جندلمن در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که عملیات انجام شده توسط ارتش در گذرگاه مرزی رفح در جنوب غزه تا زمان «نابودی» حماس و آزادی گروگانهای در بند آن در نوار غزه، ادامه مییابد.
اوفیر جندلمن، سخنگوی دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت، با بیان اینکه اسرائیل از حساسیت مربوط به انجام عملیات نظامی در نزدیکی مرز مصر آگاه است، تاکید کرد که این عملیات به هیچ وجه ناقض معاهده صلح منعقد شده میان دو طرف نخواهد بود.
به گزارش انتخاب، جندلمن در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که عملیات انجام شده توسط ارتش در گذرگاه مرزی رفح در جنوب غزه تا زمان «نابودی» حماس و آزادی گروگانهای در بند آن در نوار غزه، ادامه مییابد.
این سخنگوی دولت اسرائیل با اشاره به کشته شدن ۲۰ عضو مسلح حماس در اطراف گذرگاه رفح، افزود: «نیروهای ما به عملیات نظامی متمرکز و محدود خود در گذرگاه رفح که سالهاست توسط حماس برای قاچاق اسلحه به نوار غزه استفاده میشود، ادامه میدهند».
جندلمن درباره مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس و تلاشهای میانجیگران در این زمینه گفت که پیشنهاد حماس در مورد مذاکره برای آزادی گروگانها «از اصول و مواضع ما بسیار دور است».
ارتش اسرائیل، سهشنبه اعلام کرد طی عملیات نظامی آن که از شامگاه دوشنبه آغاز شد، کنترل کامل بخش فلسطینی گذرگاه زمینی رفح که مسیر ارتباطی نوار غزه با خاک مصر است را به دست گرفته است.
کشور مصر معتقد است که تشدید تنشهای خطرناک در رفح جان بیش از یک میلیون فلسطینی را که عمدتاً به این گذرگاه وابسته هستند، تهدید میکند، چرا که این گذرگاه راه نجات اصلی نوار غزه و خروجی امن برای مجروحان و بیماران برای دریافت درمان و ورود کمکهای بشردوستانه و امدادی به فلسطینیان در غزه به حساب میآید.
در همین راستا، قاهره از طرف اسرائیلی خواست حداکثر خویشتنداری را نشان داده و از سیاست مخاطرهآمیز لبه پرتگاه که دارای تأثیری درازمدت بوده و سرنوشت تلاشهای بیوقفه برای دستیابی به آتشبس پایدار در نوار غزه را تهدید میکند، بپرهیزد.
مفید شهاب، وزیر پیشین پارلمان و شوراهای حقوقی مصر و عضو کمیته ملی بازیابی طابا در اظهاراتی اختصاصی به «العربیه» تایید کرد که ارتش مصر تحرکی برای مقابله با عملیات اسرائیل در رفح نکرده است، زیرا این عملیات در خارج از مرزهای مصر و در سرزمینهای فلسطینی انجام شده است.
شهاب در ادامه تاکید کرد که اگر اسرائیل به قلمرو مصر نزدیک و یا حمله کند، مصر اجازه این کار را نمیدهد و وارد یک رویارویی نظامی مستقیم با اسرائیل خواهد شد که ممکن است امنیت کل منطقه را به مخاطره اندازد.
مفید شهاب در ادامه سخنان خود گفت آنچه اسرائیل در اشغال بخش فلسطینی گذرگاه رفح انجام داده و ورود و خروج سریع آن از محور «فیلادلفی» اخلال و نقض توافق صلح است، زیرا اسرائیل با مصر هماهنگی نکرد.
وی همچنین گفت: «آنچه رخ داده تهدیدی غیرمستقیم علیه مصر است» و نگرانیها و تنشهای بزرگی را در کل منطقه خاورمیانه باعث شده است.
مفید شهاب درباره احتمال اتخاذ تصمیم به تعلیق توافق صلح کمپ دیوید به عنوان یک اقدام قانونی ضروری در مقابل اقدام اسرائیل، گفت ارزیابی این مسئله سیاسی بهطور خاص به مصر و رهبری سیاسی بستگی دارد.
این مقام اسبق مصری گفت تدابیر قانونی که دولت مصر میتواند در این زمینه اتخاذ کند شامل تعدادی از اقدامات است که از جمله بارزترین آن هشدار به اسرائیلی مبنی بر اینکه قانون بینالمللی را نقض کرده است و پس از آن میتوان درباره این موضوع به شورای امنیت شکایت ببرد و سپس به کشورهای تاثیرگذاری نظیر ایالات متحده آمریکا و بریتانیا و آلمان و غیر از آن درباره ارتکاب چنین تخلفی از سوی اسرائیل و خطرات آن ابلاغ کرد.
شایان ذکر است که نیروهای اسرائیلی سهشنبه هجدهم اردیبهشت برای اولین بار پس از ۱۹ سال وارد محور «فیلادلفیا» (صلاح الدین) شدند.
بر اساس معاهده صلح مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹، محور «فیلادلفیا» یا صلاح الدین یک منطقه حائل بین مرز دو دولت محسوب میشود. این محور تابع شرایط و استانداردهای عبور از سرزمینهای فلسطینی به مصر است.
در معاهده صلح مصر و اسرائیل تصریح شده که برای هر اقدامی در این محور، مصر تعدادی از نیروهای خود را برای تامین امنیت آن بر اساس پروتکل امضا شده با اسرائیل در منطقه مستقر خواهد کرد.
همزمان با تشدید بمباران و حملات توپخانهای اسرائیل علیه مناطقی در شرق رفح خودروهای نظامی اسرائیل سهشنبه جهت به کنترل گرفتن بخش فلسطینی گذرگاه رفح برای اولین بار از سال ۲۰۰۵ وارد محور «فیلادلفیا» شدند.