شاید در ظاهر امر تصور کنید که سالاد سیب زمینی یک غذای کاملا امریکایی مملو از یکی از نشاستههای مورد علاقه امریکاییها (سیب زمینی) و مملو از سس مایونز است. با این وجود، تاریخ آشپزی نشان میدهد که این غذا احتمالا از اروپا نشئت گرفته و به سراسر جهان سفر کرده است چرا که تقریبا در هر قارهای میتوانید نسخههای مختلف آن را بیابید.
فرارو- یکی از غذاهای مورد علاقه برای بسیاری از ما برای بیرون آوردن از یخچال و خوردن به صورت مستقیم از درون ظرف سالاد سیب زمینی است یک غذای کلاسیک تابستانی که راهی برای خوردن سیب زمینیهای خامهای را در گرما فراهم میکند. شاید در ظاهر امر تصور کنید که سالاد سیب زمینی یک غذای کاملا امریکایی مملو از یکی از نشاستههای مورد علاقه امریکاییها (سیب زمینی) و مملو از سس مایونز است. با این وجود، تاریخ آشپزی نشان میدهد که این غذا اختمالا از اروپا نشئت گرفته و به سراسر جهان سفر کرده است چرا که تقریبا در هر قارهای میتوانید نسخههای مختلف آن را بیابید.
به گزارش فرارو به نقل از واشنگتن پست، در ادامه به هفت مورد سالاد سیب زمینی از نقاط مختلف جهان و دستور تهیه آن اشاره خواهیم کرد:
مزه تند و شور از خیارشور، پیاز قرمز و سرکه سیب با چربی بیکن در این سالاد سیب زمینی از اروپای مرکزی طعمی متوازن را به شما ارائه میدهد. برای تهیه این سالاد باید دست کم ۳۰ دقیقه تا چند ساعت در یخچال بماند تا طعمهای موجود در آن با یکدیگر ترکیب شوند. تا سه روز میتوان آن را در یخچال نگهداری کرد. قبل از سرو آن را به دمای اتاق برسانید یا قدری گرم کنید.
۹۰۰ گرم سیب زمینی طلایی خوب شسته شده
نمک به میزان کافی
۲۸۳ گرم بیکن برش داده شده به صورت ضربدری به قطعات ۲.۵ سانتی متری
¼ فنجان آب یا مقدار بیشتر در صورت نیاز
۱ عدد پیاز قرمز متوسط خرد شده به مکعبهای کوچک (یک فنجان)
۱ فنجان خیارشور
نصف فنجان جعفری تازه خرد شده
یک قاشق غذاخوری زیره سیاه
نصف فنجان سرکه سیب یا مقدار بیشتر در صورت نیاز
یک قاشق غذاخوری روغن گیاهی
فلفل سیاه تازه آسیاب شده
در یک قابلمه بزرگ سیب زمینیها را با آب بپوشانید و روی حرارت قرار دهید. بگذارید به جوش بیاید، کمی نمک اضافه کنید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپزید تا سیب زمینیها به راحتی با یک چاقوی تیز سوراخ شوند، اما از هم باز نشوند. سیب زمینیها را در آبکش بریزید وبگذراید خنک شوند. در مرحله بعد در یک ماهیتابه متوسط روی حرارت متوسط بیکنها را با ¼ فنجان آب ترکیب کرده و ۲۰ تا ۲۵ دقیقه بپزید. این کار را تا زمانی که آب تبخیر شده و بیکن قهوهای رنگ شود ادامه دهید.
سیب زمینیهای خنک شده را به صورت دایرهای برش دهید. سپس بیکن، پیاز، خیارشور، جعفری و زیره را اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا مخلوط شوند. در مرحله پایانی سرکه و روغن را به ترکیب اضافه کنید و هم بزنید. طعم آن را با افزودن نمک و فلفل مزه دار کنید. طعم آن باید اسیدی، اما نه خیلی تند باشد. در صورت نیاز برای کاهش اسیدیته میتوانید طعم را با آب تنظیم کنید. این سالاد را میتوانید به صورت گرم یا در دمای اتاق سرو کنید.
