bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۸۰۵۰۴۲

آیا ماکارانی باعث مسمومیت و مرگ می‌شود؟

آیا ماکارانی باعث مسمومیت و مرگ می‌شود؟

در روز‌های گذشته شایعاتی مبنی بر مرگ چند کودک بر اثر مصرف ماکارونی در جامعه و فضای مجازی شنیده شده است

تاریخ انتشار: ۱۵:۵۷ - ۱۲ آذر ۱۴۰۳

فرارو- رئیس سازمان استاندارد در گفت‌وگویی با ایرنا در تاریخ ۱۱ آذر اعلام کرد: «ماکارونی‌های تولید شده در کشور تحت پوشش مقررات اجباری سازمان استاندارد قرار دارند»

به گزارش فرارو، در روزهای گذشته، خبرهایی مربوط به مرگ کودکان در تهران و اهواز پس از مصرف ماکارونی منتشر شده است. این در حالی است که ماکارونی یکی از اصلی‌ترین اقلام غذایی در سبد خانواده‌های ایرانی به شمار می‌رود و این موضوع می‌تواند نگرانی‌ها را افزایش دهد؛ بنابراین، برای بسیاری از افراد این سؤال مطرح می‌شود که آیا ماکارونی به‌تنهایی می‌تواند باعث مرگ افراد شود؟ یا چه عواملی در ماکارونی می‌تواند منجر به مرگ گردد؟ به همین دلیل، در این گزارش به بررسی مواد تشکیل‌دهنده و فرایند تولید ماکارونی پرداخته و به این سؤالات پاسخ خواهیم داد.

مواد تشکیل‌دهنده ماکارونی

اولین مرحله برای بررسی اینکه آیا ماکارونی می‌تواند عامل مرگ باشد یا خیر، تحلیل ترکیبات آن است. مواد تشکیل‌دهنده اصلی ماکارونی همان‌گونه که می‌دانیم، آب و گندم سمولینا است و در فرایند تولید، برای افزایش ارزش غذایی آن از تخم‌مرغ استفاده می‌شود. سمولینا به‌عنوان ماده اصلی ماکارونی باید از نوع درجه یک و به طور خاص از گندم دوروم تهیه شده باشد. همچنین، آب مورداستفاده در تولید ماکارونی باید تمامی ویژگی‌های آب آشامیدنی را از نظر رنگ و طعم داشته باشد.

آیا ماکارونی باعث مرگ می‌شود؟ 

یکی از مسائل کلیدی در تولید ماکارونی، فرایند خشک‌کردن آن است که با استفاده از خشک‌کن‌های چندمرحله‌ای انجام می‌گیرد. در مرحله اول آن، رطوبت ماکارونی از ۳۱ درصد به ۲۴ درصد کاهش می‌یابد تا از کپک‌زدن در زمان بسته‌بندی جلوگیری شود. در نهایت، با بهره‌گیری از هوای سرد و خشک‌تر، رطوبت به حداقل ممکن می‌رسد و محصول وارد فرایند بسته‌بندی می‌گردد.

اگر خشک‌شدن محصول به‌درستی انجام نگیرد، باکتری Entrobactor Cloacae، باعث خراب‌شدن و ترش‌شدن رشته‌های ماکارونی خواهد شد. البته این باکتری برای بزرگسالان خطری ندارد؛ اما در نوزادان و کودکانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باعث به‌وجودآمدن مشکلات گوارشی خواهد شد.

بر اساس اعلام دفتر سازمان استاندارد در مصاحبه با ایرنا «ماکارونی بعد از پخت محیط مناسبی برای رشد باکتری‌ها بخصوص باکتری باسیلوس سرئوس محسوب می‌شود». باسیلوس سرئوس یک باکتری گرم مثبت و بی‌هوازی اختیاری است که در خاک، گیاهان و مواد غذایی وجود دارد. این باکتری معمولاً موجب بروز بیماری‌های روده‌ای می‌شود که با علائمی نظیر حالت تهوع، استفراغ و اسهال همراه است. چند بار گرم‌کردن غذاهایی مانند ماکارونی و برنج باعث تکثیر باکتری باسیلوس می‌شود. البته باید دانست که این باکتری در ماکارونی خام وجود ندارد. آرش غفاری کارشناس تغذیه در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) نوشت «ماکارونی به‌تنهایی نمی‌تواند باعث مرگ افراد شود و چند بار گرم‌کردن ماکارونی در نهایت باعث مشکل گوارشی و اسهال شود.»

آیا مصرف ماکارونی باعث مرگ میشود؟

توصیه‌های اساسی در خوردن ماکارونی

با رعایت نکات زیر، می‌توانید از ابتلا به بیماری‌های ناشی از مصرف ماکارونی پیشگیری کنید.

۱. از خرید ماکارونی‌های فله‌ای خودداری کنید

در مراحل برش و خشک‌کردن ماکارونی، برخی از رشته‌ها به‌درستی برش نمی‌خورند و از خط بسته‌بندی خارج می‌شوند بعضی از کارخانه‌های تولید ماکارونی این رشته‌های باقی‌مانده را به‌صورت فله‌ای در بازار عرضه می‌کنند. این احتمال وجود دارد که فرایند خشک‌کردن به‌درستی انجام نشده باشد و شرایط مناسبی برای رشد باکتری Entrobacter cloacae فراهم شود که می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های گوارشی در کودکان گردد.

۲. ماکارونی را چندباره گرم نکنید

بسیاری از ما از ماکارونی در تهیه غذاها و سالادهای مختلف استفاده می‌کنیم و این غذا یکی از محبوب‌ترین گزینه‌ها برای بچه‌هاست. ممکن است ماکارونی را در مقادیر زیاد بپزیم، اما پس از پخت، این غذا می‌تواند محیط مناسبی برای رشد باکتری باسیلوس باشد. به همین دلیل، بهتر است حداکثر یک ساعت پس از خنک‌شدن ماکارونی، آن را در یخچال قرار دهید و در عرض یک روز از آن استفاده کنید. همچنین، از گرم‌کردن مکرر آن خودداری کنید.

باتوجه‌به اطلاعیه سازمان استاندارد که بر نظارت دقیق بر فرایند تولید و بسته‌بندی ماکارونی‌های تولید شده تأکید دارد، به نظر می‌رسد که ماکارونی به‌تنهایی نمی‌تواند عامل مرگ افراد باشد. برای شناسایی علت مرگ، لازم است سایر عوامل و نشانه‌ها نیز مورد بررسی قرار گیرند

bato-adv
bato-adv
bato-adv