bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۵۰۱۷۷

تهران؛ پایتختی با دیپلماسی فرهنگی

تاریخ انتشار: ۰۳:۰۶ - ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۲
سفراي 37 كشور خارجي بارديگر از پروژه‌هاي بزرگ شهر تهران بازديد كردند. بازديدي كه بار ديگر تعجب مهمانان خارجي را از سرعت توسعه در پايتخت ايران اسلامي به همراه داشت. اين بار سفرا و نمايندگان كشورهاي خارجي در ايران از توسعه امكانات فرهنگي و گردشگري پايتخت بازديد كردند و در حاشيه اين بازديد چند ساعته از سرعت توسعه در تهران قدرداني كردند.

سفراي 37 كشور توجه شهردار تهران را به توسعه جاذبه‌هاي ايران، اقدامي هوشمندانه براي عدم وابستگي اقتصاد اين كلانشهر به درآمدهاي نفتي ناميدند و پيش‌بيني كردند كه در آينده‌اي نه چندان دور صنعت گردشگري تهران، اين كلانشهر را در ليست برترين شهرهاي مقصد گردشگران خارجي قرار خواهد داد.
 
تهران در مسير توسعه
به‌رغم آنكه مديريت شهري تهران در برنامه‌ريزي‌هاي اجتماعي و فرهنگي خود نشان داد كه سال 92 براي پايتخت نشينان و گردشگران تهران، سال رونق صنعت گردشگري به شمار مي‌رود، اما اين برنامه‌ريزي هوشمندانه نتيجه تمامي تلاش‌هاي 8 ساله‌اي است كه محمدباقر قاليباف، شهردار تهران در توسعه پايتخت به عنوان ام‌القراي جهان اسلام انجام داد.

تلاش‌هايي كه به اذعان نمايندگان مجلس تنها با رويكرد جهادي در تهران قابل مديريت بود. اكنون تهران ديگر صرفا به عنوان پايتخت سياسي كشور در جهان شناخته نمي‌شود بلكه اين شهر، داراي ديپلماسي فرهنگي و شهري است و حياتي مجزا دارد. امروز تهران در بعد جهاني، شهري است كه شهردار آن توانسته تمامي پايه‌هاي توسعه شهري را جهت ارتقاي كمي و كيفي زندگي شهروندانش در مدت زماني بسيار كوتاه اجرايي كرده است.امروز حمل و نقل، فضاي سبز، زيرساخت‌هاي شهري، بزرگراه‌ها، تونل‌هاي شهري و بسياري از جنبه‌هاي شهري تهران در مجامع بين‌المللي زبانزد است و به عنوان يك ركورد جهاني به ثبت رسيده است.

امسال نيز مانند سال‌هاي گذشته حركت جهادي مجموعه مديريت شهري باعث شد تا صنعت گردشگري پايتخت به عنوان يكي از پايه‌هاي موثر در اقتصاد شهري مد‌نظر صاحب‌نظران داخلي و خارجي قرار گيرد. مسئله‌اي كه در بازديد روز جمعه سفرا و نمايندگان 37 كشور به آن اشاره شد.
 
 
 
باغ پرندگان باعث بازگشت آرامش به شهروندان مي‌شود
باغ موزه پرندگان در كنار جنگل‌هاي زيباي لويزان يكي از مقاصدي بود كه مورد بازديد سفراي كشورهاي خارجي قرار گرفت. ديدن باغي با اين وسعت و گونه‌هاي مختلف پرندگان در اين مجموعه براي بسياري از مهمانان خارجي مديريت شهري باور كردني نبود. كوجي هانه‌دا، سفير ژاپن در ايران مي‌گويد: «تا زماني كه وارد باغ پرندگان نشدم، باور نكردم كه در تهران نيز بهشتي براي پرندگان ساخته شده است.»

سفير ژاپن آنقدر از ديدن باغ پرندگان ذوق زده شده كه ترجيح مي‌دهد بيشتر وقت خود را به گرفتن عكس اختصاص دهد و تنها صحبت‌هاي خود را اينگونه ادامه مي‌دهد: «وجود مكان‌هايي مانند باغ موزه پرندگان در شهر بزرگي مانند تهران حتما باعث آرامش شهروندان مي‌شود.» هانه‌دا،پيش‌بيني مي‌كند با تكميل كامل باغ پرندگان، اين مجموعه به عنوان يكي از مقاصد گردشگري نه تنها در ايران بلكه در ميان كشورهاي همسايه تبديل خواهد شد.
 
تنوع پرندگان آب‌چري كه در باغ پرندگان وجود دارد، بيشتر از همه مورد توجه سفراي كشورهاي آفريقايي قرار مي‌گيرد و بازار عكس گرفتن اين مهمانان از اين باغ گرم است. جمال طيبي، رايزن كشور الجزاير اعتقاد دارد، باغ پرندگان تهران يكي از زيباترين فضاهايي است كه در طول سال‌هاي فعاليتش از آن بازديد داشته است.

او بزرگي اين مجموعه را يكي ديگر از ويژگي‌هاي خاص باغ پرندگان مي‌داند و بيان مي‌كند: «اجراي پروژه‌اي با اين وسعت در تهران حتما سخت بوده اما شهردار تهران به خوبي توانسته از امكانات طبيعي‌اي كه در تهران قرار داشته به نحو مطلوب استفاده كند.»خليف موسي، سفير سومالي نيز يكي از جاذبه‌هاي شهر تهران را باغ پرندگان مي‌داند و مي‌گويد: «اصلا قابل تصور نبود كه چنين فضاي زيبايي را شهردار تهران در پايتخت ايجاد كرده است و حتما اين باغ جاذبه گردشگري را در تهران بالا مي‌برد.»
 