این سالاد با پایه سس مایونز خامه ای، سیب زمینی و ترشیهای تند ممکن است در روسیه اختراع شده باشد، اما امروزه در سراسر جهان محبوب است. این سالاد سیب زمینی ایرانی به شدت الهام گرفته از سالاد الویه یک سالاد کلاسیک روسی بوده، اما با افزودن مرغ، پیاز کاراملی و زردچوبه ویژگی خاص خود را دارد.
در این نسخه ایرانی از سالاد الویه مقداری از سس مایونز با ماست جایگزین میشود و آب لیموترش و جعفری طعم تازهای به آن میبخشد. بسیاری از دستور العملهای این سالاد شامل تخم مرغهای آب پز خرد شده است، اما ما از آن صرفنظر میکنیم. در صورت تمایل میتوانید تخم مرغ را نیز اضافه کنید. برای مرغ مورد استفاده در این سالاد میتوانید از سینههای مرغ بدون پوست و بدون استخوان استفاده کنید. هم چنین، میتوانید از مرغ پخته شده در فر نیز استفاده نمایید.
اگر به دنبال نسخه مناسب گیاه خواران این سالاد هستید به جای مرغ از نیم تا ۲ فنجان بسته به سلیقه خود از کنسرو نخود فرنگی آبکش شده استفاده کنید. سالاد الویه تهیه شده باید حداقل ۳۰ دقیقه و حداکثر تا ۱۲ ساعت قبل از سرو در یخچال خنک شود. باقی مانده آن را میتوان تا ۴ روز در یخچال نگهداری کرد.
۴ عدد سینه مرغ بدون استخوان و بدون پوست
¾ قاشق چایخوری نمک
۳ سیب زمینی زرد متوسط، در صورت تمایل پوست کنده و به قطعات بزرگ خرد شده
۲ فنجان آب یا آب مرغ کم نمک
۱ فنجان نخود سبز
۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون
۱ پیاز زرد ریز خرد شده
۱/۴ قاشق چایخوری زردچوبه آسیاب شده
۱/۳ فنجان شوید خرد شده
۱/۳ فنجان برگ جعفری تازه و ساقههای نرم و ریز خرد شده
۱/۴فنجان سس مایونز
۱/۴ فنجان ماست معمولی یا کم چرب به سبک ماست یونانی
۱/۴ آب لیموترش تازه
فلفل سیاه تازه خرد شده
سبزیجات ترد خرد شده برای سرو، مانند تربچه و خیار (اختیاری)
دوطرف مرغ را با نمک مزه دار کنید و کنار بگذارید. در یک قابلمه کوچک روی حرارت زیاد سیب زمینیها را با آب مرغ یا آب مخلوط کنید. بگذارید بجوشد و حدود ۱۵ دقیقه تا زمانی که سیب زمینیها نرم شوند بپزید. سیب زمینیها را به یک کاسه بزرگ منتقل کنید. با استفاده از چنگال، سیب زمینیها را کمی له کنید تا زمانی که تکهها تقریبا نصف اندازه اصلی خود شوند. بعد از ۱ تا ۲ دقیقه نخودها را به کاسه سیب زمینی منتقل کنید. در همین حال، در یک تابه بزرگ روی حرارت متوسط رو به بالا روغن زیتون را حرارت دهید تا بدرخشد. پیاز و کمی نمک را اضافه کنید. حدود ۸ دقیقه گهگاه هم بزنید تا پیازها شروع به کاراملی شدن کنند. زردچوبه را هم بزنید تا جا بیفتد سپس پیازها را با سیب زمینی به کاسه بریزید. به صورت دستهای کار کنید در صورت نیاز مرغ را به همان ماهیتابه اضافه کنید و ۳ تا ۴ دقیقه تفت دهید تا یک طرف آن قهوهای شود.
