محمدجواد ظریف، رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم درباره کمیتههای مشورتی انتخاب دولت چهاردهم توضیح داد.
همایش اعضای کمیتههای مشورتی انتخاب دولت چهاردهم، بعد از ظهر امروز (شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳) با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب و محمدجواد ظریف، رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم در محل سالن اجلاس سران برگزار شد.
به گزارش جماران، محمدجواد ظریف طی سخنانی در این همایش گفت: بسیار خوشحالیم که برای دولتی پیشنهاد اعضای کابینه را انجام میدهیم که به یمن ۱۴ معصوم (ع)، «دولت چهاردهم» نام گرفته است؛ و از خداوند بزرگ مسألت داریم که به برکت این ۱۴ نور پاک، این دولت را موفق کند که در جهت آرمانهای امام خمینی (س)، خواست مردم و رفع نگرانیهای این مردم بزرگ که به فرموده امام راحل، ولی نعمت ما هستند، عمل کنیم و ان شاء الله دوستان ما در دولت و مخصوصا رئیس جمهور محترم از این آزمون بزرگ الهی موفق خارج شوند.
رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم، یادآور شد: آنچه در انتخابات ۱۵ تیر اتفاق افتاد، یک حرکت جدید برای یافتن قدرت ملی بود. قدرت ملی ما بیش از هر چیز بر مردم ما استوار است و این حضور مردم، گرچه تعداد قابل توجهی از مردم تصمیم گرفتند که در این انتخابات شرکت نکنند، اما به نسبت انتخابات قبلی یک حضور چشمگیر در این انتخابات باعث شد کسانی که به جدا کردن دولت از ملت یا ملت از دولت چشم بسته بودند و تلاش داشتند با انواع روشها ملت را روز به روز از دولت و حاکمیت دور کنند، الآن مجبور هستند در سیاستهای خودشان تجدیدنظر کنند.
وی با تأکید بر اینکه به ویژه برای امنیت ملی این دستاورد بسیار بزرگی است، افزود: ما مجددا این را مدیون این مردم بزرگ هستیم که این کار را کردند. این امید را ما باید زنده نگه داریم؛ چراغی که به سمت خاموشی میرفت، دوباره ان شاء الله روشن شده و ما نه تنها نباید اجازه بدهیم این چراغ دوباره خاموش شود، بلکه باید این چراغ را هر روز پرنورتر کنیم. راه پرنور کردن این چراغ این است که مردم درک کنند که در این روند مشارکت دارند؛ و این حرکتی که به ابتکار آقای دکتر پزشکیان شروع شده، شجاعت بسیار زیادی طلب میکرد که بعد از مدتها که روند انتخاب کابینه محرمانه و پشت درهای بسته بود، امروز به مشارکت مردم گذاشته شده و مردم اجازه پیدا کردهاند از طریق دوستانی که نخبگان این جامعه و نمایندگان اقشار مختلف این جامعه هستند، در این روند مشارکت کنند.
ظریف گفت: طبیعی کار این است که هر برادر یا خواهری که برای عضویت در این کمیتهها انتخاب میشد، به معنی کنار گذاشتن یک برادر یا خواهر دیگری بود که متوقع بود و حتی حق این را داشت که در این روند مشارکت کند. ما مردم فرهیخته بسیاری داریم و بسیاری از این مردم شایسته حضور در این روند هستند. اما مخصوصا با توجه به فرصت کمی که داشتیم، نمیشود روندی که از یک تعدادی فراتر برود را مدیریت کرد؛ لذا دوستان ما که در کمیتهها هستند باید بار سنگین نمایندگی اقشار مختلفی که در این انتخابات شرکت کردند را روی دوششان حس کنند. همه ما باید احساس کنیم که از طرف این ملت داریم این کار را میکنیم و نماینده خودمان یا دوستان و جناحمان نیستیم و نماینده این مردم هستیم.
وی تأکید کرد: ما بار امید مردم را بر دوش داریم و نباید اجازه بدهیم به خاطر اینکه ما به برخی گرایشها، نگرشهای شخصی و دیدگاهها پایبند بمانیم، این بار یا عبارتی، این «چراغ» از بین برود. دیدگاههایی که ما به آنها متعهد هستیم، همان است که در سنجهها گفتهایم. باور به انقلاب اسلامی و اسناد بالادستی و گفتمان رئیس جمهور، پاکدستی، صداقت، شجاعت و داشتن نگرش ملی اصول ما هستند؛ و بعد، صلاحیتها و توانمندیهای افرادی که در این روند مشارکت دارند.
رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم، تأکید کرد: هیچ ملاحظه دیگری نداریم؛ این ملاحظه را نداریم که این طرف دوست ما است و باید به شکلی انتخاب کنیم که بتوانیم در برابر مردمی که به این روند دل بستهاند، از این انتخابمان دفاع کنیم. باید به شکلی انتخاب کنیم که بتوانیم برای هر یک از این افراد فهرستی از سجایا ارائه بدهیم تا مردم بتوانند باور کنند که این انتخاب خوبی بوده است.
