فرارو- یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: «اگر واردات به صورت بی رویه انجام شود و طبق چارچوب و ضوابط صورت نگیرد،
نهایتا موجب تعطیلی تولید می شود که متاسفانه این رویکرد را نیز تجربه
کردیم. طی چند سال اخیر نه فقط در بخش صنعت؛ بلکه در بخش کشاورزی نیز این
مشکل را داشتیم.»
طی چند سال اخیر به زعم بسیاری از کارشناسان واردات بی رویه، صدمات جبران ناپذیری به تولید کشور وارد کرده است. نمونه کوچکی از این صدمات مسئله ای است که دبیر انجمن صنایع نساجی به آن اشاره کرده است.
دبیر انجمن صنایع نساجی با تشریح دلایل واردات چادرمشکی به ایران به عنوان بزرگترین بازار مصرف کننده این محصول، گفته است: سود واردات این پارچه مانع از تولید آن در کشور شده و در حال حاضر ۹۵درصد نیاز بازار از طریق واردات تأمین میشود.
به گفته وی، بحث دسترسی به تکنولوژی تولید پارچه چادرمشکی موضوع جدی و چالش اصلی در تولید این محصول در کشور نیست و بحثهای حاشیهای و فرعی مانند مشکل در تولید برخی مواد اولیه و یا واردات آن مطرح است.
حائری تأکید کرده است: واردات پارچه چادر مشکی به قدری صرفه دارد که کسی به دنبال احداث کارخانه در داخل نرفته است و یا اگر در این زمینه سرمایهگذاری صورت گرفته، به نتیجه نرسیده است.
واردات چگونه به تولید کشور صدمه می زند؟
دکتر مهدی کرباسیان معاون اسبق وزیر نفت و رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با فرارو گفت: «تقریبا می توان گفت واردات بالذات بد نیست و قطعا جزء چرخه مکمل تجارت می باشد؛ ولی افراط و تفریط در این بخش قطعا خسارات و صدمات جدی بر اقتصاد وارد می کند.»
وی ادامه داد: «از یکسو بورکراسی و دستورالعمل های سنگین یا ممانعت هایی که صورت می گیرد و یا بالا بردن تعرفه ها می تواند به منافع مصرف کنندگان خسارت بزند؛ به این دلیل که تولید داخلی حالت رقابت را از دست می دهد و کیفیت کالای آن پایین آمده و نهایتا مصرف کننده باید کالای بی کیفیت را با قیمت بالاتر تهیه کند.»
وی افزود: «از سوی دیگر اگر واردات به صورت بی رویه و لجام گسیخته انجام شود، تولید را کاهش و سرمایه گذاری را تعطیل می کند و به دنبال آن بیکاری افزایش یافته و نهایتا به استقلال اقتصادی کشور لطمه وارد می کند. لذا بحث واردات نکته ظریفی است.»
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه ما در ظرف سی سال گذشته هر دو مورد مذکور را تجربه کردیم گفت: «در یک مقطع زمانی ما با عنوان حمایت از تولید داخلی واردات را مشکل کرده و از تولید داخلی حمایت های بی رویه کردیم.»
وی ادامه داد: «نمونه عینی این رویکرد مسئله خودرو است. مشاهده می شود بعد از سی و چند سال حمایت ویژه از صنعت خودرو ما اکنون خودرویی که بتواند با خودروی خارجی و حتی متاسفانه با خودروهای چینی رقابت کند نداریم. در این شرایط وقتی تحریم ها اعمال می شود کارخانجات خودروسازی قیمت ها را بالا می برند.»
کرباسیان گفت: «از سوی دیگر اگر واردات به صورت بی رویه انجام شود و طبق چارچوب و ضوابط صورت نگیرد، نهایتا موجب تعطیلی تولید می شود که متاسفانه این رویکرد را نیز تجربه کردیم. طی چند سال اخیر نه فقط در بخش صنعت؛ بلکه در بخش کشاورزی نیز این مشکل را داشتیم.»
وی با بیان اینکه این موضوع نشان می دهد باید در امر واردات با برنامه ریزی و دقت بیشتری عمل کرد گفت: «من معتقدم اگر با یک برنامه منطقی و زمانبندی درست درباره واردات سخت گیری شده و از تولید حمایت شود، این سیاست جواب خواهد داد و در نهایت در امر تولید به خودکفایی و خوداتکایی خواهیم رسید.»
وی تاکید کرد: «ولی باید به این امر توجه کرد که نباید در دام افراط و تفریط افتاد.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «باید به این نکته دقت کرد که برخی واردات مربوط به کالاهای مکمل یا تکمیلی می باشد و اگر این واردات صورت نگیرد بعضا موجب خدشه به تولید خواهد شد. لذا باید از افراط و تفریط در باب واردات پرهیز کرد.»