bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۷۸۴۳۶۵

ماجرای تهدید رسانه عبری به ترور آیت‌الله سیستانی

ماجرای تهدید رسانه عبری به ترور آیت‌الله سیستانی

آیت‌الله سیستانی به مسائل سیاسی خرد وارد نمی‌شود، اما چند ورود کلان و راهبردی به مسائل عراق داشته است که بسیار تاثیرگذار ارزیابی می‌شود. یکی از آنها مخالفت با نگارش قانون اساسی عراق توسط آمریکایی‌ها در دوران اشغال و اصرار بر برگزاری انتخابات و تدوین قانون اساسی توسط نمایندگان مردم در ۲۰۰۵، نمونه‌ای دیگر فتوای حفاظت از اهل سنت در اوج درگیری‌های مذهبی میان شیعه و سنه در سال ۲۰۰۷ و شناخته‌شده‌ترین آن صدور فتوای جهاد کفایی علیه داعش در سال ۲۰۱۴ است.

تاریخ انتشار: ۱۶:۵۴ - ۱۸ مهر ۱۴۰۳

فرارو- کانال ۱۴ تلویزیون اسرائیل در برنامه‌ای که اخیراً پخش کرد، تصویری از آیت‌الله سیدعلی سیستانی را کنار رهبران مقاومت قرار داد که در لیست ترور رژیم صهیونیستی هستند. در تصویری که از این برنامه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، تصاویری از رهبران مقاومت اسلامی در کشور‌های مختلف، از ایران تا یمن، لبنان و فلسطین قرار داشت که مساله جدیدی نبود. این تهدید پیش از این نیز وجود داشت و بخش‌هایی از آن نیز توسط رژیم اسرائیل عملی شده است. سهامدار اصلی شبکه ۱۴ اسرائیل، یک میلیاردر صهیونیست روس‌ به نام اسحاق میریلاشویلی، یکی مالکان شبکه اجتماعی روس‌زبان VK [پرمخاطب‌ترین شبکه‌اجتماعی روس‌زبانان تحت مالکیت پاول دوروف مدیر تلگرام] است. 

به گزارش فرارو، آیت‌الله سیستانی که از او به عنوان بزرگ‌ترین مرجع شیعیان ساکن نجف یاد می‌شود، شخصیتی سیاسی نیست، اما مرجعی بسیار بانفوذ به خصوص در عراق است. آیت‌الله سیستانی به مسائل سیاسی خرد وارد نمی‌شود، اما چند ورود کلان و راهبردی به مسائل عراق داشته است که بسیار تاثیرگذار ارزیابی می‌شود. یکی از آنها مخالفت با نگارش قانون اساسی عراق توسط آمریکایی‌ها در دوران اشغال و اصرار بر برگزاری انتخابات و تدوین قانون اساسی توسط نمایندگان مردم در ۲۰۰۵ بود. نمونه‌ای دیگر فتوای حفاظت از اهل سنت در اوج درگیری‌های مذهبی میان شیعه و سنه در سال ۲۰۰۷ و شناخته‌شده‌ترین آن صدور فتوای جهاد کفایی علیه داعش در سال ۲۰۱۴ است که نیرو‌های مردمی عراق را بسیج کرد. فتوایی که به گفته حیدرالعبادی نخست‌وزیر سابق عراق، این کشور و منطقه را نجات داد. مردم عراق حساسیت زیادی روی آیت‌الله سیستانی دارند و همین مساله، قرار دادن نام ایشان در فهرست ترور اسرائیل را عجیب‌تر می‌کند. 

تهدید رسانه عبری به ترور آیت‌الله سیستانی

زندگی میان مردم

آیت‌الله سیستانی یک رهبر دینی است. این شخصیت شناخته‌شده، توسط دولت عراق حفاظت می‌شود، اما زندگی پنهانی ندارد. محل زندگی او در نجف و نزدیکی حرم امام علی (ع) شناخته شده است. زمانی که مردم عادی و بسیاری از زائران غیرعراقی از محل حضور ایشان باخبر باشند، این مساله بر سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا پوشیده نیست. یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که کشورِ محل زندگی آیت‌الله سیستانی به طور رسمی از سال ۲۰۰۳ تحت اشغال نیرو‌های ائتلاف بین‌المللی به محوریت آمریکا بود. 

