خرمشهر و دیگر موشکهای برد متوسط ایران که بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر برد داشته باشند قادر به هدف قرار دادن اسرائیل هستند. چرا که از مناطق غربی ایران فاصله تا دورترین نقطه در جنوب اسرائیل، کمی بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر محاسبه میشود. موشک خرمشهر ۴ تا کنون در جریان دو عملیات پیشین ایران علیه اسرائیل مورد استفاده قرار نگرفته است.
فرارو– از چند ساعت قبل، تصاویر و فیلمهایی از شلیک موشک خرمشهر ۴ (خیبر) با هشتگ وعده صادق ۳ در فضای اجتماعی و رسانهها منتشر میشود. این محتواها شامل توضیحات مقامات نظامی از جمله سردار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه درباره ویژگیهای این موشک و همچنین توضیحات فنی درباره عملکرد آن است.
به گزارش فرارو، برد اعلام شده برای موشک خرمشهر، ۱۸۰۰ کیلومتر اعلام شده است. فاصله مرکز ایران تا خاک اسرائیل حدود ۱۷۰۰ کیلومتر است. خرمشهر و دیگر موشکهای برد متوسط ایران که بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر برد داشته باشند قادر به هدف قرار دادن اسرائیل هستند. چرا که از مناطق غربی ایران فاصله تا دورترین نقطه در جنوب اسرائیل، کمی بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر محاسبه میشود. موشک خرمشهر ۴ تا کنون در جریان دو عملیات پیشین ایران علیه اسرائیل مورد استفاده قرار نگرفته است.
خرمشهر یکی از موشکهایی است که در ادبیات تبلیغات سیاسی از آنها به عنوان اسرائیلزن نام برده میشود. به همین دلیل نام خیبر نیز بر آن گذاشته شده است. نام خیبر اشاره به فتح قلعه یهودیان در یکی از غزوات پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) دارد که با جنگاوری امیرالمومنین امام علی (ع) گره خورده است. موشک دیگری با نام خیبرشکن نیز در مجموعه موشکهای ایران وجود دارد که با موشک خرمشهر ۴ متفاوت است. در حال حاضر با رسیدن برد موشکهای ساخت ایران به برد ۲۰۰۰ کیلومتر، تمام نقاط در اسرائیل قابلیت هدف قرار گرفتن دارد.
سردار حاجیزاده در جریان سخنرانی خود در دانشگاه علم و صنعت ایران (۸ خرداد ۱۴۰۲) به تشریح ویژگیهای خاص موشک خرمشهر ۴ پرداخت. بر اساس گفتههای فرمانده نیروی هوافضای سپاه، سرجنگی خرمشهر ۴ تبدیل به ۸۰ راکت میشود و ۸۰ نقطه در منطقه هدف را مورد اصابت قرار میدهد. در صورت شلیک انبوه این موشک، بارشی از راکتها با سرعت بالا به وجود خواهد آمد.
بر اساس توضیحات سردار سیدمهدی فرحی مقام وزارت دفاع (معاون امور صنعتی و تحقیقاتی فعلی و جانشین وقت وزیر دفاع در زمان رونمایی موشک در ۱۴۰۲) برخورد موشک با سرعت ۸ ماخ، کار پدافند موشکی دشمن برای رهگیری و انهدام را غیرممکن میکند.
ایران در عملیات وعده صادق ۱ از ترکیب پهپاد و موشک استفاده کرد. روانه شدن ابتدایی پهپادها به سمت اسرائیل، از بین رفتن عنصر غافلگیری و جلب توجه رسانهها به این حمله، وجه تمایز وعده صادق ۱ بود. در وعده صادق ۲، ایران از موشکهای هایپرسونیک استفاده کرد که ظرف ۱۲ دقیقه به اسرائیل رسیدند. وعده صادق ۲، گوشهای از توانمندی موشکی ایران را به صورت محدود به نمایش گذاشت و به دنبال آن اسرائیل سانسور شدیدی بر نتایج این عملیات اعمال کرد.
در صورتی که وعده صادق ۳ به مرحله اجرا برسد، استفاده از موشکهای خیبر دور از ذهن نیست. چرا که تا کنون این موشکها به صورت عملیاتی در جریان حملههای موشکی ایران به مواضع دشمن مورد استفاده قرار نگرفته و گوشهای دیگر از توانایی نظامی ایران را نمایش خواهد داد.
بر اساس استانداردهای نظامی، موشکهای ایران تا کنون در دستهبندی برد متوسط (MRBM) قرار داشته است. این دستهبندی موشکهای با برد ۱۰۰۰ تا ۳۵۰۰ کیلومتر را شامل میشود. برد موشک عماد که سال ۱۳۹۴ رونمایی شد، ۱۷۰۰ کیلومتر است. برد موشک سجیل (رونمایی ۱۳۸۷ یا ۱۳۸۸) ۱۹۰۰ کیلومتر اعلام شده است. خرمشهر ۴ یا خیبر نیز بردی ۲۰۰۰ کیلومتری دارد. ایران از یک بازه زمانی به سمت بالا بردن دقت موشکهای خود حرکت کرد و این بهبود را در نسخههای جدید هر خانواده موشکی نشان داد.
با توجه به شرایط منطقه و خدشهدار شدن بازدارندگی میان کشورها، برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که احتمال دارد ایران افزایش برد موثر و عملیاتی موشکهای خود را اعلام کند. چرا که ۱۵ سال پیش ایران توانست به حدود ۲ هزار کیلومتر برسد و تجربه نشان میدهد که با توجه به عدم وقفه در برنامه موشکی کشورمان، تحقیق و توسعه در این زمینه نیز مورد توجه قرار گرفته باشد. عبور از برد ۳۵۰۰ کیلومتر ایران را به دستهبندی موشکهای میانبرد (IRBM) وارد خواهد کرد.