اگر بدنتان عفونت کند و دیر به داد آن برسید، گسترش عفونت میتواند حتی کشنده باشد. برخی از ویتامینها اگر در بدن کاهش یابند، ریسک بروز عفونتها را افزایش خواهند داد.
بر اساس آمار وزارت بهداشت جهانی میتوان گفت که سالیانه حدود ۱۷ میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل ابتلا به انواع عفونت جان خود را از دست میدهند. عفونت میتواند بر اثر باکتری، قارچ، ویروس یا انگل ایجاد شود.
به گزارش مثبت سبز، سیستم ایمنی بدن انسان در ریسک ابتلا به بیماریهای عفونی تاثیر مستقیم دارد. هرچه سیستم ایمنی قویتر عمل کند، احتمال ابتلا به عفونت کاهش خواهد یافت. یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود، بدن انسان با ضعف سیستم ایمنی مواجه نباشد، سطح مناسب ویتامینها و مواد معدنی در بدن است. کمبود برخی از ویتامینها به طور مستقیم ریسک ابتلا به انواع عفونت را افزایش میدهد.
تازهترین مطالعات محققان نشان داده است که کمبود ویتامین D میتواند سبب ضعف سیستم ایمنی شده و احتمال بروز عفونت را افزایش دهد؛ به ویژه عفونتهای دستگاه تنفسی. ویتامین D که به آن کلسیفرول میگویند یک ویتامین محلول در چربی است که با قرار گرفتن بدن انسان در برابر نور خورشید، خودبخود ساخته میشود.
آمارها نشان میدهد که ۸۰ تا ۹۰ درصد از ایرانیها کمبود ویتامین D دارند. اگرچه اکثر مردم ویتامین دی را بیشتر به دلیل نقش مهم آن در افزایش سلامت استخوان و مفاصل میشناسند، اما نباید غافل شد که این ویتامین در تقویت سیستم ایمنی بدن تا چه حد تاثیرگذار است.
به منظور جبران کمبود ویتامین دی در بدن میتوان برای خرید قرص ویتامین دی اقدام کرد. همچنین این ویتامین در برخی مواد غذایی مثل ماهیهای چرب به وفور یافت میشود. مقدار توصیه شده مصرف روزانه ویتامین D را در سنین مختلف در این جدول آوردهایم:
از بدو تولد تا ۱۲ ماهگی ۱۰ میکروگرم (۴۰۰ IU)
کودکان ۱ تا ۱۳ سال ۱۵ میکروگرم (۶۰۰ IU)
نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال ۱۵ میکروگرم (۶۰۰ IU)
بزرگسالان ۱۹ تا ۷۰ سال ۱۵ میکروگرم (۶۰۰ IU)
۷۱ سالگی به بعد ۲۰ میکروگرم (۸۰۰ IU)
خانمهای باردار و شیرده ۱۵ میکروگرم (۶۰۰ IU)
دقت کنید که بزرگسالان بالای ۱۹ سال نباید روزانه بیش از ۱۰۰ میکروگرم یا ۴۰۰۰ IU ویتامین دی استفاده کنند. در واقع این مقدار، حداکثر مقدار مجاز است و نباید از آن فراتر رفت.
وزارت بهداشت جهانی، ویتامین A را به عنوان دیگر ویتامین مهم برای جلوگیری از بروز انواع عفونتها در بدن معرفی میکند. در کشورهای در حال توسعه کمبود ویتامین آ بسیار رایج است که در نتیجه عدم مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین به مقدار کافی ایجاد میشود. بیش از همه کودکان خردسال و زنان باردار ممکن است دچار کمبود ویتامین آ شوند که در این صورت احتمال بروز عفونت در بدن آنها بیشتر خواهد شد.
اگر زود به زود بیمار میشوید ممکن است کمبود ویتامین A داشته باشید. کمبود این ویتامین در بیشتر موارد با مشکلات بینایی همراه است. پنیر، تخم مرغ، ماهیهای چرب، جگر، شیر و ماست از بهترین منابع ویتامین آ در بدن هستند. همچنین میتوانید از قرص ویتامین آ موجود در داروخانه استفاده کنید.
از بدو تولد تا ۶ ماهگی ۴۰۰ میکروگرم
از ۷ تا ۱۲ ماهگی ۵۰۰ میکروگرم
کودکان ۱ تا ۳ سال ۳۰۰ میکروگرم
کودکان ۴ تا ۸ سال ۴۰۰ میکروگرم
کودکان ۹ تا ۱۳ سال ۶۰۰ میکروگرم
نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال پسران ۹۰۰ میکروگرم
دختران ۷۰۰ میکروگرم
بالای ۱۹ سال مردان ۹۰۰ میکروگرم
زنان ۷۰۰ میکروگرم
زنان باردار (بالای ۱۸ سال) ۷۷۰ میکروگرم
زنان شیرده (بالای ۱۸ سال) ۱۳۰۰ میکروگرم
در این مقاله به بررسی دو ویتامین D و A پرداختیم که کمبود هر یک از آنها میتواند احتمال بروز عفونت در بدن را افزایش دهد. علاوه بر اینها کمبود ویتامینهای دیگری مثل ویتامین C، B۱۲ و … نیز میتواند در تضعیف سیستم ایمنی تاثیر داشته و ریسک بروز عفونتها را افزایش دهد. با تغذیه اصولی و سالم میتوانید سطح همه مواد مغذی را در بدن خود در حد مناسب نگه داشته و زود به زود درگیر بیماریهای عفونی نشوید.