bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۳۳۷۷۳
دکتر عباس شاکری در گفتگو با فرارو بررسی می کند

"مسکن مهر"، "بی‌مهر" می‌شود!

با افزایش نرخ ارز و تاثیر آن بر مسکن، زمزمه هایی از افزایش قیمت مسکن مهر بگوش می رسد. این زمزمه ها موجب نگرانی و سردرگمی قشری از جامعه شده است که علیرغم وضعیت اقتصادی نه چندان مناسب برای تهیه پیش پرداخت های مسکن مهر در فشار بوده اند. اظهار نظر بعضا مغایر مسئولین این نگرانی ها را گسترش داده است.

تاریخ انتشار: ۱۵:۴۳ - ۱۱ آذر ۱۳۹۱
فرارو- با افزایش نرخ ارز و تاثیر آن بر مسکن، زمزمه هایی از افزایش قیمت مسکن مهر بگوش می رسد. این زمزمه ها موجب نگرانی و سردرگمی قشری از جامعه شده است که علیرغم وضعیت اقتصادی نه چندان مناسب برای تهیه پیش پرداخت های مسکن مهر در فشار بوده اند. اظهار نظر بعضا مغایر مسئولین این نگرانی ها را گسترش داده است.

در حالی که هفته پیش رییس کانون سراسری انبوه‌سازان کشور از تعیین تکلیف میزان افزایش قیمت مسکن مهر تا هفته‌ی آینده با تصمیم وزیر راه و شهرسازی خبر داد، رئیس کمسیون عمران مجلس افزایش قیمت مسکن مهر را جدی ندانست و آن را نیازمند بررسی کارشناسانه دقیق دانست.

پیش از این وزیر راه و شهر سازی از منتفی بودن افزایش قیمت مسکن مهر در صورت ثبات بازار گفته بود. اما با کاهش  شدت افزایش قیمت آهن آلات ساختمانی در بازار سید محمد نیک نژاد عضو هیئت مدیره کانون انبوه سازان کشور معتقد است چندین فاکتور بر قیمت بازار مسکن تاثیر گذار است که حتی با کاهش قیمت آهن آلات ساختمانی به عنوان یکی از فاکتورهای ساخت مسکن، نمی توان کاهش محسوس قیمت محصول نهایی را انتظار داشت.

بحث افزایش قیمت مسکن مهر در حالی مطرح می شود که  مجلسی ها در کمسیون عمران با نگاهی متفاوت به این موضوع نظر داردند.جلیل سرقلعه عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش قیمت مصالح ساختمانی نباید دستاویزی برای رشد قیمت واحدهای مسکن مهر شود، گفت: دولت باید مابه التفاوت این افزایش قیمت را به نوعی جبران کند.

همچنین مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون عمران مجلس  با انتقاد از عدم‌اطلاع‌رسانی شفاف و صحیح دولت در ابتدای اجرای مسکن مهر، گفت: اگر از ابتدا دولت این رقم را بین 15تا 20میلیون تومان اعلام می‌کرد، تکلیف مردم مشخص بود و تنها افرادی که توانایی کافی داشتند اقدام به خرید می‌کردند.

محمدرضا رضایی نایب‌رئیس کمیسیون عمران مجلس هم با بیان اینکه فلسفه ساخت مسکن مهر، تهیه واحدهای مسکونی ارزان برای اقشار کم درآمد بود، افزایش در مبالغ اعلام شده را به منزله انحراف از اهداف اعلام شده توسط دولت عنوان کرد.

به عقیده کارشناسان، آینده مسکن مهر در دولت بعد به هیچ جه قابل پیش بینی نیست و مشخص نیست که دولت بعد با یک بودجه انقباضی چگونه می تواند به تعهدات دولت قبل پایبند باشد، مهدی هدایت، مدیرعامل شهرجدید پردیس امروز از تحویل 80 هزار مسکن مهر تا پایان سال آینده خبر داده است.

دکتر عباس شاکری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با فرارو در پاسخ به این سوال که تعهدات دولت تا چه میزان می تواند در حوزه مسکن مهر محقق شود گفت: «بر اساس آمار بانک مرکزی تا پایان سال 89 میزان استفاده پروژه مسکن مهر از منابع بانکی بانک مرکزی چیزی در حدود 19 هزار میلیارد تومان بوده است که 12 هزار میلیارد تومان آن به صورت غیرمستقیم و مابقی آن به صورت مستقیم پرداخت شده است. طبیعتا این سیاست در سال های 90 و 91 هم در خصوص اعتبارات مالی پیگیری شده است. اگرچه این سیاست موجب افزایش نقدینگی می شود و در نهایت مردم از این مسئله متضرر خواهند شد اما به نظر می رسد که دولت برای تحقق وعده های خود به این روند ادامه دهد.»

وی با انتقاد از مسئله بی ثباتی قیمت تمام شده که به دلیل بی انضباطی در اقتصاد به وجود می آید افزود: « هم اکنون تمامی پیمانکاران به دنبال تصحیح قیمت قرارداد به دلیل افزایش تورم هستند. دولت می بایست از ابتدا تورم و شرایط خاص اقتصادی را در این باره در نظر می گرفت.»

شاکری در خصوص تحقق وعده های دولت در بخش مسکن مهر به اقشارآسیب پذیر گفت: « از آنجایی که دولت در این طرح تلاش دارد که برای بخشی از جامعه که در دهک های پایین درآمدی جامعه هستند خانه تهیه کند، و با توجه به اینکه افزایش نرخ تورم موجب افزایش درآمد این قشرنخواهند داشت، خوب است که دولت بر تعهدات خود پایبند باشد. چرا که انجام تعهدات برای دولت یک اصل است.»