bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۵۷۶۸۶

(تصاویر) درياچه گتوند 41 روستا را زير آب برد!

روستانشینان 41 روستای استان خوزستان را ترک کردند تا خانه ها، مزارع و مراتع شان در اختیار پروژه ساخت سد گتوند علیا قرار گیرد و در زیر دریاچه سد مدفون شود اما سهم این تعداد روستایی از پروژه ساخت سد، کوچ اجباری از روستا به حاشیه شهرها، آوارگی، از دست دادن زمین های کشاورزی و در نهایت فقر و بیکاری بوده است.

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۲
روستانشینان 41 روستای استان خوزستان را ترک کردند تا خانه ها، مزارع و مراتع شان در اختیار پروژه ساخت سد گتوند علیا قرار گیرد و در زیر دریاچه سد مدفون شود اما سهم این تعداد روستایی از پروژه ساخت سد، کوچ اجباری از روستا به حاشیه شهرها، آوارگی، از دست دادن زمین های کشاورزی و در نهایت فقر و بیکاری بوده است.

به گزارش مهر، وقتی از 16 سال پیش عملیات ساخت سد گتوند در استان خوزستان به عنوان پر هزینه ترین و بزرگترین پروژه سد سازی در ایران آغاز شد، اهالی 41 روستا که قرار بود در آب دریاچه سد غرق شوند، نمی دانستند چند سال بعد باید همه زندگی خود را در روستا بگذارند و از آنجا بروند به جایی که دیگر نه می توانند زمین کشاورزی داشته باشند نه چراگاهی برای دام.

 تا اینکه برای افتتاح سد که باید در سال 92 انجام می شد، به تعدادی از روستاییان گفتند، براساس قانون باید برای انجام این پروژه ملی با شرکت آب و نیرو به عنوان سازنده سد گتوند در خوزستان همکاری کنند و از روستاهای خود خارج شوند تا آب سد، خانه آنها را پر کند.

درخت "کٌنار" در روستاهای مدفون شده در آب دریاچه سد


از این روستاها 18 روستا در شهرستان مسجد سلیمان زیر آب رفت که  9 روستای آن در حریم سد قرار دارد و باید تخلیه و سپس در آب غرق شوند. همچنین 14 روستا نیز در منطقه لالی قرار داشت که 11 روستای آن در بخش آب ماهیک بود و بسیاری از آنها به زیر آبرفته اند. همچنین برخی از این روستاها عشایر نشین بودند بنابراین به طور جمع 41 روستا تحت الشعاع سد گتوند قرار گرفت.

زمین متری 600 تومان!
کارشناسان شرکت آب و نیرو به روستاییان گفتند خانه هایی که با سنگ و بدون ملات ساخته بودید متری 600 تومان بیشتر نمی ارزد ولی اگر زمینهای کشاورزی مرغوبی داشته باشید که کنار رودخانه قرار گرفته، می توان برای آنها تا متری 20 هزار تومان نیز قیمت گذاشت.

بخش عمده ای از روستای "چال تاک" زیر آب دریاچه مدفون شده است


برخی از ساکنان 41 روستا که مالک زمین یا خانه ای بودند که بود و نبودش چندان تفاوتی نداشت همین مبلغ را گرفتند و رفتند و آنهایی هم که توان مقابله با وزارت نیرو و شرکت تابعه آن یعنی آب و نیرو را نداشتند، به همین مبلغ راضی شده و خانه هایشان را در اختیار این پروژه ملی قرار دادند و آب، خانه ها و مزارعشان را برد و از آن روستاها اکنون هیچ چیزی باقی نمانده است.

آنها به حاشیه شهرهایی مثل دزفول، شوشتر، چهارمحال و اصفهان رفتند چون با پولی که از فروش تمام زندگیشان گرفته بودند نمی توانستند خانه ای حتی بدون زمین کشاورزی در روستای دیگر بخرند.

روستانشینان ساکن حلبی آباد اهواز شدند
اکنون حاشیه شهری مثل اهواز درست در بام شهر، خانه هایی وجود دارد که ساکنانش را همین کشاورزان و دامداران روستاهای غرق شده در دریاچه گتوند تشکیل می دهند.

اتاق یکی از خانه های روستای "گلزاری" با قدمت قاجاری


در کوچه پس کوچه های حاشیه اهواز، خانه هایی پیدا می شود که اگر چه 20 متر مساحت دارد اما ده نفر در آن زندگی می کنند. درب برخی از این خانه ها با کوه سنگی رو به رویش تنها نیم متر فاصله دارد چون حلبی آباد اهواز هر جایی می تواند باشد حتی فضای خالی بین سنگ های یک کوه!

آشفتگی حلبی آباد اهواز پس از آبگیری مراحل بعدی سد، به حاشیه شوشتر و دزفول هم رسیده است. وقتی اوضاع و احوال این عده از روستاییان مهاجر به گوش اهالی دیگر رسید آنها از ترک کردن روستاهای خود منصرف شدند مانند روستانشینان "پابرافتو"، "چاله تاک" و" پرنوشته" و ... .

اهالی روستاهای مدفون در دریاچه سد بیکار شده اند


آنها راضی نشدند خانه و زمین خود را به قیمتی بفروشند که نتوانند در جای دیگری حداقل نصف همان املاک را بخرند تا اینکه وقتی یکی از ساکنان روستای "چاله تاک" در خانه خود نشسته بود متوجه شد آب به درون خانه اش نفوذ پیدا کرده است. اگر او و ساکنان دیگر، روستا را خالی نمی کردند ممکن بود در آب سد گتوند غرق شوند پس دامهایشان را بار زدند و همان مقدار پولی که بابت زمینهایشان باید می گرفتند را هم نگرفتند و راهی شهرک هایی شدند که نه شهر هستند و نه روستا.

7 پسر بیکار شده یک خانواده پس از کوچ اجباری
"هفت شهیدان" یکی از همین شهرکهاست. خانواده محمدی یکی از ساکنان این شهرک است با 7 پسر و دو دختر. آنها در روستای "پرشوشتری" درختان میوه و" کُنار" و پنج هکتار زمین کشاورزی و صد راس گوسفند، بز و گاو و خانه های سنگی داشتند. کارشناسانی که وظیفه قیمت گذاری املاک روستاییان را بر عهده گرفتند به خانواده محمدی گفته بودند زمین متری 700 تومان!


آنها هم این پول را نگرفتند و از روستا بیرون آمدند. حالا از همه زمین های کشاورزی شان، یک باغچه دو متری در خانه ای که ده میلیون تومان پول پیش آن را داده اند باقی مانده است و یک زمین دو متری که برای حبس شدن تنها گاو باقی مانده از همه دامهایشان به مبلغ 200 هزار تومان خریده اند. چون در هفت شهیدان زمین مسکونی متری 100 هزار تومان است و هیچ کس اجازه ندارد دام در خانه نگه داری کند.

محمدرضا منجزی، رئیس شورای روستای "پرشوشتری" همسایه آنهاست می گوید: اوضاع من بهتر از بقیه است حداقل توانسته ام وام بگیرم و خانه ای اجاره کنم. چون زمین های من را متری 600 تومان می خواستند بخرند و من راضی نشدم این پول را بگیرم و گفتم به جایش زمین بدهید پولش را می خواهم چکار کنم.

طویله ای به قیمت 200 هزار تومان در شهرک هفت شهیدان برای نگهداری دام آوارگان گتوند


او می گوید که از سال پیش تا به حال به دلیل کوچ اجباری اهالی روستاهای منطقه آبماهیک و شهرستان لالی که جزو آخرین روستاهای تخلیه شده برای تبدیل به دریاچه سد گتوند بوده اند، زمین های اطراف به شدت افزایش نرخ داشته  وگرنه زمین های کشاورزی "هفت شهیدان" تا سال پیش متری دو هزار تومان بود اما الان 5 برابر شده است.

