bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۵۸۵۹۴
محمد خوش چهره در گفتگو با فرارو

"دولت جدید" باید میزان دخالت دولت و بازار در اقتصاد را اعلام کند

«حرف آقای طیب نیا برای بنده عجیب است؛ یعنی ضمن اینکه بخشی از آن درست است، اما ناقص مطرح شده است. یعنی قبل از آنکه از الگوی دولت – بازار صحبت شود بحث دخالت و عدم دخالت دولت مطرح است که دخالت دولت پذیرفته شده است اما حوزه های آن متناسب با شرایط، زمان و ویژگی ها باید تعریف شود.»

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۱ - ۱۶ مرداد ۱۳۹۲
فرارو- یک کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به صحبت های وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: «حرف آقای طیب نیا برای بنده عجیب است؛ یعنی ضمن اینکه بخشی از آن درست است، اما ناقص مطرح شده است. یعنی قبل از آنکه از الگوی دولت – بازار صحبت شود بحث دخالت و عدم دخالت دولت مطرح است که دخالت دولت پذیرفته شده است اما حوزه های آن متناسب با شرایط، زمان و ویژگی ها باید تعریف شود.»

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اعتدال در عرصه سیاست‌گذاری اقتصادی یعنی بین دو دیدگاه افراطی مداخله شدید دولت و کناره‌گیری کامل دولت و واگذاری همه امور به بازار، راهی میانه را برگزینیم، گفته است: تجربه بشری نشان داده که اقتصاد بازار الگوی موفقی است اما موفقیت سازوکار بازار منوط به وجود نهادهای موثری چون نهادهای حاکمیتی است.

طیب نیا افزوده است: ترکیب درست "بازار - دولت" الگویی است که امروزه الگوی مناسب شناخته می شود و به نظر اینجانب با شرایط خاص کشور سازگار است.

دکتر محمد خوش چهره استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگو با فرارو گفت: «یکی از بحث های مهم برای دولت و مجلس این است که موضع خود را نسبت به دو وضعیت مداخلات گسترده یا عدم دخالت دولت در اقتصاد مشخص کنند.»

وی ادامه داد: «یعنی قبل از آنکه صحبت از الگو شود باید میزان دخالت دولت در اقتصاد و نحوه آن را مشخص کرد.»

این استاد دانشگاه اظهار کرد: «امروز بعد از بحران های شدیدی که در اقتصاد آمریکا و جهان پیش آمد هیچ کس در عدم دخالت دولت در اقتصاد اظهارنظر نمی کند و در حال حاضر الگوی اقتصادی بیش از نود درصد کشورهای در حال توسعه و بعضا توسعه یافته دنیا اقتصاد مختلط یا دولت – بازار است.»

وی ادامه داد: «به عبارتی امروزه مداخلات دولت در اقتصاد کاملا پذیرفته شده است؛ یعنی آنچه موجب اختلاف است نه در مداخلات دولت؛ بلکه در نحوه مداخلات دولت است. اینکه آیا دولت به تصدی گری بپردازد یا به نظارت و هدایت مشغول شود و در جاهایی مداخلات خود را با سیاست های پولی و مالی غلیظ کند؟»

این نماینده سابق مجلس گفت: «آنچه الگوی بازار – دولت نامیده شده در اصل و به طور صحیح تر دولت – بازار است که اولین بار بنده در مجلس هفتم مطرح کردم و مستندات آن موجود است. آنجا بنده عنوان کردم ما باید الگوی اقتصاد خود را نه اقتصاد آزاد و دولتی؛ بلکه اقتصاد دولت – بازار بنامیم.»

وی ادامه داد: «بنده به دلیل نقش قوی نفت و اقتصاد نفتی در اقتصاد ایران این الگو را دولت – بازار می نامم و تا زمانی که این نفت وجود دارد دولت طبق قانون اساسی درگیری هایی با درآمد نفت خواهد داشت.»

خوش چهره با بیان اینکه مفهوم دولت – بازار باید متناسب با شرایط تعریف شود گفت: «باید مشخص کرد آیا دولت – بازار یعنی 80 درصد دولتی و 20 درصد آزاد یا برعکس؟»

وی ادامه داد: «مفهوم دولت – بازار این نیست که دولت بیشترین سهم را داشته باشد؛ بلکه متناسب با شرایط مشخص می شود.»

وی افزود: «به طور مثال در شرایط جنگی به دلیل مقتضیات خاص نقش دولت پررنگ می شود. در شرایط تحریم همه جانبه‌ی خیلی غلیظ، سهم دولت در تنظیم بازار، ارزاق مردم و ... افزایش پیدا می کند و باعث افزایش مداخلات دولت می شود. اما در شرایط اوج شکوفایی اقتصاد میزان دخالت بازار در اقتصاد هشتاد درصد و دخالت دولت کمتر از بیست درصد خواهد بود.»

