وزیر امور خارجه ایران در نشست مشترک خبری با همتای ترکیهای خود اظهار داشت: «براساس اطلاعاتی که داریم، گروههای تروریستی فعال در سوریه ارتباط نزدیکی با آمریکا دارند. آنها با توجه به شکستهای رژیم صهیونیستی اکنون بهدنبال جبران شکستها در برابر مقاومت هستند و به همین دلیل تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه کردند.»
وزیر امور خارجه ایران گفت: در دیدار با وزیر خارجه ترکیه توافق کردیم جلسه بعدی روند آستانه در سطح وزرای امور خارجه به زودی برگزار شود.
به گزارش ایسنا، «سید عباس عراقچی» در نشست مشترک خبری با همتای ترکیهای خود اظهار داشت: بار دوم است که به ترکیه سفر میکنم، این نشان دهنده همکاریهای مشترک است البته اختلاف نظرهایی وجود دارد که طبیعی است.
وزیر امور خارجه ایران همچنین بیان کرد: سفر بنده در ارتباط با رایزنی نزدیک و به ویژه بحران سوریه و همچنین بحثهای دو جانبه است، ایران و ترکیه در مسائل بینالمللی و منطقهای اشتراک نظر دارند، با توجه به برقراری آتشبس در لبنان، درباره لزوم پایان دادن رژیم صهیونیستی به جنگ و برقراری آتشبس در غزه تبادل نظر کردیم.
وی ادامه داد: پایان حمایت گسترده تسلیحاتی آمریکا و غرب از اسرائیل و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه یک امر ضروری و فوری است، همین طور ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه با توجه به در پیش بودن زمستان امر ضروری است.
ریشه بسیاری از کشتارهای منطقه نقض بنیادین حقوق ملتهای منطقه به ویژه فلسطین است
عراقچی افزود: همواره نسبت به اهداف رژیم صهیونیستی در تجاوز و گسترش جنگ در منطقه هشدار داده بودیم، ریشه بسیاری از کشتارهای منطقه از نقض بنیادین حقوق ملتهای منطقه به ویژه فلسطین ناشی میشود.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به تحولات اخیر سوریه نیز اظهار کرد: براساس اطلاعاتی که داریم، گروههای تروریستی فعال در سوریه ارتباط نزدیکی با آمریکا دارند، با توجه به شکستهای رژیم صهیونیستی اکنون به دنبال جبران شکستها در برابر مقاومت هستند و به همین دلیل تشویق به ایجاد ناامنی در سوریه کردند.
وی خاطرنشان کرد: فعال شدن مجدد گروههای تروریستی در سوریه و تحرکات در شهر حلب نگران کننده است، بازگشت مجدد تروریسم در سوریه امنیت و ثبات سوریه را در معرض خطر جدی قرار داده است. تبعات چنین وضعیت خطرناکی دامن همه کشورها به ویژه همسایهها را در بر میگیرد.
عراقچی در ادامه بیان کرد: نباید نقش رژیم صهیونیستی در تنشهای منطقه را نادیده گرفت، با وزیر امور خارجه ترکیه راههای ثبات در سوریه را بررسی کردیم اتفاق نظر داریم باید از دستاوردهای روند آستانه حفاظت کنیم، توافق کردیم که جلسه بعدی روند آستانه در سطح وزرای امور خارجه به زودی برگزار شود. خواهان حفظ این روند هستیم و نباید کاری کرد که ادامه این روند با مشکل مواجه شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد: نتیجه نا امن سازی سوریه میتواند باعث جنگ داخلی، کشتار غیر نظامیان و ضربه به اقتصاد منطقه و سوریه شود، آثار این مشکلات نیز میتواند به همسایگان سرایت کند. نباید سوریه مرکزی برای گروههای تروریستی باشد، نباید اجازه داد سوریه به محل امنی برای گروههای تروریستی تبدیل شود، این پروژه ناامن سازی سوریه پروژه صهیونیستی است و نباید نقش رژیم صهیونیستی را نادیده گرفت.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: ایران حمایت کامل خود را از دولت و مردم و ارتش سوریه اعلام میکند و همچنان کنار آنها خواهد ایستاد. ما معتقدیم برای حفظ ثبات منطقه، حفظ ثبات و آرامش در سوریه مهم است و ایران به رایزنی خود در سطح منطقه ادامه میدهد.
وی ادامه داد: ترکیه جایگاه مهمی در رایزنیهای منطقهای در این باره داشته است. همچنین با سایر کشورها مثل عربستان و مصر هم مشورت میکنیم؛ گفتوگوهای منطقهای برای جلوگیری از تشدید تنش مهم است.
عراقچی با بیان اینکه «همکاری ۲ کشور ایران و ترکیه در سطح تعاملات دو جانبه رو به جلو و صعودی است» اظهار کرد: نهمین نشست همکاریهای عالی ایران و ترکیه در سطح روسای جمهور ۲ کشور را برگزار میکنیم، ما زمینههای زیادی برای همکاری داریم و همان طور که آقای فیدان گفتند سازوکار لازم را هم برای این همکاریها طراحی کردیم.
وی تاکید کرد که ۲ کشور اتفاق نظر دارند که برای صلح و ثبات در منطقه باید همکاری کنیم و در این رابطه به همکاری و رایزنی ادامه میدهیم.
عراقچی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری اظهار کرد: مشورتهای ما به خوبی انجام شد و این مشورتها صریح، مستقیم، دوستانه و سازنده بود. هر ۲ کشور اتفاق نظر داریم که سوریه باید به سمت صلح و آرامش پیش روند و تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و اقدامات لازم برای یک حکمرانی خوب ایجاد شود. اختلافنظرها و اشتراکنظرهایی وجود دارد، اما مهم است که درباره اختلافات ما همواره صحبت کردیم و الان هم در این راستا هستیم و سعی داریم اوضاع منطقه را در جهت صلح و آرامش مدیریت کنیم.
وزیر امور خارجه ترکیه نیز گفت: ترکیه آماده انجام هر کاری در روند آستانه است.
«هاکان فیدان» در نشست خبری مشترک با «سید عباس عراقچی» گفت: در مواضع ترکیه و ایران در مورد تحولات سوریه شباهت وجود دارد و ما نمیخواهیم زمان بیشتری را از دست بدهیم.
وی تاکید کرد: ترکیه آماده انجام هر کاری در روند آستانه است.
فیدان با بیان این که «نادیده گرفتن خواستههای مشروع اپوزیسیون یک اشتباه بود» گفت: دمشق باید با مخالفان مشروع سازش کند. ترکیه آماده است کمکهای لازم را ارائه دهد.
وزیر خارجه ترکیه افزود: ما به همکاری با ایران ادامه میدهیم و همواره از حفظ یکپارچگی سوریه حمایت میکنیم.
وی تاکید کرد: ترکیه هرگز به گروههای تروریستی که از فضای بی ثباتی استفاده کنند اجازه عبور نمیدهد. ما به رایزنیهای خود با ایران برای بهبود روابط دو جانبه ادامه میدهیم.
هاکان فیدان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تحولات سوریه گفت: این تحولات مورد توجه ماست و هماهنگی بالایی بین ما و نهادها و موسسات وجود دارد. ۱۳ سال است که سوریه ابعاد جدیدی پیدا کرده است و امروز در مذاکرات سعی کردیم این ۱۳ سال را بررسی کنیم. روند آستانه در آرامش منطقه مهم بود و ترکیه، ایران و روسیه در این رابطه نقش مهمی داشتند و سوریه نیز از این چارچوبی که سه کشور تعیین کردند، پیروی کرد، اما طی سالهای گذشته این آرامشی که برقرار بود تا حدی متزلزل شد در حالی که این فضا وجود داشت تا به سمت یک راهحل سیاسی دائمی حرکت کنیم.
وی تاکید کرد: به دفعات تاکید کردیم باید به سمت راهحل سیاسی دائمی در سوریه پیش رویم، روند آستانه داشت از مدیریت خارج میشد و تعداد زیادی از مردم در طی این سالها چه در داخل کشورشان یا خارج از کشورشان آواره شدند.
به گفته فیدان، نبود گفتوگو بین دولت و مخالفان در سوریه موجب شد تا وضعیت جدیدی ایجاد شود.
وزیر خارجه ترکیه تصریح کرد: در عین حال دیپلماسی فشرده منطقهای را ادامه میدهیم. ترکیه و ایران نظرات خود را دقیق و واضح اعلام کردند و تلاش مشترک دارند و در روزهای آینده روند آستانه را دوباره مورد توجه قرار میدهیم و درباره آن صحبت میکنیم تا این روند فعال شود. از طرفی با نخست وزیر قطر، عراق، لبنان، روسیه و آمریکا درباره این بحران صحبت کردیم و با مسئولان سازمان ملل و اتحادیه عرب تبادل اطلاعات داشتیم و از طرفی با بازیگران منطقهای و بینالمللی تبادل نظر میکنیم تا برای این بحران راه حلی را بیندیشیم.
فیدان تاکید کرد: مسائلی است که شاید نادیده میگیریم؛ ما نمیخواهیم شهرها بمباران شوند و انسانها دوباره آواره شوند و مهاجرت کنند و امیدواریم شرایطی فراهم شود که آنها به شهرهای خود برگردند و روند مهاجرت برعکس شود. ما درباره گروههای تروریستی هم حساسیت داریم و مهم است در سوریه مانع آن شویم. بازیگران منطقه باید کاری کنند که کانال ارتباطی بین مخالفان و دولت سوریه را باز کنند.