«راهنمای سیاست خارجی ما منافع مردم ایران خواهد بود و در سیاست خارجی شعارهای دهن پرکن که جیب مردم را خالی کند، شعارهایی که مردم را از قافله توسعه عقب بیندازد و مردم را گرفتار تامین دارو و صنایع ملی را گرفتار تامین مواد اولیه و آخرین فناوری کند، نخواهم داد.»
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مردم ما عزت میخواهند، اما ستیزه جویی را نمیپسندند، گفت: برای من دیپلماسی و مذاکره ذلت نیست بلکه راهی برای رسیدن به عزت است.
به گزارش ایلنا، برنامه میزگرد سیاست خارجی مسعود پزشکیان نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به همراه محمدجواد ظریف وزیر پیشین امور خارجه و مهدی سنایی ظهر امروز در رسانه ملی برگزار شد.
پزشکیان در ابتدای این نشست گفت: مردم ما عزت میخواهند، اما ستیزه جویی را نمیپسندند.
وی با بیان اینکه کسی تردید ندارد که سیاست خارجی نقش تعیین کنندهای در زندگی مردم دارد، گفت: نمیخواهم در دنیا منزوی باشم و جوانان در فکر مهاجرت باشند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما همین یک ایران را داریم و چارهای جز حفظ آن نداریم. در سیاست خارجی، شعارهای دهن پرکن که جیب مردم را خالی کند، نخواهم داد. میخواهم از زندگی حداقلی و بخور و نمیر، به زندگی شایسته برسیم. نمیخواهم جوانان ما در حسرت زندگی در کشورهای دیگر باشند.
وی تاکید کرد: برای من دیپلماسی و مذاکره ذلت نیست بلکه راهی برای رسیدن به عزت است.
پزشکیان ادامه داد: در شرایط سیاست خارجی تک گزینهای شاهد آن بودیم که روابط با چین و روسیه هم پیشرفتی نداشته و ما روابط بینالملل کشور را گسترده خواهیم کرد.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه اروپا نقش سازنده دولت ما به رسمیت خواهد شناخت، تاکید کرد: نداشتن روابط با آمریکا با تنش هزینه آفرین متفاوت خواهد بود. ما سیاست خارجی کشور را متنوع میکنیم تا هیچ گاه منافع و دیدگاه ایران نادیده گرفته نشود.
پزشکیان با اشاره به وعدههای داده شده درباره دور زدن تحریمها در سالهای گذشته گفت: قرار بود تحریمها را دور بزنیم، اما دیدیم که مسیرهای ترانزیت و کریدورهای منطقه ایران را دور زدند و ما نقش ایران در حوزه ترانزیت انرژی و کریدورهای منطقهای را بازسازی خواهیم کرد.
وی افزود: ایران میتواند دنبال بر هم زدن بازیها باشد و ایران را بازی ساز میکنیم و نگاه دولت ما فرصت گرا و نه تهدیدگرا خواهد بود و امنیت ایران را از سایه برخی از امنیتها در منطقه و دنیا اجاره نمیکنیم و به دنبال امنیت اجارهای نیستیم. قدرت نظامی نه تهدید منطقه بلکه موجب آسایش و امنیت منطقه خواهد بود همانطور که با حضور شهید سلیمانی منطقه را از شر داعش رها کردیم.
پزشکیان با بیان اینکه استحکام و امنیت کشور فقط با نیرویهای نظامی محقق نمیشود، تاکید کرد: معتقدیم انسان محور امنیت است و نارضایتی مردم آسیب و ایجاد گسلهای طبقاتی و فاصله آن از هم به امنیت ملی آسیب میزند و بحرانهایی مانند تنشهای آبی و آلودگی هوا به امنیت ملی آسیب میزند. نباید بحرانهای اجتماعی و اقتصادی به امنیت کشور از داخل آسیب بزند و در این صورت قادر نخواهیم بود به قدرت باثبات تبدیل شویم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه رضایت مردم و همراهی با دولت از مولفههای امنیت و انسجام داخلی است، ادامه داد: منافع آرمانی را در راستای منافع ملی میدانیم و دعوای حزبی و کارشکنیها برای جذب چند کرسی در مجلس و دولت به امنیت ملی آسیب میزند و با همافزایی میتوانیم در کوتاه مدت به قلههای پیشرفت دست پیدا کنیم. از این رو منافع ملی را قربانی منافع حزبی نمیکنیم و به تخریب جناح نمیپردازیم و برای رسیدن به اهداف دولت ملی تشکیل میدهم. سیاست خارجی را برای ایران و ایرانیان میخواهم و حاضرم در این مسیر قربانی شوم.
