bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۳۱۹۴۳

جزئیات طرح مجلس برای تامین کالاهای اساسی

برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کردند در وضعیت اقتصادی فعلی باید کالاهای اساسی با اختصاص ارز مرجع از منابع بودجه عمومی تامین و بین نیازمندان توزیع شود و از طرفی دیگر مخالفان معتقدند تعریفی برای ارز مرجع وجود ندارد و آنچه هم اکنون از کالاهای اساسی در اختیار مردم قرار می گیرد با نرخ ارز 1226 تومان است.

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۱ - ۲۱ آبان ۱۳۹۱
برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیشنهاد کردند در وضعیت اقتصادی فعلی باید کالاهای اساسی با اختصاص ارز مرجع از منابع بودجه عمومی تامین و بین نیازمندان توزیع شود و از طرفی دیگر مخالفان معتقدند تعریفی برای ارز مرجع وجود ندارد و آنچه هم اکنون از کالاهای اساسی در اختیار مردم قرار می گیرد با نرخ ارز 1226 تومان است.

به گزارش مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه بررسی دو فوریت طرح تامین کالاهای اساسی برای اقشار آسیب پذیر را در دستور کار داشتند.

در آغاز بررسی دو فوریت این طرح عبدالرضا مصری از طراحان اصلی طرح مذکور در دفاع از ارایه این طرح با قید دو فوریت اظهار داشت: استحضار دارید که شرایط موجود اقتصادی کشور در چه وضعیتی است.

وی ادامه داد: تامین سبد خانوار برای برخی از اقشار جامعه مشکل است اما برای برخی دیگر از اقشار جامعه که جزو اقشار آسیب پذیر هستند اصلا‌ً قابل تحمل نیست و باید از تغذیه و حداقل سلامتی که دارند بزنند.

مصری گفت: اگر قیمت‌ها به هر دلیلی بالا برود افرادی که درآمد ثابت و بدون تغییر دارند قاعدتاً بیشترین آسیب را می‌بینند و دچار مشکل می شوند از طرف دیگر هم اطلاع دارید که دولت اعلام کرده برای کالاهای اساسی و دارو ارز 1226 تومان تخصیص می دهد.

اما قیمت 1226 تومان با آن قیمت هایی که ما در بازار برای کالاهای اساسی مثل برنج، روغن، قند و شکر و گوشت می‌بینیم اصلا‌ً تناسب ندارد یعنی بیش از 65 درصد تفاوت قیمت ها است. یعنی این پول به دلال و واسطه می‌رسد نه به مردم نیازمند.

عضو هیات رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: یک خانواده 4 نفره در حال حاضر ماهی 60 هزار تومان مستمری از کمیته امداد خمینی(ره) یا بهزیستی می گیرد.

اگر 180 هزار تومان هم یارانه بگیرد می‌شود 240 هزار تومان، یک مادر با سه بچه یتیم با 120 هزار تومان یک زیرزمین اجاره می‌کند و 120 هزار تومان برای تامین مایحتاج زندگی پول دارد یعنی هر نفر در روز هزار تومان.

وی ادامه داد: نان سنگک هم اکنون 600 تومان است و 100 گرم پنیر می‌شود هزار تومان یعنی آنها روزانه می‌توانند یک نان سنگک بگیرند و برای 24 ساعت سه قسمت کرده و استفاده کند حال حساب کنید اگر سبد هزینه بالا برود و قیمت‌ها افزایشی باشد از این حداقل هم محروم می‌شوند.

مصری گفت: استمداد ما این است که همان چیزی که دولت تعیین کرده و می‌گوید کالاهایی که با دلار نرخ 1226 تومان تامین می‌شود بی‌واسطه و بدون دلال بازی به دست قشر آسیب پذیر برسد.

نماینده کرمانشاه خاطرنشان کرد: طبق طرح ارایه شده در صورتی که کالا در بهترین شرایط توزیع شود 25 درصد سود دارد که این طرح از 25 درصد سود جلوگیری می‌کند و بدون یک ریال سود در اختیار مردم قرار می‌گیرد.

همچنین مشکل اعتباری ندارد چون بار مالی این طرح از محل اعتبارات کمیته امداد و بهزیستی تامین شده است و همچنین منجر به حذف واسطه و دلال می‌شود.

