هفته اخیر بازارهای مالی جهانی شاهد تحولات قابل توجهی بودند که برخی از آنها تاثیر مستقیمی بر قیمت طلا داشتند.
حمیدرضا جوکار در دنیای اقتصاد نوشت: طلای جهانی روز جمعه با ثبت قله تاریخی ۲ هزار و ۷۲۲ دلاری به استقبال تعطیلات پایانی هفته رفت. این فلز ارزشمند در یک سال گذشته حدود ۳۵ درصد رشد قیمتی و در شش ماه اخیر حدود ۱۶ درصد صعود کرده است. افزایش قیمت طلا میتواند تحت تاثیر نگرانی سرمایهگذاران از بروز بحرانهای مالی یا تغییرات در سیاست پولی کشورها رخ دهد.
هفته اخیر بازارهای مالی جهانی شاهد تحولات قابل توجهی بودند که برخی از آنها تاثیر مستقیمی بر قیمت طلا داشتند؛ کاهش نرخ بهره در ناحیه یورو و کاهش جزئی تورم، ازجمله عواملی بودند که در شکلگیری سقف جدید قیمتی طلا نقش بسزایی داشتند.
تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و افزایش عدم اطمینان در سطح بینالمللی نیز از دلایل دیگر رشد قیمت طلا بودند. با توجه به شرایط اقتصادی ناحیه یورو، بانک مرکزی اروپا تصمیم به کاهش نرخ بهره گرفت تا روند بهبود اقتصادی را تسریع کند که در نتیجه آن، این موضوع نه تنها باعث کاهش ارزش یورو در مقابل دیگر ارزها شد، بلکه جریان نقدینگی را به سمت بازار طلا هدایت کرد. کاهش نرخ بهره به طور معمول با کاهش بازدهی اوراق بدهی همراه است و این مساله موجب افزایش جذابیت طلا در نظر سرمایهگذاران شده است.
کاهش هزینه فرصت نگهداری طلا، مستقیما سبب افزایش تقاضا و به تبع آن افزایش قیمت میشود. علاوه بر این روز پنجشنبه، شاخص خالص بهای مصرفکننده در ماه سپتامبر ۲.۷ درصد منتشر شد که حاکی از کاهش جزئی دادههای تورمی در ناحیه یورو بود. این عامل نیز بر ادامه روند صعودی طلا تاثیر گذاشت.
با اینکه کاهش تورم به طور کلی میتواند نشانهای از بهبود اقتصادی باشد، اما در شرایط کنونی بازتابی از کاهش تقاضا و رشد اقتصادی محدود بوده است. در این شرایط، سرمایهگذاران به دنبال راهحل امنتری برای کاهش یا انتقال ریسک هستند.
یکی دیگر از عوامل کلیدی در رکوردزنی قیمت طلا در هفته گذشته، بحرانهای ژئوپلیتیک در منطقه بود. تغییر ادبیات سیاسی در خاور دور، تنشهای نظامی در خاورمیانه و نشستهای بینتیجه دیپلماتیک میان کشورها به عنوان یک محرک دیگر در افزایش قیمت طلا نقش داشتند. همواره عدم اطمینان سیاسی و عدم ثبات نظامی به عنوان محرک قوی در افزایش قیمت طلا عمل میکنند. ادامه این وضعیت، حتما میتواند منجر به تشکیل سقفهای قیمتی جدید در بازار کامودیتیها و طلا شود.
از طرف دیگر، با توجه به نقش پررنگ چین در اقتصاد جهانی، انتشار دادههای تولید ناخالص داخلی (GDP) چین در هفته گذشته نیز تاثیر مهمی بر بازار طلا گذاشت. هرچند که شاخص تولیدات صنعتی چین با رشد همراه بود، اما دادههای کوارتر سوم ۲۰۲۴ نشان میداد که رشد اقتصادی چین کمتر از حد انتظار بوده و این مساله باعث افزایش نگرانیها درباره کند شدن روند رشد اقتصادی جهانی است. کاهش رشد اقتصادی در چین میتواند تقاضا برای کالاهای صنعتی و فلزات پایه در بخش کامودیتیها را با افت مواجه کند، اما از سوی دیگر تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا را افزایش دهد.
با نیمنگاهی به کاهش شاخص دلار آمریکا، طلا گزینه جذابی برای خریداران خارجی محسوب میشود؛ چرا که فشار بیشتری ناشی از ضعف دلار بر سرمایهگذاران بینالمللی وارد میکند تا به سمت بازار طلا حرکت کنند و این موضوع نیز در کنار عوامل دیگر به افزایش تقاضای جهانی برای طلا منجر شد.
با فرا رسیدن فصل پاییز و برگزاری جشنها و رسوم سنتی درکشورهای آسیایی بهویژه هند، تقاضای مصرفی طلا به طور طبیعی افزایش پیدا کرده است. با بررسی نوسانات قیمتی از ابتدای ماه اکتبر تا امروز، طلای جهانی با رشد حدود ۳.۵ درصدی همراه بوده است. مسیر قیمت طلا همچنان صعودی است؛ اما باید توجه کرد که هر گونه تغییر در شرایط و بهبود اوضاع منطقه، میتواند نشانهای از کاهش قدرت روند صعودی باشد.