سجاد پور کارشناس مسائل بین الملل در ادامه گفت: یک سوالی که از نامزدهای مختلف پرسیدم این بود که چطور میخواهید سیاست خارجی را اجرا کنید و سیاست معقول و نحوه اجرای آن چه طور خواهد بود. مسائل بینالمللی ساده معرفی میشود و پیچیدگی معرفی نخواهد شد. نباید در مذاکرات با چند عکس یادگاری موجی ایجاد شود که مشکل ایجاد کند. سیاست خارجی یک امر کارشناسانه است و به پشتیانی مردم نیاز دارد. چه طور میخواهید این سیاست خارجی را پیش ببرید و اجماع داخلی ایجاد کنید.
پزشکیان در پاسخ به این سوال گفت: اینکه چگونه میتوان این برنامه را اجرا کرد باید اجماع ملی ایجاد کرد و اختلافات را حل کرد. حضرت رسول وقتی به مدینه هجرت کرد مهمترین کار او این بود که با هم برادر شویم. اگر با هم اختلافات را حل نکنیم سیاست خارجی موفقی نخواهیم داشت. اگر شکوفایی میخواهیم باید مشکلات را حل کنیم. قدم اول اینکه خودمان کوتاه بیایم و وارد دعوا نشویم. به خاطر کشور و مردم و ایران و فردای فرزندان دعواهایی که میکنیم نفسانی است. ما اگر بخواهیم مشکلات را با دعوا حل کنیم نمیتوانیم مشکلاتمان با دنیا را حل کنیم. آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است: با دوستان مروت با دشمنان مدارا و اختلافات را کنار بگذاریم. سیاستهای رهبری میتواند فصل الخطاب باشد تا کسی حرف اضافه نزند. ما باید با منطقه و همسایگان روابط خوبی و ارتباطات خوبی داشته باشیم. بستر را برای سرمایه گذاری درست کنیم. طبیعی است که اگر فراهم نشود سرمایه گذاری نخواهد بود. هماهنگی بین قوا و ستاد کل نیروهای مسلح نیز مهم است. موشک هوا کردن و امنیتی کردن فضا باعث خواهد شد تا ما نتوانیم در سیاست خارجی موفق باشیم.
وی تاکید کرد: سعی دارم از کارشناسان با تجربه استفاده کنم همانطور که حضرت علی در نامه به مالک اشتر میگوید باید آدم با قدمت و کسی که از آن نتیجه دیدیم به کار گرفته شود، نمیتوان آدم صفر کیلومتر را بر سر کار بیاوریم و بخواهیم که مشکل را حل کند.
پزشکیان گفت: وقتی به این افراد مجرب مسئولیت داده شد رویکرد این است که از لحاظ سیاسی اختلافات با کشورها حل شود و برای جذب سرمایهگذاری خارجی باید سندهای مشترک در منطقه منعقد کنیم و در ارتباط با خارج از در صلح وارد شویم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه قرار نیست با خارج دعوا کنیم مگر اینکه حرف زوری در میان باشد، افزود: در جهت سیاستهای کلی باید در کشور همزبان شویم، اگر کسی از هر حزبی و طیفی مشکل را حل کرد نباید به او گیر دهیم و با کسی دعوا نداریم مگر اینکه زور بگوید و ما زیر بار حرف زود نمیرویم.
در ادامه فواد ایزدی گفت: در جلسه گذشته از شما این سوال پرسیده شد که آیا دولت شما دولت سوم آقای روحانی خواهد بود و امروز شاهد آن هستیم که با وزیر دولت روحانی و سفیر آن دوره در برنامه حضور دارید و از این رو این ذهنیت که دولت شما دولت سوم روحانی است خیلی دور نیستی، بحث تحریمها از اظهارات برجسته شما بود آیا میدانید که تحریمها بعد از برجام بیشتر شد و تحریم کاتسا که شدیدترین تحریمها است بعد از برجام تصویب شد، در ایام مذاکرات برجام برخی از افراد هشدار میدادند که اعتماد به آمریکا هوشمندانه نیست و تصویب برنامه در سازمان ملل این الزام ایجاد میکند که آمریکا در فرجام بماند، اما همان زمان ترامپ اعلام کرد که از برجام خارج میشود و همان دوره احتمال ریاست جمهوری ترامپ وجود داشت، آقای روحانی در اردیبهشت سال ٩٢ در دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرد که آمریکا کدخدا است و توافق با کدخدا راحتتر است و این پروژه اصلی آقای روحانی بود اگر دولت شما متفاوت از دولت روحانی، دولت شما در این حوزه چه تفاوتی خواهد داشت؟
پزشکیان درباره لزوم برداشتن تحریمها گفت: این خیلی ساده است میخواهیم دعوا کنیم، یا مشکل را حل کنیم؟ اگر میخواهیم دعوا کنیم که هیچ، اگر میخواهیم حل کنیم کارشناسان باید کمک کنند. اگر دعوا کنیم روز به روز مردم را بدبخت خواهیم کرد. اگر تحریمها را حل کنیم زندگی مردم را راحتتر خواهیم کرد. مشکل سیاست مداران کشور هستند که چگونه میخواهند مشکلات را حل کنند. اگر در تحریم بمانیم مردم را بدبخت خواهیم کرد و رشد نخواهیم کرد. نباید کوتاه بیاییم.
وی با بیان اینکه با ماجرای فلسطین و غزه ما دست بالا را داریم، گفت: بعد از جنگ جهانی دوم هیچ کشوری بدون واردات و صادرات رشد نکرده است. اگر میخواهید مردم زیر تحریمها بمیرند خب بمانید، بگویید راه حل نجات مردم از بحران چیست؟ مردم نان شب ندارند بخورند. من دارم و اگر زور بزنم میروم خارج زندگی میکنم. اگر میخواهید زیر تحریم بایستید، خب بایستید بگویید چه راه حلی برای مردم دارید؟ همین سیاست با عراق که این همه جان برایش دادیم را ببینید سردار سلیمانی عراق را از دست داعش نجات داد و جان خودش را از دست داد، اما همین عراق بدهی ما را نمیدهد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: همین چین نفت ما را ارزان میگیرد، موقع پول دادن نمیدهد جنسهای خاص میدهد و در این وسط دلالها دلار میخورند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا در دولت روحانی فروش نفت کم بود، گفت:، چون در این دولت اجازه فروش نفت دادند. تحریم به نفع کاسبان تحریم است. ما الان به مراکز نظامی چین نفت را میفروشیم ارزان هم میفروشیم. معلوم نیست پول فروش نفت به کجا میرود. خیلی از آقازادهها که زندگی از ما بهتر دارند، از کجا میآورند. کسانی که مخالف برداشتن تحریم هستند دارند کاسبی میکنند.
پزشکیان در پاسخ به ایزدی گفت: مردم زندگی راحت ندارند و شما باید به عنوان استاد کمک کنید تا بتوانیم زندگی مردم را از این وضعیت خارج کنیم. بیاید مشکل مردم را حل کنیم.
متقی در سوال از پزشکیان گفت: بحثهایی که در اینجا مطرح میشود، واقعیت ناگفتههایی در سیاست خارجی است که مطرح میشود. برای اینکه یک جهت گیری درستی در دستور کار قرار بگیرد. ما برای آن چیزی که باید تلاش کنیم در بیانیهای منافع ملی و امنیت ملی که به آن اشاره کردید سوال اینجاست چالشها را باید چه طور حل کنیم؟ نگاه ما باید ساختاری باشد. یعنی بدانیم در چه حوزهای زندگی میکنیم. تجربه دوران گذشته دغدغه آقای ایزدی است و آن را یک نگاه جناحی تلقی نکنیم بلکه یک دغدغه امنیت ملی بدانیم. آن تجربهای که داشتیم حتما باید به یک نوع نگاه جدید برسیم و بپرسیم که چرا مسیر گذشته به نتیجه نرسید. آن چه بر روی آن تاکید دارند یک تلاش ذهنی کاملا شدید برای بهره وری از اقتدار ملی و موقعیت اقتصادی و اجتماعی کشور است بنابراین چگونه باید رخ بدهد.
وی افزود:، اما میخواهم دو نکته را بگویم. ما در حوزه سیاست خارجی در دوران گذار به سر میبریم. در قدرتهای بزرگ معادله قدرتی آنان تغییر پیدا میکند ایران در وضعیت کنترل شده همه جانبه آمریکا قرار داشت. هواپیمای مسافربری ما را زدند تا یک مبنای تفکری دارند تا با ایران مقابله کنند که آن مبنای تصوری این است که ایران از لحاظ قدرت محدود شود و میگویند آنقدر تو را ضعیف میکنیم تا تضادهای داخلی بیشتر شود. ما در چه نظام بین الملی زندگی میکنیم این دوران گذار با دوران افول آمریکا قرار دارد. چین و روسیه دو کشور بسیار بزرگ جهانی هستند که میتوانند در بریکس و شانگهای جایگاه داشته باشند و باید ساختار نظامی جهانی واقف داشته باشیم. کشورهایی مانند آمریکا در حال افول هستند و به ما کمک نمیکنند بلکه ما را محدود میکنند و از محدودکردن ما لذت میبرند و به یک فکر ژئوپلیتیک خواهند رسید؛ بنابراین باید به ایران جایگاه داد تا موازنه برقرار شود. متاسفانه چین و روسیه را باید در سیاست بین الملل و محور مقاومت در این مانیفیست کمتر دیده است. ما اگر بخواهیم امنیت داشته باشیم چین و روسیه و محیط مقاومت در محیط منطقهای شکل بگیرد این دو نگاه خارجی چه طور شکل میگیرد؟
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ گفت: اول باید بپذیریم که قرار است از دعوا و اختلافات دست برداریم و طبق فرمایش رهبری براساس عزت، حکمت و مصلحت با کشورها ارتباط داشته باشیم؟ ایا این اصل را قبول دارید؟ شما باید نسخهای بپیچید که مردم را گرفتار نکند و وقتی به خانه میروند شرمنده همسر و فرزندان نباشند، سوال این است که چه کسی مردم را شرمنده کرده است؟ امروز جوانان کشور در حال مهاجرت هستند و دانشگاهها تخلیه شدند.
وی ادامه داد: شما وضعیت امروز جوانان کشور را ببینید اینکه امید به زندگی در چه وضعیتی قرار دارد، شما که متخصص که در دانشگاه هستید از دورن این پیچیدگیها نسخهای تهیه کنید. مردم چیزی نمیخواهند جز یک زندگی معمولی که همین زندگی معمولی را بر آنها حرام کردیم.
پزشکیان با بیان اینکه در داخل نباید دعوا کنیم، اما درگیر دعوا هستیم، گفت: یکی از دلایل رد برخی از مسائل از سوی عدهای به این جهت است که موضوع را نمیدانند و، چون از آن مطلع نیستند با آن مخالفت میکنند. بنده نه چپ هستم و نه راست و هر کسی نسخهای بنویسد که مشکل مردم را حل کند، آن را قبول میکنم.
وی ادامه داد: در غیر این صورت روز به روز کشور را بحرانی میکنیم کما اینکه شاهد بحران در بخشهای مختلف هستیم و اصلا کجا بحران نداریم؟ هر روز بحران خطرناکتر میشود بطوریکه در آینده معلوم نیست گاز داشته باشیم با اینکه دومین ذخایر گازی را در جهان داریم، چرا باید در گاز بحران داشته باشیم؟ باید تکونولوژی آن را در کشور داشته باشیم و حتی آمریکا بدون ارتباط دیگر آمریکا نیست.
پزشکیان گفت: باید در داخل از این دعواها دست برداریم و دانشگاهها راه حل بدهند که روی آن بتوانیم بایستیم، این افرادی که امروز با من حاضر شدند از کارشناسانی هستند که در پستهایی که داشتند توانستند کار کنند، باید مشکل مردم را حل کنیم در غیر این صورت نمیدانیم آینده مردم چه میشود.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این که اعتماد به نفس بین المللی چگونه وجود میآید، عنوان کرد: انسجام داخلی، بهره بردن از کارشناسان جسور و عالم است و با هماهنگی مقام معظم رهبری باید سیاست خارجی را تنظیم کرد.
وی تاکید کرد: باید مشکلات حل شود، ما هستیم که باید تصمیم بگیریم روزگار مردم را سیاه کنیم، ما هستیم که باید تصمیم بگیریم مردم زندگی کنند.
پزشکیان درخصوص اینکه آیا برجام را مدیریت میکنید، گفت: سوال میکنم؛ دولت شهید رئیسی دنبال برجام بود یا خیر؟
ایزدی پاسخ داد: بله بود.
پزشکیان خطاب به وی اظهار داشت: اگر برجام بد بود خب دولت شهید رئیسی آن را پاره اش میکرد از آن بیرون میآمدید. پس برجام خوب بود دیگر. اگر بد بود از آن بیرون میآمدید اگر خوب بود ادامه اش بدهید.
ایزدی گفت: ما که ترامپ نیستیم نمیشود، اگر همانقدر که شما فکر میکنید خوب بود ترامپ از آن بیرون نمیآمد در ذیل قوانین اسلامی ما تعهد داریم و باید انجام دهیم.
خبر در حال تکمیل میباشد...