bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۴۸۹۲۸

بازخوانی 4 قتل‌ سریالی در دانشگاه تهران

تاریخ انتشار: ۰۳:۵۳ - ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۲
قتل‌هاي سريالي كه «مهين قديري» در قزوين، «محمدبسيجه» در پاكدشت، سعيد حنايي در مشهد و غلامرضا خوشرو (خفاش شب) در تهران مرتكب شده بودند توسط 8 كارشناس كالبدشكافي و بررسي شد.

اين بررسي و بازخواني به همت انجمن علمي دانشجويي دانشكده حقوق دانشگاه تهران با عنوان «همايش تخصصي تحليل جرم‌شناختي قتل‌هاي سريالي» در تالار شيخ انصاري دانشگاه تهران برگزار شد.

ضرغام نره‌اي، دبير اين همايش در اين باره  گفت: هدف از برگزاري اين همايش بررسي علمي چنين وقايعي بود زيرا هنگام وقوع، قتل‌ها در روزنامه‌ها با الفاظي خشن، وحشتناك و نظاير آن همراه مي‌شود و مردم مجازات فوري مرتكبان را خواستار مي‌شوند كه در نتيجه آن امكان بررسي شخصيت و رفتار‌شناسي مرتكبان مقدور نمي‌شود. «نره‌اي» همچنين به تعريف قتل‌هاي زنجيره‌يي و سريالي پرداخت و گفت: در قتل‌هاي زنجيره‌يي انگيزه سياسي است در حالي كه در قتل‌هاي سريالي انگيزه‌هاي جنسي و سرقت مطرح است كه بيشتر زن و كودك قرباني آن هستند.
 
او برگزاري اين همايش يك روزه در دو نوبت صبح و بعدازظهر را در قالب پنل‌هاي جامعه‌شناسي، روانشناسي و رويه قضايي توصيف كرد و گفت: منظور از قتل سريالي بيش از 3 قتل در يك بازه زماني خاص كه بين هر دو قتل يك دوره خاموشي از نظر زماني اتفاق مي‌افتد، است. غايبان همايش ديروز عزيزمحمدي، رييس شعبه 71 دادگاه كيفري استان تهران كه عموما به پرونده‌هاي قتل رسيدگي مي‌كند به همراه سرهنگ مصطفايي و سرهنگ بياباني از كارشناسان پليس آگاهي بودند. در همايش روز گذشته انجمن علمي دانشجويان دانشكده حقوق دانشگاه تهران و در فاصله بين سخنراني‌ها بخش‌هايي از اعترافات قاتلان سريالي براي شركت‌كنندگان پخش شد.
 
دكتر فاطمه باقريان، روانشناس، يكي از 8 سخنران اين همايش بود كه در سخناني به بررسي علل رواني قتل‌هاي سريالي پرداخت. در سخنراني‌هايي كه پيش از ظهر ديروز برگزار شد، دكتر فربدفدايي ديگر سخنران همايش بود. اين روانشناس نيز به بررسي انواع بيماري‌هاي رواني كه در قاتلان سريالي قابل رصد كردن است پرداخت. سيدحسن حسيني نيز طي سخناني بحث‌هاي روانشناسي درباره قاتلان سريالي را بسط و ادامه داد تا نوبت به جامعه‌شناسان شركت‌كننده در اين همايش برسد. دكتراميرحمزه زينالي‌زاده، جامعه‌شناس به بررسي جرم‌شناختي قتل‌هاي سريالي پرداخت و گفت: «مبحثي كه دكتر محمود مهدوي، جامعه‌شناس نيز در اين همايش درباره آن به سخنراني پرداخت پيشگيري رشد‌مدار قتل‌هاي سريالي بود.
 
دكتر مجيد فرجي‌ها نيز كه جامعه‌شناس جنايي است به بازتاب رسانه‌يي قتل‌هاي سريالي و تاثير آن بر فرآيند كيفري پرداخت.»اما سخنراني‌هاي بعدازظهر همايش به سخنان محمدعرفان، قاضي دادگستري و عبدالصمد خرمشاهي، وكيل با سابقه امور كيفري محدود شد. اين همايش درحالي برگزار شد كه سخنرانان رفتار مطبوعات و چگونگي انعكاس قتل‌هاي سريالي را مورد بررسي قرار دادند و در مواردي به نقد رفتار رسانه‌ها پرداختند ولي از هيچ نماينده‌يي از رسانه‌ها براي تشريح چگونگي اين روند و موانعي كه پيش روي آنان قرار دارد تا يك ماجراي سريالي جنايي را اطلاع‌رساني كنند دعوت نشده بود.

قاتلان سريالي مورد بحث در همايش
غلامرضا خوشرو؛ غلامرضا خوشرو كوران كرديه معروف به خفاش شب بود. وي قتل‌هاي زنجيره‌يي خود را كه همراه با سرقت و تجاوز جنسي بود از سال 1371در تهران آغاز كرد. در سال 1376 دستگير و به اتهام 9  فقره قتل اعدام شد.
 
محمدبسيجه؛ محمد بسيجه معروف به بيجه متهم اصلي جنايات پاكدشت بود. وي كارگر كوره‌پزخانه‌يي در همان منطقه بود كه به تجاوز و قتل بيش از 17 كودك و 3 بزرگسال اعتراف كرد.
 
سعيد حنايي؛ او طي مرداد 79 تا مرداد80  شانزده زن را در مشهد به قتل رساند. حكم اعدام اين مرد كه به عامل قتل‌هاي عنكبوتي معروف شده بود سحرگاه 28 فروردين 1381 در محوطه زندان مركزي مشهد اجرا شد.
 
مهين قديري؛ از پانزدهم بهمن ماه 1387 تا شانزدهم ارديبهشت ماه 1388 پنج قتل در قزوين مرتكب شد كه نخستين سرنخ پليس اثر كفش و پا در يكي از پرونده‌ها بود.