ارتباط با مقاومت

این مرجع شیعه ارتباط مستقیم با جریان مقاومت ندارد اما آنچه امروز به عنوان مقاومت عراق و حشدالشعبی شناخته می‌شود، بر اساس فتوای ایشان در سال ۲۰۱۴ شکل گرفت. این فتوا، ظرفیت‌های قدیمی مبارزان شیعه عراقی را با شرایط تلفیق کرد و بسیج مردمی را به وجود آورد که در حال حاضر بخشی از ساختار نیروهای مسلح عراق به فرماندهی نخست‌وزیر است. طی یک سال گذشته تا کنون، مقاومت اسلامی عراق به طور جدی در جریانِ هدف قرار دادن اهداف نظامی در اسرائیل به خصوص با استفاده از پهپاد مشارکت دارد.

اردیبهشت امسال نیز یک پایگاه حشد توسط اسرائیل بمباران شد. آیت‌الله سیستانی رهبر معنوی مقاومت عراق است و موضع ضداسرائیلی نیز گرفته است. مراسم بزرگداشت سیدحسن نصرالله نیز توسط ایشان در نجف برگزار شد و فرزندانشان در این مراسم حاضر بودند. ایشان دوم مهرماه امسال با صدور بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن جنایات اسرائیل، خواستار کمک به مردم و آوارگان لبنان شدند. 

حساسیت مردم عراق 

نفوذ و تاثیرگذاری کلام سیدعلی سیستانی در عراق را می‌توان از مشاهدات میدانی و همچنین فصل‌الخطاب بودن فتواهایش برداشت کرد. نقلی از فعالان جبهه مقاومت وجود دارد که پس از صدور فتوای جهاد کفایی از سوی آیت‌الله سیستانی، هجوم مردم عراق برای شرکت در جنگ به اندازه‌ای بالا رفت که نیرو‌های مسلح و گروه‌های جهادی باسابقه مثل سازمان بدر که ساختار نظامی‌شان را احیا کرده بودند، ظرفیت و امکانات تجهیز و سازماندهی آنان را در اختیار نداشتند. 

با توجه به اهمیت جایگاه مرجعیت برای مردم عراق به خصوص شخص آیت‌الله سیستانی، در صورتی که این عمل شبکه ۱۴ اسرائیل (شبکه دست راستی حامی دولت نتانیاهو) در حکم زمینه‌سازی برای اقدامات آتی این رژیم باشد، سطح درگیری را به جایگاهی ناشناخته ارتقا می‌دهد. چرا که تمام آنهایی که از سوی اسرائیل ترور شدند و به شهادت رسیدند، از رهبران سیاسی و نظامی مقاومت بودند و آیت‌الله سیستانی جایگاه متفاوتی نسبت به شخصی مانند سیدحسن نصرالله دارد. 

در این سناریو، اقدام به ترور مرجعیت شیعه در عراق مانند مانند انفجار چاشنی در انبار باروت خاورمیانه است و درگیری را تا سطح غیرقابل پیش‌بینی نه تنها از سوی عراق بلکه از سوی لبنان نیز ارتقا می‌دهد. در این صورت دولت‌ها طبق معمول وارد جنگ نخواهند شد، اما گروه‌های غیردولتی مقاومت عملیات خود علیه علیه اسرائیل را شدت خواهند بخشید و اسرائیل احتمالاً زیرساخت‌های مقاومت در عراق را هم به فهرست اهدافش اضافه خواهد کرد تا استراتژی کوتاه‌مدت تثبیت کمربند امنیتی و تضعیف مقاومت دور مرز‌های خود را پیش ببرد. احتمال دیگر نیز این است که طرف مقابل را محک می‌زنند یا تحریک می‌کنند که واکنش احتمالی آنان را بررسی کنند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv