bato-adv
کد خبر: ۱۳۷۳۸۶
حسین رویوران در گفتگو با فرارو تحلیل می کند

دلیل اظهارات ضد ایرانی مرسی

«اما به هر روی اگر ناتوی عربی بر فرض تشکیل شود و اسرائیل را نادیده بگیرد و بر اساس حدس و گمان ایران را در معرض تضاد با خود قرار دهد (که این مسئله خواسته آمریکا و اسرائیل است)، در این شرایط می توان گفت وجود چنین نهادی می تواند برای ایران مشکل آفرین باشد.»
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۹ - ۱۳ دی ۱۳۹۱
فرارو- یک کارشناس مسائل خاورمیانه درباره خطر تشکیل "ناتوی عربی" برای ایران، گفت: «اگر ناتوی عربی بر فرض تشکیل شود و اسرائیل را نادیده بگیرد و بر اساس حدس و گمان ایران را در معرض تضاد با خود قرار دهد (که این مسئله خواسته آمریکا و اسرائیل است)، در این شرایط می توان گفت وجود چنین نهادی می تواند برای ایران مشکل آفرین باشد.»

محمد مرسی روز گذشته در دیدار با شماری از روزنامه نگاران حاضر در همایش فعالان رسانه در قاهره ضمن ارائه پیشنهاد ایجاد ناتوی عربی گفت: امنیت خلیج فارس، امنیت مصر است و قاهره آسیب زدن به امنیت خلیج فارس و امنیت همه کشورهای عربی را نمی پذیرید.

رئیس جمهور مصر که در سخنان خود از نام جعلی برای اشاره به خلیج فارس استفاده می کرد در پاسخ به سؤالی درباره "تهدیدات ایران علیه کشورهای جنوب خلیج فارس" گفت : مصر در ماه فوریه آینده میزبان نشست سازمان همکاری اسلامی خواهد بود و قاهره پیام شفافی را در این نشست ارسال خواهد کرد که کسی حق ندارد هیچ یک از کشورهای منطقه را تهدید کند.

وی چند روز قبل از این هم در سخنرانی اش در مجلس مشورتی (سنا) مصر، تاکید کرده بود امنیت خلیج فارس و کشورهای جنوب آن، امنیت مصر است.

چرا مصر و دیگر کشورهای عربی به دنبال القای  ایران هراسی در منطقه هستند؟

حسین رویوران کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با فرارو گفت: «مرسی اکنون تحت فشار عوامل متعددی از جمله مشکلات اقتصادی قرار دارد. هفته گذشته جنیه (واحد پول مصر) تا حدود زیادی سقوط کرد و شاخص های بورس منفی شده و ذخایر ارزی کاهش شدید پیدا کرد.»

وی ادامه داد: «در این شرایط مصر به شدت چشم به کمک های شیخ نشینان خلیج فارس دارد که در این راستا تاکنون قطر مبلغ 2 میلیارد دلار و عربستان نیم میلیارد دلار به عنوان سپرده برای تامین نقدینگی بانک مرکزی مصر پرداخته اند.»

وی افزود: «لذا باید گفت شرایط اقتصادی کنونی مصر نشان می دهد که این کشور تا چه حد از لحاظ اقتصادی به شیخ نشینان خلیج فارس وابسته است.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: «از این منظر باید گفت اظهارات مرسی برای جذب سرمایه ها و کمک های کشورهای شیخ نشین خلیج فارس صورت می گیرد.»

وی خاطرنشان کرد: «اما در بعد سیاسی مصر اکنون در اختیار اخوان المسلمین است. این در حالی است که اعضای اخوان در امارات، بحرین، کویت و عربستان تحت فشار، بازداشت و محاکمه هستند. اخیرا در امارات حدود 10، 15 نفر مصری به اتهام فعالیت در چارچوب اخوان بازداشت شدند و این مسائل قطعا رابطه مصر با این کشورها را بر هم خواهد زد.»

وی تاکید کرد: «لذا موضع کنونی مصر یک موضع واقعی نیست؛ بلکه مبتنی بر نیاز اقتصادی است.»

رویوران در پاسخ به این سوال که آیا امکان ایجاد ناتوی عربی وجود دارد؟، گفت: «از سال 1991 تاکنون مجموعه ای از ائتلاف های امنیتی تحت عنوان 2+6 (شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس و دو کشور مصر و اردن) تحت عنوان گروه اعتدال و نیز تشکل های دیگری با عناوین مختلف ایجاد شده که هیچ کدام از آنها فعال و نهادینه نشده اند.»

