bato-adv
کد خبر: ۱۲۶۸۱۷

یک سند تکان​دهنده از جشن هنر شیراز

کتاب «جشن هنر شیراز به روایت اسناد ساواک» به همت مرکز بررسی اسناد تاریخی گردآوری و منتشر شده است. این کتاب شامل نامه ها، اسناد و مدارک مرتبط با برگزاری جشن های هنر شیراز، همراه با توضیحات آنها می باشد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۰۲ مهر ۱۳۹۱
کتاب «جشن هنر شیراز به روایت اسناد ساواک» به همت مرکز بررسی اسناد تاریخی گردآوری و منتشر شده است. این کتاب شامل نامه ها، اسناد و مدارک مرتبط با برگزاری جشن های هنر شیراز، همراه با توضیحات آنها می باشد.

زمستان سال 1388 مرکز بررسی اسناد تاریخی به جمع‌آوری، تدوین، گویاسازی و انتشار اسناد جشن هنر شیراز پرداخت که با انتشار این اسناد گوشه‌ای دیگر از مفاسد آشکار درباریان و در رأس آنان فرح پهلوی برای مردم آشکار شد.

در بخشی از مقدمه ناشر می‌خوانیم:
«جشن هنر سال 1356 شیراز، از نظر کثرت صحنه‌های اهانت‌آمیز به ارزش‌های اخلاقی ایرانیان از جشن‌های پیشین فراتر بود.

به‌عنوان مثال یک شاهد عینی صحنه‌هایی از نمایشی را که ترتیب داده بودند، یک باب مغازه را در یکی از خیابان‌های پر رفت و آمد شیراز اجاره کرده و ظاهراً می‌خواستند برنامه خود را کاملاً طبیعی در کنار خیابان اجرا کنند، صحنه نمایش نیمی از داخل مغازه و نیمی در پیاده ‌رو مقابل آن بود. یکی از صحنه‌هایی که در پیاده‌ رو اجرا می‌شد، تجاوز به عنف بود... من به این خاطر موضوع را با شاه در میان گذاشتم و به او گفتم اگر چنین نمایشی به طور مثال در شهر منچستر انگلیس اجرا می‌شد، کارگردان و هنرپیشگان آن جان سالم به در نمی‌بردند.

شاه مدتی خندید و چیزی نگفت...اولین اعتراض جدی توسط روحانیون مبارز شیراز از جمله: آیت ‌الله دستغیب و شیخ بهاءالدین محلاتی صورت گرفت.»

پس از مقدمه، اسناد کتاب که براساس روال تاریخی چیده شده آمده است؛ اولین سند نامه‌ای است از پیشکار مخصوص فرح، فضل‌الله نبیل به علم که در روز یکشنبه چهاردهم اسفند 1345 در کمیسیون جشن هنر که قرار است در کاخ صاحبقرانیه تشکیل شود، شرکت نماید.

و آخرین سند، فرمی است که برنامه‌های جشن هنر شیراز ـ تخت‌جمشید ـ را که قرار بود در تاریخ 12 تا 21 شهریور ماه 2537 به اجرا درآید، نشان می‌دهد. فهرست اعلام و تصاویری از جشن‌ها به صورت آلبوم پایان‌بخش کتاب است.

در این سند خیلی محرمانه گزارش شده: نواری از نمایش خوک و بچه که هفتم ماه مبارک رمضان در خیابان فردوسی شیراز به نمایش گذارده شده و از تلویزیون مدار بسته نیز پخش گردیده است، در این نمایش عمل جنسی زن و مرد به طور زننده ای در معرض دید همگان گذاشته شده است. 


در این نوار _ مشخصات نامعلوم_ با شرحی کامل نمایش را محکوم می کند و مردم نیز ضمن تایید اظهارات وی، دولت را نیز محکوم می کنند...»

کتاب «جشن هنر شیراز به روایت اسناد ساواک»در 540 صفحه تنظیم و روانه بازار نشر شده است.
bato-adv
bato-adv