وی ادامه داد: بانک اطلاعاتی این افراد در دستگاه‌های حمایتی موجود است و نیازی نیست که برای شناسایی کاری انجام شود که هزینه داشته باشد. این موضوع در سال‌های گذشته تجربه شده و تجربه موفقی بوده است.

در شرایط اقتصاد مقاومتی ما نمایندگان ملت اعتراض داریم که چرا برای امروز پیش بینی نشده است اما در ارتباط با محرومان امروز مجلس شورای اسلامی آینده را پیش بینی می کند به طوری که هم وضعیت موجود محرومان را بهبود می‌بخشد و هم اگر در آینده خدایی ناکرده شرایط اقتصادی یا قیمت ها دستخوش برخی سیاست‌ کاری‌ها شد، حداقل آسیب به محرومان خواهد رسید.

مصری گفت:‌ این دو فوریت را جدی بگیرید. سبد سفره محرومان را بیشتر از این خالی نکنید.

دستغیب نماینده شیراز در مخالفت با دو فوریت این طرح اظهار داشت: ظاهر قضیه این گونه است که وظیفه نمایندگان مبنی بر این است تا نسبت به این گونه طرح ها توجه کند.

عناوین مهم و ارزشمند است اما برخی مواقع اقداماتی انجام می‌دهیم که تبعات و آثار منفی در روند اقتصاد جامعه می‌گذارد.

وی ادامه داد: مجبورم نکاتی را در مورد طرح بگویم چون آقای مصری به متن طرح ورود پیدا کردند اگرچه باید فقط درباره فوریت صحبت شود. این طرح اصلاً‌ فوریت ندارد ضرورتی ندارد که بخواهیم یک کار تبلیغاتی انجام دهیم و یک پیام منفی به جامعه منتقل دهیم و شرایط را بحرانی جلوه دهیم.

نماینده شیراز اضافه کرد: شرایط اقتصادی تدابیر خاص خود را دارد که بدون پررنگ شدن و حساس شدن جامعه باید انجام گیرد که تبعات منفی نداشته باشد. بنابراین راهکار و ساز و کار قانونی خود را دارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد:‌ انبوهی از طرح‌های دو فوریتی در دستور کار مجلس قرار گرفته اما به راحتی و با تعامل با دولت کمیسیون‌های ذیربط می‌توانند به یک نتیجه منطقی برای حمایت از اقشار کم درآمد و محروم جامعه برسد.

وی گفت: ما در کشور تلاش گسترده‌ای برای هدفمندی یارانه‌ها انجام داده‌ایم. سامانه هدفمندی یارانه‌ها در کشور برای توزیع عادلانه ثروت از محل رسمی و قانونی بود نباید به این نحو ورود پیدا کنیم که کلیات هدفمندی یارانه‌ها زیر سوال برود باید در نحوه توزیع هدفمندی یارانه‌ها و امکانات بودجه تجدید نظر شود یعنی به صورت پلکانی طبقات پایین جامعه بهره مندی بیشتری از امکانات داشته باشند و طبقاتی که از بهره‌مندی بیشتری برخوردارند مبالغ کمتری دریافت کنند.

نماینده شیراز خاطرنشان کرد: معمولاً دستگا‌ه‌های مربوطه خوشان متولی امر هستند این وظیفه ذاتی کمیته امداد است که از اقشار محروم حمایت کند. خوب بود که ما از کمیته امداد بخواهیم توضیح دهد با این دستگاه عریض و طویل و سازم آن اقتصادی فعالی که در کشور دارد چه اقداماتی انجام می دهد.

ابتدا گزارش کمیته امداد به مجلس بیاید و داشته‌های ما مشخص گردد آن زمان از مسیر قانونی خود و از سوی دولت حمایت انجام شود.

وی گفت: مسیرهایی که برای توزیع کالا در کشور وجود دارد مشکلات بسیار زیاد ی دارد. توزیع در محلات شهرها و روستاهای ما اختلاف ایجاد می‌کند یک وسیله نقلیه مثل نیسان یا وانت با کالا وارد محله می‌شود که یک خانواده تحت پوشش کمیته امداد است اما یک خانواده دیگر نیست و این یک اختلاف جدی ایجاد می کند ما هنوز نتوانستیم پس از گذشت سه دهه از انقلاب روش‌های هوشمند و هدفمند طراحی و به صورت سنتی نسبت به توزیع کالاها اقدام نکنیم.

