bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۹۸۴۴۸
دکتر محمد خوشچهره در گفتگو با فرارو:

دیگر فرصت «اشتباه» نداریم

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۲ - ۲۳ آذر ۱۳۹۰


فرارو- در حالیکه رحمانی فضلی رییس دیوان محاسبات کشور خبر از تداوم تخلفات اقتصادی دولت می‌دهد، اخبار ناخوشایند اقتصادی دیگری هم به گوش می‌رسد.

کسری بودجه دولت، نقدینگی سرگردان در سایه تولید رو به تعطیل در کشور و التهاب سوداگرانه در بازار‌های ارز و طلا، ابهام در هزینه‌های دولت و آخرین خبر ناخوشایند شصت و چهار درصد انحراف دولت از بودجه سال 1388، توجه جدی به اقتصاد ایران را لازم می‌سازد.

اما اقتصاد ایران به کدام سو پیش می‌رود؟ استاد اقتصاد دانشگاه تهران بر آن است که در شرایط کنونی که رکود تورمی و تحریم‌های اقتصادی هر روز فشار خود را بر شانه اقتصاد ایران می‌افزایند، فرصت برای اشتباه‌های دیگر نداریم و مسئولین اقتصادی در مجلس و دولت باید ظرفیت‌های تصمیم‌گیری را به اقتصاد کشور اختصاص دهند. دکتر محمد خوشچهره در گفتگو با فرارو هشدار می‌دهد که در صورت جدی شدن بحران در حوزه اقتصادی کشور، سیاست و اجتماع نیز دستخوش بحران‌های جدی خواهند شد.

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: «شرایط اقتصاد ایران در یک وضعیت خاص و حادی قرار گرفته است که شاید این شرایط در سال‌های پس از انقلاب بی‌سابقه باشد.»

دکتر محمد خوشچهره ادامه داد: «بخشی از این وضعیت پیش آمده به عوامل برون‌زا که ناشی از جو تخاصم جهان سلطه با ایران و بخشی از آن به عوامل درون‌زا بر می‌گردد که ناشی از نوع سیاست‌ها و تصمیمات اقتصادی است که گرفته شده است.»

خوشچهره افزود: «این فضای خاص، رکود تورمی است که بر اقتصاد ایران تحمیل شده است و شرایطی را پیش آورده است که نه تنها فرصت اشتباه در تصمیم‌گیری و اجرا نداریم، بلکه شرایط به سمتی پیش می‌رود که باید ضریب عقلانیت را بالا برده و تصمیمات عقلایی را اساس کار قرار دهیم و از تمام ظرفیت‌ها در تصممیم‌گیری‌های کارشناسانه و عقلانی حداکثر استفاده را بکنیم.»

وی تصریح کرد: «این مساله نیازمند مکانیسم‌های خاص خود می‌باشد و باید فراتر از ظرفیت‌های موجود در نظام حاکم بر تصمیم گیری باشد. استفاده از ظرفیت‌های عقلایی حاضر در نظام به عنوان سرمایه های اجتماعی مدیریتی خود به عنوان یک چالش مطرح می‌شود که چگونه باید بتوان این مساله را اجرا کرد اما در هر صورت این مساله ضرورت دارد.»

این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه ما در شرایط رکود تورمی قرار داریم، گفت: «با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و مخصوصا تشدید تحریم‌هایی که دارد به صورت هدفمند یک پازل معنی‌دار را شکل می‌دهد، زمینه برای ایجاد فضایی مبتنی بر تصمیم‌گیری عقلایی ایجاد شده است.»

این تحلیل‌گر مسائل اقتصادی ادامه داد: «نباید ما عوامل برون‌زا را ساده ببینیم، در ادبیات سیاسی تحریم یک تهدید محسوب می‌شود. تهدید به تنهایی قابل ارزش‌گذاری و قضاوت نیست، بلکه آنچه در رابطه با تهدید مطرح می‌شود مدیریت حاکم بر این تهدید است که چقدر این مدیریت پدیده را خوب می‌شناسد و متعاقبا ظرفیتش برای کنترل، مهار و نهایتا برای تخفیف و بی‌اثر کردن آن چه میزان است.»

وی ادامه داد: «بنابراین محدود‌نگری و ساده‌نگری نسبت به پدیده‌هایی که تهدید محسوب می‌شود می‌تواند یک آفت برای نظام تصمیم گیری و سیاست‌گذاری باشد و هزینه این مساله را هم قطعا مردم خواهند داد.»

رئیس فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم افزود: «در مورد تحریم که به عنوان تهدید مطرح می‌شود مدیریت عقلانی را نباید فراموش کنیم. اما ما برعکس می‌بینیم که بعضی از اظهار‌نظر‌ها بدون اینکه اشراف کامل مدیریتی نسبت به ابعاد تحریم داشته باشد، آن را خیلی ساده می‌انگارند و به جای آنکه ظرفیت مدیریتی در حد کنترل پدیده مطرح شده و ایجاد اطمینان خاطر برای جامعه خصوصا به صاحبنظران و نخبگان کند، تنها گفته می‌شود که این تهدید‌ها را تبدیل به فرصت خواهیم کرد.»

خوشچهره ادامه داد: «تبدیل تهدید به فرصت یک بحث ابر مدیریتی است که البته مصادیقی را حضرت امام در تبدیل جنگ به فرصت که تهدیدی جدی بود و یا مقام معظم رهبری در مورد جریان خلیج فارس یا عراق که حضور آمریکا در آن مشاهده می‌شد را دیدیم که این که تهدید‌ها با ابر مدیریتی که انجام شد به فرصت بدل گردید.»

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران، تصریح کرد: «این قابل قبول نیست که هر مسئولی در تصمیم‌گیری و یا مدیریت با محدود نگری‌های خودش بخواهد در حوزه‌های قانون‌گذاری یا اجرا، ساده با مسائل برخورد بکند.»

وی با بیان اینکه مجموعه جریاناتی که در پازل تهدید در حال رخ دادن است و در همین رابطه بحث تحریم‌های نفتی هم مطرح شده است، گفت: «در این جا قبل از هر چیزی باید توان و ظرفیت مدیریت داخل و برنامه‌های عالمانه‌اش مطرح شود. اگر برنامه عالمانه‌ای برای این تهدید‌ها مطرح نشود، این پدیده‌هایی که در داخل به صورت بی‌اعتمادی فعالان اقتصادی شاهد هستیم خود را در بازارهای سوداگرانه مثل ارز، طلا و سکه نشان می‌دهد.»

رئیس فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس افزود: «باید بپذیریم که این فضای سوداگرانه هنوز تبدیل به یک رفتار خیلی خطر‌ناک نشده است. اگر آن انتظارات تورمی برآورده نشود و یا بی‌اعتمادی که می‌تواند ناشی از فضای تبلیغات مسموم بیرونی، ضعف کارکردها و تصمیم گیریها درونی باشد به همین شکل تداوم یابد، ما شاهد خواهیم بود که بسیاری از قلمرو‌های اقتصادی به چالش کشیده شده و با این چالش جدی در حوزه‌های اقتصادی، حوزه‌های سیاسی و اجتماعی کشور هم دستخوش تبعات خاصی خواهد شد.»

استاد اقتصاد دانشگاه تهران ادامه داد: «بنابراین فارغ از دلایل ایجادی یا ابعاد این مساله، نقطه قابل توجه این است که ما دیگر اجازه اشتباه کردن نداریم و این باید به نظام اجرایی و مدیریت کلان اقتصادی ما، یا توسط خود مجموعه دولت، یا قوه مقننه و یا دیگر نهادهای تاثیر‌گذار کشور تفهیم شود که با مسائل ساده برخورد نشود.»

خوشچهره تصریح کرد: «این پدیده به خود مجلس هم بر می‌گردد. محدود‌نگری‌ها و به اصطلاح ماجراجویی در اقتصاد ایران در شرایط کنونی به شدت می‌تواند مخاطره‌انگیز باشد.»

وی با بیان اینکه تصمیم‌گیری‌های نامناسب و ماجراجویانه و ساده‌انگاری از جمله عوامل درونی وضعیت کنونی اقتصاد ایران است، گفت: «در سالی که توسط مقام معظم رهبری به درستی تحت عنوان سال جهاد اقتصادی نامیده شده است باید در حوزه اقتصادی شاهد تصمیم‌گیری‌های استراتژیک می‌بودیم در حالی‌ که حرکت اقتصاد حتی مطابق با آهنگ سال‌های قبلی هم نمی‌باشد.»

استاد اقتصاد دانشگاه تهران ادامه داد: «آهنگ قبلی اقتصاد ایران هم قابل قبول نبود اما این واژه جهاد اهمیت آهنگ ویژه و خاصی را دارد اما متاسفانه شاهد آن هستیم که فضا به جای اینکه به آن سمت حرکت کند و بر مسائل اقتصادی نگاه جدی و عقلانی حاکم باشد، کماکان ظرفیت‌های نظام تصمیم‌گیری و اجرا به مسائل درجه دو و سه اختصاص یافته است.»

خوشچهره در پایان گفت: «در حالی که در چنین شرایطی در مهمترین اقدام باید موانع از پیش پای تولید ملی برداشته شود، برعکس در مدیریت کلان اقتصاد کشور اقداماتی در حوزه بانک مرکزی صورت می‌گیرد که به جریانات سوداگری دامن می‌زند و این سوداگری پیگیر در بازار ارز و سکه، مبین عدم توجه به ضرورت و جایگاه مقوله جهاد اقتصادی است.»

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۸
نه اقا اشتباهي در كار نيست دوستان از محضر دكتر پژويان بهرمند هستند همان اقتصاد دان بزرگي كه قادر است در عرض يك دقيقه چنان جملات قبلي خود را تغيير و تكذيب كند كه جن و انس همه انگشت به دهان بمانند
به هر حال خارج از شوخي براي اخرت امثال اين دكتر پژويان ها بسيار نگرانم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۵
فهمیدی جانم به قربانت ولی حالا چرا!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۵
امروز دیدم احمدی نژاد برای درمان لولا داسیلوا اعلام آمادگی کرده است ایکاش کسی به ایشان میگفت که در کشور خودمان شخصی اسطوره ای مثل دهقان فداکار برای انجام عمل چشمش به کمک خیرین محتاج بوده است.چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
ناشناس
India
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۴
آقای دکتر خوش چهره،
حمایت های شما از آقای احمدی نژاد را در دوره اول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری فراموش نخواهیم کرد.
به خدا قسم که من به خاطر حمایت های شما به جناب احمدی نژاد رای دادم و حمایت شما رو به عنوان استاد دانشگاه و اقتصاد دان تایید میکردم.
حال چه شده که اکنون شمشیر را از رو بسته اید و شده اید منتقد ایشان؟
ولی مطمئن باشید که حلالتان نخواهم کرد چون ناخواسته یا رای به احمدی نژاد باعث شدم که برای سالیان سال کشورمان عقب بیفتد و چیزی جز بیکاری، تورم و انزوای بین المللی عایدمان نشود.
ناشناس
-
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
خواب شما خوش دولت دهم به پایان راه رسیده تازه آقایان به فکر افتادند
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
-
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
آقای خوش چهره تا وقتیکه انتصبات بر اساس شایسته سالاری نباشد و نور چشمی ها و آقازاده های بی کفایت در مصدر کار باشند قطعا نه فقط اشتباه بلکه فاجعه هم در پیش خواهد بود.مخصوصا اگر رئیس جمهوری در مصدر کار باشد که دغدغه ایشان خود نمایی و مطرح شدن در صدر اخبار با شعار های عوامفریبانه باشد و نه منافع ملی ایران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
آقاي هاشمي رفسنجاني و دولت آقاي موسوي بخاطر مديريت غلط جنگ 8 ساله در دهه 60 بايد پاسخگوي نابودي زيرساختهاي اقتصادي كشور باشند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
اگه شما و امثال شما به خاطر مسايل شخصي از احمدي نژاد دفاع نمي كرديد تا رييس جمهور بشه الان وضع اقتصاد ما اين نبود.
ناشناس
Seychelles
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
بسیج شدن همه دلسوزان کشور برای رفع مشکلات خیلی مهم تر از این است که دنبال مقصرهای گذشته بگردیم. به قول ایشان ما فرصت اشتباه کردن بیشتر نداریم. کشور و نظام را در مواجهه با دشمنان قسم خورده دریابیم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
امسال سال جهاد اقتصادی بود که رو به اتمام است. همگی منتظر تحولات عظیم اقتصادی در سال جاری بودم. جدا چه اتفاق خاص اقتصادی در سال جهاد اقتصادی رخ داد؟ به جز اینکه قضیه اختلاس های مختلف از جمله اختلاس 3000 میلیاردی که بلاخره معلوم نشد از کجا و با حمایت چه کسانی انجام شده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
آقاي احمدي نژاد وارث يك اقتصاد ويران شده و تحريمهاي شكننده ناشي از تحريمهاي بين المللي است و اگر هم منشاء آسيبهايي بوده باشد، باز هم سران جنبش سبز به رهبري آقاي رفسنجاني بستر ساز ظهور و پيروزي او بوده اند.
ناشناس
-
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
واقعا براي شخصي كه مديران زمان جنگ را مقصر ميداند متاسفم تمام بدبختي هاي ما از وجود امثال شماست كه از وهابيان و طالبان هم بدتريد حتي يك لحظه هم خود را مسلمان ندانيد . در ضمن آن زمان مملكت ما با وجود حضرت امام (ره) ، رهبر ي هوشيار و نابغه جهان سياست هاشمي رفسنجاني در مقابل نزديك به 30 كشور جهان ايستاد و
حفظ شد و بعد از جنگ با كفگير به ته ديگ خورده اينهمه كارهاي زيربنايي انجام شده است . قيمت نفت هم معلوم بود حالا هم كه ميدانيد!! وجدان چيز خوبيست !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
حمایت کورکورانه امثال شما از احمدی نژاد و شبیه سازی با رجایی کشور را به این ورطه کشانده. بنابراین بهتر است بگویی من هرگز اشتباه نمیکنم.
ناشناس
-
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
الان هم یک عده از مردم دارند به شدت جهاد اقتصادی می کنند . حتی شبها خواب ندارند، رختخواب کنار بانک ها پهن می کنند و در صف سکه همراه با اعضای خانواده شان متحمل رنج و عذاب زیادی می شوند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۳
رونق کسب و کار , ذخیره ارزی, روابط خوب با کشورهای موثر جهان اسلام, نقش آفرینی موثر در افغانستان, لبنان وفلسطین و عراق و.... را در ایام تحویل دولت به احمدی نژاد و محافظه کاران حامی او را در نظر بگیرید _ تذکر موادبانه همان روزها توسط خاتمی که دولت احمدی نژاد در واقع فقر را توزیع می کند به یاد بیاورید و قضاوت کنید .
این دولت و گروه حامیان ان قابلیت تدبر و تعقل را ندارند و جز انکار و تقابل با اصالتها ماموریتی برای خود تعریف نکرده اند.
اکنون عیب ساختاری نیز کاملا معلوم شده است پس باید ساختارها اصلاح شود , سیاست باید به سمت اخلاق و تربیت انسانی حرکت کند و کاسبی سیاسی باید پایان یابد و نهادها و سازمانها باید دست از رقابت نابرابر با بخش ضعیف شده خصوصی بردارند و چنین کارهای بزرگی مردان بزرگی را می طلبد.
کار خروس نیست خرمن کوفتن ............