود. از طرفی قرار بود تغییراتی که در فرمول نرخگذاری محصولات پالایشی اتفاقافتاده با بازنگری همراه شود که هنوز خبری از آن نیست. از خبرهای خوبی که وزارت اقتصاد وعده داده بود نیز چیزی به گوش نمیرسد.
این تحلیلگر بورسی گفت: باید دید آیا مشوق جدی برای جهتدهی نقدینگی بهسوی بازار سرمایه صورت میگیرد یا نه. جو بیاعتمادی که در فعالان بازار بوده عملا باعثشده تا رکود و رخوت خاصی را در بازار سرمایه شاهد باشیم، بنابراین اگر بخواهیم با این نگاه به گذشته به سمت اسفند ماه نگاهی داشته باشیم ابتدا باید تاریخچهای از اسفندها را بررسی کنیم. اگر به تاریخچه اسفندهای سالهای گذشته رجوع کنیم، خواهیم دید که اسفندها همیشه با رشد شاخصها و رشد قیمتها در بازارها مواجه بوده و این نگاه تاریخی فیالبداهه دید بهتری در فعالان بازار سرمایهبرای اسفندماه ایجاد میکند، اما واقعیت این است که با وجود جو بیاعتمادی موجود و فقدان مشوقها و در عینحال ارزش معاملات کم، کار برای اسفند سالجاری هم سخت خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه خیلی از تجربیات تاریخی که بهصورت سنتی در بازار شاهد بودیم در سالجاری تغییر کرد، گفت: دیدگاه تاریخی غالب در سالجاری دیگر جواب نداده است، بنابراین اینکه آیا اسفند بتواند برای بازار سرمایه خوب باشد یا نه، نیازمند تصمیمگیریهایی است که در چهار حوزه میتوان از آنها یاد کرد. یکی در حوزه وزارت اقتصاد و تمهیداتی که قرار بود اندیشیده شود منجمله برای تجدیدارزیابی داراییها که هنوز خبری از آن نشدهاست. دوم در حوزه وزارت صمت است که میتوان به همان بحث صنعت خودروسازی و مشکلاتی که وجود دارد، اشاره کرد که هنوز خبری از حل آنها نیست و این در حالی است که وزیر صمت قول داده بود تغییراتی در حوزه قیمتگذاری رخ دهد.
حسیننیا افزود: سومین مساله نیز در حوزه بانکمرکزی و وعدهای که رئیسکل بانکمرکزی داده بود، است که باید دید در این مورد چه اتفاقی میافتد. با توجه به سیاستگذاری پولی که در بانکمرکزی انجام میشود، باید دید این موضوع به کدامسو پیشمیرود. در نهایت چهارمین وزارتخانه مهم برای بازار سرمایه وزارت نفت است. در سالجدید تصمیماتی که در حوزه پتروشیمی و پالایشی گرفته شد عملا برای بازار سرمایه به یک چالش اساسی بدل شد و میتوان گفت یکی از علل افت سنگین نماگرهای بازار سرمایه در سالجاری محدود به وزارت نفت و صنایع پتروشیمی میشود، از نرخگذاریها که در اردیبهشت ماه بازار را به چالش کشید گرفته تا تصمیم تغییر نرخ پالایشگاهیها، بنابراین دید مثبت نسبت به اسفند وجود دارد، اما قطعا نیازمند مشوق و هدایت نقدینگی بهسوی این بازار است.
فاطمه حاجعلی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه شاخصکل بورس دو روز آخر بهمن را خوب و با انگیزه آغاز کرد و با رشد همراه بود، گفت: متاسفانه بهمن ماه تعداد کثیری از سهام شرکتها با افت مواجه شدند و بهجز تعدادی سهام بازیگرمحور، بقیه سهمها حال و روز خوشی نداشتند. همچنین در این ماه علاوهبر بازده منفی، با افت ارزش معاملات و رکود نیز همراه بود و بهنظر میرسد که این رکود و ارزش معاملات فعلا پایین نگه داشته شود. حتی با وجود روزهای مثبت گذشته هنوز سهامداران انگیزه کافی برای ادامهدادن در این بازار را ندارند و یک نااطمینانی به روند فعلی دیده میشود. البته بسیاری اعتقاد دارند که در ابتدای روندهای برگشتی معمولا چنین چیزی را شاهد هستیم و این موضوع طبیعی است.
وی ادامهداد: در حالحاضر بازار روند متعادل و فرسایشی دارد؛ یعنی امکان دارد امروز بازار متعادل رو به مثبتی را شاهد باشیم، اما با یک بازار متعادل رو به پایین روبهرو شویم. فعلا ارزش معاملات بالا نیست، اما در صورتیکه اخبار و رویدادهای مثبت در بازار منتشر شود، رشد پیدا میکند. امیدواریهای بازار به تغییر و اتفاقات مثبت زیاد است بهخصوص اینکه هماکنون در کنار جو روانی بهبود بازار، امیدواریها به رشد شاخص در ماه پایانی سال و در کنار آن نگاه تکنیکال و چارتیستی به آن اضافه شدهاست، چراکه بسیاری از تکنیکالیستها معتقدند فارغ از تحولات بنیادی، بازار در نقاطی قرارگرفته که همیشه در این نقاط یک برگشت حتی موقت را شاهد خواهیم بود.
حاجعلی افزود: از همینرو بسیاری از چارتیستها بهدنبال بهانهای برای برگشت بازار و شناسایی نقطهعطفی روی نمودار هستند. لغو عرضه اولیه یا کنترل بازارگردانها اقدامات اولیه خوبی برای خروج از بحران و حمایت از بازار است، اما به اخبار قوی تری برای ادامه رشد بازارسرمایه احتیاج است. بازار سرمایه در نقطه ارزندگی و جذاب قرار دارد، به شرطی که انگیزه و عاملی که بتواند رشد بازار را رقم بزند، از طرف مسوولان برای سهامداران رقم بخورد.
این تحلیلگر بورسی عنوان کرد: در حالحاضر اکثر سهامداران به دلیل برخی از تصمیمات نهاد ناظر و سیاستگذار با ناامیدی به این بازار نگاه میکنند و باعث قطع امید آنها از این بازار شده است. البته این را هم باید گفت که سهامداران فعلا در نقطه احتیاط هستند. برخی از کارشناسان معتقدند که با رفتن خودرو انگار خون از رگهای بازار رفته و حالا بازگشت خودرو میتواند سرآغاز حرکت و سروسامان گرفتن بازار شود. در نهایت پیشبینی میشود که بازار همچنان متعادل حرکت کند و در بسیاری از روزهای اسفندماه شاهد رشد بازار باشیم.