اهالی "هفت شهیدان" همه آوارگان روستاهای غرق شده در آب سد گتوند نیستند، برخی دیگر از اهالی این روستاها که ساکن روستای "گلزاری" و "پابرآفتو" بودند، سال گذشته، اخطارهای مسئولان سد را نشنیده گرفتند و در روستا ماندند تا محصولات کشاورزی شان را برداشت کنند اما آب روستا را قطع کردند، در مدرسه و خانه بهداشت را بستند و سیم های برق را جمع کردند تا اهالی جانشان به لبشان برسد و "گلزاری" را ترک کنند.

ترس از هلاک شدن نوزاد 6 ماهه به علت گرمای خوزستان
خیلی از اهالی در روستا، هر روز زنی را می دیدند که نوزاد 6 ماهه اش را داخل سطل می گذاشت و با خود حمل می کند مادر ساغر می گوید: می ترسیدم دخترم از گرمای 45 درجه هلاک شود به همین خاطر سطلی را از آب پر می کردم و او را از صبح تا شب درون آن می گذاشتم.

بعد از آن بود که آب سطح زمین های کشاورزی را گرفت و اهالی دامشان را فروختند و روستا را با خانه هایش، مراتع، قبرستان و شیرهای سنگی و تاریخی که از گذشته ها بر روی سنگ قبر مردان بزرگ روستا قرار داده بودند، تنها گذاشتند.

تعدادی از روستاهای تخلیه شده و آماده برای آبگیری

اعتراض آنها این بود که قیمت زمین های تعیین شده، غیر عادلانه است و ما به ازای این زمین ها در هر شهر و روستای دیگری باید بهای سنگینی بپردازند. درحالی که طبق ماده 5  قانون  نحوه خريد و تملك اراضي و املاك براي اجراي برنامه هاي عمومي و عمرانی دولت، ملاك تعيين قيمت عبارتست از بهاي عادله روز تقويم اراضي و ابنيه و تأسيسات و حقوق و خسارات مشابه واقع در حوزه عمليات طرح بدون در نظر گرفتن تأثير طرح در قيمت آنها.

قبرستان روستا هم در آب سد گتوند حل می شود


مسئولان شرکت آب و نیرو که متوجه شدند آنها به حق و حقوق خود آگاه شده اند و هر بار با اعتراض و رسانه ای کردن این موضوع سعی دارند حقوق حقه خود را مطالبه کنند، جلساتی گذاشته و به علی یوسفی نماینده آنها گفتند که برای اهالی روستاها شهرک می سازیم اما بعدها این وعده منتفی شد چون ساخت یک شهرک برای جمعیت روستاییان هزینه بر بود به همین دلیل برای رفع اختلاف دو گروه روستاییان و شرکت آب و نیرو بر سد قیمت گذاری خانه ها، کارشناسی از دادگستری شهرستان لالی به نام طهماسب جعفری در نظر گرفته شد و او نه قیمت متری 600 تومان سد را قبول کرد و نه قیمت متری 6000 تومانی که روستاییان مطالبه کرده بودند بلکه با بررسی های بیشتر روی زمینها، آنها را متری 4000 تومان قیمت گذاشت. این مبلغ توسط روستاییان پذیرفته شده بود اما از آنجا که بیشتر اهالی روستاهای دیگر با قیمتی کمتر راضی به تخلیه روستا شده بودند، بازهم پرداخت این خسارت برای شرکت آب و نیرو گران به نظر می رسید.

