لشکر زینبیون از جمله واحدهای شبهنظامی داوطلبانه منطقهای است که در کنار نیروهای ایرانی و لبنانی در سوریه علیه داعش مبارزه میکرد. این واحد نظامی عمدتاً از داوطلبان شیعه پاکستانی تشکیل شدهبود که از طریق ایران برای مبارزه با داعش و در حمایت از حکومت بشار اسد به سوریه اعزام شدهبودند.
روز ۱۰ فروردین سال جاری، اداره ملی ضدتروریسم پاکستان با انتشار فهرستی از سازمانهایی که توسط وزارت داخله پاکستان سازمان تروریستی تشخیص دادهشدهاند، لشکر زنبیون را بهعنوان گروه تروریستی اعلام کرد.
به گزارش هم میهن، لشکر زینبیون یکی از گروههای شبهنظامی شیعه عضو محور مقاومت و نزدیک به ایران محسوب میشود و این اقدام دولت پاکستان از نگاه ناظران، اقدامی غیردوستانه در قبال ایران تلقی شد که به روابط دو کشور آسیب وارد میکند.
چند روز پس از اقدام وزارت داخله پاکستان، سیدابراهیم رئیسی و آصف علیزرداری، رؤسایجمهور دو کشور در تماسی تلفنی با یکدیگر گفتگو کردند، اما در اخبار رسمی منتشرشده از این گفتگو هیچ اشارهای به موضوع تروریستی اعلام شدن لشکر زینبیون توسط پاکستان نشدهبود.
براساس خبر منتشرشده توسط دفتر ریاستجمهوری پاکستان در این گفتوگوی تلفنی، رئیسجمهور پاکستان «بر ضرورت افزایش تبادل اطلاعات برای غلبه بر چالشهای امنیتی دو کشور» تاکید کرد و از رئیسجمهور ایران برای سفر به اسلامآباد دعوت کرد. بر اساس گزارش رسانههای پاکستان این سفر هفته آینده انجام خواهد شد.
حضور نیروهای داوطلب شیعه پاکستان در سوریه و ایجاد یک گروه منسجم شبهنظامی توسط شیعیان پاکستانی از ابتدا باعث حساسیت دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی پاکستان شد.
اقلیت بزرگ شیعیان پاکستان، همواره در این کشور با تبعیض مواجه بودهاند و حکومت این کشور دیدگاهی بدبینانه نسبت به آنها داشتهاست.
برقراری روابط سازماندهیشده میان شیعیان پاکستان با حکومت جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب اسلامی نیز باعث نگرانی حکومت پاکستان میشد که روابط بسیار نزدیکی با ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی دارد.
از زمستان گذشته تاکنون تحولات زیادی در پاکستان رخ دادهاست، بعد از توفیق هواداران عمرانخان، نخستوزیر پیشین و برکنارشده پاکستان در انتخابات سراسری، دو حزب بزرگ رقیب مسلم لیگ شاخه نواز و مردم برای جلوگیری از به قدرت بازگشتن عمرانخان یا نزدیکان او، ائتلافی تشکیل دادند که به نخستوزیری شهباز شریف منجر شد.
شهباز شریف رابطه نزدیکتری با ارتش پاکستان دارد که قدرت اصلی سیاسی در کشور محسوب میشود. سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (ISI) از همان ابتدای تشکیل تیپ زینبیون، خواهان برخورد با این گروه بود و به نظر میرسد که با روی کار آمدن دولت جدید این آرزوی ارتش پاکستان جامه عمل پوشیدهاست.
لشکر زینبیون از جمله واحدهای شبهنظامی داوطلبانه منطقهای است که در کنار نیروهای ایرانی و لبنانی در سوریه علیه داعش مبارزه میکرد. این واحد نظامی عمدتاً از داوطلبان شیعه پاکستانی تشکیل شدهبود که از طریق ایران برای مبارزه با داعش و در حمایت از حکومت بشار اسد به سوریه اعزام شدهبودند.
دولتهای غربی و مخالفان دولت سوریه لشکر زینبیون را یکی از گروههای نیابتی ایران معرفی میکردند که با هدف دفاع از حکومت بشار اسد در سوریه تشکیل شدهاست و با مبارزان مخالف دولت میجنگد.
رسانههای رسمی در ایران این گروه را گروهی از داوطلبان شیعه پاکستانی معرفی میکنند که پس از تصرف بخشهایی از سوریه توسط داعش برای دفاع از حرم حضرت زینب (س) و مبارزه با گروههای تکفیری به سوریه رفتند.
این گروه زمستان سال ۱۳۹۲ و اندکی بعد از تشکیل تیپ فاطمیون، متشکل از داوطلبان شیعه افغان ساکن ایران و توسط عدهای از شیعیان پاکستانی ساکن ایران ایجاد شد.
براساس گزارشها هسته اولیه تیپ زینبیون یک جمع ۲۴ نفره از شیعیان پاکستانی ساکن ایران بود که اغلب آنها را طلاب حوزه علمیه تشکیل میدادند.
خبرگزاری میزان در گزارشی در این مورد مینویسد: «زمانی که خبر رسید تروریستهای تکفیری در سوریه در حال جولان دادن و قتل عام شیعیان هستند، طلاب و جوانان پاکستانی بسیار زیادی برای دفاع از حرم اهل بیت عصمت و طهارت (ع) در سوریه قصد رفتن به سوریه و جنگیدن با تروریستهای تکفیری کردند که البته به علت حساسیتها و تمرکز سرویس اطلاعاتی پاکستان بر روی شیعیان، این امکان برای آنها بهراحتی فراهم نبود.»
چند ماه پس از تشکیل تیپ زینبیون در تهران، اولین گروه از داوطلبان این گروه به سوریه اعزام شدند و وارد نبرد با داعش شدند. حساسیتها در مورد حضور تیپ زینبیون و تیپ فاطمیون در جنگ داخلی سوریه به تدریج افزایش پیدا کرد.
رسانههای غربی، ایران را به «استخدام مزدوران خارجی» برای دفاع از حکومت بشار اسد توصیف میکردند، اما ایران تاکید داشت که تمامی نیروهای خارجی از جمله شیعیان افغانستانی در قالب تیپ فاطمیون و شیعیان پاکستانی در قالب تیپ زینبیون بهعنوان نیروهای داوطلب به سوریه رفتهاند که فقط برای هماهنگی تحت لوای نیروهای مدافع حرم با فرماندهی مرکزی نیروی قدس سپاه پاسداران عمل میکنند.
ابراهیم رحیمپور، معاون پیشین وزیر امورخارجه پیش از این، در یادداشتی نوشتهبود: «پاکستان را نمیتوان با عراق و سوریه همارز تلقی کرد، در آن دو کشور دولتهای ضعیفی حاکم هستند.»
ناظران معتقدند که این اقدام دولت پاکستان استمرار تنشهایی است که از دیماه سال گذشته و با حمله اعلامنشده ایران به خاک پاکستان برای هدف قرار دادن محل استقرار نیروهای تروریستی جیشالعدل انجام شد.