طرف دیگر را بچرخانید و بپزید تا قهوهای رنگ و پخته شود. مرغ را از روی حرارت برداشته و در بشقاب قرار دهید تا خنک شود. خیارشور، جعفری، سس مایونز، ماست و آب لیمو را داخل سیب زمینی و نخود فرنگی بریزید. هنگامی که مرغ به اندازه کافی خنک شد با دستان خود مرغ را به اندازه لقمه خرد کنید و به مخلوط سیب زمینی اضافه کنید. چند نوبت فلفل آسیاب شده را اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مخلوط شوند. طعم آن را بچشید و به دلخواه نمک، فلفل یا آب لیموی بیش تری اضافه کنید. میتوانید غذا را با نان در کنار لیموترش و سبزیجات ترد سرو کنید.
هیچ دو سالاد سیب زمینی پورتوریکوییای دقیقا شبیه هم نیستند، اما بسیاری از آنها دارای یک ماده خاص هستند: سیب مکعبی خرد شده. افزودن سیب باعث اضافه شدن طعم شیرینی و تردی به غذا میشود. گشنیز، زیتون شکم پر و فلفل قرمز برشته نیز طعم بهتری به این غذا میافزایند. باقی مانده این غذا را میتوان تا ۳ روز در یخچال نگهداری کرد.
سیب زمینی بزرگ پوست کنده و به شکل مکعبی به اندازه ۲.۵ سانتی متر بریده شده
۳ عدد تخم مرغ بزرگ
نصف فنجان سس مایونز
نصف فنجان فلفل دلمهای سبز متوسط خرد شده
۱/۴ پیاز قرمز بزرگ خرد شده
۱/۴فنجان برگ گشنیز تازه خرد شده و ساقههای نرم آن
۱/۴ فنجان زیتون شکم پر شده
۱/۴فنجان فلفل قرمز خرد شده
۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
۲ عدد سیب سفت و ترش
در یک قابلمه بزرگ، سیب زمینیها و تخم مرغها را اضافه کنید و به اندازهای آب اضافه کنید که حداقل ۵ سانتی متر روی آن را بپوشاند. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا بجوشد سپس حرارت را کم کنید تا آب بجوشد و حدود ۱۲ دقیقه بپزید تا بتوانید سیب زمینی را با چنگال با کمی سوراخ کنید. تخم مرغها را به آب یخ منتقل کنید. در حین درست کردن سس اجازه دهید سیب زمینیها آبکش شوند و در آبکش خنک شوند. در یک کاسه بزرگ سس مایونز، فلفل دلمه ای، پیاز، گشنیز، زیتون، فلفل قرمز و سرکه را با یکدیگر مخلوط کنید تا به خوبی ترکیب شوند. سیبها را به اندازه سیب زمینیها پوست بگیرید و برش دهید و با سس مخلوط کنید. تخم مرغها را پوست گرفته و خرد کنید و سیب زمینیها به سس اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست شود. سالاد را در ظرف سرو بریزید و در صورت تمایل با زیتون و فلفل قرمز تفت داده شده تزئین کنید. روی آن را بپوشانید و حداقل ۴ ساعت قبل از سرو در یخچال بگذارید تا خنک شود.
این سالاد سیب زمینی به سبک مصری طعم خامهای خود را از لبنه تند و سیر به جای مایونز بدست میآورد. عدس بافت و پروتئین را به این سالاد اضافه میکند در حالی که ادویهها و آب لیموترش باعث درخشندگی آن میشوند. برای تهیه این سالاد میتوانید به جای لبنه از ماست یونانی استفاده کنید. این سالاد را میتوان تا ۵ روز در یخچال نگهداری کرد.
