bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۳۲۷۹۰
تبعات ممنوعیت واردات برخی از اقلام

صدای پای قاچاق ...!

با تصمیمات اخیر دولت در زمینه ممنوعیت واردات 77 قلم کالا پیش بینی می شد که بازار می بایست در انتظار کالای قاچاق بنشیند. پیش بینی ای که خیلی زود به واقعیت تبدیل شد.

تاریخ انتشار: ۱۶:۵۹ - ۲۹ آبان ۱۳۹۱
فرارو- با تصمیمات اخیر دولت در زمینه ممنوعیت واردات 77 قلم کالا پیش بینی می شد که بازار می بایست در انتظار کالای قاچاق بنشیند. پیش بینی ای که خیلی زود به واقعیت تبدیل شد.

به گزارش فرارو، پس از نوسانات ارزی در چند ماه گذشته، دولت تصمیم گرفت برای جلوگیری از برون رفت غیر ضروری ارز از کشور واردات 77 قلم کالا را ممنوع اعلام کند. لیستی که دولت تهیه کرد در مواقعی حیرت مصرف کنندگان را بر انگیخت. در این لیست اقلامی از جمله موبایل، لپ تاپ و برخی از انواع لوازم خانگی هم وجود داشت.

اگرچه دولت اعلام کرد که هدفش از ممنوعیت واردات این اقلام کمک به صنعت داخلی است ولی به دلیلی که بسیاری از این اقلام در کشور ساخته نمی شوند یا کیفیت محصولات داخلی در حد مطلوبی نیست و یا مقدار تولید کفاف نیاز داخلی را نمی دهد، اعتراض تجار را در پی داشت. تا جایی که اتحادیه کشوری لوازم خانگی با ارسال نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار حذف برخی از لوازم خانگی فاقد تولید داخل از فهرست کالاهای ممنوعه وارداتی شده است. واردکنندگان خودرو هم بیکار ننشسته و خواستار حذف خودرو از این فهرست شده‌اند.

در همان زمان رئیس اتحادیه فناوران تهران در مورد ورود کالای قاچاق در بازار هشدار داد. وی با تاکید براینکه تاکنون در این صنف مقوله ای به نام قاچاق وجود نداشت و تمامی کالاها دارای برچسب طرح "شبنم" بوده اند، افزود: به دلیل پایین بودن تعرفه گمرکی در این صنف، کالای قاچاق وارد بازار نمی شود اما با اجرای مصوبه جدید، بزودی شاهد خواهیم بود که فعالان این صنف به سمت قاچاق روی آورند.

براساس اعلام نهادهای بین المللی همچون واحد اطلاعات اکونومیست با توجه به نوسانات اخیر قیمت ارز به نظر می رسد ضمن آنکه واردات کالاهای ارزان قیمت طی ماه های گذشته به کشور به شدت افزایش یافته است میزان قاچاق کالا نیز همزمان با رشد مواجه شده است. تا جایی که گردش مالی قاچاق كالا در كشور بیش از 300 میلیارد تومان برآورد شده است. گفته می شود که هم اکنون 90 درصد کالاهای مصرفی در کشور به صورت قاچاق وارد می شود.

 آمارهای رسمی نیز حکایت از این امر دارد. به گونه ای که رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد طی شش ماهه نخست امسال در حدود 95 هزار و 121 ثبت سفارش به رقم 23 میلیارد دلار انجام گرفته است که در مقایسه با شش ماهه مشابه سال گذشته در حدود 9 میلیارد دلار با کاهش مواجه شده است.

مجید رضا حریری عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و رئیس کمیسیون واردات پارلمان بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که آیا محدودیت در واردات برخی کالاها باعث تقویت تجارت سالم شده است گفت: «اصلا اینگونه نیست، چراکه با این محدودیت‌ها ما شاهد حذف واردکنندگان خوشنام و شناسنامه‌دار هستیم و به جای آن، راه برای قاچاق این کالاها هموارتر می‌شود. به واقع مسئولان به‌گونه‌ای تصمیم می‌گیرند که با وضع محدودیت‌های غیرتعرفه‌ای بر فرایند واردات، قاچاق کالا دامن زده می‌شود.»

وی گفت: تاوان این تصمیم غیرکارشناسی دولتمردان را مردم به عنوان خریداران نهایی باید پرداخت کنند و پیش بینی ها حاکی از آن است که در قیمت کالاهای کامپیوتری با 3 تا 5 برابر افزایش قیمت روبرو خواهیم شد چرا که آمار مصرفی در پی سی و تبلت و لپ تاپ در ایران بالا است و توقف واردات این کالاها منجر به افزایش قیمت و قاچاق آن به کشور خواهد شد.

 همچنین محسن بهرامي ارض اقدس، عضو هيات نمايندگان اتاق تهران اذعان کرد که حجم قاچاق در مدت زمان 6 ماه اخير نه تنها کاهش نيافته، بلکه بر اساس برخي آمار، به بيش از 20 ميليارد دلار نيز افزايش پيدا کرده است. به اعتقاد وی يکي از موانعي که، به افزايش حجم قاچاق در کشور دامن زده، تلاش دولت براي اجراي برخي طرح ها بدون پشتوانه کارشناسي در بخش خصوصي است.

بروز مشکلاتی در تامین ارز بخش دارو و شایعاتی مبنی بر اختصاص ارز آن به لوازم آرایشی، کمبود برخی از اقلام دارویی برای بیماران خاص را دامن زد به نحوی که رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس گفت: در پنج ماهه امسال بیش از 37 میلیون قلم داروی قاچاق در کشور کشف شد.

تولیدکنندگان داخلی هم از شرایط به وجود آمده رضایت ندارند و  در بازار تلفن همراه قاچاق این محصول دامنگیر تولید کنندگان داخلی را گرفته است.

مهدی بهوندی، مدیر فروش شرکت جی.ال.ایکس در رابطه با ورود گوشی های قاچاق به کشور گفت: «در حال حاضر ما تا حدی حمایت می‌شویم، اما یک گله اساسی داریم و آن مربوط به گوشی‌های قاچاق است که کمر تولید‌ داخلی را می‌شکند.»

 امروز همچنین دبیر انجمن واردکنندگان فرآورده های بهداشتی آرایشی ایران، پیامد ممنوعیت واردات لوازم بهداشتی و آرایشی را وفور کالای قاچاق در بازار مصرفی کشور دانست و گفت: مصرف این قبیل محصولات قاچاق، سلامت مردم را به خطر می اندازد.

دبیر انجمن وارد کنندگان فرآورده های بهداشتی آرایشی ایران با عنوان این مطلب که در بهترین شرایط 30 درصد محصولات بهداشتی و آرایشی تولید داخل است، افزود: 70 درصد نیاز بازار مصرفی کشور از محل واردات تامین می شود. این در صورتی است که با ممنوعیت واردات این فرآورده ها، کالای قاچاق این در بازار ایران عرض اندام می کند.

قاچاق پديده خطرناکي است که به کاهش اشتغال، کاهش درآمدهاي دولت، کاهش توليد داخل، بي عدالتي مالياتي، افزايش هزينه هاي دولت، پولشويي، نابرابري و تهاجم فرهنگي ـ اجتماعي منجر مي شود.