bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۱۸۲۸۷

چرا غرب دنبال توافق با ایران نیست؟

در حالی که پس از پانزده ماه وقفه در مذاکرات میان ایران و 1+5، مذاکرات رضایت بخش استانبول 2 چشم اندازی روشن در جهت حل مسئله هسته ای ایران پیش رو قرار داده بود؛ مذاکرات بغداد و مسکو همه خوش بینان را ناامید کرد. سنگ اندازی هایی که از سوی غرب در فاصله این مذاکرات و در جهت عدم برگزاری نشست های فنی و کارشناسی صورت گرفت گویای آن است که غرب خیلی هم تمایلی به حل مسئله در بازه زمانی مذکور نبود.

تاریخ انتشار: ۱۴:۲۸ - ۱۹ تير ۱۳۹۱

فرارو- در حالی که پس از پانزده ماه وقفه در مذاکرات میان ایران و 1+5، مذاکرات رضایت بخش استانبول 2 چشم اندازی روشن در جهت حل مسئله هسته ای ایران پیش رو قرار داده بود؛ مذاکرات بغداد و مسکو همه خوش بینان را ناامید کرد. سنگ اندازی هایی که از سوی غرب در فاصله این مذاکرات و در جهت عدم برگزاری نشست های فنی و کارشناسی صورت گرفت گویای آن است که غرب خیلی هم تمایلی به حل مسئله در بازه زمانی مذکور نبود.

صادق ربانی قائم مقام پیشین سازمان انرژی اتمی در گفتگو با فرارو با اذعان به این موضوع معتقد است: «غربی‌ها تعمدا به دنبال تطویل مذاکرات هسته‌ای  ایران و گروه ۱+۵ هستند تا از این طریق شاهد تاثیرگذاری اعمال تحریم‌ها بر تغییر احتمالی رویکرد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات آینده باشند.»

ربانی معتقد است: «غربی ها گمان می‌کنند هر چه دایره تحریم‌ها گسترده و فشار‌ها بر ایران را افزایش دهند ممکن است امتیاز بیشتری را بدون آنکه امتیاز دهند دریافت کنند. این یکی از دلایل مطرح برای تاخیر در دسترسی دو طرف به یک توافق اصولی و همه جانبه در چارچوب رویکرد برد – برد است.»

ربانی همچنین دلایل دیگری را در بروز تاخیر در دسترسی به توافق در جریان برگزاری مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ موثر می داند که از جمله این دلایل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا می باشد.

وی می گوید: «جمهوری خواهان در آمریکا، اوباما را متهم می‌کنند که در برابر جمهوری اسلامی ایران از خود بیش از اندازه نرمش به خرج داده است از این رو او را برای انتخاب مجدد به عنوان رییس جمهوری اصلح نمی‌دانند. از این رو اوباما اولا نمی‌خواهد تحت فشار جمهوری خواهان از سیاست اصولی که در قبال ایران تعریف و تدوین کرده است عدول کند و فشار‌ها علیه ایران را از آنچه که تاکنون اعمال شده افزایش دهد و ثانیا نمی‌تواند تا پیش از انتخابات امتیازی به ایران بدهد که در این صورت ممکن است در انتخابات پیش رو میدان را به رقیب واگذار کند.» (متن کامل گفتگوی ربانی با فرارو را اینجا بخوانید)

همچنین داوود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل بین المللی نیز با اشاره به مذاکرات ایران و غرب معتقد است غرب از یک سو نمی تواند با ایران رودررو شود و از سوی دیگر نمی خواهد با ایران توافق کند؛ لذا مذاکرات را طولانی می کند.

باوند نیز معتقد است: «غرب به واسطه اعمال تحریم های سنگین و بی سابقه علیه ایران به تاثیر گذاری این تحریم ها امیدوار است و از این رو از تطویل این مذاکرات چندان ناراضی نیست.»

باوند می گوید: «از سوی دیگر طرف غربی به دلیل مشکلاتی که با آن مواجه است نمی تواند غیر از تحریم ها تصمیم جدی برای رویارویی با ایران بگیرد. از یک سو شاهد هستیم که اروپا همچنان با بحران اقتصادی حوزه یورو دست و پنجه نرم می کند و مشکلات اقتصادی کشورهایی مثل ایتالیا، یونان و اسپانیا بحران هایی سیاسی نیز به دنبال داشته است. لذا در حال حاضر اروپا نمی تواند از برخورد جدی تر با مسئله هسته ای ایران استقبال کند و ترجیح می دهد وضعیت فعلی تداوم یابد.»

وی می افزاید: «آمریکا نیز تا کمتر از شش ماه آینده با انتخابات ریاست جمهوری درگیر است و از این رو دولت آمریکا در مورد مواجهه با مسئله ایران بسیار با احتیاط برخورد می کند. اوباما از هر تصمیم یا رویدادی که اثر منفی بر انتخابات آمریکا داشته باشد پرهیز می کند.»

به گفته این استاد دانشگاه: «هرگونه تصمیم و حرکتی که بتواند به بحرانی در رابطه با مسئله ایران بینجامد می تواند به افزایش قیمت نفت بینجامد. مسئله ای که  مطلوب غرب نیست. لذا در شرایط کنونی غرب به دلایل ذکر شده نمی تواند به برخورد جدی تر با ایران فکر کند لذا با دل بستن به تحریم ها به خصوص تحریم های نفتی و بانکی تلاش می کند که متحدان خود و مشتریان نفتی ایران را قانع کند که برای حل مسئله ایران باید از تحریم های یکجانبه آمریکا پیروی کنند و واردات نفت خود از ایران را کاهش دهند و یا به طور کلی قطع کنند.» (متن کامل اظهارات هرمیداس باوند را اینجا بخوانید)

bato-adv
bato-adv