وی افزود: نکته بعدی که لازم است عرض کنم این است که ما انتخاب نمیکنیم و انتخاب با رئیس جمهور است. طبق قانون اساسی و بر مبنای عقل سالم، رئیس جمهور است که باید این افراد را انتخاب کند و ما داریم در این مسیر انتخاب به رئیس جمهور کمک میکنیم؛ لذا اینکه به یک نفر نمره ۲۰ و به دیگری نمره ۵۰ بدهیم یا رأیگیری کنیم و بگوییم یک نفر اول و دیگری پنجم است، هیچ کمکی به رئیس جمهور نمیکند. ما سنجههایی را طراحی کردهایم و باید به آن سنجهها امتیاز بدهیم؛ یعنی ما میخواهیم در این روند ارزیابی به رئیس جمهور کمک کنیم.
ظریف تصریح کرد: ما فرصت کنیم با این نامزدها گفتگو میکنیم و گزارش خواهند داد یا رزومههای آنها را بررسی و بعد امتیازاتی را وارد میکنیم. این امتیازات مبنای تصمیم نهایی آقای رئیس جمهور خواهد شد که میتواند از این فهرست و یا از فهرست دیگری یا فرد دیگری را انتخاب کند؛ لذا ما نقش خودمان را خوب انجام میدهیم و قرار نیست ما به جای رئیس جمهور انتخاب کنیم؛ بلکه قرار است ما به رئیس جمهور کمک کنیم و این بار برای اولین بار در تاریخ ۴۵ ساله گذشته، ما داریم این کار را شفاف و بر اساس سنجههایی انجام میدهیم که همه مردم ایران آنها را دیدهاند، علمی و کارشناسی شده است.
وی افزود: ما میخواهیم بر اساس این سنجهها به مردم نشان بدهیم افرادی که به رئیس جمهور معرفی شدهاند صلاحیت دارند؛ لذا من تقاضا میکنم این روند را با دقت و با هدف کمک کردن به رئیس جمهور، نه با هدف قرار دادن رئیس جمهور در برابر یک انتخابی که ممکن است به دلایل مختلف قابل قبول نباشد، انجام بدهید.
رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم، گفت: باید آبروی فردی که در حد وزارت و یا ریاست یک سازمان مطرح است، حفظ شود. درست نیست اخباری را به بیرون درز بدهیم که این پنج نفر نامزد برجسته شدند و حتی اگر قرار باشد آقای رئیس جمهور از این پنج نفر هم انتخاب کند، چهار نفر آنها انتخاب نخواهند شد و یک نفر انتخاب خواهد شد. شما حساب کنید که برای آن چهار نفر در برابر خانواده و جامعه چه شرایطی ایجاد میشود، وقتی این اسامی بیرون بیاید و منتشر شود.
وی تأکید کرد: ما شفافیت را راه انداختهایم، ولی در این روند شفاف نباید آبروی مردم هزینه شود. در واقع نباید حیثیت خانوادهها هزینه شود. ما در این روند میخواهیم به رئیس جمهور کمک کنیم؛ ارزیابی داشته باشیم و این ارزیابی را محرمانه به رئیس جمهور محترم ارائه بدهیم؛ لذا من از اعضای کمیتهها، رؤسای کمیتهها و کارگروهها صمیمانه تقاضا دارم که این راه را با جدیت و دقت انجام بدهند.
ظریف اظهار داشت: این یک تجربه جدید است و حتما ایرادهای فراوان دارد. نمیتوانیم کاری که ظرف سه هفته شروع کردهایم و میخواهیم پایان بدهیم را بدون عیب و نقص انجام بدهیم. در همین انتخاب دوستان عضو کمیتهها ایرادهایی هست؛ به خاطر اینکه هر انتخابی به معنی کنار گذاشتن صدها نفر است و خود این صدها نفر را ناراضی میکند. از خود این ایراد دارد تا احتمالا روشهایی که ما استفاده میکنیم.
وی در بخش پایانی سخنان خود گفت: میخواهیم در این روند این امید را زنده و یک راه جدید ایجاد کنیم. در واقع یک مسیر را نهادینه کنیم و برای اینکه این مسیر را نهادینه کنیم، حساب کنیم که فقط در افرادی که انتخاب میکنیم یا به آنها رأی میدهیم تأثیر نمیگذاریم و راجع به یک روند شفاف در آینده ان شاء الله تأثیرگذار خواهیم بود. اگر این امید زنده و باعث شود که مردم به صندوق رأی بازگردند و باعث شود در انتخابات آینده شوراها و مجلس شورای اسلامی به جای ۳۰ درصد، ۸۰ درصد مشارکت داشته باشیم، بزرگترین خدمت به امنیت ملی و تمامیت ارضی ایران و رفع تحریمها انجام شده است.
رئیس شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت چهاردهم، افزود: این امر به آقای دکتر پزشکیان این امکان را میدهد که با کمک یارانشان در دولت آینده، ان شاء الله تحریمها را بردارند، آینده بهتری را برای مردم رقم بزنند و ما هم بتوانیم ادعا کنیم در این مسیر که ایشان با شجاعت انتخاب کرده نقش کوچکی را ایفا کردهایم. دو سه روز بسیار پر کاری را پیش رو خواهیم داشت و امیدوارم که خداوند را حاضر و ناظر بر رفتارمان بگیریم و ان شاء الله خداوند به همه ما توفیق بدهد در این مسیر موفق باشیم.