برخی از منتقدان نتانیاهو و برخی از دوستان او معتقدند که او در تمام مدت سالیان اخیر برای حمله به ایران و کشاندن ایالات متحده به چنین جنگی مانور داده است. آنان می گویند او مهره های شطرنج را به گونه ای قرار می دهد که متناسب برای دستیابی به آن هدف باشند: ابتدا جبهه جنگ در مرز شمالی اسرائیل را باز کرده سپس قصد تحقیر حزب الله را دارد تا پس از آن برای آن نوع حمله ای آماده شود که مستلزم اقدام علیه حامیان حزب الله در تهران است. در نهایت از ایالات متحده خواهد خواست تا به اقدام علیه ایران دست بزند و در نهایت از ایالات متحده می خواهد تا اطمینان دهد که اسرائیل از جنگ گسترده تر خاورمیانه که پس از آن به وقوع می پیوندد جان سالم به در خواهد برد.
فرارو- "دیوید پترائوس" ژنرال آمریکایی در مورد حمله به عراق پرسیده بود: "به من بگویید این جنگ چگونه به پایان خواهد رسید؟". این پرسش را اکنون میتوان در شرایطی مطرح کرد که اسرائیل در حال بمباران و موشک باران لبنان است و راکتهای شلیک شده از سوی حزب الله لبنان در پاسخ به حملات اسرائیل توسط سامانههای پدافندی اسرائیل رهگیری میشوند. آیا نتانیاهو مانند قماربازی بر سر میز از اقدامات اخیر خود سرمست شده و آن را به مثابه موفقیتی برای خویش قلمداد میکند؟ آیا او حملات هوایی بیشتری را علیه لبنان انجام خواهد داد و سپس بمب افکنها به سمت ایران پرواز خواهند کرد؟
به گزارش فرارو به نقل از اسپکتیتر و المجله، برخی از مفسران اسرائیلی پیشتر درگیری اخیر را، جنگ چهارم لبنان (پس از جنگهای ۱۹۸۲، ۲۰۰۰ و ۲۰۰۶) نامیده اند. با توجه به تعداد جانباختگان لبنانی (تا زمان نگارش این مطلب دست کم ۶۰۰ نفر) این توصیف درستی است.
امتیاز نتانیاهو تلاشهای میانجیگرانه شدید از سوی آمریکا برای ایجاد تفاهم جدیدی با حزب الله است توافقی که به شلیک راکتهای حزب الله علیه شمال اسرائیل پایان خواهد داد. این تلاشها توسط "آموس هوچستین" مشاور رئیس جمهور آمریکا که زمانی در نیروهای دفاعی اسرائیل حضور داشت، رهبری میشود. او به طور مستقیم با حزب الله لبنان در حال رایزنی نیست، زیرا ایالات متحده آن گروه را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده و مذاکره با آنها را ممنوع ساخته است. در عوض، هوچستین از طریق سیاستمداران شیعه در لبنان در حال مذاکره غیر مستقیم با حزب الله است.
گفته میشود که پیام ارسال شده به حزب الله آن است که اگر اسرائیل وارد یک جنگ همه جانبه شود ایالات متحده نمیتواند اسرائیل را مهار کند. اسرائیل از حزب الله میخواهد که از مرز به سمت انتهای رودخانه لیتانی عقب نشینی کند همان طور که در قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل متحد که شرایط پایان جنگ سال ۲۰۰۶ را تعیین میکند چنین خواستهای مطرح شده است. پذیرش این خواسته میتواند منجر به حصول نتیجهای شود که اسرائیل تلاش میکند به آن دست یابد: پایان یافتن شلیک خمپاره و راکت از سوی حزب الله.
حزب الله لبنان شلیک تسلیحات به سوی اسرائیل را از فردای ۷ اکتبر برای حمایت از حماس در غزه انجام داده است. اگر حزب الله اکنون این کار را متوقف کند، این که آیا پس از آن آرامشی تازه حکمفرما خواهد شد یا خیر تا حدودی به نیات نتانیاهو بستگی دارد. نتانیاهو خود را مرد سرنوشت ساز اسرائیل میداند. او خود را چرچیل اسرائیل قلمداد میکند سیاستمداری که تهدیداتی را درک میکند که گویی که هیچ کس دیگری آنها را درک نمیکند و خود را تنها فردی میداند که آگاه است برای تضمین بقای اسرائیل چه باید کرد.
او در طول فعالیت سیاسی طولانی مدت خود بارها بیان کرده که ایران در حال دستیابی به سلاح هستهای است و تهدیدی بزرگ علیه اسرائیل میباشد. او دائما هشدار داده که ایران ممکن است بیش از هر زمان دیگری به دستیابی به چنین سلاحی نزدیک باشد. برخی از منتقدان نتانیاهو و برخی از دوستان او معتقدند که او در تمام مدت سالیان اخیر برای حمله به ایران و کشاندن ایالات متحده به چنین جنگی مانور داده است.