رئیس فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم تصریح کرد: «بنابراین اولا این حرف جدید نیست و به اظهارنظر بنده در مجلس هفتم برمی گردد که الگوی اقتصاد ایران را دولت – بازار نامیدم و دوم اینکه میزان دخالت را باید در بحث های عالمانه و مناظرات علمی مشخص کرد و درصد این دخالت است که خط مشی تیم اقتصادی دولت را نشان می دهد.»

وی افزود: «لذا اینکه الگوی اقتصاد سازگار با شرایط ایران دولت – بازار است امری بدیهی است و آقای طیب نیا باید میزان و درصد دخالت دولت و بازار را اعلام کنند تا مردم و فعالان اقتصادی آگاه شوند.»

این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: «یکی از اشتباهاتی که در رسانه ها مدام تکرار می شود این است که علت مشکلات را دخالت دولت در اقتصاد عنوان و به نفی مطلق دخالت دولت در اقتصاد می پردازند؛ یا برخی دیگر برعکس عنوان می کنند بخش خصوصی فسادآور است و قادر به فعالیت نیست و نقش دولت در اقتصاد باید پررنگ شود.»

وی ادامه داد: «در پاسخ باید گفت الگوی دولت – بازار در اقتصاد یک حرف پایه ای است و فراتر از آن درصد مداخلات مطرح است که متناسب با شرایط مشخص می شود.»

این استاد دانشگاه در بیان اشکال اساسی اقتصاد ایران گفت: «اشکال اقتصاد ایران در دولتی بودن یا دولتی نبودن آن نیست؛ بلکه قبل از آن، اشکال اقتصاد ایران در این است که در حوزه هایی که نباید حضور داشته باشد، حضور پررنگ دارد و در حوزه هایی که باید حضور داشته باشد، حضور کمرنگ دارد.»

خوش چهره درباره حوزه هایی که دولت باید حضور پررنگ داشته باشد گفت: «به طور مثال اکنون در سلامت و بهداشت اقدامی خلاف قانون اساسی در حال انجام است که همانا خصوصی سازی و آزادسازی گسترده در بخش بهداشت، درمان و دارو است که فشارهای زیادی وارد کرده است.»

وی ادامه داد: «این در حالی است که طبق قانون اساسی بهداشت و سلامت از حوزه هایی است که دولت باید نقش گسترده در آن داشته باشد و این به معنای اقتصاد دولتی نیست.»

وی افزود: «حوزه دوم مسکن است که طبق قانون اساسی تامین سرپناه جزو وظایف دولت است؛ اما دولت این حوزه را رها کرد و دولت دهم هم حرف های ما را ناقص متوجه شود و گمان برد با عرضه گسترده مسکن آن هم توسط دولت مشکل مسکن حل می شود.»

این نماینده سابق مجلس ادامه داد: «لذا اگر مسکن مهر (که پدیده شکست خورده ای است) درست اجرا می شد و به جای پرداختن به روستاها و شهرهای کوچک و استان هایی که اصلا نیازی به مسکن نداشتند به تامین مسکن در شهرهای بزرگ پرداخته می شد این مشکلات روی نمی داد.»

وی تصریح کرد: «لذا مداخلات دولت در مسکن حتی با حضور برای تامین و تولید، اقتصاد دولتی محسوب نمی شود.»

خوش چهره در بیان حوزه سومی که دولت باید در آن نقش پررنگی داشته باشد گفت: «حوزه سوم حمل و نقل است. حمل و نقل عمومی، فعال و گسترده باعث نظم و نسخ رفت و آمد شهری می شود و ترافیک را سامان و آلودگی را کاهش می دهد و باعث کاهش هزینه حمل و نقل افراد می شود.»

وی ادامه داد: «اکنون در بسیاری از کلان شهرهای دنیا بیش از هفتاد درصد جابجایی توسط حمل و نقل عمومی صورت می گیرد؛ در حالی که در تهران و کلان شهرهای ایران برعکس است.»

وی افزود: «اگر دولت حضور غلیظی در حمل و نقل عمومی داشته باشد به معنای دولتی شدن اقتصاد نیست. این پیشنهاد ما در مجلس هفتم تحت عنوان تبصره 13 مدیریت حمل و نقل عمومی مطرح شد؛ منتهی دعوای میان دولت و شهرداری ها آن را ضعیف کرد.»

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: «چهارمین حوزه ای که دولت باید نقش پررنگی در آن داشته باشد ورزش است؛ چنانکه ورزش همگانی، عمومی و رایگان جزو وظایف دولت است و این به معنای دولتی شدن اقتصاد نیست.»