وی ادامه داد: من موافق هستم که باید به طبقات پایینی جامعه توجه شود اما باید طوری باید که متناسب با پیشرفت علم و فناوری باشد.

دستغیب گفت: اگر قرار است کمکی به کمیته امداد شود بهتر است که به مردم ماهیگیری یاد داده شود تا اعتبارات به سمت تولید برود. افزایش افراد تحت پوشش کمیته امداد یک آمار منفی برای جامعه است بنابراین اگر قرار است کمکی صورت گیرد این کمک باید برای تولید باشد. 

خواهش می کنم به دو فوریت این طرح رای ندهید و اجازه دهید طرح مذکور به صورت عادی در کمیسیون های تخصصی مورد بررسی قرار گیرد.

ایرج ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی در ادامه جلسه در موافقت با دو فوریت این طرح گفت: صحبت از استفاده از منابع نهادها برای حمایت از بدسرپرستان، بی سرپرستان، ایتام و بی درآمدها است.

وی ادامه داد: می خواهیم از محل امکانات نهادهای عمومی به جای دادن روغن 25 هزار تومان روغن 10هزار تومانی به اقشار آسیب پذیر برسانیم، آیا این فوریت ندارد یعنی اگر مردم از گرسنگی بمیرند این فوریت ندارد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: ده ها هزار نفری که هم اکنون تحت پوشش کمیته امداد هستند نباید مورد حمایت قرار گیرند که کالاهای اساسی به جای نرخ ارز سه هزار تومان با ارز 1226 تومان به دست آنها برسد. آیا باید بگذاریم که از گرسنگی بمیرند معلوم است که این طرح فوریت دارد و معیشت مسئله اول همه جامعه مخصوصا افراد تحت پوشش کمیته امداد است.

وی ادامه داد: چه فوریتی بالاتر از این که ما از محل نهادها به آنهایی که تحت پوشش هستند کمک کنیم. کمیته امداد و بهزیستی مسئولیت دارند به مردمی که نمی توانند زندگی خود را اداره کنند، رسیدگی نمایند.

نماینده لاهیجان گفت: می گوییم به جای دادن کالاهایی به قیمت چند برابر راهی پیدا کنید که بتوانند کالاها را با نرخ دلار مرجع دریافت کنند. در این مجلس 185 نفر عضو فراکسیون یاوران امداد امام شدند برای چه؟ چون می دانند که این مردمان تهی دست نمی توانند زندگی شان را بچرخانند و باید حمایت شوند.

مردم چطور زندگی کنند؟ همه از نمایندگان با شعور و با فهم و با لیاقتشان انتظار دارند کاری کنند کارستان و بگویند مسئول کمیته امداد و بهزیستی شما حق داری برای زندگی مردم منابع تان را طوری مدیریت کنید تا از ارزی که برای کالاهای اساسی تعریف شده، استفاده کنید.

نکو نماینده رباط کریم در مخالفت با کلیات این طرح طی سخنانی گفت: ما هم دوست داریم خدمتی به اقشار آسیب پذیر شود، اما طرح مذکور نیاز به دو فوریت ندارد. آیا ما در شرایط وخیمی قرار گرفته ایم که می خواهیم این طرح را تصویب کنیم.

در صورت تصویب این طرح پذیرفته ایم که تحریم های بین المللی در اقتصاد ما تاثیرگذاشته و مردم را فلج می کند. مردم با اینکه به وضع موجود انتقاد دارند اما پشتیبان نظام و رهبری هستند.

وی گفت: اگر می خواهیم به اقشار آسیب پذیر کمک کنیم باید روی بحث اقتصاد مقاومتی کار کنیم و طرح هایی در این راستا را ارائه دهیم. اگر این طرح تصویب شود هرج و مرج را در سطح جامعه شاهد خواهیم بود.

مردم فکر می کنند اتفاقی خواهد افتاد. کالاها را باید انبار کنند . لذا افکار عمومی را نباید مخدوش کنیم بلکه به دولت تذکر دهیم به وظیفه قانونی و ذاتی خود عمل کند. در صورت تصویب این طرح به فاصله طبقاتی دامن می زنیم و به اول انقلاب بر می گردیم که شرایط ویژه داشتیم.

جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه در موافقت با کلیات این دو فوریت گفت: موضوع ما ایجاد بحث روانی در جامعه نیست بلکه موضوع تدبیر و مدیریت است.

وی گفت: ما هم مخالف حاکم شدن فضای روانی در جامعه هستیم که این ذهنیت ایجا د شود روش های کنونی پاسخگو نبوده است چه فوریتی بالاتر از رسیدگی به معیشت مردم وجود دارد. کسانی هستند که امکان حل و فصل مشکلات خود را ندارند. و بخش مهمی از حاکمیت هستیم.

اگر تدبیری نکنیم فضای جامعه به سمت گرانفروشی می رود. بپذیریم که در فضای کشور هم اکنون گرانی وجود دارد کسی نمی تواند آن را انکار کند.

از مسئولان گلایه جدی داریم اما تمام ماجرای این طرح این است که اگر دستگاههای حمایتی مثل بهزیستی و کمیته امداد وجود دارند که وظیفه اش تامین حداقل نیاز مردم است کمک کنیم تا با مبلغ کمتری اقلام بیشتری به مردم بدهند. اگر دنبال کار کارشناسی هستیم نقطه نظرات کمیته امداد و بهزیستی و وزارت رفاه را بگیریم.

موسوی نژاد نماینده دشتستان نیزطی سخنانی با مخالفت دو فوریت طرح گفت: اگر قرار است کمیته امداد افرادی را تحت پوشش قرار بدهد باید افرادی تحت عنوان توانمند سازی از پوشش کمیته امداد خارج شوند.

وی ادامه داد: طرح مذکور خوب است اما کسانی هستند تا هنوز تحت پوشش کمیته امداد قرار نگرفته اند و به شدت نیازمند کمک هستند و امکان تامین هزینه درمان ندارند.

رضا عبداللهی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در تذکر و اخطار قانون اساسی نسبت به ارائه طرح های یک فوریتی و دو فوریتی در جلسات مجلس انتقاد کرد و گفت: در دوره های گذشته مجلس همواره در شش – هفت ماه مانده به پایان دوره طرحهای فوریتی به مجلس می آمد. اما معلوم نیست این مجلس چطور کارش را شروع کرده که هر روز شاهد چند طرح فوریتی هستیم.

وی گفت: اگر این طرح تصویب شود هیچ خاصیتی ندارد و هیچ گره ای از مشکلات حل نخواهد کرد. آنچه که از ارز برای کالاها اختصاص داده می شود همان ارز با نرخ 1226 تومان است و ما تعریف ارز مرجع نداریم. تامین کالاهای اساسی نیز هم اکنون با اختصاص همین ارز انجام می گیرد.

عبداللهی گفت: اجازه دهید این طرح به صورت عادی یا حداکثر یک فوریت و به صورت کارشناسی ارائه شود چون بار مالی دارد و تصویب آن فاقد نتیجه ای است که طراحان انتظار دارند.

پس از استماع سخنان موافق و مخالف نمایندگان مجلس با 128 رای موافق ، 61 رای مخالف و 15 رای ممتنع از 229 نماینده حاضر با دو فوریت این طرح موافقت نکردند.

 مجلس سپس برای یک فوریت رای گیری کرد و نمایندگان با 139 رای موافق، 34 مخالف و 15 ممتنع از 228 نماینده حاضر با یک فوریت این طرح موافقت کرد.

گفتنی است، موافقت با دو فوریت نیازمند دو سوم آرای نمایندگان است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۲
این حرف ها زمزمه ی کوپنی شدن مواد غذایی است ؟
hadi
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۲
اکنون عصر ارتباطات است و کلمه به کلمه ثبت میشود.صد سال دیگر فرزندان این نمایندگان هنر پدرانشان را بخوانند.!!چه میشود!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۱
یادم میاد 6 ماه قبل از انتخابات88 هم سیب زمینی دادند/
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۲۱
اقای دستغیب فرمودند:ضرورتی ندارد شرایط را بحرانی جلوه دهیم .
آقا لطفا جواب این مسئله راشما حل کن:یک زن دو بچه یک منزل اجارهای با برجی 120 هزار کرایه ودرامد 135 هزار یارانه!!
انتشار یافته: ۴