آنان میگویند او مهرههای شطرنج را به گونهای قرار میدهد که متناسب برای دستیابی به آن هدف باشند: ابتدا جبهه جنگ در مرز شمالی اسرائیل را باز کرده سپس قصد تخریب حزب الله را دارد تا پس از آن برای آن نوع حملهای آماده شود که مستلزم اقدام علیه حامیان حزب الله در تهران است. در نهایت از ایالات متحده خواهد خواست تا به اقدام علیه ایران دست بزند و در نهایت از ایالات متحده میخواهد تا اطمینان دهد که اسرائیل از جنگ گستردهتر خاورمیانه که پس از آن به وقوع میپیوندد جان سالم به در خواهد برد.
براساس گزارشی که در شبکه خبری "ان بی سی" منتشر شده گفته میشود که "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا در محافل خصوصی ابراز نگرانی کرده که این دقیقا همان کاری است که نتانیاهو تلاش میکند انجام دهد. اسرائیل میتواند چنین جنگی را ادامه دهد همان طور که اکنون در لبنان آن را نشان میدهد، اما با هزینهای هولناک. تقویت حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه نشان دهنده نگرانی از این است که عملیات نظامی جدید اسرائیل در لبنان میتواند درگیری جدیدی ایجاد کند.
با اعلام دولت بایدن مبنی بر اعزام نیروهای بیشتر به خاورمیانه نگرانیها در مورد این که تعمیق درگیری بین اسرائیل و حزب الله خطر گسترش درگیری بسیار گستردهتر را به همراه دارد افزایش میدهد.
ایالات متحده در حال حاضر حدود ۴۰۰۰۰ سرباز مستقر در منطقه دارد که هدف اصلی از استقرار آنان را دفاع از متحدان خود در برابر تهدید ناشی از ایران و شبکه شبه نظامیان متحدش در منطقه اعلام کرده است.
اعلام پنتاگون در روز دوشنبه مبنی بر این که در واکنش به تشدید خشونت بین اسرائیل و حزب الله یک واحد کوچک از نیروها را به خاورمیانه میفرستد ناگزیر این تصور را ایجاد میکند که ایالات متحده در نهایت ممکن است بیشتر در این مناقشه درگیر شود. به غیر از ۴۰۰۰۰ نیروی آمریکایی حاضر در منطقه، ایالات متحده بیش از ۱۲ ناو جنگی را به همراه هزاران تفنگدار دریایی در ناوهای دریای مدیترانه مستقر کرده است.
تقویت حضور نظامی ایالات متحده در منطقه هم چنین نشان میدهد که چشم انداز دولت بایدن برای اجرای توافق آتش بس در غزه به سرعت در حال افول است حتی اگر کاخ سفید کماکان متعهد به کاهش تنشها در لبنان و غزه باشد.
پس از آن که اسرائیل حملات هوایی متعددی را انجام داد دولت بایدن از هر دو طرف خواست تا خویشتنداری خود را حفظ کنند. علیرغم آن که کاخ سفید اصرار داشت راه حل دیپلماتیک هنوز قابل دستیابی است "کارین ژان پیر" سخنگوی کاخ سفید گفته بود که دولت بایدن "نسبت به تشدید احتمالی تنشها نگران است".
مقامهای ایالات متحده هم چنین نگران این موضوع هستند که اشتباهات آخرین مداخله نظامی بزرگ واشنگتن در لبنان در دهه ۱۹۸۰ میلادی را تکرار نکنند مداخلهای که منجر به کشته شدن صدها نفر از نظامیان و پرسنل آمریکایی پس از انفجار خودروی بمبگذاری شده سفارت ایالات متحده و مجتمع تفنگداران دریایی ایالات متحده در بیروت شد.
"لوید آستین" وزیر دفاع ایالات متحده در تلاش برای کاهش تنشها تاکنون دو تماس با "یوآو گالانت" وزیر دفاع اسرائیل داشته است که در آن به فشار بر اسرائیلیها برای اجرای آتش بس در غزه ادامه داده است. با این وجود، گالانت با کاهش امید به حصول سریع آتش بس گفته که افزایش فعالیتهای نظامی اسرائیل در غزه نشان میدهد که اسرائیل تصمیم گرفته مرکز ثقل عملیات را از جنوب به شمال منتقل کند که نشان دهنده آن است که اسرائیل ممکن است از انجام عملیات در داخل غزه برای تشدید جنگ در جبهه شمال بکاهد.
علیرغم درخواستهای بینالمللی برای حفظ آرامش و خویشتنداری، اسرائیلیها هیچ نشانهای از عقب نشینی نشان نمیدهند به طوری که ژنرال "هرزی هالوی" رئیس ستاد ارتش اسرائیل هشدار داده که اسرائیل در حال آماده شدن برای مراحل بعدی عملیات است. در حالی که هیچ یک از طرفین ظاهرا آمادگی کاهش خصومتها را ندارند همه شواهد حاکی از تشدید جنگ بین اسرائیل و حزب الله است با همه پیامدهایی که بر سایر نقاط منطقه خواهد داشت.