خوش چهره تصریح کرد: «لذا حرف آقای طیب نیا برای بنده عجیب است، یعنی ضمن اینکه بخشی از آن درست است؛ اما ناقص مطرح شده است. یعنی قبل از آنکه از الگوی دولت – بازار صحبت شود بحث دخالت و عدم دخالت دولت مطرح است که همانطور که عرض شد دخالت دولت پذیرفته شده است اما حوزه های آن متناسب با شرایط، زمان و ویژگی ها باید تعریف شود.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
برادرعزیز هنوز یادمان نرفته که نماینده رفیق بودید درمناظرها آخر عاقبتش را هم دیدیم حال بگذارید طرف مقابل برنامه اش راپیاده کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
ای کاش حافظه تاریخی هم بعضی ها داشتند. من هم از اظهارات شما تعجب می کنم . آقای خوش چهره یادتون هست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
اقاى دكتر خوش چهره عزيز
همون يك بار كه منجر به ارائه مبناهاو دكترين اقتصادى دولت نهم و اين همه فجايع اقتصادى در كشور شد كه سرچشمه اش دفاعات بى مورد شما بود ما رابس.
لطف كنيد با احتياط در انظار عمومى ظاهر بشيد،يك پاى اصلى مشكلات فعلى اقتصادى كشور شما ودفاعات آن زمان شماست.
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
اقاي عزيز احمدي را به مردم تحميل كرديد 8سال پدر مردم درامد لطفا اظهار نظرتان را براي خودتان نگه داريد
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
دکترخوش چهره سابقا استاد بودند که البته بزور بازنشسته شدند ایشون خیلی زود به ماهیت احمدی نژاد پی بردند و توبه کردند به همین خاطر هیچوقت در تیم احمدی قرار نگرفتند.
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
كي گفته اقتصاد دولتي بده اگر بد بود سنگاپور كه دولتي ترين اقتصاد را دارد اينقدر پيشرفت نميكرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
در مثل جای مناقشه نیست!
ضمنا همیشه استثناء وجود دارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
تو کل دنیا فقط تونستی یه مثال بزنی که اون هم دقیق نیست. اقتصاد سنگاپور دولتی به اون معنایی که شما فکر می کنی نیست. اقتصاد این کشور مطمئنا در دست بخش خصوصیه و به روش اقتصاد لیبرالی کار می کنه اما دولت اقتدار گرای این کشورشهر بر تمام عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور سیطره داره. این همون روشیه که چینی ها هم با کمی تغییر برای توسعه اقتصادی در نظر گرفتن. اما باز هم اطمینان می دهم که اقتصاد دولتی در هر شکل آن از کمونیستی گرفته تا حتی دولت رفاهی تجربه ای شکست خورده در جهان است. همین الان هم یکی از تنها اقتصادهای باقی مانده رفاهی جهان یعنی کشور سوئد با افزایش هزینه های دولتی و در نتیجه کاهش رشد اقتصادی و کاهش سطح رفاه روبروست. در عین حال باید به یاد داشت که همین اقتصادی که ظاهرا تا الان موفق بوده به دلیل عدم انعطاف پذیری (که در اقتصادهای آزاد وجود دارد) نتونسته شرکت های بزرگی مانند ساب و ولوو رو حفظ بکنه و عملا این دو برند ملی و مهم رو از دست داده.
Hamid
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
شما فکر میکنم سنگاپور را با زیمباوه اشتباه گرفته ای !
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
نظر آقای خوش چهره هم مفهوم نیست. برنامه های آقای طیب نیا به مرور زمان تعدیل می شود و فعلا گیر دادن بجایی نمی رسد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
آقای خوش چهره! مبنای علمی این گفتگو را درک نکردم. شما طرفدار چه مکتبی هستید و راهکارهای اجرایی تان چیست؟ لطفا بطور مفصل و مستند و مکتوب ارائه دهید و نه از سر انتقاد.
وحید
United States of America
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
من بر خلاف آقای خوش چهره خوشحالم که آقای طیب نیا که چهره ای معتقد به آزاد شدن اقتصاد است کلیدی ترین پست کابینه در عرصه اقتصاد را در اختیار خود دارد.
هرچند نظر آقای خوش چهره محترم هست اما ادعای ایشون مبنی بر این که "امروز بعد از بحران های شدیدی که در اقتصاد آمریکا و جهان پیش آمد هیچ کس در عدم دخالت دولت در اقتصاد اظهارنظر نمی کند" صحیح نیست، هنوز هم دانشکده های خوب اقتصاد دنیا مروج مکتب شیکاگو و اتریش هستند و مدافعین خاص خودشون رو دارند. آقای خوش چهره حق دارند نظر خود را داشته باشند اما ندیدن نظرات دیگر اشتباه هست.
در مورد اقتصاد سنگاپور هم طبق اعلام موسسه ی فریزر این کشور در سال 2010 (آخرین اطلاعات منتشر شده سالانه در سال 2012) دومین اقتصاد باز دنیا و غیر دولتی ترین اقتصاد دنیا بعد از هنگ کنگ را دارد. در واقع سنگاپور غیر دولتی ترین اقتصاد دنیا در میان همه ی کشور های جهان را در اختیار دارد(هنگ کنگ جزئی از چین محسوب می شود).
999
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
احسنت
شهروندان ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
جناب خوش چهره خواهشمندیم تو را به هرکی دوست داری و میپرستی شما راهکار ارائه ندهید همونقدر که از احمدی نزاد حمایت کردی بسه.بخدا دست از سر این ملت بردارید.شما یک تخم مرغ را نمیتونید قیمتشو برای 4 روز ثابت نگه داری بعد میای راهکار ارائه میدی....هیچوقت به خاطر حمایت هات از احمدی نزاد نمی بخشمت.اونروز خیلی موثر بودی.اکنون این وضعیت نتیجه حمایت تو امثال توست.دوباره تاکید میکنم دیگه دست از سر این مردم بردارید.چرا فکر میکنید مردم به شما اعتماد دارند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
دقیقا". حمایت آقای خوش چهره که تا اونجا که یادمه با قسم خوردن هم همراه شد خیلی در آرای آقای احمدی نژاد موثر بود.(بنظر من) جالبه که خود آقای خوش چهره هم بعد از مدتی(که خیلی هم طولانی نشد) منتقد آقای احمدی نژاد شدن (قبل از اتمام دوره اول ریاست جمهوری ایشون). من نمیدونم که آقای خوش چهره این کار رو کرد یا نه ولی جا داشت اگر نظراتش برگشته بیاد و رسمی اعلام کنه همونجوری که رسمی حمایت کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
آقای خوش چهره وقتی دید که احمدی نژاد داره مسیر متفاوتی رو میره به منتقدان احمدی نژاد تبدیل شد و البته این امر باعث شد که در لیست های مورد حمایت دولت برای مجلس جایی نداشته باشه و نماینده مجلس نشه. توی مناظره ای هم که به نفع احمدی نژاد اومده بود طرف مقابل به جای مسائل اقتصادی راجع به مسائل متفرقه و حاشیه ای صحبت می کرد. به هر حال اگر آقای روحانی و تیم اقتصادیشون از نظرات اقتصاددان کمک نگیرند ممکنه همون مسیر قبلی رو برن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
احسنت
این اقا که حتما هم محترم هستند یادشان نرود که حمایت رای آوری از معجزه هزرم داشتند
صالح صدر
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
باز شروع شد هنوز مرد اقتصادی دولت شروع به کار نکرده حمله ها شروع شد اقای خوش چهره این اعداد را از کجا می اورید بیش از نود درصد فلان است و بقیه در دنیا فلان ویا فلانی هفتاد وفلانی ..اقای خوش چهره شما بهتر است به جای تخریب مرد اقتصادی دولت و از بین بردن کاریزمای این اشخاص به فکر همان طرح مجلس هفتمتان که به کمک احمدی نژاد نرخ بهره را تثبیت نمودید و سیستم پولی کشور را فلج نمودید و پایه گذار تخریب های بعدی صنایع شدید باشید جالب است که هیچگاه این طرحها وهمراهی شما مورد بررسی قرار نگرفت فرارو تو هم اثبات کردی که هیچگاه نظرات من را درج نمی کنی همراه همین ها هستی امیدوارم روزی رسانه های ازاد در این کشور ظهور نمایند تا بتوانند فضایی را برای نقد فراهم نمایند تا هیچکس به خاطر محافظت های رسانه ای دچار توهم نبوغ نشود و پدر مردم را در بیاورد چیزی که در این اقا واسلافش دیدیم
ناشناس
Malaysia
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
هنوز حمایتهای بی پایه و مبتنی بر خط و خطوط اقای خوش چهره را فراموش نکرده ایم که مشابه استدلالهای فوق احمدی نژاد را تائید مینمود بنظر میرسد ایشان قصد دارند اعلان فرمایند برادر ما هم هستیم
ali
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
آقای خوش چهره، حمایت شما را از نوع اقتصاد احمدی نژادی از یاد نبردیم لطفا نظر ندهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
تا حالا دو دکتر اقتصاد ندیدم که همدیگر رو قبول داشته باشند!!!!