ستانکزی گفت افغانها در ایران یارانه دریافت نمیکنند بلکه خودشان کار میکنند، مالیات میپردازند و در آبادانی ایران نقش مهمی را ایفا کردهاند، «پس نباید با آنها بدرفتاری صورت بگیرد.»
شیرمحمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه حکومت طالبان در یک سخنرانی تند از رفتار ایران و پاکستان با افغانها انتقاد و این دو کشور را به «نقض» قوانین و مراودات دو جانبه متهم کرده است.
به گزارش بی بی سی، ستانکزی که در مراسمی برای بازرگانان صحبت میکرد گفت: «برخی از روزنامهها و سیاسیون ایران در رابطه با مهاجرین افغان سخنان تحریکآمیز میزنند و تلاش میکنند فضا را برای افغانها در این کشور تنگتر کنند.»
او از ایران خواست که با مهاجران افغان با «شفقت اسلامی و حقوق همسایگی» رفتار کنند.
ستانکزی گفت افغانها در ایران یارانه دریافت نمیکنند بلکه خودشان کار میکنند، مالیات میپردازند و در آبادانی ایران نقش مهمی را ایفا کردهاند، «پس نباید با آنها بدرفتاری صورت بگیرد.»
ایران با اتخاذ تدابیر جدیدی که گفته است اخراج «دو میلیون مهاجر افغان غیرمجاز» تا پایان سال خورشیدی جاری هدف غایی آن است، ظرف ماههای گذشته در تهران و شهرهای دیگر عملیاتهای گستردهای را برای دستگیری و اخراج افغانهای «غیرمجاز» آغاز کرده و صدها هزار از مهاجران افغان را رد مرز کرده است.
شیر محمد عباس ستانکزی گفت این در حالیست که حکومت طالبان با ایران روابط خوب تجاری دارد و روزانه صدها و هزاران کامیون بین دو کشور در تردد است که به نفع هر دو کشور است.
وی گفته است که هر دو کشور تحت تحریم هستند و افغانستان یگانه راه باز در برابر ایران است و لازم است موانع در گمرکات و بازارهای ایران برای کالاهای افغانستان برطرف گردد.
در حال حاضر ایران سالانه به ارزش دو میلیارد دلار به افغانستان صادرات دارد و مقامات حکومت طالبان میگویند برای تاجران وکالاهای ایرانی تسهیلات لازم را فراهم کردهاند، اما ایران برای محصولات و تولیدات افغانستان بازار لازم فراهم نمیکند.
ستانکزی از سیاستهای اسلامآباد در قبال افغانها هم انتقاد کرد و گفت: «پاکستان حدود هفتاد سال پیش متعهد شده بود که به افغانستان اجازه ترانزیت کالاهای تجاری را از طریق بندر کراچی بدهد، اما به تعهدات خود عمل نکرده است.»
وی گفت پاکستان ظرف دو ماه گذشته مرزهایش را به روی افغانستان بسته و راه صادرات میوه و سبزیجات را مسدود کرده است.
ستانکزی اوضاع سیاسی پاکستان را «بیثبات، نگران کننده و شبیه وضعیت زمان حمله اتحادشوروی سابق و حمله آمریکا به افغانستان» توصیف کرده است.
پاکستان درهفتههای اخیر شاهد اعتراضات گسترده خیابانی طرفداران حزب تحریک انصاف و هواداران جنبش تحفظ پشتونها بوده و وزارت کشور پاکستان از بازداشت بیش از صد تن از شهروندان افغانستان در جریان این اعتراضات خبر داده است.
محسن نقوی، وزیر داخله پاکستان ۱۸ میزان/مهر ۱۴۰۳ گفت در اعتراضات حامیان عمران خان در اسلامآباد، شهروندان افغانستان دخیل بودند و ۱۲۰ نفر از آنها بازداشت شدند.
حکومت طالبان از افغانهای مقیم پاکستان خواسته است که در گردهماییهای جنبش تحفظ پشتونها و اعتراضات حزب تحریک انصاف شرکت نکنند.
او در عین حال پلیس پاکستان را به «اخاذی و فساد» متهم کرد و افزود مال تجار افغان در مسیر تورخم تا بندر واگه هند به سرقت میرود.
در یک سال پسین روابط میان کابل و اسلامآباد به خاطر افزایش حملات انتحاری و انفجاری در پاکستان و متهم شدن حکومت طالبان از سوی مقامات پاکستانی برای میزبانی از مخالفان به سردی گراییده است.
وزارت خارجه پاکستان در نشست سازمان همکاریهای شانگهای که در اسلام آباد برگزار شده است، نیز از دعوت نماینده حکومت طالبان خودداری کرده است.
پیشتر وزارت خارجه پاکستان با انتشار بیانیهای به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان واکنش نشان داده بود که گفتگو میان حکومت و احزاب مخالف را توصیه کرده بود. وزارت خارجه پاکستان گفته بود بهتر است حکومت طالبان به وضعیت داخلی خود متمرکز شود، مشکلات مردم افغاننستان را حل و فصل کند، به زنان و دختران حق کار و تحصیل بدهد و در امور یک کشور دموکراتیک مداخله نکند.