بر اساس استفتاء مراجع تقليد، غسالخانههاي مكانيزه نه تنها اشكال شرعي ندارد بلكه در جهت حفظ كرامت ميت و رعايت بهداشت افراد و محيط قدم بزرگي برداشته است.در عين حال غسالي ديگر سختترين شغل دنيا نخواهد بود.
ماشينهاي انسانشو براي بدرقه به جايگاه ابدي وارد تهران هم شدند. غسالخانه مكانيزه در كشورهاي اسلامي براي اولين بار در مشهد كارش را آغاز كرد و بعد در قزوين، كرج و در حال حاضر هم اين غسالخانه در بهشت زهراي تهران با عنوان عروجيان كارش را به صورت آزمايشي شروع كرد.
حفظ کرامت ميت در غسالخانه مکانيزه با استفاده از دستگاههاي مكانيزه ميتشوي، ميت ضربه يا تکان نخواهد خورد و دستگاه به صورت گردشي جسد را خواهد شست. همچنين علاوه بر حفظ کرامت ميت، مخاطرات و آلودگيهاي بهداشتي و مصرف آب هم کاهش مييابد.
قطعا بهره گيري از دستگاههاي مکانيزه غسل ميت که حاصل کار پژوهشي دانشگاه فردوسي مشهد است، رفته رفته از سختي کار غسالان نيز خواهد کاست و ديگر غسالي سختترين شغل دنيا نخواهد بود و از طرف ديگر نشان خواهد داد اين روزها تکنولوژي تا لحظه مرگ نيز انسان را همراهي ميكند.
مراجع تقليد درباره غسالخانه مکانيزه چه مي گوينددفتر مقام معظم رهبري در خصوص ابهام در اشكال شرعي غسالخانههاي مكانيزه گفته شد: «با توجه به اينكه براي غسل ميت بايد نيت کرد و يك مسلمان بايد اين عمل را انجام بدهد- كافر نميتواند غسل را به عهده بگيرد- در واقع غسلي كه انجام ميشود مستند به آن مسلمان است.
بر اساس اظهارات دفتر مقام معظم رهبري مبني بر اينكه در غسالخانه مكانيزه انجام غسل بايد به فعل مسلمان باشد و تحت اراده او انجام بگيرد ولو اين كار با فاصله و دستور به فاعلي از جمله ماشين و دستگاه انجام بگيرد در اين صورت هيچ اشكال شرعي در اين رابطه وجود ندارد. »
در اين رابطه همچنين دفتر آيت الله فاضل لنكراني اعلام کرد: « اگر كسي پشت دستگاهي بايستد و اعمال مرتبط با اين موضوع را فرماندهي كند اشكال ندارد.
مثلا به جاي اينكه فرد آب را با دستش بردارد و بريزد، پشت دستگاه ميايستد و نيت ميكند از جمله براي طرف راست، چپ و سروگردن و يا براي مخلوط كردن آب صدر از دستگاهي استفاده ميكند و يا همچنين براي نقلوانتقال مرده چه با دست و يا چه به وسيله ديگري به طور كلي مشكلي در اين رابطه وجود ندارد مهم اين است كه فرماندهي آن دستگاه با كسي است. »
روند شستوشوي مکانيزه ميت در سيستم مكانيزه شستوشوي ميت، دوشهايي از بالا و پايين قرار داده شده است كه وقتي جسد به محل مورد نظر ميرسد، آب از دوشها به ترتيب لازم خارج ميشود، بدين صورت كه ابتدا با آبي كه از دوشها خارج ميشود جسد شستشوي اوليه داده ميشود و سپس سه غسل سدر، كافور و آب خالص با همان ترتيب شرعي انجام ميشود.
در اين ميان سيستم طوري طراحي شده كه در صورت نياز براي شستشوي اجساد خوني ناشي از حوادث رانندگي و ...، جسد با آب و صابون شسته ميشود و فشار آب نيز به حدي است كه جسد از لختههاي خون پاك شود.
در غسل مكانيزه سيستم طوري طراحي شده كه ابتدا سر و گردن جسد غسل ميشود و در ادامه قسمت گردن به پايين، نخست سمت راست و سپس سمت چپ بدن غسل ميشود.
تمام اين مراحل به صورت مكانيزه انجام ميشود و در انتها جسد به قسمت كفنپيچ ميرسد كه در اين بخش در كفن سوراخي به اندازه عبور سر جسد شكافته شده و دستگاه حين حركت جسد را داخل كفن قرار ميدهد.
اين مراحل به وسيله يك اُپراتور كنترل و هدايت ميشود كه براي برخي موارد حتي دوشهاي دستي نيز قرار داده شده كه اگر در مواردي نياز بود براي رفع برخي نقايص و يا شرايط خاص استفاده شود.
دراين سيستم مكانيزه محل شستشوي اجساد خانم و آقا جداست و اُپراتور آنها نيز متفاوت است، به همين منظور دو واحد در اين غسالخانه اقدام به شستشو و غسل اجساد ميكنند و همچنين سيستم زباله هم وجود دارد كه لباسهاي اموات را ظرف چند روز معدوم ميكند.
منبع: شهر