وی خاطرنشان کرد: «لذا این گونه اظهارات تنها اظهارتی سیاسی است و امکان اجرایی شدن ندارد.»

رویوران در پاسخ به این سوال که اگر ناتوی عربی تشکیل شود چه تاثیری بر مناسبات ایران در منطقه خواهد داشت؟، گفت: «همانطور که عرض کردم  امکان تشکیل ناتوی عربی به دلیل تنوع گرایش ها در سطح کشورهای عربی وجود ندارد.»

وی ادامه داد: «تاکنون تمام تلاش هایی که در ارتباط با وحدت در کشورهای عربی صورت گرفته به نتیجه نرسیده است. از جمله وحدت میان مصر و سوریه در زمان جمال عبدالناصر که سه سال هم دوام نیاورد؛ یا وحدت میان مغرب، الجزایر، لیبی و موریتانی که به نتیجه نرسید و یا وحدت میان مصر و سودان که آن هم به جایی نرسید.»

وی افزود: «شورای همکاری خلیج فارس هم که قرار بود به یک فدرالیزم تبدیل شود و این کشورها دارای شناسنامه، پول و ارتش واحدی باشند به ثمر نرسیده است. لذا این موراد نشان می دهد که چنین ظرفیتی در میان کشورهای عربی وجود ندارد و اگر هم بر فرض محال ناتوی عربی تشکیل شود، به سرعت از هم خواهد پاشید.»

وی تصریح کرد: «دلیل این مسئله این است که رژیم های عربی هر یک به دنبال منافع خود هستند و با توجه به وجود سیستم دیکتاتوری در برخی از این کشورها امکان توجه به منافع جمعی در آنها وجود ندارد.»

رویوران در پاسخ به این سوال که در بعد نظری آیا صحبت از ایجاد ناتوی عربی برای مقابله با ایران بیان می شود؟، گفت: «اگر ناتوی عربی تشکیل شود اولین مشکلی که به وجود می آید بحث سیاست نظامی آن است. یعنی وجهه تضاد در این تشکل جدید آیا به سمت اسرائیل است یا ایران؟»

وی ادامه داد: «به نظر می رسد به طور طبیعی اولویت مقابله ناتوی عربی در برابر اسرائیل است. اما به هر حال اولین موردی که اختلافات به خاطر آن بروز و ظهور می یابد همین خواهد بود که این نهاد با کدام کشور تضاد دارد.»

وی در پایان گفت: «اما به هر روی اگر ناتوی عربی بر فرض تشکیل شود و اسرائیل را نادیده بگیرد و بر اساس حدس و گمان ایران را در معرض تضاد با خود قرار دهد (که این مسئله خواسته آمریکا و اسرائیل است)، در این شرایط می توان گفت وجود چنین نهادی می تواند برای ایران مشکل آفرین باشد.»
bato-adv
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۱:۲۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
ما هم با ونزوئلا ناتو درست می کنیم
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
حتما انتظار دارید مصر بعر از رفع بحران مالی بدو بدو بیاد بغل شمل.... اشتباه نکنید اعراب هیچ وقت روی ایران به عنوان شریک دراز مدت حساب نمی کنن... کافی کتاب دو قرن سکوت رو بخونید تا متوجه منظورم بشین
حامد
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
مرسی هر موضعی که بگیرد چیزی عوض نمیشود مگر نامبارک که سالها پاچه خواری آمریکا و اسرائیل را
می کرد فرقی هم به حال ایران کرد که حالا این مردک حالا با مخرف گویی بخواهد کاری کند
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
از قديم ثابت شده اعراب ملخ خوار با ملت ايران دشمني دارند چاره اون هم وحدت ملي و ارتباط با جامعه جهاني
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
آخه اینم شد تحلیل !!!
عربا مگه میتونن متحد بشن !!!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۸
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
حرف آخرت را اول بزن خودت خلاص کن.
احسان
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
بله... همينه موضع اش فقط اقتصاديه، وگرنه ته دلش براي ايران و ايراني مي تپد!!
واقعاً كه خوش بيني هم حدي داره
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
چه جالب یعنی ما به خاطر عربا با اسرائیل بدیم و داره پدرمون در میاد اونوقت عربا ناتو تشکیل بدن و به جای اسرائیل با ما دشمن بشن! فک کن!...
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین