یک استاد دانشگاه، گفت: دلیل اول مسائل ما این است که با جهان ارتباط نداریم.
محمود سریع القلم اظهار داشت: کشوری که سرمایهداری غیردولتی را تجربه نکرده، مفاهیمی همچون رقابت، کارآمدی، تخصص، کارکردگرایی، نوآوری و گردش فکر و اندیشه را نمیتواند نهادینه کند.
به گزارش اعتماد آنلاین، وی افزود: شاید همگی این موضوع را بپذیریم که تنها دورهای که در ایران سیاست پیرو اقتصاد بوده، دوره وزارت آقای عالیخانی بودهاست. در آن هفت تا هشت سال، سیاست پیرو اقتصاد کشور بود. جهان امروز نیز به این شیوه عمل میکند، اما در بقیه دورهها در ایران در حوزه حکمرانی، اقتصاد بخشی از دایره بزرگتری بهنام فرهنگ و دایره بسیار مهمتری بهنام امنیت و سیاست بودهاست. این همان بحث عقلانیت فلسفی است که تا زمانیکه حل نشود نمیتوانیم وارد عقلانیت ابزاری شویم.
سریع القلم به چالش بزرگ کشور اشاره کرده و معتقد است: مهمترین چالش امروز ایران، محدودیت در ارتباطات جهانی است. اگر من دانشگاهی بگویم که استاد دانشگاه شهید بهشتی هستم و چند کتاب و مقاله دارم و بسیار هم از خودم راضی باشم، زمانیکه پایم را از کشور بیرون میگذارم و یک استاد هلندی، هندی و… میبینم، متوجه میشوم چه ضعفهایی دارم.
وی بیان کرد: اگر بنگاهدار و سیاستمدار در طول روز نتواند با چندین نماینده از شرکتهای مختلف ارتباط داشته باشد، نمیتواند شعاع فکری خود را گسترش دهد. این است که برای اقتصاد و فرهنگ و برای داشتن تخصص و در تمام جهات، ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز به ارتباط جهانی داریم.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: دلیل اول مسائل ما این است که با جهان ارتباط نداریم. مطمئنا دانشگاه خوب، دانشگاهی است که در راهروهای آن یک استاد هندی، یک استاد مصری، یک استاد چینی و یک استاد آلمانی تردد کنند. آنجاست که فضای فکری برای استاد و دانشجو گسترش مییابد.
سریع القلم ضمن ارائه مباحثی درباره تحولات اقتصاد سیاسی جهانی، گفت: در جهانی که امروز زندگی میکنیم اتفاق بسیار مهمی رخداده؛ دنیا به مثلثی از روسیه، آمریکا و چین تبدیل شدهاست؛ این در حالی است که حدود ۳۰ سال پیش، جهان دوقطبی و همه مسائل آن روشن بود. عدهای در کمپ شوروی بودند و عدهای در کمپ آمریکا. اقتصاد و سیاست و فرهنگ و… از هم تفکیک شدهبود، اما امروز در جهانی که زندگی میکنیم، مثلثی داریم از سه قدرت آمریکا، چین و روسیه و سپس حدود ۱۰ کشور میان پایه قدرتمند جهان مانند هند، اندونزی، کره جنوبی، نیجریه، آفریقایجنوبی، شیلی، برزیل و مکزیک که مبنای رشد و توسعه جهانی از یک منظر تاریخی شدهاند.