بوستان نوروز نماد ديپلماسي فرهنگي تهران است
اراضي عباس‌آباد، نگين سبز قلب تهران يكي ديگر از مكان‌هايي بود كه مورد بازديد سفراي كشورهاي خارجي قرار گرفت.

بيشتر سفراي دعوت شده در تور آشنايي با پروژه‌هاي مهم شهر تهران با نام اراضي عباس‌آباد آشنا بودند. به گفته اغلب اين مهمانان براي نخستين با نام اراضي عباس‌آباد را در كتاب تهران در مدار توسعه و عدالت كه توسط سازمان ملل متحد و مركز اسكان بشر تدوين شده بود آشنا شده‌اند.

«با هر بار سفر به تهران چهره اين شهر را متفاوت‌تر از قبل مي‌بينيم.» اين جمله بخشي از صحبت‌هاي سفراي 37 كشور خارجي‌اي است كه بار ديگر از امكانات شهري تهران بازديد كردند.دولت علي حاتم اف، سفير تاجيكستان در تهران زيبايي‌هاي تهران را در ميان كشورهاي مسلمان و البته فارسي زبان، ويژه مي‌داند و مي‌گويد: «تمامي امكانات تفريحي و فرهنگي‌اي كه شهردار تهران در طول سال‌هاي اخير به وجود آورده منحصر به فرد است. نكته قابل تامل در شهر تهران اجراي پروژه‌هاي بزرگ عمراني در مدت زمان كمتر از 8 سال است و اين رويكرد نشان مي‌دهد كه دكتر قاليباف برنامه‌ريزي دقيقي را در عمران و آباداني اين كلانشهر داشته است.»

سفير تاجيكستان در حاشيه بازديد خود از اراضي عباس‌آباد با اشاره به ايجاد بوستان زيبايي به نام نوروز در شهر تهران يادآور مي‌شود: «ساخت بوستاني با نام باستاني نوروز نشان مي‌دهد كه توجه مديران شهري تهران تنها به توسعه عمراني اين شهر نبوده بلكه با توجه به فرهنگ و تمدن ايراني- اسلامي سعي دارند تا آداب و سنن زيبا و نيكوي به جاي مانده از گذشتگان را حفظ كنند.»

سفير كشور تاجيكستان توجه ويژه شهردار تهران به ايجاد جايگاه‌هاي ويژه كشورهاي فارسي‌زبان در بوستان نوروز را اقدامي فرهنگي و قابل تقدير مي‌داند و تاكيد مي‌كند: «اين اقدام شهردار تهران باعث نزديكي بيشتر كشورهاي فارسي زبان در اشاعه فرهنگ‌هاي مشترك و دوستي بيشتر مي‌شود و از اين بابت از شهردار تهران تقدير و تشكر مي‌كنم.»

نصير احمدنور، سفير افغانستان در ايران نيز اعتقاد دارد، اراضي عباس‌آباد و فضاهاي فرهنگي و تفريحي‌اي كه شهرداري تهران در طول اين سال‌ها در اين اراضي ايجاد كرده، به معناي پيشرفت و توسعه در پايتخت ايران به شمار مي‌رود. او در اين باره مي‌گويد: «امكان استفاده از تجربه‌هاي مديريتي شهردار تهران براي شهرهاي مهم منطقه مي‌تواند مفيد و تاثيرگذار باشد.» نصير احمدنور اعتقاد دارد كه بوستان نوروز نماد ديپلماسي فرهنگي تهران در خاورميانه به شمار مي‌رود و مي‌تواند دروازه فرهنگي پايتخت ايران اسلامي در ميان پايتخت‌هاي كشورهاي منطقه محسوب شود.
 
 
مرور تاريخ معماري ايرانيان در باغ‌هاي ايراني پايتخت

بازديد از مجموعه باغ‌هاي ايراني در تهران نيز از جمله برنامه‌هاي تور بازديد سفراي كشورهاي خارجي از پروژه‌هاي شهري پايتخت بود.

نكته قابل تامل صحبت‌هاي مهمانان خارجي مديريت شهري درباره باغ ايراني، حفظ بناهاي تاريخي تهران و امكان استفاده شهروندان از اين امكانات بود. ماريو نونس، سفير كشور پرتغال اعتقاد دارد كه حفظ باغ‌هاي ايراني كه معماري ايرانيان را به خوبي در دوره‌هاي مختلف نشان مي‌دهد، در تهران با فضاي سبز منحصر به فردي كه دارد، نوستالژي تهران قديم و تهران امروزرا در ذهن متصور مي‌شود.

يان بوري، سفير اسلواكي نيز احداث باغ ايراني تهران را با حفظ معماري قديمي آن اقدامي شايسته از سوي شهرداري تهران مي‌داند و مي‌گويد: «شهردار تهران با احياي اين باغ‌ها كه به نام ايران در يونسكو به ثبت رسيده باعث مي‌شود تا گردشگران خارجي با گوشه‌اي از فرهنگ معماري ايرانيان در تهران آشنا شوند.» سفراي 37 كشور خارجي توسعه فضاي سبز را در تهران را يكي از ويژگي‌هاي پايتخت ايران و البته زيبايي‌هاي اين كلانشهر مي‌دانند.

آندره سيتو، كاردار سفارت استراليا در ايران اعتقاد دارد كه تهران يكي از پايتخت‌هاي زيبايي است كه در اين سال‌ها در منطقه خاروميانه ديده است و اين نشان مي‌دهد كه شهردار اين شهر برنامه‌هاي زيادي را براي توسعه و معرفي آن در طول سال‌هاي اخير انجام داده است.

منبع: تهران امروز
bato-adv
bato-adv
bato-adv