۴۵۰ گرم سیب زمینی کوچک
۱/۴ فنجان عدس سیاه
نصف فنجان جعفری تازه خرد شده
۳/۱ فنجان پیاز سفید یا زرد ریز خرد شده
۱ قاشق چایخوری آب لیموترش تازه
نصف قاشق چایخوری زیره آسیب شده
۱/۴ قاشق چایخوری پودر فلفل قرمز
۱ قاشق چایخوری نمک دریایی
برای تهیه لبنه
۳ فنجان ماست ساده
۱ قاشق چایخوری نمک دریایی
برای ترکیب سیر
۱۵ حبه سیر
۱ فنجان روغن زیتون فرابکر
پس از تهیه لبنه و یا برای راحتی استفاده از ماست یونانی و ترکیب آن با نمک و سیر را تهیه کنید. در یک تابه سیر را با روغن زیتون ترکیب کرده و بگذارید در فر بپزد تا بسیار نرم شود. این کار حدودا ۱ ساعت زمان میبرد. سیر و روغن را به یک شیشه تمیز درب دار منتقل کنید و تا زمانی که لازم باشد در یخچال قرار دهید. سپس سیر تهیه شده را در یک کاسه با ماست یونانی یا لبنه ترکیب کرده و به خوبی هم بزنید. در مرحله بعد سالاد سیب زمینی را درست کنید. در یک قابلمه بزرگ روی حرارت زیاد، سیب زمینیها و آب سرد را به اندازهای مخلوط کنید که ۵ سانتی متر را بپوشاند. بگذارید آب به جوش بیاید و سپس شعله زیر قابلمه آن را کم کنید. سیب زمینی را ۵ دقیقه بپزید سپس عدس را اضافه کنید. ۲۰ تا ۲۵ دقیقه به قدری بپزید تا سیب زمینیها و عدسها نرم شوند. سپس سیب زمینی و عدس را آبکش کرده و بگذارید خنک شود. در مرحله بعد در یک کاسه بزرگ جعفری، پیاز، ۳ قاشق غذاخوری روغن سیر، لیمو، زیره، پودر چیلی، ۱ حبه سیر و نمک را با هم مخلوط کنید. در حالی که سیب زمینیها هنوز گرم هستند آنها را از طول یا به صورت سکهای برش دهید. سیب زمینیها و عدسها را به همراه سس داخل کاسه بریزید و به آرامی هم بزنید.
این سالاد سیب زمینی خامهای طعمی از جنوب آمریکاست و دارای تمام مواد کلاسیک است: سس مایونز، کرفس، تخم مرغ، پیاز شیرین و خردل.
۱۳۶۰ گرم سیب زمینی متوسط
۱ فنجان سس مایونز
۱/۴ فنجان خردل زرد
۲ قاشق چایخوری سرکه سیب
۲ قاشق چایخوری شکر
نضف قاشق چایخوری پودر پیاز
۱ ساقه کرفس خرد شده
نصف پیاز خرد شده
۴ عدد تخم مرغ آب پز سفت شده
پاپریکا
هر سیب زمینی را نصف کنید. در یک قابلمه بزرگ قرار دهید و با ۲.۵ سانتی متر اب بپوشانید. ۲ قاشق چایخوری نمک اضافه کنید و بگذارید بجوشد. حدود ۲۰ دقیقه بجوشانید تا زمانی که با فرو بردن چنگال درون آن احساس کنید کاملا نرم شده است. سیب زمینی را خوب آبکش کنید و بگذارید خنک شود. سپس پوست آن را جدا کرده و دور بریزید. سیب زمینیها را در یک کاسه بزرگ قرار دهید و با چاقو آن را خرد کنید. در یک کاسه کوچک سس مایونز، خردل، سرکه، شکر و پودر پیاز را با یکدیگر مخلوط کنید و روی سیب زمینیها بریزید و خوب مخلوط کنید. کرفس، پیاز و تخم مرغ خرد شده را به آن اضافه کرده و به خوبی مخلوط کنید. نمک و فلفل را برای مزه دار کردن به آن اضافه کنید. روی آن تخم مرغهای برش داده شده قرار داده و بر روی آن پاپریکا بپاشید. سالاد تهیه شده را پیش از سرو حداقل ۴ ساعت در یخچال قرار دهید.
این سالاد سیب زمینی برپایه مرغ همراه با مایونز، آووکادو، گوجه فرنگی، زیتون سیاه و تخممرغ پخته شده تهیه میشود.
۴ فنجان سینه مرغ پخته شده و رنده شده
۶ قاشق غذاخوری سس مایونز
نصف قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه
۲ قاشق چایخوری نمک
۹۰۰ گرم سیب زمینی
۶ قاشق غذاخوری فلفل چیلی
۶ قاشق غذاخوری روغن گیاهی
۱ عدد آووکادو بزرگ
۱ عدد گوجه فرنگی بزرگ به صورت نازک برش داده شده
۱۲ عدد زیتون سیاه بدون هسته
۴ عدد تخم مرغ سفت پخته، پوست کنده و رنده شده
برگ جعفری برای مرحله سرو سالاد
در یک کاسه بزرگ، مرغ، سس مایونز و ۳ قاشق غذاخوری آب لیموترش را با هم مخلوط کنید و برای مزه دار شدن اندکی نمک اضافه نمایید. سیب زمینیها را در یک قابلمه بزرگ روی حرارت متوسط بپزید. در قابلمه را گذاشته و اجازه دهید سیب زمینی ۲۰ دقیقه بخارپز شود. قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا سیب زمینیها به اندازه کافی خنک شوند. در این مرحله سیب زمینیها را پوست بگیرید، اما این کار ضروری نیست.
فلفل چیلی، ۴ قاشق غذاخوری آب لیموترش و ۲ قاشق چایخوری نمک را اضافه کرده و به آرامی هم بزنید. آووکادو را از وسط نصف کرده سپس با استفاده از یک قاشق بزرگ گوشت آن را به آرامی بردارید و نازک برش دهید. برای جلوگیری از تغییر رنگ نصف قاشق چایخوری اب لیموترش باقی مانده را روی برشهای آوودکادو بریزید. یک سوم مخلوط سیب زمینی را به قالب ریخته و به طور یکنواخت پخش کنید تا تمام سطح را بپوشاند. مخلوط مرغ را به طور مساوی روی آن پخش کنید. یک سوم دیگر سیب زمینی را روی آن بریزید و سپس برشهای گوجه فرنگی و آووکادو و کمی سس مایونز بریزید. سالاد تهیه شده را حداقل ۱ ساعت و حداکثر ۸ ساعت در یخچال قرار دهید.
تمام طعمهای آنتی پاستو ایتالیایی مورد علاقه خود را در یک سالاد خوشمزه بسازید. این دستور غذا از ترکیب سالامی، پنیر فتا، فلفل دلمه ای، پیاز قرمز، زیتون و ریحان تشکیل شده، اما میتوانید با هر آن چه در یخچال دارید خلاقیت به خرج دهید.
۴۵۰ گرم سیب زمینی برش داده شده
۴/۲ فنجان سالامی خرد شده
۱۱۳ گرم پنیر فتا به صورت خرد شده
نصف فلفل دلمهای بزرگ خرد شده
۱/۴ فنجان پیاز قرمز نازک خرد شده
۶ زیتون سیاه بدون هستهای
برگهای ریحان
۶ قاشق غذاخوری روغن زیتون فرابکر
نمک به میزان کافی
فلفل سیاه تازه آسیاب شده
یک قابلمه بزرگ آب را به جوش بیاورید. سیب زمینیها را اضافه کنید حرارت را اندکی کم کنید تا آب به آرامی بجوشد و ۷ تا ۱۰ دقیقه بسته به اندازه بپزید تا سیب زمینیها نرم شوند. سپس قابلمه را برداشته و در آبکش بریزید. اجازه دهید سیب زمینیها خنک شده سپس آن را به یک کاسه بزرگ انتقال دهید. در مرحله بعد سالامی، پنیر فتا، فلفل دلمه ای، پیاز یا پیازچه، زیتون و ریحان را به کاسه اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا مخلوط شوند. روغن را اضافه کنید با نمک و فلفل مزه دار کنید و هم بزنید تا ترکیب شود. بچشید و در صورت تمایل با نمک و/یا فلفل بیش تری مزه دار کنید. سالاد را بلافاصله سرو کنید یا روی آن را پوشانده و در یخچال بگذارید تا آماده سرو شود.