مهاجرت روستاییان آواره به ظلم آباد
با این حال برخی از اهالی روستاهایی مانند " گلزاری"، "پابرآفتو"، "سربیشه"، "کاورا"، "تنگ هلیل"، "چالناک" و "چم لوند" که روی هم رفته 208 خانوار هزار نفری می شوند، بدون گرفتن پولی بابت زمین و خانه هایشان به مناطق دیگری از جمله مسجد سلیمان، گتوند و  یا به منطقه ای دور افتاده مهاجرت کرده اند که در نامه های اداری به آن "شهرک شهید محمدی" می گویند اما چون سالها پیش سیل خانه روستاییان را خراب کرد و آنها دوباره خانه خود را ساختند به آن "ظلم آباد" گفتند یعنی یک آبادی که به آن ظلم شد!

یکی از اهالی "گلزاری" که یک سالی می شود ظلم آبادی صدایش می کنند، عمو امیر  85 ساله است. وقتی به ظلم آباد آمد دامهایش را فروخت اما هیچ وقت پولش را ندادند با این حال از فروش آنچه که برایش باقی مانده بود، یک میلیون پول پیش و ماهی 100 هزار تومان بابت اجاره خانه ای در ظلم آباد را داده است و از همه دامهایش دو تا جوجه در حیاط بدون باغچه رها شده اند.

او و همه پیرمرد های مهاجر این روستا، از صبح تا شب کنار پسرانشان در حیاط خانه می نشینند چون زمین های کشاورزی ظلم آباد نیازی به آنها ندارد و مالکانش از دستگاههای ماشینی استفاده می کنند چراگاهی هم وجود ندارد که بخواهند دامهایشان را ببرند به چرا.

محمدی هم که همه عمر دامداری کرده تنها توانسته دور از چشم صاحبخانه از 5 راس دام نگهداری کند و برایشان در حیاط خانه طویله ای درست کرده و حبس شان کند شاید دلخوشی پیرمرد شوند در روزهایی که پا به پای دختران و پسرانش در حیاط خانه می نشیند به انتظار غروب آفتاب.

خانه آوارگان "ظلم آباد"


مرداس، عباس و حشمت هم از جمله آوارگان سد گتوند هستند که همگی خانه نشین شده اند در ظلم آباد کاری برای تازه ورودها نیست. پسر پیرزنی تنها، تاب زندگی در این منطقه را نیاورده و به یزد رفته است تا در میدان های اصلی شهر آنقدر بایستد تا فردی پیدا شود که کارگر روزمزد بخواهد.

علی یوسفی نماینده مردم روستاهای غرق شده در آب سد گتوند است او و تعدادی دیگر از اهالی روستاهای شهرستان لالی به مسجد سلیمان رفته جایی که خانه هایش بوی گاز می دهد!

یوسفی تا کنون در 32 جلسه مسئولان شهری و روستایی شرکت کرده بلکه حق و حقوق واقعی روستاییان را بگیرد اما نتیجه همه پیگیری های او یک چمدان مدرک و نامه و کاغذ شده است و از مسئولان شرکت آب و نیرو که ساخت سد گتوند را بر عهده دارند شنیده که باید به همین مقدار پولی که می خواهند بابت همه زندگی تان پرداخت کنند، قانع باشند.

اما روستاییان آب ماهیک و لالی هنوز هم از این وضع گلایه دارند و  به نمایندگی از همه اهالی روستانشین و عشایر 41 روستای مدفون زیر آب سد در نامه ای خطاب به مسئولان سد گتوند نوشته اند: ما دامداران و کشاورزانی هستیم که در غیرت و عزت مان بیکاری معنا ندارد. اکنون که همه زندگی مان را گرفتید، پولش را نمیخواهیم، زمین بدهید کار کنیم.

ولی این نامه ها هم به جایی نرسیده است و حالا بعد از یک سال از تخلیه روستاهای غرق شده در دریاچه و مخزن سد گتوند علیا در استان خوزستان، نه تنها پاسخی به مطالبه روستاییان داده نشده بلکه، صدها نفر از آنها بیش از یک سال است که بیکار شده اند. تصاویر زیر که برای فرارو ارسال شده است، نشان می دهد سه روستای این منطقه به صورت کامل به زیر آب دریاچه گتوند فرو رفته است.

رود سور


روستای علمداری


سرپر
برچسب ها: گتوند سد خوزستان
ناشناس
Finland
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
بر ایرانیان زار گریان شدم ...
مدرسي
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
اصل كار ، خوب است ولي همه بزرگي اين پروژه به شكستن دل يك روستايي نمي ارزد . روستايي كه وطنش را از او گرفتند و به اجبار آواره اش كردند و عوض اشتغال زايي او را بيكار روانه غربتش نمودند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
ظلم آباد . چه اسم پر مفهومی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
فقط میتونم براشون دعا کنم
اَللّهُمَّ فَرِّجْ عَنْ کُلِّ مَکْرُوب
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
ما 200 سال دیگر متوجه خواهیم شد
انتشار یافته: ۳۶
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
آثار باستانی وشیرهای سنگی منطقه همبدلیل بی توجهی میراث فرهنگی به زیر آب رفت
ایرانی مظلوم
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
"مدیریت جهانی" داداش محمود چه میکنه !
سيدكشميري
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
كجايند مردان پر مدعا!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
اون بنده خداها چرا صندوق صدقاتو تو عکس اخر جای تابلو!!!زدند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
بهتر كه اين روستاها زير آب رفت - البته بشرطي كه خانه هايي نوساز و جديد و مقاوم مقابل زلزله به آنها بدهند !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
تو خونه ات تو شهر نشستی میگی بهتر
چند صد نفر آدم و آواره کردند میگی خونه نوساز
واقعا که دست مریزاد ای دولت عدالت محور ای نوکر محرومین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
اره دادن بیا برو یکی هم تو بگیر .مطمئنی تو ایران زندگی میکنی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
فکر کنم قمی هستی!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
فقط خونه نیست که.
زمینهای کشاورزی شون رو هم از دست دادند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
عرض کنم که این آب مخلوط با قبرستون چه حالی میده نوشیدنش !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
شما فکر میکنی تو همین سد لتیان و کرج کم آدم غرق شده و جنازشون پیدا نشده؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
لعنت بر کسایی که با زندگی مردم بازی میکنن! چرا هیچ کس به فکر مرزنشینا نیست، فقط زمان جنگ اینا قهرمانن بعدش دیگه هیچی، هیچ سهمی ندارن؟؟؟؟؟؟
آثار باستانی مملکت رو هم دولت عدالت گستر نابود کرد!
ما اگه ۸ سال به طور مستقیم با آمریکا در گیر میشدیم این اندازه ضرر نمیکردیم! کی میخواد جواب مردم رو بده؟
علی
United States of America
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
وقتی از 16 سال پیش عملیات ساخت سد گتوند در استان خوزستان به عنوان پر هزینه ترین و بزرگترین پروژه سد سازی در ایران آغاز شد...............
مهندس کشاورزی
Brazil
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
دولت به جای هزینه های هنگفتی که برای احداث چنین سدهایی صرف می کند بهتر است با کمک وزارت کشاورزی شیوه های نوین آبیاری را جایگزین روش های سنتی کند. با این روش می توان از هدررفت بالای آب جلوگیری کرد به طوریکه به اندازه ی همان سد آب برای استفاده باقی می ماند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
امروزه در همه جای دنیا متوجه شده اند که ضررهای جبران ناپذیر سدسازی بسیار بیشتر از فواید ان است. سدسازی اکوسیستم منطقه را به هم می ریزد . در بعضی از مناطق جهان سدهای ساخته شده را تخریب می کنند ان وقت در ایران جلوی هر جوبی یک سد درست می کنند و دریاچه اورمیه و و سایر تالاب های داخلی را می خشکانند و محیط زیست مناطق را نابود می کنند.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
ضررهای سدسازی بسیار بیشتر از فواید آن است؟؟؟!!!
در همه جهان هم به این نتیجه رسیدن؟؟؟!!!
بابا من خودمم از احمدی نژاد خوشم نمیاد ولی یکم فیتیلرو پایین بکشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
نتيجه ي اين مديريت مي شود كوچ و كوچ مي شود افزايش انواع بزه در اهواز و اصفهان.
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
41 روستا زير آب رفت ولي هزاران روستا و ده ها شهر از نعمت آب آن برخوردار مي شوند.
ضمنا پول تمام زمين ها به روستاييان پرداخت شد.
محمد از گتوند
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
دوستان عزيز كاشكي فقط مشكل همين بود. مشكل اصلي شوري اب كارون يه عنوان پرآب ترين رود كشور و قرار گرفتن اين درياچه در مجاورت كوه نمكه كه آينده اين سد و كشاورزي در خوزستان رو در هاله اي از ابهام قرار داده!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
هنوز وضعيت مقدار بالا شوري در آب اين سد مشخص نشده اين سد روي سارند گچساران و بخش هاي نمكي آن بنا شده و اگر فكري براي آن نشود مقدار املاح و نمك را در كل كارون بالا مي برد
بهاروند
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
بارها و بارها به عنوان یک کارشناس کشاورزی در جاهای مختلف نوشتم که این سد ها باعث پایین رفتن آب سفره زیرزمینی در پایین دست می شوند و نهایتا باعث خشک شدن بیشتر مناطق می شود باقاطعیت می گویم که منشاء ریزگردها به علت ایجاد بی رویه سد ها در کشور است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
واقعا تاسف آور است...کافیست لحظه ای خود را جای انها بگذاریم.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
همه جا همینه. اکثر سدها یه همچین تبعاتی دارند.
هیچ چیز مدرنیته بی ضرر و بی آسیب نیست !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
فکر کنم آب این سد هم می خوان ببرن قم
سار
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
ناراحتی همه وجودمو گرفت یعنی چی اختیار مایملکت رو هم نداری خدایا بی خونه و زندگی شدن که ....میراث و محیط زیست ما چی میشه .راه حل دیگه ای نبود
مجتبی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
اینکه سد می سازند کار خوب و درستی است هم برای جلوگیری از سیل هم برق و هم اب کار خوبی است ولی به شرطی که حق و حقوق این بندگان خدا رو هم بدن.یعنی نمیتونستند برای مردمان این 41 روستا خونه و زمین درست حسابی بدن که هم زندگی کنند و هم بیکار نباشند؟!!اگر بودجشو نداشتند نبایست می ساختند
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
لطفا پروژههای ملی وبزرگ را زیر سوال نبرید شاید تعدادی قبر که شیر سنگی قدیمی دارند زیرآب برونداما واقعیت زندگی روستائیان وپولهای پرداخت شده به این شکل نیست باید به سطح وفرهنگ زندگی افرادهم توجه شود که علی رغم توان مالی درسطح خاصی زندگی میکنند لطفا به تاریخ سدسازی درمصر وچین توجه شود ونوع برخورد با مردم مطالعه شود
ناشناس
Finland
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
سد سازی با برنامه خوب است زیرا ذخیره سیلابهای مخرب وتبدیل به آب مدیریت شده عالی است . ولی اگر برنامه ریزی نباشد میشود مثل بالا. سدیکه تکلیف پائین دست وبالا دست آن بعدازساخت سد مشخص میشود باید درمطالعه آن کمی شک نمود.
شاهد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
تکلیف مزار شهدا چی میشه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
در كنار همه اين بدبختي ها شور شدن آب كارون رو كه به مرور ايجاد مي شود هم بايد اضافه كرد .
علی
-
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
این جریانات تمومی نداره و منحصر به سد هم نیست... تشریف بیارید قم و یه گزارش تهیه کنید ببنید بلوار پیامبر اعظم چطور ساخته شد